By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 2-Jan-2008 18:18 Email | Share | Bookmark
KEK MARBLE SUSU

 
 
Too many things happened in the past 3 weeks or so that I don't know where and what to start writing about first. So I guess, the best solution is to just let it be untold! Hahaha...that's the best excuse that popped up in my head at the moment. I am actually updating under pressure as time is just flying. I have so many other things to attend to before the evening ends. Gosh...help!!! I think I am suffocated!!!! But then again, I remembered, I once wrote that I work better under pressure...hmmm....must I take that back then? Hahahaha...

Anyway, for now, let's just update the recipe for today and if time permits, will do all the story telling later or maybe never....hihii....The MUST TRY recipe that I'm going to paste in my page today is from our celebrity chef, Chef Norzailina Nordin. In my first experiment, I made them into cupcakes and my sister did get to taste them and suggested, to bake the same cake for our parent's 45th's Anniversary last 12th December, 2007. Happy Anniversary mak and abah...with all our love for you guys, today, tomorrow and forever will be! So this was what I managed to do in such a tight schedule. Thanks you so much Chef Norzailina for this lovely recipe.



MILKY MARBLE CAKE
Source : Chef Norzailina Nordin

Ingredients :

250g butter
(I used margarine)
230g castor sugar
2 teaspoons ovalette
4 eggs
270g superfine flour
1 teaspoon baking powder
60g condensed milk
2 tablespoons cocoa powder
2 tablespoons fresh milk or evaporated milk
(I used fresh milk)
1 teaspoon chocolate paste or chocolate emulco
(I used chocolate emulco)

Method :
1. Sift superfine flour and baking powder. Set aside.
2. Cream butter, castor sugar and ovalette till light and fluffy.
3. Add eggs, one at a time, beating well after each addition.
4. Fold in the sifted ingredients. Add in condensed milk.
5. Divide the bater into 2 portions. Leave one as it is.
6. To the other portion, add in cocoa powder, fresh milk and chocolate paste/chocolate emulco.
7. Scoop 2 tablespoons of plain mixture onto the centre of a well-greased and floured cake tin.
8. Scoop 2 tablespoons of cocoa mixture on top of the plain mixture. Repeat till finished.
9. Bake in a preheated oven at 180 C for 40 - 45 minutes.



Quote:
KEK MARBLE SUSU
Sumber : Chef Norzailina Nordin
Resipi yang disalin terus dari website Chef Norzailina.

250g mentega
(Mama guna majerin)
230g gula kastor
2 sudu kecil ovalet
4 biji telur
270g tepung superfine
1 sudu kecil serbuk penaik
60g susu pekat manis
2 sudu besar serbuk koko
2 sudu besar susu segar atau susu cair
(Mama gunakan susu segar)
1 sudu kecil pes coklat atau coklat emulco
(I used chocolate emulco)

Kaedah penyediaan :

Pukul 3 bahan pertama hingga gebu dan kembang. Masukkan sebiji demi sebiji telur, pukul hingga naik. Masukkan bahan ayak, kacau rata. Bubuh susu, gaul sebati. Bahagikan 2. Masukkan serbuk koko, susu segar dan pes coklat ke dalam satu bahagian. Bubuh 1/2 senduk adunan biasa ke dalam tin 22cm yang dilengser dan dialas dengan kertas kalis minyak. Ratakan pula 1/2 senduk adunan berkoko. Ulangi hingga habis. Goyangkan tin supaya adunan menjadi rata. Baar pada 180 C selama 40 - 45 minit atau hingga masak.




Quote:
Dari Ruangan Soal Jawab masakan by Chef Norzailina :
1. Superfine flour is finer than plain or all purpose flour. Sift plain flour 3 times and it has almost similar characters to superfine flour (some chefs suggest that). Yes, it can be used. If superfine flour is used in cakes, cakes will have softer and finer texture. It is seldom used in biscuits/cookies, though. Just use plain flour for biscuits as they are cheaper.
2. Ovalette akan memberikan tekstur yang halus pada kek terutama kek span yang menggunakan cecair (air atau jus buah-buahan atau susu cair). Antara jenama lain yang biasa bagi menggantikannya ialah Quick 75 dan jilk (yang lebih kuat dari segi reaksi dengan bahan-bahan kek yang lain)
3. Apakah bahan yang boleh menggantikan ovalette apabila membuat kek supaya lebih gebu?
Jika tidak mahu menggunakan ovalette, pastikan anda memukul telur dan gula hingga kembang dan ringan (bila membuat kek span). Untuk kek yg memerlukan anda memukul mentega dan gula, tidak perlu memasukkan ovalette, sebenarnya. Anda boleh cuba cara ini: asingkan kuning dan putih telur. Masukkan kuning ke dalam adunan (seperti biasa). Manakala putih telur dipukul dengan sedikit garam (menggantikan krim tartar) hingga kental. Kemudian kaupbalikkan perlahan-lahan ke dalam adunan mentega sebelum dibakar.



Ceritamu ceritaku....
Quote:
1. nabialishad>> Macam manalah tak terdedah rahsia, dah di-interrogate secara brutal oleh inspektor gejet sorang nih! Hahaha....
2. mama ca mierafaziera@yahoo.com>> Happy New Year to Mira and family. Sorry to hear about your lost. Tak apalah, lom rezeki. InsyaAllah soon.... Sabaq na!
3. anna>> Entry mee jawa tu mama update dah lama dah. Agaknya Anna baru perasan kot....
4. Linda@anna kaori.cake@yahoo.com>> Nanti cuba buat ye...
5. unnamed>> Abih dah...bih cam no?
6. mimaliez>> Kalau tak ada ovallette, boleh ganti dengan Quick 75. Tapi kalau tak de gak, boleh omit je. Tepung superfine tu, guna tepung kek saja. Wallahualam.
7. polini>> Selamat Tahun Baru buat Polini sekeluarga.
8. zura sweet2design@yahoo.com>> Sabor ye....
9. zakiah z>> Not as spongy as chiffon, but soft and really nice. Sayang sungguh kan, kalau buku resipi antik hilang sebab resipi lama-lama ni best. Kalau boleh dicari, carilah. Buku mak mama, walaupun telah disalin semula dalam buku baru, yang koyak rabak tu masih disimpan! Nanti kalau mak bagi, ma nak kebas la....hehehe....
10. suhaila>> Salam Suhaila mama sambut mesra. Jawapan kepada soalan Suhaila telah diberikan di atas ye...
11. mary hn.nathaniel@gmail.com>> Trick yang telah diajar kepada mama dari seorang teman ialah tepung harus diayak dari jarak yang tinggi sedikit dan dibiarkan saja bersepah atas kertas hinggalah tiba masa untuk digunakan. Preferably ayak 3 kali. Bila nak masukkan tepung dalam bancuhan, gunakan kaedah kaup balikkan. Ini adalah untuk memerangkap udara supaya kek menjadi ringan.
12. masriyah>> Kalau rajin, cubalah ye...
13. *yatyDC*>> Ingat kek mama, ingat zebra...walaupun kami tak de hubungan kekeluargaan....
14. boxhousestudio boxhousestudio@gmail.com>> Alahai, shian pulak kat mak abah nak potong kek togel. Nak tak nak, pandai tak pandai, kita curahlah apa yang patut. Reason for using majerin is exactly like what you've mentioned....ahakss....nampaknya kita ni satu kelab la!
15. lynnhassan lynnhassan@yahoo.com>> Baguslah Lynn ni....tak suka bazir. Alhamdulillah...
16. Hajar>> Berkat dok Africa kot, tu yang dapat ilmu kuda belang...ahaksss...acah je!
17. jan>> InsyaAllah bila mama buat lagi kek belang or rainbow cake atau yang sewaktu dengannya, mama try snap gambar step by step ok...
18. fazizaid>> Aduhai, jauuuuhhhh tu nak nganto!
19. << jeff >>>> Omak ai, lom sampai standard nak bukak kedai kek la bro....tak ada skill!
20. ayuwajah>>
21. zuhri>> Hantar apanya?! Dah lama selamat dalam perut dah!
22. fitto ringopie.noor@gmail.com>> Amin. Happy new year to you too...
23. NorAlHidayah noralhidayahtohiran@yahoo.com>> Phew lega mama! Kalau mengidam, tak dapeklah den nak nolong!
24. nic>> Ha ah Nic, memang sedap!
25. MaDiHa>> Jangan tengok je, nanti buatlah ye....
26. effa-ibu balqis- effara@digi.com.my>> Memang sedap. Happy New Year to you and your family too...
27. rani>> Atas tu mama gratekan white chocolate je sebab mama tak reti nak deco canggih canggih. Itupun Mamazieza yang bagi idea. Thanks ma!
28. maklang_06@yahoo.com>> First round buat cupcakes je untuk testing. Second round baru buat kek sebijik.
29. cik_bawang>> Hi Cik_Bawang! Happy New Year to you too...belajar rajin-rajin ok....
30. mknace mknace@gmail.com>>
31. kak rus kak_rusnah@yahoo.com>> Piring tu, piring antik mak kita tau...dah berpuluh tahun dah piring tu...ada harapan untuk dikebas oleh kita! Wakakaka...hampeh punya anak!
32. umi-kal>> Kita pun nak ucapkan selamat tahun baru buat auntie. Moga tahun ini adalah tahun terbaik buat kita semua....insyaAllah....
33. Nini>> Hihihi...sejibik sejibon....vocabulary baru nih!
34. su suria_ase@yahoo.com>> Waalaikumussalam Su. Selamat datang ke page mama ya. Nanti kalau Su dah buat, cerita-ceritalah pada kami ye....
35. norz>> I am honored sis sudi mencemar duli melawat my fp dan sekali gus memeriksa 'kertas jawapan' I ni. Hehehe...So kira pas ke tak ni? The cake was indeed nice. Kalau tak, takkan my sis suruh buat lagi sekali. Without a good recipe, there won't be a good chef la sis. So semuanya seiring. But for me, without a good recipe, I can never cook sebab kita memang tak reti langsung nak cipta cipta nih...cilok terror la! InsyaAllah if time permits, kalau kita buat lagi operasi belang belang ni, will try to snap the step by step photo. I am just an amateur who still has tons and tons to learn...hopefully with your guidance....much appreciated....
36. aimah rafidah_aimah@yahoo.com>> Most welcome Aimah.
37. mama @nis>> Selamat tahun baru buat mama @nis. Aduhai, perkataan 'pakar' tu belum begitu sesuai untuk mama.....mungkin in years to come kot..itupun still under consideration!
38. azura asri>> Betul tu, memang sedap!
39. Fatin>> Most welcome my dear. Eh tak susahlah Fatin. Mama dengan senang hatinya nak tepek so that lagi ramai yang boleh mencuba. Soalan Fatin tentang tepung dan ovalette tu mama dah jawab di atas ye. Purposely put on top to make it easier for others to refer as well.
40. Asnizah>> Eh, macam mana boleh jadi macam tu ye? Asnizah roll flat tak pizza tu? Mungkin Asnizah gunakan temperature yang tinggi tak? Kalau mama bake roti, mama selalu adjust ikut kesesuaian oven mama. Kalau mama gunakan oven yang kecil, mama bakar pada suhu 170 - 180 C dan di rak yang paling bawah. Mama selalu gunakan api atas bawah. Selalu kena check especially selepas 20 minit supaya roti tak hangus di atasnya. Roti pula jangan terlebih bakar supaya tak keras. Cuba Asnizah gunakan resipi Donut Suria ini sebagai base pizza. Resipi ni mudah dan enak. Cuba ye dan yang penting, jangan sekali kali berputus asa. Usaha tangga kejayaan, insyaAllah.
41. Kuzi>> Most welcome Doc. Nanti kalau mama ada buat ops belang, ma ambil gambar step by step ok....Kalau Kuzi dah cuba, boleh demo kat anak-anak murid di sana pulak!
42. kamalina>> Kek ni taklah berasa susu sangat. Sedang elok. Sedap. Cubalah. Thanks for the wish ya....
43. ida isk merpati66@yahoo.com>> Naik jangan tak naik...wakakakaka....
44 & 45. wilda(budaknakai.fp) caw582@yahoo.com>> Thanks for the wish dear and thanks for dropping by my page. Really appreciate the support. Happy New Year 2008 to you and your family too....
46 & 47. Eryne Jasmine>> Waalaikumussalam Eryne. Selamat Tahun Baru 2008 jua buat Eryne dan keluarga.
48. mama nz>> Oven mama ada indicator dia sendiri. Kalau let say mama panaskan oven pada suhu 180 C, bila telah sampai suhu tu, indicator light akan terpadam. So mama nz kena check oven sendiri ya. Biasanya panaskan oven lebih kurang 10 minit. Kalau gunakan oven comel, mama selalu bakar kek pada suhu 160 - 170 C sahaja dan letakkan kek di rak yang bawah. Kalau guna oven besar, suhu 180 C rak tengah. Mama bakar guna api atas bawah tapi tadi ada terbaca kat ruangan Soal Jawab bersama Chef Norzailina, dia kata bakar guna api bawah aje. Wallahualam. Mama nz jangan berputus asa dalam segala apa yang dicuba, insyaAllah lama-lama nanti pandailah ye....
49. srsfeqah>> Yelah, kalau tak buat experiment tak tahulah sedap ke tidaknya, ye dak....tapi biasanya resipi Chef Norzailina ni memang sedap...
50. sinnchan>> Salam maal hijrah to you too....bukan rajin sangat pun, sesikit jek...
51. mummy jam>> Sabar mummy.....
52. kakmOn>> Salaam Juma'at yang mulia buat Kak Mon juga. Zebra tu kita buat long time ago, masa tu tengah relax lagi...hehehe...kalau tengah tension, tah jadi belang apa la pulak nanti!
53. Roylazim>> Thank youuuuuu.....Wah, dah sebut Beautiful tu, kot kena nyanyi lagu Christina Aguilera la plak nanti!
54. ein>> Thank you Ein sebab sudi mencuba resipi dari page mama ya. Glad you liked the cake. Topping tu mama guna coklat masakan + fresh cream + sedikit majerin. Then curahkan aje atas kek.
55. fizah>> Tok sah kata satu cupcake, sedozen pun ma boleh bagi kalau Fizah dekat dengan mama tau...
56. kak jie jie>> Selamat tahun baru 2008 buat kak jie jie sekeluarga.
57. nad>>
58. Harni Safarina>> Hi Harni...long time no see. So the very busy ke? Ma ni tak de nak buat azam apa pun. Rather tak buat azam daripada buat azam tapi tinggal azam je. Hehehe...InsyaAllah selagi hayat dikandung badan dan selagi terdaya mencuba, akan ma kongsikan apa yang ada. Lap u too...sampai bersih lagi...ahakss.....
59. theseller kainonsale@yahoo.com>> Salam disambut. Thanks.
60. Mummy hamim2>> Hang ni sat diet sat sibuk melantak...haiyoooo make up your mind ma! Hehehe....Ala, body Imah dah cukup lawa le tu, apa nak kecoh kecoh..tu ha, cik abang tak bising, relax aarrr.....
61. Ana>> Choc putih curls tu, sagat je white cooking chocolate guna sagat cheese tu...Sonang la itu!
62. mamacunnazorro77>> Hmm...birthday saper la tu nak kena tunggu agaknya ya...
63. WanZee>> Happy New Year 2008 to you and your family too. Nanti cubalah mana yang berkenan ye...
64. mr snap>> Nanti bila mama buat operasi belang belang, mama cuba ambil gambar step by step ya...
65. dOd>> Waalaikumussalam Dila. Ala...Dila pun apa kurangnya...especially bab bab editing gambar. Terpegun tengok.
66. sitione dimensione2u@yahoo.com>> Mama pun tak tahu dia kat mana. Dia bukan orang Ambassay. Nanti CT cubalah buat kek tu. I'm sure you can find the ingredients easily that side except for the ovalette la of course.
67. EJ>> Cantik-cantik handbag di page EJ
68. Gert>> It's an honour to have you here. Thanks for dropping by ya...
69. rozeela>> Jangan biarkan godaan itu menyiksa dirimu lagi....ayuhlah ke dapur menggodak kek! Hehehe...Selamat tahun baru 2008 buat Rozeela sekeluarga...
70. lindot>> Are you THE Lindot, Ariff's mom? If so, welcome to my tempat persembunyian....ahaks....
71. zanaz>> Hi Zanaz...lajunya projek Zanaz. Terima kasih sudi menerai ye....setuju kan kalau mama kata kek ni sedap! Tu la, saper-saper lagi yang tak percaya, kenalah buat sendiri ok.
72. unnamed>> Check kat fotopage Arif ni ye...
73. Daalia lea1207@yahoo.com>> Semuanya dah kena zebra spell la! Hahaha.....Chef Norzailina ni memang famous gituuuu....
74. rinnchan>> Mama memang tak boh entry anniversary parents kat fp sebab tak sempat. Ma boh kad je kat Blog mama. Thanks for the wishes and duaas ya Rinn...
75. mamazieza>> Huhuhu....tarak tahan kaaaa.....
76. Ezza>> Nak pos mendenya, dah lama selesai. Jangan kata tak pandai Ezza, lom cuba lom tahu!!! Kot ada bakat terpendam tu, kasi keluar semuanya!!!
77. alya aties_1899@yahoo.com>> Sabor ye saborrr...nanti ma korek resipi yang nak kena guna belang belang, mama ambil gambar step by step. Sebenarnya senang je. Timpa timpa je adunan tu...
78. ezura>> Alhamdulillah, rajin betul doktor muda sorang ni buat experiment ye. Yang peliknya, body tu maintain slim je. Apa rahsia anda? Nanti dah up, ma pi visit ok...
79. cak>> Jangan ler jilash....nanti kalau Cak wat sendiri, mesti lagi cun melecun!
80. aimah rafidah_aimah@yahoo.com>> Terima kasih lah sudi link fp mama ke fp Aimah. Terharu gitu....
81. Penyulawa penyulawa@gmail.com>> Wa pun sukakkkk....ahaksss....
82. iyta anita_ghani@yahoo.com>> Thanks for the wish Iyta. Macam mana boleh basah ye? Mungkin Iyta letakkan tray tu terlalu atas. Kalau Iyta menggunakan oven yang kecil, letakkan di tray yang paling bawah. Kalau menggunakan oven yang besar, letakkan di tengah-tengah. Suhu mesti betul. InsyaAllah kek akan masak dengan elok.
83. oja>> Thank you my frequent visitor Alhamdulillah I'm very happy your hubby loves your cooking. Ingat selalu...ikat suami tang perutnya tu...hehehe....Seronok kan kalau apa yang kita masak, dimakan dengan berselera sekali oleh cik abang sayang...
84. mak farhah>> Terima kasih sudi mencuba. Kek ni memang mama garenti sedap. Tu sebab mama buat sampai 2 kali! Mama suka ke page Mak Farhah sebab mama suuuuuuka tengok muka Farhah. So sweet and adorable. Agak-agak esok, kalau ada adik pun mesti cute gitu....cepatlah awak bermenantu


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net