By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 24-Jan-2008 17:13 Email | Share | Bookmark
BROWNIES

 
 
Sorry Shabana and Ezza for taking quite a while to paste this recipe...Better late then never huh...And Ezza, I wasn't really sure, about the topping. I think I used a different version. Will have to find the recipe again...must be among the thick piles of my printouts! Hahaha....

Thanks you Kak Liza for sharing this recipe with all of us....Jasamu ku kenang!



BROWNIES
Source : Kak Liza

Ingredients A

1 cup evaporated milk
(I used fresh milk)
1 cup melted butter
1 cup hot water
2 cups brown sugar

Ingredients B [mix well] :

2 eggs (Grade B)
1 teaspoon vanilla essence

Ingredients C [to be sifted] :

2 cups flour
1 cup cocoa powder
1 teaspoon baking powder
1 teaspoon bicarbonate soda
(next time round, will lessen it to 1/2 teaspoon only)

Method :

1. Pre-heat oven at 175'C for 10 minutes.
2. Mix well all the ingredients A.
3. Pour in ingredients B and stir.
4. Add in ingredients C and stir to mix.
5. Layer a 10 x 10 inch tin with grease proof paper and pour the mixture into the prepared tin.
6. Bake for 40 - 45 minutes.
7. When cooled, pour the topping on top. Let it set slightly before cutting to small pieces.

CHOCOLATE TOPPING

Ingredients
:

250g cooking chocolate
1 tablespoon butter or margarine
1 teaspoon evaporated milk
(I used fresh milk)

Method :

1. Melt cooking chocholate using double boil method.
2. Add butter and mix well.
3. Pour in the milk and stir. Ready to use.



Quote:
BROWNIES
Sumber : Kak Liza

Bahan A

1 cawan susu cair
(mama gunakan susu segar)
1 cawan butter cair
1 cawan air panas
2 cawan gula perang

Bahan B [kacau rata] :

2 biji telur gred B
1 s/k esen vanilla

Bahan C [ayakkan] :

2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
1 s/k baking powder
1 s/k soda bikarbonat
(mama akan kurangkan kepada 1/2 teaspoon sahaja lain kali)

Kaedah penyediaan :

1. Panaskan oven pada suhu 175'C selama 10 minit.
2. Kacau bahan A supaya sebati.
3. Masukkan bahan B.acau rata.
4. Masukkan bahan C dan gaulkan supaya sebati.
5. Lapikkan kertas dalam loyang 10x 10 inci.
6. Bakar selama 45 - 50 minit.
7. Sejukkan kek dan salutkan dengan kerim coklat.

KERIM COKLAT
Bahan
250 gm cooking coklat [cap tulip]
1 s/b butter/majerin
1 s/k susu cair

Cara
1. Panaskan coklat dalam periuk/bekas secara double boil.
2. Bila coklat telah cair tutup api dan campurkan butter. Kacau sebati.
3. Masukkan susu cair dan kacau lagi.
4. Salutkan pada kek dan hias mengikut kesukaan.


Got this in my email....

Quote:
Megat Junid meninggal dunia
24/01/2008 7:47am

Oleh Normala Zulkifli

Kuala Lumpur 24 Jan. - Bekas Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Tan Sri Megat Junid Megat Ayob, 65, meninggal dunia pada pukul 5.25 pagi tadi di Pusat Perubatan Pantai, Bangsar.

Anak Allahyarham, Megat Firdaus memberitahu Utusan Malaysia jenazah bapanya akan dikebumikan selepas sembahyang zuhur hari ini di Tanah Perkuburan Islam Bukit Kiara.


Moga rohnya ditempatkan di kalangan orang yang beriman dan takziah kepada keluarga Allahyarham. Al-Fatihah....




Ceritamu ceritaku....
Quote:
1. << jeff >>>> Brownies ni lom pernah dibawa ke sekolah. Mungkin this week kot...
2. hanieliza>> Esh mana leh celen akak punya brownies, especially topping akak yang begitu cantik dan padat tu...nanti nak cuba lagi sekali and this time, nak guna topping akak pulak... Kalau tak jadi sejibik macam akak punya, jadi sipi sipi pun jadilahhhhh....
3. Anna>> Hmm...sama-sama kita nantikan ke manakah arah anak panah angin bertiup ye.... Psst...anak yang boolat ke maknya yang boolat. sebab siap nak makan brownies dengan eskrim lak tu...ahaksss....
4. Aliza>> I think so la. Sebab cara buat dia mudah dan kebarangkalian nak tak jadi tu, agak kecil...hahaha...tapi mama dulu tak berani buat sebab takut manis...
5. ida isk merpati66@yahoo.com>> Biasa biasa je geng...
6. leezsa leezsa@yahoo.com>> Try jangan tak try na....
7. Lee Lin>> Senang je nak buat Lee Lin, main cebur cebur je...buatlah sikit untuk lepas gian....
8. nic>> Oh, tempoh morning sickness dah berlalu ye Nic....nanti bolehlah buat ye...
9. boxhousestudio boxhousestudio@gmail.com>> Brownies kita biasa-biasa je la...mana ada cantiknya...Ini brownies yang kita buat bagi dentist kita tu ler, cuma baru nak update resipinya. Hehe...Brownies yang hari tu, brownies resipi 1mas2ra, yang chewy gooey tu...warna gelap tu kita rasa pasal serbuk koko yang kita gunakan tu. Kita beli kat bakery shop kat Melaka.
10. mama ca mierafaziera@yahoo.com>> Comelkan anak-anak arwah dengan Ziela tu...takziahlah buat keluarga Allahyarham....
11. kamalina>> Haiyaaa...kalau sayang nak makan, nanti berkulat...tong sampah jugaaaa yang kenyang....
12. ina inaluv72@yahoo.com>> Brownies mama yang sebelum ini pun pecah-pecah juga atasnya. Macam garing kan?
13. Daalia lea1207@yahoo.com>> Sabor sis, pantang dulu. Nanti dah baik, bolehlah pulun buat brownies pulak. Cikgu besar muffin aka Puan Rinn dah bagi certificate lulus muffins tu, kira dah diiktiraflah. Kita gak yang tak dapat dapat apa-apa sijil pun! Hehehe....You take care sis, really take care tau. Jangan renyah sangat. Rehat as much as possible biar sembuh dengan segera ok.
14. srsfeqah>> Rasanya tengah dilanda demam brownies dan roti kot...mana-mana rumah pun, dok hidang benda dua ni je...hehehe...Tq ler sudi tepek resipi tu ye...
15. leen>> Mama rasa, hitam tu pasal koko yang mama gunakan. Ma beli kat bakery kat Melaka. Dia tulis situ, local cocoa powder.
16. mrsjemain udakyana@yahoo.com>> Hmm...An buat jadi macam mana?
17. cik_bawang>> Hehehe...itu lukisan budak-budak baru belajar pegang pensel...wakakakaka....Pasal chiffon cake tu, mama tak berapa surelah. Chiffon cake ni jenis kek ringan. Kalau dah bake, keluar dari oven kena straight away telangkupkan. Sorrylah Cik_bawang, I am not much of help to you...sorry na...
18. Haniss>> Orang lain punya brownies deco lagi cantik Haniss. Ma ni suka buat je, makannya, taklah berapa sangat...
19. maklang_06@yahoo.com>> Pakar brownies mai dah...malunya kita....
20. MaDiHa>> Mmmmmmmmmm.....so chocolaty good....
21. Ida Natrah ida_natrah@yahoo.com>> Mama tak berapa surelah Ida...tapi ma macam tak berapa confident. Tapi kalau loaf tin tu, mungkin ok gak kot...
22. idasaiful idasaiful@yahoo.co.uk>> Better late then never, ye dak....Mama tak terror mana lagi...masih belajar dan akan terus belajar....Thanks for dropping by ya...
23. Ezza>> Ma dah jumpa dah resipi ganache yang ma gunakan kat brownies hari tu. Like I said, cooking choc + whipping cream + butter, Tu je. Nanti ma update bersama-sama dengan keknya sekali ye....saborrrrr.....Good luck in your experiment ye. Ingat ye, kalau Ezza ni suka manis, do add a bit more sugar to the recipe.
24. Ezza>> Tak de jenama. Ma beli kat bakery supplies kat Melaka. Dia tulis, local cocoa powder je...Ma guna camera Sony kecik tu...DSC-N1. Kalau nak berkenalan dengan dia, sila ke sini
25. mamasya mamasya22@yahoo.com>> YTF kat Banda Hilir tu memang best. Selain daripada tu, rojak Singapore kat situ pun best. Aik, Mamasya dah pergi Carrefour baru tu eh? Ma lom sempat membuat kunjungan mesra...wakakakaka....
26. Ezza>> Relax Ezza, jangan over excited...relax ok...nanti kalau over excited, kot ada yang terpele'ot lak karang
27. Ezza>> Jangan lak terlampau relax sampai tak buat projek terus...ahaksssss
29. jaja>> By all means Jaja....dipersilakan. Biar ramai lagi yang dapat mencuba dan merasa keenakan resipi Kak Liza ni.....Thanks for trying ya Jaja...appreciate it very much.
30. asma' >> Bestnya dapat membantutkan kempen tu, tapi AWAS (chewah, cam lagu KRU pulak dah!) jangan sampai perut perut mereka boroi, nanti diorang impose law baru untuk Asma' iaitu NO MORE BAKINGS...baru menangis tak berlagu. Mama cakap ni bukan apa, sebab mama dah kena nih!!! Hubby kata dia tak mau makan malam! So tak adalah nak memasak masak ni... On second thought...YABEDABEDOOOOO


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net