By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 1-Dec-2007 22:44 Email | Share | Bookmark
DEEP DARK CHOCOLATE CAKE (HERSHEYS)

 
Why me? Why? Why? Why?
Why mama? Another failure? Another blunder?
Oh no no no....Hish....takkanlah sekali kantoi, nak kantoi selamanya....see the leg la....hehehehe.....tak tahulah apa kena mengena 'leg' ler plak haaaa...
Then what?
I am not 'feeling well' lately. I am diagnosed with this disease called L.A.Z.Y or in Malay, it's known as M.A.L.A.S. The symptom can be clearly seen! Even someone without a medical background can tell! And unfortunately, there's no cure or antidote to this disease. The 'patient' has to fight it him/herself! Oh gosh...will I get through this...Please make duaas....ntah apa-apa la mama dok merepek meraban ni!!!! Ahaksss....korang layan je la eh....

Well, yesterday, despite being so lazy, I managed to prepare Akhni Rice for me and the kids, Asam Pedas Ikan Tenggiri and Kailan Ikan Masin for dearest hubby. Had the urge to eat Akhni after receiving a call from Dolly, all the way from England. Thanks for calling dear Dolly...it's so good to hear your cheerful voice again. Makes me miss you guys more and more...and especially...Dolly's Akni Rice! Then Haleema's samoosas and Naseem's cakes and rissoles....I do really miss all that.............




Life has to go on.....so as mentioned in my Mero-Yan entry, I experimented a new cake recipe as well. Alhamdulillah, this time it's not bad at all. Infact, my kids and my sister in law said it was nice. And I think it is. This recipe came from Hershey's website. Thanks Hersheys for this lovely recipe. I didn't do the frosting though, reason being, as stated earlier on....ahaksss.....Here's the recipe if you care to try...



DEEP DARK CHOCOLATE CAKE

Ingredients
:

2 cups sugar
1-3/4 cups all-purpose flour
3/4 cup cocoa powder
1-1/2 teaspoons baking powder
1-1/2 teaspoons baking soda
1 teaspoon salt
2 eggs
1 cup milk
1/2 cup vegetable oil
2 teaspoons vanilla extract
1 cup boiling water
ONE-BOWL BUTTERCREAM FROSTING(recipe follows)

Directions :

1. Heat oven to 350°F. Grease and flour two 9-inch round pans or one 13x9x2-inch baking pan.
2. Stir together sugar, flour, cocoa, baking powder, baking soda and salt in large bowl. Add eggs, milk, oil and vanilla; beat on medium speed of electric mixer 2 minutes. Stir in boiling water (batter will be thin). Pour batter into prepared pans.
3. Bake 30 to 35 minutes for round pans, 35 to 40 minutes for rectangular pan or until wooden pick inserted in center comes out clean. Cool 10 minutes; remove from pans to wire racks. Cool completely. (Cake may be left in rectangular pan, if desired.) Frost with ONE-BOWL BUTTERCREAM FROSTING. 8 to 10 servings.

ONE-BOWL BUTTERCREAM FROSTING

6 tablespoons butter or margarine, softened
2-2/3 cups powdered sugar
1/2 cup HERSHEY'S Cocoa or HERSHEY'S Dutch Processed Cocoa
1/3 cup milk
1 teaspoon vanilla extract

Beat butter in medium bowl. Add powdered sugar and cocoa alternately with milk, beating to spreading consistency (additional milk may be needed). Stir in vanilla. About 2 cups frosting.



Quote:
DEEP DARK CHOCOLATE CAKE

Bahan-bahan
:

2 cawan gula kastor
1-3/4 cawan tepung gandum
3/4 cawan serbuk koko
1-1/2 sudu kecil serbuk penaik
1-1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil garam
2 butir telur
1 cawan susu segar
1/2 cawan minyak masak
2 sudu kecil esen vanilla
1 cawan air mendidih

Kaedah penyediaan :

1. Panaskan ketuhar pada 350 F. Griskan loyang pembakar. Mama gunakan loyang bulat 9 inci yang dalam.
2. Masukkan gula ke dalam mangkuk pembancuh. Ayakkan tepung, serbuk koko, serbuk penaik, soda bikarbonat dan garam ke dalam mangkuk yang sama.
3. Di dalam mangkuk lain, masukkan telur, susu, minyak dan vanilla. Pukul sekadar semua bahan sebati, menggunakan whisk.
4. Tuangkan bahan cecair ke dalam adunan tepung dan pukul dengan menggunakan mixer dengan kelajuan sederhana sehingga berkerim. Tuangkan air panas ke dalam bancuhan dan kacau menggunakan whisk hingga sebati.
5. Tuangkan ke dalam loyang pembakar dan bakar selama 40 - 45 minit atau sehingga masak. Biarkan selama 10 minit sebelum mengeluarkan kek dari loyang pembakar.




Ceritamu ceritaku....
Quote:
1. Hajar>> Cekau? Sungguh mengerikan aje bunyinya....hehehehe.....
2. anna>> Ala relaxlah...Anna ni, kalau nak gemuk pun, ambil masa gak...meanwhile, enjoy! Jangan ikut nasihat mama ni ok...hihiihi....
3. ummiaqil@nagaoka sh.shada@yahoo.com>> Sabo yek....buat masa ni, puasa perut, jamu mata dulu...Nanti balik raya sok, makanlah sepuasnya...jangan pulak sampai kena beli baju baru sudahlah ye...kotlah baju lama dah muat sebab baju dah kecik dan bukan badan yang besor....ahakssss.....
4. Kak Noor>> Kalau takat jamu mata, don't worry Kak Noor, kita jamin berat tak naik punya!
5. lynnhassan lynnhassan@yahoo.com>> Mama ni tak pandai menggodam resipi, tak berani. So ikut je la apa yang dicopy. But actually, mama pun tak berapa gemor rasa soda tu...tapi nak wat cam no....Mesti sedap tiramisu yang Lynn buat tu, kalau tak, takkan boleh...now you see it, now you don't!
6. za>> Cubalah yang ini....senang je, semua main hempuk je dalam mangkuk pas tu godak je....Kenalah berani berani mencuba, kalau tidak nanti, sampai bila-bila pun tak tahu boleh pass atau masih fail!
7. masriyah>> Alangkah bahagianya kalau warga rumah mama pun cam tu....
8. Rossie>> Thank you so much Rossie for sparing your time to visit my page. Are you Rossie Lawrence from Singapore? If so, I will email you at your yahoo ok...Regarding the bun, please do not give up ya. It might be your yeast or maybe you didn't uli that long. For me, I trust my mixer to do the job. If I were to knead by the hand, God knows how it will turn out to be! Hahaha.....level of confidence = zero!
9. Erna>> Mu tak boleh lazy lazy wei...nanti brownies and cookies orders tu saper nak jawab! Den jauh, tak dapek nak nolong!
10. boxhousestudio boxhousestudio@gmail.com>> Semedangnya yang tak de mood dah ni...hehehe. Serbuk koko tu, kita guna je apa yang ada, baki buat kuih raya hari tu. Kita beli kat Bagus Shah Alam.
11. ummiaqil sh.shada@yahoo.com>> Syoknya orang yang ada kadar metabolisma tinggi ni. Agaknya kalau mamalah macam tu, gajah pun mama makan kot...ahakssss....
12. nurul.whatever>> Last two weeks baru balik Melaka, tapi tak sempat pergi juga sebab gi kendurilah, weddinglah....jalan-jalan cuci mata, sempat ke JJ Air Keroh je...our favourite place!
13. srsfeqah>> Kalau suka, kenalah cuba ye...
14. umi-kal>> Chocolaty and soft...yummy...Tapi Fatin kata, not the moist-est cake that I've baked. Ada yang lebih moist and I think she meant my Wet Choc Cake...dah nama pun Wet kan, mestilah moist...
15. Sabrina>> Eee tak mo la Sab oi...kena virus peringkat pertama ni pun dah rasa siksa semacam wei. Mama ni tak leh lah nak tidur seharian buat masa ni sebab budak dua orang ni ada...bangun bangun je...terus cakap...ma...I'm hungry! Kesianlah pulak....
16. Aliza>> You're not alone my dear...welcome to my club! Make sure nanti dah lepas bersalin, bengkung dan pantang betul-betul ok...
17. Siti Ruzaimah>> Mine, sib baik sempat tunggu sejuk siap baru start makan...hehehe...tapi budak-budak ni dok leka main PSP diorang, so enjin makan diorang a bit slow!
18. mimaliez>> So sorry dear....but what went wrong? Mama buat kek ni...sift the dry ingredients dan kacau sikit dengan whisk untuk perangkap udara. Dalam bowl lain, whisk egg, milk, minyak and vanilla essence. Tuangkan dalam dry ingredients, beat guna mixer sampai dia sebati cantik. Then tuangkan air panas dan kaup balikkan guna whisk. Bancuhannya slightly watery...Maaf ye mimaliez....
19. Rossie>> Will do, soonest possible ya Rossie...
20. zilzal>> Jangan makan banyak-banyak benda masin-masin ni eh... Hari tu ma masak tu, untuk hubby actually. Boh ikan masin tu pun sesikit je, buat syarat!
21. Mummy hamim2>> Kalau rajin...mmm ma jalan kaki gi kedai depan beli lauklah! Kuang kuang kuang! Ingat nak gi, tapi kapalterbang tak tunggu mama, bih cam no. Nak naik kereta lembu, takut sampainya nanti on Hamim's next birthday party pulaks.....hihihihi.....
22. MaDiHa>> Mama pulak, kalauLAH anak mama request kek, mesti meloncat mama buatkan sebab mama suka buat kek. Tapi tu ler...sampai kucing bertanduklah nak tunggu diorang REQUEST! Btw, mama kurangkan sikit gula tu kepada 1 3/4 cawan saja.
23. mamazieza>> Ma..tu kira cam ajaran songsang je bunyiknya...
24. Lee Lin>> Tak dapeklah den nak nolong!
25. mama ca mierafaziera@yahoo.com>> Amponnnnn...bukanlah salah mama tak mengandung...ahaksss....
26. ina inaluv72@yahoo.com>> To be honest, anak-anak dan hubby mama suka Wet Choc Cake the best!
27. kakmOn>> Aduh Kak Mon...tersedak Kamil Hassan nanti sebab ada orang menyebut menyeru namanya tu!
28. nabialishad>> Hitam itu menawan ooo....
29. maklang_06@yahoo.com>> Mak Lang ni rajin benor menerai la....siapa tukang tukang makan kat rumah tu eh? Pinjam sorang dua boleh tak? Kita nak try memacam pun, tukang makan tak ramailah...
30. mamasya>> Mama ni, kalau malas malas pun, kalau suruh baking, ada harapan nak on juga. Tapi kalau suruh masak tu...aduhai, bercinta semacam!
31. Roylazim>> Sabor sis...saborrr....tarik nafas.....lepassss....tarikkk...lepassss...dei jangan lepas apa yang tak patut sudahlah eh...ahaks...sorry sis, gurau jek!
32. leezsa leezsa@yahoo.com>> Pakai bib tak? Karang basah pulak baju vogue de vas tu kang....hehehe...
33. mamamamaam>> Hish...tak maulah.....
34. norz>> Waalaikumussalam sis. Thank you so much kerana sudi berkunjung ke page kita yang entah apa-apalah ini. It is an honour for me if you wish to link my fp to your beautiful blog. Terima kasih banyak-banyak.....
35. ummiaqil sh.shada@yahoo.com>> Belum sempat nak makan gajah, gajah hempuk ma dulu tau!
36. << jeff >>>> Next time nak masuk page mama, make sure dah check minyak brake dulu ok...so that brake berfungsi dengan baik dan tak akan terbabas!
37. kamalina>> Kailan tu, kalau nak hijau gitu, jangan goreng sampai layu. Kek tu, kalau tak boh topping pun memang dah okay. Alahai mana gempaknya, semua main cebur je...
38. Ana>> Lepas ni, ntah bilalah pulak nak membakingnya...huhuhu....
39. cek de sam>> Mama pulak kan, dulu, kalau masa musim sejuk, mama rajin bake sikit sebab selain daripada budak-budak ni asyik lapar je, dapat gak memanaskan badan
40. cek de sam>> Noted
41. azza>> Selamat mengemas ye....mama tak sanggup lagi laa....tak larat rasanya...it's like a never ending job tau! Tolong? Kalau upah Corningware, bolehlah! Ahaksss....
42. fazizaid>> Haitt....
43. Mommy Dina&Arissa>> Mama gunakan ikan tenggiri dalam minyak tu. Nanti kalau ma rajin, ma buat satu entry untuk resipi kailan ikan masin ala ala mama...ntah betul tidak...hantam ajelah labuuuu.....
44. zanaz zanaz70@yahoo.com>> Betul tu...itam itu menawan. Awatnya yang kurang mood? Penat mengemas ke? Oh...Zana pun tak boleh penuhi order tu eh? Mama ni, bukan apa, tak confident. Lagipun lokasi tu jauh...tak de orang nak tolong hantar...
45. Eryne Jasmine>> Alhamdulillah Eryne dah pun mulakan bisness. Gunalah apa pun resipi yang mama dah tepek. Mudah-mudahan mama dan tuan punya resipi tu dapatlah juga pahala sedikit sebanyak. All the best ya Eryne...Nanti bolehlah belanja mama makan
46. Ibu NF>> Jilat jari, masih elok gak rupanya, jangan jilat pinggan sudah...nanti kalau orang nampak, diorang kata...esh macam tak pernah makan pulak...ahaksss...gurau je ye....
47. nic>> Kek ni agak moist juga Nic dan lembut serta sedap jugalah pada tekak mama ni....
48. Mademoiselle Ayu>> Tu la tu....asyik jamu peruttttt je...mata dilupakan pulak...ahakssss.....
49. Daalia lea1207@yahoo.com>> Yang kena penyakit L.A.Z.Y tu mama sorang...tapi yang dalam rumah ni...perut masing masing, tak pulak terkena penyakit L.A.Z.Y nak makan! Tu la...nak tak nak, kenalah masak juga...hehehe....
50. azzuhry-efry azzurac69@yahoo.com>> Sudi-sudikanlah ye....
51. fizah>> Sabor sabor...geram jangan sampai jadi Incredible Hulk sudah ye....pada mama kek coklat yang paling disukai family ialah Wet Chocolate Cake (Rosie).
52. ida isk merpati66@yahoo.com>> Keretapi mu tu tayar pancit kot! Ida dengan mama sama je cara pemikiran...kalau telur sikit, konon macam jimat. Tapi cuba kita fikir balik, berapa senlah telur sebijik kan? Hehehe...lainlah masa kat Malawi, telur memang mahal!
53. cikwan>> Lor cikwan pun tertinggal keretapi eh? Tak apa, next time try kereta lembu pulak...ahaksss...amponnnn!!! Esh esh esh...world betul mama punya 'penyakit' ni eh....leh jangkit sampai ke sana!!!!!
54. syana shana@ketapang.com.my>> Terima kasih juga sudi ke mari ye...Harap-harap dengan selalu ke mari, Syana bolehlah masak yang kaw kaw untuk cik abang Syana tu ye.....
55. cik enon>> Nanti bila-bila free, cik Enon buatlah pulak ye....
56. halimah ismail sjilah @yahoo.com.my>> Gunakan cawan yang sama untuk menyukat semua bahan. Untuk convert ke gram, boleh berpandukan website ini : http://www.convert-me.com/en/convert/cooking


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net