By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 7-Jan-2008 13:00 Email | Share | Bookmark
ROTI GORENG INTI SAUSAGE

 
 
Guess what?! My ironing board collasped last Saturday. Oh gosh, it's a nightmare to me. I had to do the ironing while sitting on the floor. And I hate that very much! Ask me to iron 6 to 7 hours while standing, it's not a problem at all but to iron, just 1 miserable hour while sitting....ooh my goodness, the back is aching like it never ached before. Made hubby repair the board, but without proper tools, the board didn't stay the way it should for long! So he said, let's get a new one! My Sri Lankan's ironing board is much better.....but it went to a new home recently....clever me!!! Moral of the story, old/antique things are better than new ones! Mesti pendapat ini dipersetujui 100% oleh kaum suami...dalam hati pasti berkata....selamaaaatttt duit aku!

Yesterday afternoon we went to see our children at their hostel. Spent about 4 hours or so with them, updating the one week stories. Alhamdulillah both of them are fine and adapting nicely again to school life. When it's time to leave, after the huggies, kissies and all the other 'ies', Syahmi waved at us till we're out of sight. Then, that's when 'raindrops' started falling down my cheeks and this time, it's for a longgggggg time. Infact till we reached home, I am still 'in my own world'. Normally it takes about 3 to 5 km from school, I'll be quite alright. But not this time. Why? Because hubby had said to me and the kids that we're not coming to see them next week!

Yesterday morning, I managed to try out another recipe from Sis Jun's Blog. Thank you for the simple recipe. Brought them to give to the kids. I packed it nicely in small plastic packet and tied them with blue ribbon. I put 3 pieces in each packet. Didn't snap the photos of the packets as we were rushing. Thanks Sis Jun for the recipe....



FRIED BREAD WITH SAUSAGE FILLING
Source : Sis Jun's Blog

Ingredients :

250g bread flour
(I used multipurpose flour)
1/2 teaspoon salt
1 tablespoon sugar
2 egg yolks
1 teaspoon instant dried yeast
90ml lukewarm water
40g butter
(I used margarine)

egg whites
breadcrumbs
Ayamas koktail sausage

Method :

1. Place the sifted flour into the mixing bowl. Add in salt, sugar, yeast and egg yolks. On the mixer.
2. Slowly pour in the lukewarm water and continue kneading, just till well combined.
3. Add in butter and continue kneading till a soft and smooth dough is formed. Add more water if necessary.
4. Make into small balls and leave to rest for 15 minutes.
5. Flatten the dough and place the sausage in the middle. Cover with sausage with dough.
6. Dip the dough with filling into the eggwhite and coat with breadcrumbs.
7. Fry on medium heat till golden brown.
8. Enjoy! Oppss...don't forget to recite your prayers before eating



Quote:
ROTI GORENG INTI SOSEJ
Sumber : Blog Yummilicious

250gm tepung roti
2 biji kuning telur
1/2 sudu teh garam
1 sudu besar gula
40gm butter
1 sudu teh yis
90ml air
putih telur
breadcrumbs
filling:-kari ayam, sardin...

campurkan semua bahan kering. masukkan telur, butter n isi air sket2 sambil uli hingga jadi doh lembut. rehatkan 15min. bentuk doh bulat2 kecil n rehatkan 15min lagi. isi inti kesukaan, bulat2kan. golek dalam putih telur n salut ngan breadcrumbs. goreng hingga kekuningan.






Ceritamu ceritaku....
Quote:
1. MaDiHa>> Disebabkan satu adunan dapat 22 biji, so by the time mama habis boh inti kat semua doh tu, mama terus je goreng. Wah dah buat ye mee jawa tu. Mama buat tu pun pasal dah tak tertahan menanggung godaan la tu...hehehe
2. anna>> Look can be deceiving!
3. ana>> Hati ibu kan Ana kan...memang tak tahan....
4. boxhousestudio boxhousestudio@gmail.com>> Kalau cam tu, kalau nak makan roti ni kena minum air dari Power Root ke? Ahakss....
5. mrsjemain udakyana@yahoo.com>> Meanwhile, enjoy all the time you have with them to the fullest ok......
6. fizan yusop>> Selamat Tahun Baru buat Fizan sekeluarga jua. Buat roti ni memang senang je...dah makan masa lama pun...cubalah...
7. mamasya mamasya22@yahoo.com>> Selamat Tahun Baru buat MamaSya sekeluarga jua. Alah, rasanya ironing board ni tak kuat sangat sebab ironing board mama yang previous one tu, mama dah guna lebih 10 tahun, elok je lagi. Kalau nak tahu, ironing board yang baru ni memang baru, tak sampai setahun pun tau. 2 minggu is a long time to those who are waiting....penantian suatu penyiksaan!
8. maklang_06@yahoo.com>> Roti je cantik ke? Tukang buat ni tak cantik ke?
9. cek de sam>> Memang susah kalau nak berpisah dengan anak-anak ni unless you have VERY strong willpower sebab Cek De Sam dok jauh. Like me, di Malaysia aje, it's not so bad la. Boleh visit them easily.
10. zanaz>> Tok sah kata 5 bijik, sebijik pun dah tak de kat rumah ni. Ahaks...ya ampun! Laku tau roti ni kat asrama Fatin. Tadi dia call, ma tanya feedbacknya. Kawan-kawan dia kata, sedap! Tak tahulah sedap betul ke atau saja nak jack this aunty so that can bring more food everytime she comes and visit...hahaha....Mama pun teringin nak buat pau gak...angkara Mak Lang la ni.....Ala Zanaz, tak yahlah diet diet...tibai je...body dah lawa dah tuuu...
11. Aliza>> Bukan apa kena control tu, sebab takut bila dah selamat bersalin nanti, susah nak turun berat badan unless Aliza kuat pantang. Mama tak...wakakakaka.....dengarlah cakap orang yang berpengalaman! Hehehe...
12. nazs>> Resipi nasi ayam versi Nabialishad ada di sini. Versi mama, yet to update
13. Nur>> Ya ampun dik Nur...kalau lapor, kenalah cari apa yang ada di dapur sendiri tu ye.....
14. kak rus kak_rusnah@yahoo.com>> Ye ye aje Kak Rus. Manalah akak tahu kita masak sedap. Nampak je sedap kot, rasanya, ntah ntah hampeh. Tapi kalau ikut tekak kita, sedap aje
15. Daalia lea1207@yahoo.com>> Seboolat tukang buatnya la! Tu la kan, the more you jelajah internet, you'll be more surprised, what we can do with these doughs. Kadang-kadang tertanya gak sendiri...eh boleh ke buat cam tu?! Adehhh don't manja too much aa..nanti kalau maid go holiday, nangis oo....
16. mama ca mierafaziera@yahoo.com>> Bolehlah buat untuk Ca gi skul bawak bekal...
17. ida isk merpati66@yahoo.com>> Eh, bukan iron yang jatuh ke lantai, tapi ironing board! Alah...ironing board tu boikot sebab mama asyik dera dia je. Eee tak mo hantar dobi...itu ma punya hobi aar...
18. rinnchan>> Lambat no mengendengnya....serdak adalah...hehehe.... Bestlah Rinn ni...cekal dan tabah...leh hi hi bye bye je. Mama ni, rasanya selamanya la akan cam ni. Very very hard to avoid. I think I am too soft, tak pun soggy! Hahahaha.....But one thing, I don't cry infront of them la... just to make them strong.
19. dolly>> The sausage must be the right size just to be covered with the dough. Alhamdulillah we're fine and New Year is just like all the other years, though I really miss celebrating it at the cottage by the lake! How's yours?
20. << jeff >>>> Tapi kan bro, kalau kena dek rasa, tibai gak tuuuu...
21. Masrurah ciknah_mas@yahoo.com>> Will try to check ya. But then, mama tak buat penghantaran ke overseas la Masrurah sebab harga postage mahal. Unless you ada sesiapa di Malaysia yang nak ke sana, then probably mama boleh pos kat dia aje.
22. Daalia lea1207@yahoo.com>> Kuat juga aura-aura kami semua ni yek...ahakss...rajin rajinlah lagi menjengok supaya berasap asap lagi dapur tu...jangan sampai kena panggil bomba dahlah! Psst....abih tu, cik abang pun kena gosok baju seluar sendiri ke
23. nazs>> Very true, sharing is caring! All the best in your nasi ayam project. Mama ni lom update my version of nasi ayam sebab malas nak pikir nak tulis recipe tu in English. Kalau in Malay, senang je ma tibaikan. Kalau ma tulis dalam BM je, nanti kawan-kawan ma yang non-Malaysian dok tanya tanya pulak....aiyoooo....
24. fazizaid>> Miss tak miss la sis. What to do...they are there and I am here, nak wat cam no. That's why, everytime nak gi visit them, I'll make an effort to bring whatever I manage to prepare.
25. biskutz paeinz@yahoo.com>> Lapau? Makan biskut! Hehehehe....jangan mare!
26. kamalina>> Eh janganlah surrender. Kenalah cuba sampai jaya! Sedih orang yang membaca, sedih lagi orang yang menanggung nih..
27. Nana kainonsale@yahoo.com>> Cuba jangan tak cuba....
28. nabialishad>> Practise makes perfect my dear. And since I am still not perfect, that's why I continue practising! Ala...macamlah yang mama terlepas pandang resipi Kaya Balls tuuu...
29. Haniss>> Betul tu Haniss. Kalau musim hujan, perut asyik lapar je kan...sorong apa pun, semua ngap!
30. filla mama kasih>> Ini azam tahun baru all my silent readers ke? Semuanya dah keluar dari tempat persembunyian. Seronoklah mama, makin meriah rasanya! All the best in your experiments ya....insyaAllah jadi tu...jangan lupa baca Bismillah!
31. ummiNurin::mieza>> Memang tak susah pun buatnya, just ikut method yang betul...insyaAllah jadi je.....cuba na....
32. pinkycat pinkycat_cute@yahoo.com>> Thanks for dropping by! Kalau sudi, datanglah lagi ye....
33. hanieliza>> Senasiblah kita kak, semangat nak buat macam-macam tu seakan terbantut gara-gara tak de siapa yang nak makan. Kita pulak, tunggu bila nak gi tengok budak-budak, haa masa tu la kita taram buat macam-macam! Pas tu, suruh budak-budak tu share dengan kawan-kawan dia. Sokmohnya sedap...hahahahaa......
34. Masrurah ciknah_mas@yahoo.com>> Oh I see...nanti mama cuba email the answers to you okay. Thanks again ya...
35. mamazieza>> Something in between donut dan roti la ma. Tahan sebelum habis eh? Well, dependslah berapa ketul yang ma buat...kalau takat 2, 3 ketul, tak sempat sejuk pun dah wassalam rasanya....
36. tasha>> Phewww.....glad you liked 'em! Thanks for trying!


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net