By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 17-Dec-2007 16:16 Email | Share | Bookmark
ROTI WORLD

 
New broom sweeps clean...that's what the proverb says...just in case somebody is wondering what it means....

...according to Bartleby dot Com, it means...New leadership injects energy.

But this morning when I swept the house with the new broom that I just bought yesterday, more dirt were collected, not because of using the new broom, but because the broom itself produces lots of dust. It'll stay that way after 3 to 4 times sweeping. I think, I can cope with that! Speaking of broom, hmmm...what do you think about the Anugerah Penyapu?

Quote:
TIME

Imagine there is a bank that credits your account each morning with R86400. It carries over no balance from day to day. Every evening it deletes whatever part of the balance you failed to use during the day. What would you do? Draw out every cent, of course!!!

Each of us has such a bank. Its name is TIME. Every morning, it credits you with 86400 seconds. Every night it writes off, as lost, whatever of this you have failed to invest to good purpose. It carries over no balance. It allows no overdraft. Each day it opens a new account for you. Each night it burns the remains of the day. If you fail to use the day's deposits, the loss is yours.

There is no going back. There is no drawing against the "tomorrow". You must live in the present on today's deposits. Invest it so as to get from it the utmost in health, happiness, and success! The clock is running. Make the most of today!



Okay, lets move on to the experiments done in my kitchen. Actually, I wanted to post something else, but since Intan wanted to see the recipe of that something that I showed her, so I changed my mind...ahah...Intan again huh...yeah..so now you know, one of my tortured victims right! Hahahaha....Came across this recipe in Jun's Blog who got it from MyResipi posted by Zaliana and decided to give it a go, with a slight changes here and there...The end result was lovely. The bread is so fluffy and soft and imagine having it while it's still hot! Yummmmmy....Fatin finished one whole bread just by herself with a packet of Campbell's Cream of Chicken Soup. Why instant soup? Because mama is just lazy to cook her own soup. And why is that so? Reason being, lack of ingredients and mama was busy cooking something else Anyway, thanks to Zaliana and Jun for the lovely recipe....



ROTI WORLD

Ingredients : (I made into 3 buns)

170ml lukewarm water
1 1/2 cups flour
2 tablespoons majerin
3 teaspoons sugar
1/2 teaspoon salt
2 tablespoons milk powder
1 1/2 teaspoon instant dried yeast

For the soup : I used Campbell's Instant Cream of Chicken Soup!

Method :

1. Place flour, sugar, salt, milk powder and instant yeast in the mixing bowl.
2. Turn on the mixer and pour the lukewarm water a bit at a time till just incorporate.
3. Add in the margarine and continue kneading.
4. Pour more water if necessary and continue kneading till a soft and smooth dough is formed.
5. Make the dough into 3 round balls and place it in a bowl sprinkled with a bit of flour. Wrap the bowl with a clean plastic bag and let the dough prove till double the size.
6. Punch down the dough and knead slightly. Arrange on the baking tray. I let the dough rise just a little more (though the recipe doesn't require a second proving).
7. Bake in a preheated oven till golden brown. I used the small oven, so I set the temperature at 175 C for 25 minutes on middle rack.
8. Once out of the oven, brush with a bit of margarine.



Quote:
ROTI WORLD....mmm ada la pulak yang teringat kat Mawi ler plak nantinya haa.......
Ini adalah resipi asal Zaliana. Resipi yang di dalam bahasa Inggeris adalah resipi yang mama buat ya tuan tuan dan puan puan adik kakak abang sekelian...

Bahan-bahan
:

170ml air suam
250 gm tepung high protein (2 cawan)
65 gm tepung gandum (1/2 cawan)
2 sudu besar lemak sayur
3 sudu teh gula
1/2 sudu teh garam
2 sudu besar susu tepung
1 1/2 sudu teh yis segera
*semua sukatan di paras

Untuk sup krim ayam.
1 biji bawang besar di mayang
3 ulas bawang putih di ketuk
100 gm ayam dicincang
250 ml susu full cream
2 sudu besar tepung jagung + 1 cawan air
Sedikit Italian herbs,lada sulah dan garam secukup rasa.

Cara-cara :

Cara buat roti.

1. Masukkan semua bahan dalam bread maker,pilih option doh.Boleh juga diuli dengan tangan
2. Keluarkan doh dari bread maker, bahagi kepada 2. Setiap bahagian lebih kurang 200 gm.Bentukkan bulat dan letak dalam dulang pembakar yang disapu marjerin.Biar doh naik selama 40 minit.
3. Doh yang naik menyebabkan bentuk bulat jadi leper.Bentukkan jadi bulat semula,bakar dalam oven yang dah dipanaskan pada suhu 160 celcius selama 30 minit atau hingga luar kulit roti jadi coklat.
4. Potong bahagian atas roti dengan pisau.
5. Korek bahagian dalam roti.Jangan sampai tembus ke bawah. Isi roti ni boleh guna untuk cicah dengan sup .

Cara menyediakan sup krim ayam.

1. Tumis bawang putih dan bawang besar hingga naik bau.
2. Masukkan ayam cincang,tunggu hingga ayam masak.
3. Masukkan Italian mixed herb,lada sulah dan garam.
4. Masukkan susu full krim dan bancuhan tepung jagung.Masak hingga mendidih.Tutup api.
5. Blend dalam blender.
6. Tuang sup ke dalam roti.Lebih sedap jika masukkan sup krim yang masih panas.Hidangkan segera.






Ceritamu ceritaku....
Quote:
1. boxhousestudio boxhousestudio@gmail.com>> Aduhai, bila orang suruh jadi cikgu ni...ada lah harapan nak terkucil mana-mana nantinya nihhhh....ahakss...
2. Haniss>> Pooohhhh poohhhhh...hah dah..mama dah tiup semangat rajin dah...hopefully dia sampai terus kat Haniss dan tak kona mana-mana pulak...hehehe...
3. Nini hazlini5555@yahoo.com>> Aisehmen, dah agak dah, mesti orang nampak that plastic cup dalam roti! Tak leh nak tipu! Actually my daughter, dia bancuh that cream soup too watery. Nak tuang terus dalam roti, takut nanti lom sempat snap gambar, roti dah lunyai. Tu yang tipu sikit, boh plastic cup dalam tu, baru tuang soup. By right, tuang soup straight into the roti...hehehe....
4. Hajar>> Presentation tipu tipu je tu, Nini pun perasan! Hahaha...amboi...siap buat rhyming lagi eh! Mawi, mamafami, malawi! Hihihi...lawak aa..Mama dulu pun, masa dok overseas, bila tengok orang hidang ikan parang, ikan tenggiri, ikan selar...semuanya nampak sedap je kan...tak apa...nanti Hajar balik, makan sepuasnya!
5. dolly>> I think I've been struck by the bread cupid!
6. nabialishad>> Ketahuilah olehmu bahawa dikau adalah Intan terpilih...wakakakaka! Sabor je la. Ma suka sakat Intan pasal feedback dia best! Hehehe....Ala Intan, gebus mebus ni sumer, kredit to my mixer la, bukan mama...Mama tahu cebur je....'kawan' tu yang dok menguli bagai!
7. leen>> Aik....mama nak kena babab ke? Kan mama behave ni....tak kacau orang pun...ahakss....Ala Leen, tak pe, baru tekak je tergugat, lom perut lagi...hehehe...
8. Tina>> Mama will be VERY HAPPY kalau Tina tak putus asa dan akan terus cuba dan mencuba buat roti sampai jaya....supaya...orang yang buat roti pun akan mengembang sama macam rotinya! Hahaha....
9. Nur>> Ala, letak roti atas piring je Nur....apalah cantiknya...orang lain punya, lagi de bomb! Ini je ler yang ma reti
10. << jeff >>>> Ntah ntah, Mawi pun blur...amede ler plakkk ada roti world nih!
11. kak rusnah>> Ala...NOW you tell me to cicah with asam pedas....my roti pinishhh oredi!
12. anna>> Aiyooo ada orang sudah hentak hentak kaki nak roti la...apa macam ini!!!
13. mama @nis>> Gee, mama uli roti ni semua guna mixer aje. Guna dough hooks. InsyaAllah jadi lembut gebus. Kalau harap mama uli tangan, mintak mahap je la...lom rajin! Hehehe....
14. mamacunnazorro77>> Ala cikgu, kalau musim hujan, perut selalu lapar. Tengok apa pun semuanya sedap. Banjir tak kat sana? Cikgu punya notes semua dah simpan dalam kotak plastik tak? Takut basah lagi macam hari tu nanti!
15. ummi@aqil sh.shada@yahoo.com>> Wah bestlah ummi@aqil nak balik Malaysia berhari raya. Selamat Hari Raya Aidil Adha to you and family too...
16. rossya>> Hi Kak Rossya!!! Kita tak terrror buat rotilah kak, tapi mixer kita tu yang terror! Dia yang uli. Kita campak campak je! Nanti kalau akak buat, mesti lagi world la roti akak! Kita balik kampung esok. So juadah, either kena gotong royong or silap-silap, balik kampung semua dah beres!
17. snowy>> Jangan makan ikan masin banyak banyak wei, nanti darah tinggi!
18. cikwan>> Waalaikumussalam cikwan. Selamat hari raya Aidil Adha buat Cikwan sekeluarga. Rajin ku ini, bermusim cikwan oi...datang musim tak rajin dia....boleh berlumut dapur tau!
19. Lee Lin>> Ala sorrylah...nak wat cam no coz I love to work with yeast! Hehehe....
20. ina inaluv72@yahoo.com>> Betul tu Ana, kesian kat anak-ana dan mak serta bapak anak tak de benda nak mengunyah nanti....
21. Sahar+Zar=Wani&Mimi>> Idea ciplak Zar oi....hehehe.....
22. lily>> Oikkss....nanti Mawi marah ooo Lily panggey mama World! Hehehe....Kasi shoo shoo itu virus segera aaa!
23. Roylazim>> Kita suka asam pedas ikan tenggiri. Senang nak makan, tak banyak tulang...
24. nic>> Nak eh? Kenalah uli sendirik ye...
25. dOd>> Mama kan terror cilok idea!
26. fazizaid>> Bukan reality showlah sis. Memang ada isu tu sket masa dulu. Mungkin sis terlepas baca kat paper. Selamat Hari Raya Aidil Adha to you and your family too...
27. kamalina>> Tu la kan...asik sebut world je, mesti nama Mawi naik! Kalau dekat, mama dah bagi dah, kalau ada lebih la kan..ahakss....Tu la kan...kalau baru beli penyapu tu, siaplah habuk yang keluar tu..banyak...
28. yatt>> Kalau sup tu pekat, memang boleh tuang terus dalam roti, tapi sebab my daughter nak makan sup cair, so I got no choice, kena modify sikit!
29. zaliana>> Thanks to you for sharing the recipe my dear!


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net