By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 19-Dec-2007 04:23 Email | Share | Bookmark
PINEAPPLE TART (BAYA), CHOCOLATE COOKIES, ORANGE COOKIES

 
 
First of all, I'd like to wish all my viewers out there, EID MUBARAK! May Allah's blessings help you find hope, faith and happiness...And bring to your life, all that is beautiful and pure....



We'll be going back to kampung tonight and will be there for I don't know how long as hubby will be on leave for quite a while. Didn't plan to bake any cookies for Eid but yesterday evening, I ended up baking 3 cookies. That's why I said, I like the unplanned plans! And since I am yet to bake a few cakes and bags to be packed, so I'll just cut short all the bla bla bla ya....somebody must be saying......Phewwww, finally she's not talking so much! Hahahahaha.....



The first recipe is Baya's recipe of Pineapple Tart which I copied from Cek De Sam's Fotopage. Thanks to both Baya and Cek De Sam for sharing...



PINEAPPLE TART

Ingredients
:

226g butter, at room temperature
(I used margarine)
1 egg yolk
1 teaspoon vanilla essence
1 tablespoon sugar
2 tablespoons (heap) cornflour
2 1/2 tablespoons (heap) custard powder
1 tablespoon milk powder
2 1/2 cups flour

Topping :
1 egg yolk
a few drops of yellow coloring

Filling :
I used the ready made pineapple jam

Method :

1. Cream butter, egg yolk, vanilla essence and sugar. I didn't use my mixer.
2. Add cornflour.
3. Add custard powder.
4. Add milk powder.
5. Finally add enough flour until a soft dough is formed.
6. Place a bit of dough into the cookie press mould. Pipe out the dough about 2 inches length.
7. Place the filling on top and roll. Arrange on the baking tray.
8. Bake in a preheated oven at 175 C for 20 - 25 minutes


The second recipe is Chocolate Cookies from Dila. Actually I came across this recipe when she posted it in Forum Cari. Thanks Dila, for sharing!


CHOCOLATE COOKIES

Ingredients
:

400g butter
(I used margarine)
1 egg white
200g icing sugar
(might need more if you're not putting any topping on top)
1/2 teaspoon vanilla essence
500g flour
50g cocoa powder

Method :

1. Cream butter and icing sugar.
2. Add in egg white and vanilla essence and continue beating. I did it manually.
3. Add in cocoa powder.
4. And finally add in enough flour till a soft dough is formed.
5. Roll to about 1 cm thick and cut using the cookie cutters of your choice.
6. Bake in a preheated oven at 175 C for 20 -25 minutes.
7. Once cooled, decorate as you like.


The final recipe will be Orange Cookies from My Sifoo's Fotopage. Thanks Kak Liza!


ORANGE COOKIES

Ingredients
:

250g butter
(I used margarine)
130g castor sugar
1 egg yolk
1 teaspoon vanilla essence
1 tablespoon orange paste
(since I don't have, I substitute with orange emulco)
1 teaspoon orange coloring
chocolate chips ~ for deco

To be sifted :

300 g flour
50 g self-raising flour
50 g custard flour
50 g cornflour

Method :

1. Cream butter and castor sugar.
2. Add in egg yolk and vanilla essence and continue beating. I did it manually.
3. Add in the coloring and the paste.
4. Add in the sifted ingredients till a soft dough is formed.
5. Place a bit of dough into the Dahlia mould and piped onto the baking tray.
6. Place a chocolate chip on top.
6. Bake in a preheated oven at 175 C for 20 -25 minutes.
7. Once cooled, keep in an air tight container.


Ceritamu ceritaku....
Quote:
1. cak>> Mama buat sikit-sikit aje..jangan tidak nak bagi meriah rumah mak mama. Semua cookies tu ma bawak balik kampung. Tart nenas tu, jemnya BAGUS mari.....ahakss...
2. Daalia lea1207@yahoo.com>> Buat kuih tu pun sebab dah lama nak experiment resipi tu. Dan kebetulan, ada sedikit kerajinan, tu yang jadi tu... Memang suka guna majerin sebab itu yang sentiasa available kat rumah ni. Maybe I'm just used to margarine. Jarang sungguh mama guna butter. Selamat Hari Raya buat Daalia sekeluarga juga. Ma balik Melaka la...mana lagi...both of us are from Melaka
3. << jeff >>>> Tart nenas is my dad's favourite. Buat tart tu pun, untuk my dad sebenarnya.
4. rossya>> Betul tu kak, beraya di kampung memang best. Walaupun ta beraya, tapi dapat be around the family, meriah jadinya...Salam aidil Adha buat akak sekeluarga jua...
5. MaDiHa>> Madiha balik mana? Kot kalau berselisih pun mesti tak kenal. Hehehehe...entah-entah sebelah menyebelah je kereta! Terima kasihlah kerana ada gak yang seronok nak membaca celoteh mak nenek mama ni...
6. kamalina>> Salam aidil Adha buat Kamalina sekeluarga. Cookies mama tu macam keras sikitlah, tak tahu mama silap di mana.
7. nic>> Tengkiu tengkiu.....
8. cikwan>> Selamat Hari Raya Qurban juga buat Cikwan. Kukis hitam tu, tak pahit tapi macam keras sikit la...mungkin sebab dia hanya gunakan putih telur kot...
9. azli>> Thanks bro. That orange cookies has the same texture only different taste because of the orange emulco. Lucky thing I don't really like cherries that much or otherwise my cookies won't have any toppings at all...hahahaha...by the way, how are you doin bro? Your shots are as superb as always! Keep it up ya...
10. cek de sam>> Selamat Hari Raya Aidil Adha buat cek de sam juga...
11. Mummy hamim2>> Waalaikumussalam Imah. Selamat hari raya juga buat Imah sekeluarga dan tak lupa juga...happy anniversary!
12. kakmOn>> Waalaikumussalammm....silalah masuk, jangan malu-malu, buatlah macam rumah sendiri. Tu ha kat sink penuh pinggan mangkuk, bolehlah basuh ye...maklumlah rumah sendiri kan...ahaksss....gurau je Kak Mon. Mana boleh suruh Kak Mon basuh pinggan mangkuk bila Kak Mon dah pakai vogue vogue macam tuh! Selamat hari raya buat Kak Mon sekeluarga dan maaflah ya, selalu usik usik Kak Mon. Bahagia rasanya bila usik Kak Mon nih....
13. kuzi>> Tengok je la ok Kuzi....tunggu 'M' Kuzi tu tukar jadi 'R'...hehehe....
14. Nur>> Hihhi..itu bila tiba time rajinnya Nur. Kalau time malas...esh...payah nak cakap!
15. hanieliza>> Selamat Hari Raya Aidil Adha buat Kak Liza sekeluarga. Biskut tu kita buat sikit-sikit je....saja testing....semuanya hantar balik kampung...
16. masriyah>> Salam Aidil Adha jua buat Masriyah...Buat sikit-sikit je biskut tu...jangan tidak...
17. Hajar>> Hehehe...jangan makan banyak-banyak oo itu terubuk masin...nanti naik bp wei...Selamat Hari Raya Aidil Adha jua buat Hajar sekeluarga.
18. Kak Leen mamaleen@yahoo.com>> Waalaikumussalam.....
19. mama ca mierafaziera@yahoo.com>> Alahai mama ca...tok sah makan sadin banyak-banyak...nanti muka serupa sadin plak haa....ahakss....
20. boxhousestudio boxhousestudio@gmail.com>> Yang putih-putih atas tu, melted white chocolate daa....
21. Rahimah khadijahrahimah@yahoo.co.in>> Waalaikumussalam Rahimah. Tq for dropping by and for liking my page. Well, normally blended rice flour are widely used in traditional kuih making. Will post the recipes if I've done the experiments ya...insyaAllah.
22. abgbotak>> Meh sini amek...mama buatkan wokey!
23. boxhousestudio boxhousestudio@gmail.com>> Ha ah, coti ler geng...tu sebab kita boh sampai 3 resipi sekali gus! Kita baaaalik kampunggg oo oo oo balik kampunggggg.....ahakss....
24. shiq shiq77@yahoo.com>> Hitam itu menawan...ahakss....
25. yangmazni>> Alhamdulillah ma sihat cuma tengah dok berulang dentist je ni...aduhai, dah tak larat rasanya! Ma selalu nampak Maz online tapi tak berani nak panggil sebab ma tahu Maz dah kerja.
26. Haniss>> Cookies tu a bit hard ya, tak tahulah kot mama yang silap ke..so kalau nak alter sesikit, bolehlah.
27. fizan yusop>> Sebenarnya, mama pun ngeri gak kalau mak-mak buyung masuk page mama ni...kot kalau teringin kang, payah ler plak pak-paknya nak gi mencari! Hehehe...harap Fizan sihat-sihat je ya...
28. leenbee>> Sib baik leenbee terliur nak mencuba...kalau terliur nak makan, payah gak....
29. rinnchan>> Salam raya buat Rinn juga. Tart nenas tu actually for my dad. He just loves tart nenas. Infact hari tu bawa balik, dia tak bagi kami makan. Then dia pesan mak, kita makan sikit-sikit sebab takut cepat habis. Sayu lak dengar. InsyaAllah nanti kita nak buat lagi nak hantar balik kampung. Nak buat my mom's version. Kek tu pulak, dah promise adik nak bagi surprise kat parents, for their anniversary. Tapi kek kita tak lawalah...keras tangan maa....
30. Shida Aziz>> Saja je buat Shida, nak bawak balik kampung. Tu pun wat sikit-sikit je....
31. zanaz zanaz70@yahoo.com>> Ok la....
32. jutawansaham rahsiawangku@gmail.com>>
33. Ezza>> Mama tak terror mana pun...saja suka-suka mencuba...masih banyak yang perlu dipelajari...
34. green-apple epal.hijau@yahoo.com>> Mama dah balik Malaysia dah...
35. jeeja>> Terima kasih Jeeja...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net