Want your
own Fotopage?






 


By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 20-Jan-2008 22:22 Email | Share | Bookmark
2 MINUTES CHOCOLATE CAKE

 
Sunday.....this Sunday is not like all the other previous Sundays, where I'll be in the kitchen as soon as after the Fajr prayers. I'll be the busiest mummy as can be. In and out of the kitchen preparing whatever I can manage to prepare in such limited time, up and down the stairs, getting all the stuffs requested by the kids packed and arranged by the door and at the same time, try to put the house in order before we leave. But not this Sunday...we didn't visit the kids for the first time It's hard for ME, but that's what I had to accept.....



I hadn't been feeling too well lately, as usual, Miss Headache dot com was sticking to me like my shadow! That explains my absence in updating. I simply can't think what to write. Anyway I'm much better today, in terms of the headache but not the heartache, so I'll try to update whatever little that I can manage...

Yesterday was a busy day for me. Was up and about quite early. Managed to 'disturb' Bro Edoras's Page in between and hey, guess what...I am the first to comment, for four times now! Hahaha..Sorry bro, just ignore MamaFaMi ok....It's just that I can't bear to leave that comment column unattended especially if it means I'll be the first to do so! Hahaha...Anyway, at 10.30 am, Kak Latifah phoned to let me know that they are coming to our house around 11.30 am to 12.00am. Hmm...that means lunch time. So off to the kitchen I go and start defrosting, slicing, blending, cutting, frying, simmering and all the other 'ing's....and after 1 1/2 hour of all the 'ing's, these were what I managed to prepare....



At 11.45 am, I received a text message from Angah, Kak Latifah's second daughter, informing me that they'll be coming a bit late as they are caught up somewhere. So I said to myself, hmm, let's try this one recipe that I came across the night before. Who knows it'll be presentable enough to make it as a dessert. And it was a nice dessert, not too sweet though. For sweet tooth, do add a bit more sugar....am I right Mommy?



2 MINUTES CHOCOLATE CAKE
Source : Recipes4cakes.com

Ingredients :

1/2 cup self-raising flour
1/2 cup superfine sugar
(I grinded sugar into powder)
2 level tablespoons cocoa powder
pinch of salt
1/4 cup melted butter
1/2 cup fresh milk
1 egg
1/2 teaspoon vanilla essence

Method :

Place all ingredients into a mixing bowl in the above order. Beat well for 2 minutes. Pour into a prepared pan. Bake in preheated at 160 C oven until cake test done, when using a toothpick.

Note : I made these into cupcakes and managed to get 9 cupcakes all together.



Quote:
KEK COKLAT 2 MINIT
Sumber : Recipes4cakes.com

Ingredients :

1/2 cawan tepung naik sendiri
1/2 cawan gula superfine
(mama kisar gula kasar)
2 sudu besar (paras rata) serbuk koko
secubit garam
1/4 cawan mentega cair
1/2 cawan susu segar
1 butir telur
1/2 sudu kecil esen vanilla

Kaedah penyediaan :

Masukkan bahan-bahan di atas mengikut turutan ke dalam mangkuk pembancuh. Pukul selama 2 minit. Tuangkan ke dalam tin pembakar (dalam kes mama, mama masukkan dalam papercups). Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 160 C (oven kecil) sehingga kek masak, lebih kurang 25 - 30 minit.


P/S : Last Sunday, I made these and gave to our kids, our dentist & his wife, Cikgu Azizah & family, Syahmi's friend Amierul and Fatin's friends....



Quote:
Baru dengar radio Sinar, KL dan Putrajaya cuti (public holiday) sempena Thaipusam...selamat bercutilah yek....



Ceritamu ceritaku....
Quote:
1. cek de sam>> Mama kalau dah menyibukkan diri, pening tu pun boleh hilang sebab mama dah terlupa mama pening....ahakss.....
2. Hajar>> Bak kata Mommy, yang 2 minit tu ialah masa untuk memakannya!
3. Ana>> Ana tu, benda yang leceh dia rajin buat, takkanlah benda senang cam ni Ana tak rajin plak
4. fifi fad>> Sebenarnya terapi pening mama ialah menggosok baju. Dua hari yang mama sakit kepala tu...banyak baju yang mama dapat gosok, alhamdulillah..pening hilang, baju belum gosok pun tak menggunung lagi!
5. dolly>> Amin...thanks Dolly for your duaas. Enjoy your kids while they are still with you........
6. ida isk merpati66@yahoo.com>> Wak, hari yang menu bersusun tu, kepala kita dah ok dah....
7. Dyna Nora dye_nora@yahoo.com>> Waalaikumussalam Dyna. Ala sama je, Dyna masak dengan mama masak. Ntah-ntah Dyna masak lagi kaw kaw punya...
8. kak rus kak_rusnah@yahoo.com>> Abis dah kak...kena masak lain ler....
9. nic>> Dah cuba, tepek ler kat fp ye, nak gak cuci mata...jangan asyik lupa ambil gambarnya!
10. leezsa leezsa@yahoo.com>> Sebenarnya, masa bake that cake, cam tak confident je. Bila dah siap masak, mmmm not bad rasanya...lembut.
11. kamalina>> Rasanya 2 minit yang dimaksudkan tu ialah masa memukulnya tu...2 minit je. Cubalah ye...
12. Aliza>> Cucu sedara...hehehe..tuanya awak! Jangan tak tahu, mama pun, elok kahwin je dengan hubby, dah dapat title 'nenek'! Dah berderet dah cucu saudara ku itewww! And oh, that blue stripe cadar is still available. Let me know if you're interested ya...thanx
13. Roylazim>> Sis, kalau ler you ni sebelah rumah, tok sah kata sebijik, sepinggan tu pun I boleh hulur tau....
14. mamasya mamasya22@yahoo.com>> Alhamdulillah sakit kepala dah hilang. Ma rasa, nama 2 minit tu sebab pukulnya 2 minit je...
15. rani>> Abih dah....ya ampon!
16. Nur>> Pandai pun Nur, nak ngendeng mama, memang dah habis dah...ahaks..godaklah sekejap yek...
17. Lee Lin>> Betul ke nak beli? Hehehe....Dak eh, mama saja pack gitu, senang nak bagi kat orang, bersih pun bersih dan tak masuk angin...
18 & 19. boxhousestudio boxhousestudio@yahoo.com>> Wah, dah ada dua pelanggan nih...bolehlah mama pacak payung dan letak meja kat depan rumah ma ni...mariii mariiii saper mau beli kuih...kuihhhh kuih! ...ma prektis nih! Hehehe...tak suka main dengan kucing....suka tengok je...
20. unnamed>> Kalau jawab dari pengalaman, beranilah ma jawab...tapi ni pengalaman ma ler...kalau salah, sorrylah ye. Kek jadi padat sebab kandungan udara tak ada dalam adunan. Seeloknya bila masukkan tepung tu, hanya kaup balikkan. Tepung harus diayak 3 kali. To define gebu dan kembang, the color becomes light cream. Itu yang mama selalu praktik kanlah ya...
21. cikwan>> Waalaikumussalam Cikwan. Alhamdulillah hari ni kepala ok...tak mereng macam dua hari lepas....Eh, minggu ni tak gi tengok anak-anak. Buat muka monyok pun tak laku dah...hehehe...
22. NorAlHidayah>> Base dia ma guna resipi Donut Suria.. Mama memang bercadang nak update kat Blog Mama tapi belum sempat.
23. ct payong>> Waalaikumussalam Ct...alahai, janganlah berpuan puan dengan mama ni...rasa kekok lak bunyinya. Oh ye ke lebih kurang Bill's Food? Mama tak pernah pulak tengok rancangan dia tu. Kebanyakan resipi yang mama tepek kat fotopage mama ni, adalah yang ma experiment dari buku, internet dan resipi keluarga. Mama ni pun tak pandai manalah CT, masih banyak yang perlu dipelajari. Ct pun insyaAllah pandai memasak sekiranya you put your mind and heart into it. Sama-samalah kita menimba ilmu sebanyak mungkin ya....
24. Acik badariah@bungalawang.com>> Tu la tu, kalau dah kesuntukan masa, cebur je yang ini....macam mama hari tu, kira emergency case la ni...
25. anna>> Omak ai, takkan 9 ketui tak cukup Ana oi...Tapi kalau dimekapkan dek Ana cuppies tu, mmm harus 9 ketul tak cukup! Hehehe....Wah...lepas ni nak tengok entry roti Anna keluar berderet deret pulak!
26. Rita & Kids nazarita@hotmail.com>> Kalaulah Rita serumah dengan mama, jawabnya dapur mama pun surrender la kot...mesti mama nak experiment experiment experiment....eee syioknya!!!
27. << jeff >>>> Very true bro....I can take things easy tapi kalau dah kesuntukan masa, mau gak terbang kat dapur tu! Hahaha...
28. lynnhassan lynnhassan@yahoo.com>> Dengarlah nasihat pakar! Mama ni agaknya dah terlebih rehat, tu yang sakit kepala tu!
29. mama ca mierafaziera@yahoo.com>> Ada rezeki, dapatlah.....
30. MaDiHa>> Tak apa, orang kata, tetamu datang membawa rezeki...
31. mummy jam>> Mama ni kalau dah emergency tu...tak tau dari mana leh datang speed! Hehehe...I think I work well under pressure kot! Hihihi...
32. rinnchan>> Amboi lajunya Rinn makan! Kunyah elok-elok tak tu? 9 ketul in 2 minutes! Dasat oo!
33. rozzan>> Waalaikumussalam bro. Alhamdulillah sihat-sihat je. Ala kita masak tak sedap, segan nak bagi orang yang terror masak nih....or maybe it should be the other way round
34. Fatin>>
35. Erna>> Tu dia, dah keluar dah pengakuan dia!
36. arie>> Makan tu elok elok pelan pelan...nanti tersedak, haru jadinya...
37. idasaiful idasaiful@yahoo.co.uk>> Waalaikumussalam. InsyaAllah you can do it too Ida. Work on the taste first rather than the look though both are equally important ya... Terima kasih sudi merujuk page mama ye...appreciate it very much...
38. ct payong>> Tak apa, kalau buku resipi dah bertimbun, lambat laun, akan menjadik juga kat dapur tu...insyaAllah.....
39. ct payong>> Maaflah sis, ma tak tahu resipi daging masak hitam tu. Ma ni kalau bab cooking, agak koreng minat...why not you tanya Kak Liza. Her specialty is more on preparing dishes macam ni...Ma suka baking je...
40. HAFIDZAH nhafidzs@yahoo.com>> For your information, you're not the first one to tell me about this problem. Ada juga yang pernah bertanyakan mama. Mama tak tahu kenapa you all tak boleh copy and paste recipe. Mama tak ada blok anything pun. Perhaps I should ask the Support to answer this question huh? Anyway, thanks for bringing up this matter.


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2014.

ns4008229.ip-198-27-68.net