Want your
own Fotopage?








 


By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 9-Jan-2008 09:29 Email | Share | Bookmark
CHEWY GOOEY YUMMY BROWNIES

 
 

Don't forget to recite the duaas for year end and the beginning of a new year. Duaas can be found at Kak Liza's Fotopage or in my Spice and Splendour Blog

Hubby had mentioned last week, about the party in the office today. But till yesterday, he didn't tell me what to bring as pot luck. Luckily I am in touch with one of his officemates. Though we haven't met personally, but we do email each other. And all that started because of the Instant Puff Pharata I once sent for the office party. So I emailed Ina to ask her, what must I bring. Because if I were to ask my hubby, his answer will be...apa-apa ajelah yang senang. Of course everything is senang if you do it wholeheartedly, agree??? Ina suggested, I make some sausage rolls. Got her email late in the evening and thought of preparing the rolls straight away, but the guy from Elken came to fix the water filter. And he took quite a long time to finish. Luckily hubby was at home to attend to him. But still, I can't start my project straight away as the sink was occupied. Finally I managed to start the kneading around 9pm. And that time, the tummy was really growling of hunger! Hadn't had proper meal the whole day as I wasn't feel too good. The dough was a bit too soft and as a result, the sausage rolls didn't turn out as my usual sausage rolls, but they are still edible. Sorry Ina...maybe next time I'll send you a better one ya...

And this office party also gives me the opportunity to try out another brownies recipe, so I went ahead with that as well, after we had our dinner that is! Hahaha.... Another brownies recipe? But mama, you haven't had any brownies recipe in your page just yet!!! Hold on! hold on....the recipe is coming shortly ok. I will paste the recipe of the brownies that I've tested before and not this one. The latest one will have to go in the waiting list....hahaha...macamlah banyak sangat yang dah dicuba sampaikan nak masuk dalam waiting list! Ala...saja je bagi gempak! And oh, forgot to mention, hubby didn't know that all the bakings yesterday night was for his office party and I gave him the surprise this morning. I simply hope that I won't let him down again this time....So here's the photos of what I sent. Doesn't look as fluffly as the bakery's rolls and doesn't look as tempting as Mommy's Brownies but nevertheless, I'm quite satisfied.....satisfy tak satisfylaaa, dah itu je yang mama reti...taram ajelah....insyaAllah they are not hazardous.....



Recipe to share today, as promised, will be this Chewy Gooey Yummy Brownies by Sis 1mas2ra from Forum Cari. Thanks sis for sharing. I made this to bring to our friend's house that day. Here's the recipe people.....



CHEWY GOOEY YUMMY BROWNIES
Source : - Sis 1mas2ra

Ingredients :

250g butter ~ cut to small cubes
400g cooking chocolate ~ cut to small cubes

6 eggs
340g brown sugar
2 teaspoons vanilla essence
20g chocolate emulco

80g flour
60g cocoa powder
140g walnut/pecan/almond/macadamia (optional) ~ toasted

Method :

1. Layer a 12" x 12" tray with greaseproof paper and make sure the paper is longer than the tray , so that it'll be easier to remove the brownies from the tray.
2. Melt butter and cooking chocolate using double-boiler method. Set aside till lukewarm.
3. In a separate bowl, whisk eggs, sugar, vanilla essence and chocolate emulco using the hand whisk till the sugar dissolves.
4. Pour the butter and chocolate mixture into the egg mixture. Mix well.
5. Sift flour and cocoa powder and add in the toasted nuts. Add the flour into the mixture. Do not overmix.
6. Pour the mixture into the prepared tin and bake in a preheated oven at 160 C (if using a small oven) for 1 hour or till done. The temperature and the baking time depends on your oven.
7. Leave the brownies to cool completely before cutting. For better result, leave overnight.
8. You can top the brownies with ganache, eat them with icecream or custard sauce or simply enjoy them the way they are!



Quote:
MY CHEWY GOOEY YUMMY BROWNIES
Sumber :1mas2ra

Bahan-bahan :

250g mentega - potong kecil
400g coklat masakan - potong kecil

6 biji telur
340g gula perang
2 sudu kecil esen vanilla
20g chocolate emulco

80g tepung gandum
60g serbuk koko
140g kacang walnut/pecan/almond/macadamia (optional) ~ bakar sebentar

Kaedah penyediaan :

1. Panaskan oven suhu 150C. Sediakan dan alas tray 12X12.
2. Double boil butter dan chocolate hingga cair, ketepikan biar suam sikit.
3. Masukkan telur, gula, esen dan choc emulco dalam satu mangkuk, guna hand whisk , kacau hingga gula cair.
4. Tuang adunan butter dan coklat tadi kedalam mangkuk dan gaul rata.
5. Ayak tepung gandum dan cocoa powder, jika bubuh kacang, masukkan dan gaul. Tuang tepung kedalam mangkuk diatas, gaul hingga rata. Jangan gaul terlalu lama.
6. Tuang dalam tray dan bakar 150C/-1jam (bergantung pd oven).
7. Bila masak, biarkan dalam tray hingga sejuk. Lebih sedap kalau disimpan semalaman.
8. Sedap dimakan sama ada begitu shj atau bubuh ganache atau dgn icecream atau dgn sos kastad





Ceritamu ceritaku....
Quote:
1. rinnchan>> Tu la tu, mana tahan, semua orang asyik tayang brownies je..teruja jua daku akhirnya...ahakss...Ha ah, my hubbylah...asik suruh pasang itu ini, dahlah ruang agak terhad. Semalam ma cakap kat dia, rumah ni dah tak tahulah macam mana nak kemas. Lantak pi la letak sana sini je...especially 'opes' mama! Dia jawab senang je....pelan pelan laaa.....Haiyaaa!
2. ida isk merpati66@yahoo.com>> Ganas tak guna senjata macam ni tak pe...masih ada mahap bagiku...
3. mama ca mierafaziera@yahoo.com>> Ha ah la Miera, tak menepati keinginan ku...dia tak setembam biasa...frust gak nih...hopefully they'll enjoy the roll anyway...kol 12 tengahari nanti... Tak sabaq nak tunggu feedback. Tapikan, that brownies yang ma hantaq tu kan, masyaAllah sedap sungguh!
4. MaDiHa>> Sementara ada modal ni, lajulah. Sok kalau dah senyap je tu, maknanya dah tak de bendalah nak tepek!
5. Roylazim>> Amin amin...same goes to you and your family too sis...
6. Kak Leen mamaleen@yahoo.com>> Amin amin ya Rabbal Alamin...
7. nabialishad>> Sepinggan, cukup ka?
8. Lee Lin>> Lawak eh! Selamat tahun baru to you too....
9. Kamalina>> Mama punya masakan ni biasa-biasa aje. Orang lain punya lagi deboom tau! Salam ma'al hijrah buat Kamalina sekeluarga.
10. nor noreziz@gmail.com>> Mama tak ada loyang cutter, so lepas sejuk baru potong. Tapi masa buat brownies yang Chewy Gooey ni, mama potong masa panas, tu sebab dia pecah. Nak cepat pergi rumah kawan, tu yang main potong je...
11. sinnchan>> Kalau kita, rasanya pasal kita tension kot. Takut orang kata tak sedap. Kalau buat untuk family sendiri, confident semacam je! Hehehe...
12. ina>> Alhamdulillah syukur yang amat sangat. Ma risau tang roti tu...kotlah keras cam batu ke. Lain kali, bolehlah mama contribute kat you all dengan lebih confidentnya, insyaAllah.....
13. yati-m>> Meh ambik
14. anna>> Buat, jangan tak buat Anna, senang je...especially kalau Anna gunakan resipi sweet bun Hanieliza tu. InsyaAllah alright je...and for better result, guna mixer untuk menguli. That's my main trick!
15. umi-kal>> I prefer brownies yang latest ni lagi....
16. Fendy, Tini & Aiman Harith>> Sebab ma letak yang jadi je, cuba ma letak yang terpele'ot punya, mesti orang tak lalu pandang...
17. Ezza>> Rasanya enak...lom cobak lom tahu dong....beranikanlah diri mencuba...buat separuh adunan je...
18. syana shana@ketapang.com.my>> Waalaikumussalam....nanti Syana buat ye....
19. Aliza>> Yup, it's slightly rich...
20. boxhousestudio boxhousestudio@gmail.com>> Alhamdulillah syukur...
21. kuchai>> Dasatnya hidung bionic Kuchai tuuu....
22. NorAlHidayah>> Aminnn....
23. kak rus kak_rusnah@yahoo.com>> Salam Maal Hijrah untuk Kak Rus sekeluarga jua....Alahai, sausage rolls tak gitu jadi tu dah kita hantar semua kat office abang ler....
24. mamasya mamasya22@yahoo.com>> Alhamdulillah sausage rolls yang mama hantar ke pejabat, rupanya habis juga dimakan. Tapi mama hantar pun 17 keping aje...
25. mamazieza>> Sedap tu memang sedap tapi kita prefer yang latest ni. Recipe, yet to be updated. Gebu cam kita? Siapalah 'kita' tu agaknya ya...
26. srsfeqah>> Salaam Maal Hijrah buat srsfeqah jua. Aduhai...sib baik ese tak pengsan tengok ekau punyo entry R** Dissecting tu dik oi!
27. Fey>> Nanti buat ye...jangan tunggu lama lama...naaanti lama lama.....dikau terlupa! Hahaha....Sesedap mama je nak tukar lagu orang!
28. masriyah>> Ini first entry brownies....sebab memang first time baking brownies!
29. Ana>> Huhuhuu...tak dapeklah den nak nolong!
30. makuda-sweetnufar>> To me also, it's a bit sweet. Tapi my daughter and the tutor memang suka. I prefer brownies yang latest ma buat...nantilah ma update later ya....
31. mamafateenz ajnabi445@yahoo.com>> Most welcome Mamafateenz....jangan homesick homesick sangat ye...sabar....
32. Daalia lea1207@yahoo.com>> Dalam gambar tak nampak sangat cacat, tapi tukang buat ni tahu, it's not that perfect. Hehehe...nampak gayanya, aura aura fp masakan dah berjaya mempengaruhi you sis....nanti montel-montellah your family members!
33. Daalia lea1207@yahoo.com>> Memang pun, at times, kita dah komen, tapi tak keluar. Bila bukak lain kali, komen tu akan keluar. Kita dah kena banyak kali, so now dah tahu....hehehe...
34. cek de sam>> Same to you and your family too cek de sam
35. Ezza>> Boleh aje buat separuh resipi supaya tidak membazir kalau tak kena dek rasa, betul tak?
36. ezureen>> InsyaAllah boleh bake dalam disposable foil mould tu...
37. mama nz>> Tray hitam yang datang sekali dengan oven tu ke? Well kalau mama nz gunakan baking tray yang lain dan letakkan atas redai oven, then bolehlah alihkan dulang tu...
38. zanaz>> Gagal mencapai mutu piawai...kalau pakaian, dah kena hantar Reject Shop tau! Ahaksss..
39. Shabana ayma_2@cooltoad.com>> Waalaikumussalam Shabs. That hubby of yours....he's still the chocoholic guy huh! You can just omit the emulco. It's just to add flavour and color to the brownies. InsyaAllah I will update another version of brownies soon. Love to Ayeesha and Mariam.
40. Shabana ayma_2@cooltoad.com>> Will be right here waiting!
41. Ezza>> Yang atas tu, bukan kek coklat. Itu brownies. Nanti mama tepek resipinya ya.....
42. Ezza>> Nanti ye....bila mama sihat sikit baru mama update...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net