Want your
own Fotopage?







 


By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 30-Jan-2008 07:40 Email | Share | Bookmark
PAU (YUMMILICIOUS)

 



PAU
Source : Sis Jun's Blog

Ingredients :

1 kg Hong Kong flour
8g yeast
18g baking powder
100g sugar
30g shortening
10g bread improver
2 teaspoons ovalette
500g lukewarm water

Filling : (Of your choice/liking)

Red bean
Kaya
Currypuff filling

Method :

1. Sift flour and baking powder in a mixing bowl. Add in yeast, sugar, bread improver and ovalette. On the mixer.
2. Pour lukewarm water a bit at a time until just mixed.
3. Add in the shortening and continue kneading till a soft and smooth dough is formed. Add more water if needed.
4. Make into small balls and leave to prove till double the size.
5. Flatten the doh and place the filling in the middle. Cover the filling with dough.
6. Place on a piece of paper and arrange them on the steamer. Let them prove till double the size.
7. Steam in the prepared steamer for 15 minutes on high heat. Once done, do not open the steamer's lid for at least 10 minutes.



Quote:
Resipi yang disalin terus dari Blog Sis Jun....
PAU
Sumber : Sis Jun's Blog

1 kg tepung pau/hong kong flour
8gm yeast
18gm baking powder
100gm gula
30gm shortening
10gm bread improver
2 sudu teh ovalette
500gm air

masuk sume2 bahan kering. isi air sket2. masukkan yeast n gula. masuk pula shortening dan uli hingga lembut
bentuk bulat2 dan isi inti kesukaan. biarkan selama 20-25min. kukus 8-10min


THANK YOU SIS JUN

Just for a laugh....
Quote:
LAWAK 1 :

Pintu bilik dibuka dengan kuat dan mengejutkan sepasang suami isteri yang sedang tidur nyeyak...
Seorang lelaki dengan wajah garang mengacukan senjata tajam ke arah si isteri....
Perompak : "Sebelum kamu mati kubunuh, sebutkan namamu!"
Isteri : "Na... nama sa... saya... Aisyah"
Perompak : "Aisyah? nampaknya sama dengan nama ibuku. Aku tidak boleh membunuhmu,"
Lalu dia mendekati si suami dan sambil mengacukan senjatanya ia berkata,
Perompak : "Sebutkan namamu. Aku mesti tahu nama setiap orang yang menjadi korbanku."
Suami : "Namaku Irwan.. tapi.... semua orang memanggilku Aisyah...."

LAWAK 2 :

Di sebuah Mall yang sesak dengan pengunjung.. ada satu alat pengukur berat badan yang cukup canggih.. Hanya dengan membayar RM 1.00 kita akan diberitahu berapa berat badan kita oleh program komputer. Seorang gadis dan temannya mencuba di tengah kerumunan orang.. Setelah memasukkan wang RM 1.00.. mesin komputer menjawab: "47 kg!"

Gadis kedua cuba untuk menimbang, dan mesin komputer menjawab: "52 kg!"

Setelah beberapa minit datang seorang wanita yang cukup gemuk dan montel cuba menimbang dirinya di mesin itu. Setelah memasukkan wang RM 1.00.. mesin komputer mengeluarkan jawapan: "Tolong naik sorang-sorang. . jangan ramai- ramai!"

Sekian lawak untuk hari ini. Akan bersambung di siaran yang akan datang.....Dah, pergi buat kerja...tu ha, boss dah menjeling aje tu...naperlah budak ni dok sengih sorang-sorang macam kerang busuk....ahakss....
mama tak bersalah!!!!



Ceritamu ceritaku....
Quote:
1. anna>> Nak hidup beb...kenalah guna strategi! Esh Anna ni, kalau pasal menggayakan cara makan, bukan main convincing lagi tau...bikin mama pun cam teringin nak ulang tayang...tapi tu la pulak, paunya dah abis!
2. fifi fad>> Fifi Fad jangan ketawa banyak-banyak, nanti mengigau gelak besar dalam tidur! Hehehehe....
3. ida isk merpati66@yahoo.com>> Tengoklah tukang buatnya macam mana pulak!
4. nic>> Alahai cian mak yong sorang ni....Mama uli pau ni guna mixer. Tu sebab lembut. Ikut je step yang mama tulis dalam English tu sebab itu cara mama buat. InsyaAllah ok. Teknik buat pau ni, sama je dengan cara buat roti...Nic cuba sikit dulu ye. Kalau nak kena uli dengan tangan, Nic uli lama sket, dalam 1/2 jam sampai doh lembut dan licin. All the best ye dik. Tak apa, usaha tangga kejayaan! Jangan berputus asa!
5. Nur>> Huhu...ya ampon! Memang nak kenalah si Ostrich ni, asik buat orang terkejut je! Nanti dia!! Pau ni lembut, tapi tu la, ma terlupa nak ambil gambar teksture dia...sebab masa tu dah kelam kabut nak pack bawak gi asrama anak-anak...Syahmi yang nak makan pau...
6. nhalilah>> Sabor sabor...jangan gelak lelebih, nanti penat! Ma guna tepung pau yang beli dua kurun sudah . Sebenarnya mama tak familiar sangat dengan tepung tepung ni, main ikut je apa yang resipi tulis. Setahu mama, kalau buat biskut elok tepung top. Mmm jangan ler tanya amende plak tepung top tu, sebab memang tak reti nak explain. Cakap je pandai! Wakakaka....Oh, dah cuba ye resipi YTF tipu tipu mama tu...hihihi...sib baik cik abang nhalilah kata sedap...lega ma! Mama pun tak buat peria dan sebagainya tu...ma beli je kat Tesco...
7. Anuar anot@oum.edu.my>> Ni nak jadi partner bisnes ni..nak incharge division mana eh? Kalau division makan je, mana boleh tahan kawan!
8. Abah along>> Kalau singgah fp mama ni, takat jamu mata je ler ye...tak leh jamu selera! Hehehe...itu bezanya! Glamer ler kalau dapat masuk majalah abah!
9. hanieliza>> Cool kak, cool....akak gelak sensorang tu kang, si Azib dan Azmil tercenggang cenggang karang! Hahaha...Akak kalau buat pau, mesti lagi cantik jelita jadinya....amin...
10. sinnchan>> Aduhai...lawak sungguh la sinnchan ni, penat mama ketawa...boleh ku bayangkan macam mana dikau terkebil kebil cam 'selamekom' kat tag tu! Ais Cek Mek Molek tu, mesti diminum sejurus selepas siap blender, kalau tak dia memang berkepala...please correct me if I'm wrong ye Kak Jie Jie...sebab mama punya pun cam tu gak...elok blend je terus minum. Barulah sejuk menyegarkan!
11. sinnchan>> Udah udahlah buat lawak ni...tak larat gelak la...anak-anak akak pun lawak juga ke? Aduhai, ceria kehidupan kalian! Hahaha....sib baik dia kata sapu krim anti kedut, kot dia suruh suntik botox, lagilah naya! Hahaha...Pau ni kan, kalau ikut pengalaman kita yang seciput ni, lepas tutup api kukus tu, TUDUNG KUKUS JANGAN DIBUKA SAMPAI 10 MINIT. Tak apa, nanti cuba lagi ye....
12. aida aidasuhaila@gmail.com>> Alamak, tak adalah resepi tu....maaf ye....
13. jasmeen>> Waalaikumussalam Umi. Alahai, naper lah nak sogan-sogan. Jomlah kita meriah-meriahkan lagi celoteh mak nenek kat sini. Hmm macam mana boleh jadi gitu ye...agaknya Umi uli tak cukup lama. Doh tu mesti jadi lembut dan licin. Kalau uli manual, dalam setengah jam. Lagi satu, janganlah dibiarkan pau kena angin, nanti keraslah dia. Simpanlah dalam bekas bertutup.
14. MaDiHa>> Ma rasa, selain dari tepung, shortening pun played a role kot sebab shortening putih, tu yang pau jadi putih kot....wallahualam.
15. Wilda caw582@yahoo.com>> Kalau ikut ikutkan, memanglah yang segera lagi senang dan garenti lembut, tapi bagi mama, thrill dan kepuasan buat sendiri tu yang best....hehehe....
16. rozzan>> Bro tahu jeles bro je, jeles mama ni bila tengok segala hidangan bro...ishhhh tahap kritikal tau! Fyi, I've never used fresh yeast before. Macam mana rupa fresh yeast pun tak sure! Hari tu, mama buat pau ni sebab Syahmi request. Suka tengok dia makan beriya iya. Then after that, he requested for pau inti chicken kari pulak. Nanti nak buat yang itulah pulak....
17. sabul2u>>
18. ab azlinawati@gmail.com>> Baik baik geget tu...nanti rosak pulak screen komputer/laptop tu karang...ahakkss....
19. Hajar>> Hihihi...lawaklah komen Hajar ni...Ini pelajaran rhyming ke?
20. MsCin>> Kena pandai adjust the amount of liquid. Tak semestinya kena ikut amaun yang dinyatakan di dalam resipi ya...Tak apa, jangan putus asa, nanti cuba lagi ye....
21. kak jie jie>> Nanti tunggu Kak Jie Jie buat kuih pau pulak, mesti kaw kaw...err...ada sesaper nak kasi ang pau? Ahakss.....
22. mamazieza>> Alhamdulillah kita dikurniakan mata yang terang agar dapat melihat/menengok...
23. boxhousestudio boxhousestudio@gmail.com>> Amin amin amin....40 x...mudah-mudahan... Sama je teknik dia macam buat roti. Tun BOLEH! Chewah!
24. senggol-senggolan>>
25. Edoras>> Rezeki is still on my side it seems! Ehhhh tak maulah hadiah lagi....tak mau, tak mau....maluuuuuuuu.....ahaksss...
26. kakmOn>> Itu penyambut tetamu import dari Ostolia tu Kak Mon....comey kan! Hahaha...Bukan apa, nak bagi Kak Mon segar sket setelah kekurangan tidur akibat bisnes Gayah Enterprise!
27. ezura>> Jantung Doc ok? Hahaha...mana tahu kot tersentap nengok mama punya penyambut tetamu yang baru ni...hahaha...Kalau ada jual kat depan rumah, boleh ler beli, ni tak de
28. zuhri>> CCTV mama la! The one and only tau.....wakakakaka....
29. mamasya mamasya22@yahoo.com>> Pau tu comel sebenarnya, kena makan dua baru ok...dua ketul eh, bukan dua pinggan!
30. sofu>> Special dedication kat page Edoras eh? Mmmm siapalah agaknya yang dapat tu eh? Esh esh esh.....kita tunggu dan lihat, saper la yang dapat award tu...
31. Tie ~ Ibu Wawanis>> Esh rugi mu Tie...wat pe nak malu malu dengan Kak Liza. Len kali makan je banyak-banyak. Kak Liza mesti happy banget kalau dia penat masak, orang makan macam tiada esok bagimu...
32. kamalina>> Senyum itu sedekah!
33. Syud mrs_peja@yahoo.com>> Mula-mula memanglah ntah apa-apa...nanti lama-lama...malatopsss....
34. Bonda RaqynRafiqin>> Kuih tart? Shhhhhhhhhhhhhhhh kita sama kita tahu, udahlah......shhhhhh....
35. marcia...>> Alamak, mak yong teringin pulak...waduhhh...Bobbbbbb cepat carikan dak Marcia pau inti ayam ni...mama jauh nak hulur!
36. mummy jam>> I think so la mummy....hehehe...kita bukan tahu sangat. Recipe says masuk ovalette, kita masuk jer ler ovalette...kita ni yes ma'am je!
37. cik_bawang>> Mama buat pau kacang merah ler ni cik_bawang, tapi tu la, dalam all the excitements, dah terlupa nak snap gambar texture dalam tu....
38. kak rus kak_rusnah@yahoo.com>> Kuat juga godaan fp mama ni ye....selamat menjamu selera dengan Pau daging...esh..sedapnya...
39. SallySalina>> Bread improver is a baking product, which will help improve the texture and the volume of bread. Please check my Cooking Information entry for further information. Thanks!
40. Aishah>> Hihihi...kebetulan yek! Jangan sok, suami Aishah pun mengaku nama Aishah juga!


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net