By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 26-Dec-2007 12:12 Email | Share | Bookmark
MEE JAWA

 
 

MEE JAWA
Source : Cek De Sam

Ingredients :

Condiments :

500g fresh noodles ~ blanched
250g bean sprouts
2 stalks spring onions ~ chopped
3 fresh red chillies ~ sliced
3 hard boiled eggs
3 limes
crispy fried onions

Gravy :

To be grinded/blended :

6 garlic
8 shallots
1 lemon grass
small piece ginger
small galanggal
100g dried shrimps
1 tablespoon chillie paste

400g sweet potatoes ~ peeled, boiled and blended
1 tablespoon meat curry powder
300g prawns ~ boiled, skinned and blended
1.5 to 2 litres water
2 tablespoons cornflour mixed with a bit of water
salt to taste
sugar to taste
cooking oil

Method :

1. Heat oil in a pot and add in the blended ingredients and curry powder. Fry till fragrant.
2. Pour in water. Stir once in a while till boiling.
3. Add in the blended sweet potatoes, blended prawns and cornflour mixture.
4. Let it simmer till gravy thickens. Add in salt and sugar.
5. Serve with the condiments.



Quote:
MEE JAWA

500g mee kuning ~ dicelur
250g taugeh
2 tangkai daun bawang ~ dihiris
3 biji cili merah ~ dihiris
3 biji telur ~ direbus
3 biji limau nipis
bawang goreng

Kuah :

Bahan-bahan untuk dikisar :

6 biji bawang putih
8 biji bawang merah
1 batang serai
sedikit halia
sedikit lengkuas
100g udang kering
1 sudu besar cili kisar

400g keledek ~ direbus dan dikisar
1 sudu besar serbuk kari daging
300g udang ~ direbus, buang kulit dan dikisar
1.5 hingga 2 liter air
2 sudu besar tepung jagung dibancuh dengan sedikit air
garam secukup rasa
gula secukup rasa
minyak masak

Kaedah penyediaan :

1. Panaskan minyak. Tumiskan bahan-bahan mesin, rempah kari, cili kisar hingga garing dan wangi.
2. Masukkan air. Kacau sesekali sehingga mendidih.
3. Masukkan keledek kisar, udang kisar dan campuran tepung jagung.
4. Reneh sampai pekat. Masukkan garam dan gula secukupnya.
5. Hidangkan dengan mee kuning, taugeh, daun bawang, cili merah, telur rebus, limau nipis dan bawang goreng.




Ceritamu ceritaku....
Quote:
1. rani>> Hi Rani....betul tu, ala ala mee rebus...
2. Muna>> Me pulak, I prefer bihun. I think we are from the same species lah...U.N.I.V.E.R.S.A.L
3. << jeff >>>> Idaklah pulak teman gi research...hehehe...yang penting, perut kenyang!
4. ida isk merpati66@yahoo.com>> Wah, jutawan rupiah dah balik dah....banyak ke memborong?
5. mamazieza>> Tak pe ma..diorang dapat nama tapi kita dapat kenyang, oraitlah tu...
6. izanman>> Waalaikumussalam izan. Happy New Year to you too...Abah mama pun orang jawa dari Muar tapi anaknya dak iso ngomong jowo!
7. Hajar>> Burppp...alhamdulillahhhhh.....
8. ezura ezzuramd@hotmail.com>> Mama buat reti, cuma tak kuasa je. Sebenarnya dah lama laid eyes on this recipe tapi asyik bertangguh je. Finally, lawan gak malas dan cuba buat. Alhamdulillah, tak kempunan dah!
9. umi-kal>> Dasat auntie punya siaran ulangan eh....dari siang sampai malam Kita, kalau ketupat, lemang dengan rendang...haa yang tu boleh buat siaran ulangan yang asyik berulang! Ahaksss....
10. mr snap>> Yummy yummy.....
11. mamacunnazorro77>> Saja tukar tag yang simple...nak buat yang canggih tak reti...
12. boxhousestudio boxhousestudio@gmail.com>> Adei geng, kita dah pernah tepek resipi mee bandung la...cuba check kat sini. Tag sempoi je...and the music, it's my favourite! Syahdu wei.....
13. *yatyDC*husinzainudin.fotopages>> Hubby dah terliur tu, kenalah isteri terchenta masakkan dia mee jawa....ya ampunnn...
14. Ana>> Kalau mee bandung, tak de guna serbuk kari....kuahnya berwarna merah...esh Ana dah sebut mee bandung, teringin plak nak makan mihun bandung. Sib baik teringin mihun bandung..kot teringin nak pergi Bandung, mau garu kepala la cik abang mama....
15. nabialishad>> Tahu....tak pe!
16. NorAlHidayah noralhidayahtohiran@yahoo.com>> Tak pe..nanti kot dah teringin bebenor...datanglah rajin tu dengan sendirinya....
17. sitione dimensione2u@yahoo.com>> CT pun boleh aje makan mee jawa ni kat Bangladesh kalau masak sendirilah sebab ma rasa, ingredientsnya boleh didapati di sana, insyaAllah....
18. Ah Mat Gebu>> Agaknya mama makan tak banyak la...still kelu lidah nak ngomong jowo nih....hihihihi.....
19. anna>> Anna cabut gigi, mama pun cabut dan repair sekali gigi. Haru betul kan? Kalaulah ada gigi yang disposable kan best....lubang je, beli lain dan ganti...ahaksss....
20. zanaz zanaz70@yahoo.com>> Ni yang nak tergelak ni! Sejibik cam mak mama selalu cakap...agak kalau makan dalam pinggan Noritake, mesti jadi extra sedap kot...huhuhu...ntah teori saperlah yang korang ni ikut!
21. kak rus kak_rusnah@yahoo.com>> Lagi seminggu dua, cuba Kak Rus naik timbang, tengok ada naik tak berat badan...hehehe
22. marilyn>> Dah ada resipi tu, boleh la buat sendiri ye....


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net