Want your
own Fotopage?






 


By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 25-Jan-2008 12:21 Email | Share | Bookmark
PANDAN KAYA BREAD (Alex Goh)

 
ImPriSoneD!!! Now I think I know how exactly my three neighbour's cats felt, living in their 3 storeys 'bungalow'. Yup, my neighbour, not Kak Anna, has three lovely, fluffy, adorable cats which were kept in this 3 stroreys spacious cage. They'll let out and play with the cats every evening and bathed them every weekend or so. I wasn't too sure of their schedule. All the cats will do most of the time is just sleep and lazying around in their cage....Lazying around? Hmm that sounds like MamaFaMi these couple of days! Huhuhuu.....Anyway, lets forget about the cats and back to me...hahaha..as if people are interested !

Anyway, yesterday evening, when I was about to start cooking dinner, hubby gave a call. He was on his way home and informed me that a friend of his is coming over. So I just fried some samoosas and made tea for them. Thought he won't stay that long since it'll be Maghrib soon but I was wrong. They chatted, they prayed and they continued chatting till 9.20pm in the hall and I was stuck in the kitchen which I don't really mind actually... And not to waste time, I ended up doing two experiments, unplanned....and here's one of it.....Thank you to my bread sifoo, Mr Alex Goh!



PANDAN KAYA BREAD
Source : Mr Alex Goh

Ingredients :

(A)
300g bread flour
2 teaspoons instant yeast
45g sugar
1/2 teaspoon salt
1/2 tablespoon milk powder

(B)
1/2 egg
(I used one whole small egg)
60ml coconut milk
1/2 tablespoon pandan juice
few drops green coloring
105ml water

(C)
20g shortening
(I used margarine)

(D)
130g raisins
(Oh gosh!!! I forgot to put these in!!!)

Topping

30g butter
30g sugar
60g plain flour

Method :

1. Mix (A) till well blended.
2. Add (B), mix to form a dough.
3. Add (C), mix to form a smooth dough.
4. Add (D), mix till well blended. Let it prove for 50 - 60 minutes.
5. Mix butter and sugar of the topping ingredients till well combined, then add plain flour and mix to form bread crumbs. Set aside or keep refrigerated.
6. Divide the dough into 15g pieces and mould into balls. Place half the dough balls in a greased loaf tin (L 20cm x W 10cm x H 8.5cm), then put the remaining dough balls on top of them. Makes 2 loaves.
7. Leave to prove for 45 minutes, then brush with egg wash. Sprinkle with topping.
8. Bake at 175 C for 25 - 30 minutes. Serve.



Quote:
PANDAN KAYA BREAD
Sumber : Mr Alex Goh

Bahan-bahan :

(A)
300g tepung roti
2 sudu kecil yis kering
45g gula
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu besar susu tepung

(B)
1/2 biji telur
(Mama gunakan sebiji telur kecil)
60ml santan
1/2 sudu besar jus pandan
sedikit pewarna hijau
105ml air

(C)
20g shortening
(Mama gunakan majerin)

(D)
130g kismis
(Huhuhu..mama terlupa masukkan!!!)

Topping

30g mentega
30g gula
60g tepung gandum

Kaedah penyediaan :

1. Adun (A) hingga sebati.
2. Campurkan (B), uli hingga menjadi doh.
3. Tambah (C), uli hingga doh menjadi lembut dan licin.
4. Tambah (D), adun hingga sebati. Biarkan doh naik, lebih kurang 50 - 60 minit.
5. Topping : Campurkan mentega dan gula hingga sebati. Tambahkan tepung sehingga menjadi seperti serbuk roti. Ketepikan atau simpan di dalam peti ais.
6. Bahagikan dok kepada bebola seberat 15g. Aturkan separuh dari adunan tersebut di dalam loyang roti (L 20cm x W 10cm x H 8.5cm) yang telah digris. Letakkan doh yang selebihnya di atas doh yang telah diatur tadi. Resipi ini menghasilkan dua buku roti.
7. Biar doh naik selama 45 minit atau dua kali ganda saiz asal. Sapukan telur di atasnya dan taburkan topping.
8. Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada 175 C selama 25 - 30 minit. Sedia untuk dihidangkan.

Note :
Mama buat separuh adunan!




Ceritamu ceritaku....
Quote:
1. Erna>> Adeh..ini roti sindiri makanlah...tak de hidang kat tetamu tu pun sebab, by the time roti keluar oven, tetamu tu pun keluar pintu rumah..ahakss....
2. boxhousestudio boxhousestudio@gmail.com>> Hahaha...kat rumah Edoras je yang ada promotion tu ye...rumah ni tak de... . Gambar kucing tak leh snap aa, sebab tak berapa close dengan neighbour tu, jarang dapat beramas mesra sebab semuanya bekerja. Roti memang macam tu, kalau kita buat jarak jarak pun, bila dia kembang, semuanya kan bertaut.
3. boxhousestudio boxhousestudio@gmail.com>> Tu la, Harry Potter dah jampi!
4. boxhousestudio boxhousestudio@gmail.com>> Hagak dah, mesti ada yang tanya...Jawapannya...ENTAH...hehehe....cuba hang check kot ada dalam buku hang, page 44
5. ida isk merpati66@yahoo.com>> Geng, nak genapkan berapa tahun tu, baru nak buat roti lagi?
6. nabialishad>> Tahu...tak pe!
7. aida aidasuhaila@gmail.com>> Roti ni mama buat terkering sket, mungkin terover bake sket ler...frust tol! Pewarna hijau tu, ma tak sukat, main cebur je dari botol...hehehe.....ada benda, kadang-kadang kita kena adjust sendiri supaya cantik mata kita memandang....
8. anna>> Astaghafirrullahal'azimmm...skandal Anna oi... Acah je! I love Alex Goh's BOOK aa! Alex Goh, wife dia ler yang love dia...wakakakaka....sabor je la dak Anna ni. Amboi, angin meroti dah bertiup kencang kat Putrajaya nampaknya....Ma dah buat dah mix fruits plait dia tu. Infact, that's the first roti yang ma buat yang gebus bedebus!
9. MaDiHa>> Mama ni bukan kira Madiha...kalau nak ambil gambar, mama ambil je...kalau orang pelik, nanti bila dah selesai segalanya, barulah ma explain...hehehehe....tapi kalau mak mama tengok mama terbongkok bongkok ambil gambar makanan, dia selalu cakap....gasak lah budak si Ayung ni...tak habis habis ambil gambar! Hihihihi.....Dia tak tahu, itu seni tuuuu....wakakakakakaka....
10. ariananurkasih>> Waalaikumussalam ariananurkasih. Alahai, kenapa nak segan pula bila mama bertandang. Ma ni hanya insan biasa yang serba kekurangan. Ma pun amatur juga....baru setahun jagung...Tak apalah kan, kita sama-sama share ilmu yang ada....
11. Nur>> Ma tayang roti sebab tu je yang ada kat stok untuk ditayang..sebab ma dah lama tak memasak. Malas! Esh, mama tersangattttlah bukannya sifoo roti...mama ni ANAK MURID sifoo roti okay...hehehe....
12. kamalina>> Ma pun tak tahu betul ke dak, tapi kalau baca kat instruction, gitulah agaknya. Buatnya salah, harus diketawakan dek Chef Alex. ...lantak pi la, janji ada rupa roti, orait ler tu! Hihihi....Mama memang suka boh gambar step by step, itupun kalau masa mengizinkan nak snap semasa proses pembikinan. Kalau tak, tengok gambar end result je la...
13. NorAlHidayah>> Bila ada modalnya, lajulah update. Bila tak de apa nak tepek, mulalah membisu dua ribu bahasa! Hiihiihi....
14. NorAlHidayah>> Selalunya kalau kat Malaysia ni, mama guna tepung gandum je. Dulu masa kat Malawi, ma guna tepung kek. Tepung gandum di Malaysia ni, so far mama dah gunakan Bakers Choice, Cap Sauh, Cap Kompang....pendek kata...apa aje yang ada ma gunalah...no difference pun...or...mama yang tak tahu...hahahaha.....
15. Tina>> Ooo Tina dah dalam proses memunggah barang masuk kotak eh? Aduhai, saat-saat yang memang ma paling tak gemar sekali. Tina balik nanti tinggal di mana?
16. mknace mknace@gmail.com>> Anak-anak mama suka tengok citer tu kat Animax... kenkadang, mama terskodeng juga...
17. <<Jeff>>>> Dah nama pun pandan, kenalah boh hijau bro, takkan nak boh kaler lain. Karang orang confuse pulak..
18. ummiNurin::mieza>> Hijau mata hitammu? Pakai contact lens ke? Ahaksss....Cicah Pearl Cafe pun sodap! Hehe..tak pasal je dok buat promo Pearl Cafe
19. ummiNurin::mieza>> Actually, ketiga-tiga resipi memang sedap. Tapi kalau Mieza nak cuba yang lain, try Donut Suria pulak sebab that recipe is very simple, fast, yummy and flexible. Mmmm dah jadi promoter Cikgu Suria la pulak..ish ish ishhh...
20. kak rus kak_rusnah@yahoo.com>> Ahahhh....kita dah ada volunteers untuk jadi kita punya food tester.... Akak kenalah cari sesiapa yang rela mengorbankan perut perut mereka ya...ahakss...
21. Edoras>> Kalau dapat gelaran tu, prezennya poster je ke? Kalau bagi tiket kapalterbang gi makan angin, best gak....ahaksssss
22. Rinnchan>> Hehehe...dah suruh Tun check page 44, kot mama tersalah pandang. Tapi rasanya, what he meant by kaya tu sebab ada santan kot? Maybe translation for 'RICH' kot. And by the way Rinn, kita bertiga (including Tun) sebaya lerr.. Ma kan, bila tengok gambar longgok longgok tu kan, ma terbayang apa tau...citer Fantastic 4 tu.... ada gak orang yang terencat nak buat roti ni nantinya....
23. boxhousestudio boxhousestudio@gmail.com>> Alhamdulillah masih terang lagi mata ku ini! Ahakss...Adeh Tun, mu mandremkan mama apa tengahari tadi eh? Sampai mama naik sheikh....tunggulah nanti di entries yang mendatang....
24. Daalia lea1207@yahoo.com>> Imprisoned tu sebenarnya pasal ada orang kat depan. Seganlah kita nak lalu lalang, nak tengok TV and whatsoever. So duduklah melangok kat dapur. Daripada buang masa, tu yang dok cari resipi yang tak memerlukan mama mengeluarkan sebarang bunyi dari dapur...tau tau keluar bau je dari oven...ahaksss.....Don't worry about being couch potato if it's for your own good....Esh memang la pun, mintak dijauhkanlah dari belah belah ni...ngeri...
25. Hajar>> Jangan ler pandang je...jomlah buat....
26. mrsjemain udakyana@yahoo.com>> Waalaikumussalam An. Alhamdulillah nasib menyebelahi mama, tu yang menjadi...hehehe...Mama ni pun amatur juga An, tapi keep practising...insyaAllah.....
27. mamasya mamasya22@yahoo.com>> Ma rasalah, yang dimaksudkan kaya tu pasal ada santan dalam tu kot....Kalaulah Chef Alex Goh terbaca page ni, kindly explain to us...hehehe...macam ler dia hingin nak masuk page mama ni yek...wakakakaka....
28. masriyah>> Tipah tertifu eh? Hehehe....bukan MA yang menguli, tapi MIXER MA yang menguli...so mixer tu ler yang terror!
29. makuda-sweetnufar>> Sabor Makuda....belajar tu pentingkan dulu....Buat roti ni, kalau uli dengan tangan pun boleh, tapi kena lamalah, paling kurang setengah jam. Mama ni sebab terlebih malas, so tak kuasalah nak menguli dengan tangan....
30. Roylazim>> Jom jom....ramai ramai menguli roti...the more the merrier!
31. kuchai>> Macam lama??? Memang lama pun!!! Ahakss
32. Elizabeth>> Hi Elizabeth. Yes you may use plain flour. Well, it works with me anyway...
33. Siti>> Terima kasih Siti kerana sudi mencuba resipi yang ma tepek di page mama. Glad you liked the bread and it's good to know that the step by step photos are of some help to you... alhamdulillah...
34. kakmOn>> Boleh aje Kak Mon. Kita ada dua 'muscle ladies in the house', satu nama Miss Phillip (yang ini senior dah, tak leh buat kerja berat sangat!) dan satu lagi Miss Cornell. Take your pick! Ahaksss....


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2014.

ns4008229.ip-198-27-68.net