By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 21-Nov-2007 23:32 Email | Share | Bookmark
ORANGE CAKE

 
Last weekend was a nice weekend. Besides having to be a one complete family again, we had visitors both on Saturday and Sunday. On Saturday, Kak Latifah and family came by. What did you serve them mama? Well, I served them at the restaurant right in front of our house! We were out half of the day with the kids, to the mall. As usual, me and Fatin ended up buying more books (oh gosh...I just can't resist! The newly built library is like 95% full and I think, about 45% are of mine! Huhhuhu!!!).

On Sunday, we had planned with Kak Latifah and family to give a surprise to Kak Hasnah and hubby. Both of them are our friends whom we met back then in Sri Lanka. It's been quite a while since we last meet each other. Us being in Malawi and hardly get the chance to come home, makes it quite impossible to meet up. So with this opportunity right infront of me, I won't let it go just like that! Restaurant again mama? Oh no no no....I'm not THAT lazy, come on.....hahahaha....Well this time, since it's a planned surprise, I made an effort to prepare something for my guests. And what's more, there's no more tense when it comes to my dinnerware because my newly freed 'hostage' are out to serve! I prepared fried bee-hoon (which hubby said is a bit dry...sorry!)), fried macaroni, chicken puffs, layered cake (raya punya daaa...) and crunchy tasty apples, courtesy of Kak Latifah..(terima kasih daun keladi, lenkali bawak le seguni lagi.....hihihi..). Unfortunately, I didn't snap any photos as I was so busy pot pet pot pet....ahaksss.......We had a lovely time...thanks to both families for coming and all the best to Kak Hasnah and hubby in your next posting....who knows we might end up visiting you there....huhuhu.....no harm dreaming right!

Anyway, let me just share with you our menu for yesterday and today......



And the recipe that I'd like to share with you today is this orange cake that I made just before Eid. I've forgotten where I got this recipe from, but thank you to whoever you are....To be honest, the cake is a bit dry but nevertheless, was much enjoyed by my nephew and niece. If I were to try this recipe again, I might add a bit of liquid, be it milk or orange juice...it's just my suggestion though......



ORANGE CAKE

Ingredients
:

125g butter
125g margarine
250g sugar
5 eggs
1 teaspoon orange emulco/paste
grated orange rind
200 g self raising flour
65 g superfine flour
1 teaspoon baking powder
1 teaspoon salt

Method :

1. Sift both flour, baking powder and salt. Set aside.
2. Cream butter, margarine and sugar. Add in eggs, one at a time.
3. Pour in the orange emulco or orange paste and add in grated orange rind. Mix well.
4. Fold in the sifted dry ingredients.
5. Bake in a preheated oven at 180 C for 40 - 45 minutes.



Quote:
KEK OREN

Bahan-bahan
:

125g mentega
125g majerin
250g gula
5 biji telur
1 sudu kecil emulco/pes oren
parutan kulit limau
200 g tepung naik sendiri
65 g tepung halus
1 sudu kecil serbuk penaik
1 sudu kecil garam

Kaedah penyediaan :

1. Ayakkan kedua-dua tepung, serbuk penaik serta garam. Ketepikan
2. Krimkan mentega, majerin dan garam. Masukkan telur sebiji demi sebiji. Pukul sebati.
3. Tuangkan emulco/pes oren dan masukkan parutan kulit limau. Kacau rata.
4. Kaupbalikkan tepung ke dalam bancuhan.
5. Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 180 C selama 40 - 45 minit.






Ceritamu ceritaku....
Quote:
1. boxhousestudio boxhousestudio@gmail.com>> Ma tak surelah resipi saper. Ma pun memang suka kek oren ni tapi suka yang mak buat. Hehehe....kek ni agak kering sikitlah pada mama....
2. erna>> Jauh bobonar nak poie jumpo ekau tu....Den pun suko gak kek oren...
3. Sabrina>> Kek ni taklah keras. Lembut oklah cuma kering sikit. Nanti ma nak buat resipi yang lain kot. Sab nak makan, marilah datang ambil ye....
4. anna>> Hmm...tak pernah ler plak terfikir nak glazekan dengan choc ganache...mmm tentu yummy kan...imagine, coklat + limau...mmmmm...
5. kamalina>> Bodek eh...tahu...tak pe! Huhuhu....Hebat juga kamera mama eh, kek kering pun leh nampak selera..hehehe...Lemak kuning harus dikurangkan di rumah ni pasal orang-orang tua dalam rumah ni, dua dua dah ada kolesterol.
6. zu zain zubaidahmz@gmail.com>> Sabor Zu sabor...don't go bonkers! Bawak bertenang eh.....
7. Nur>> Hehehe...'nampak' sedap tu pasal camera trick kot....
8. mama ca mierafaziera@yahoo.com>> Betui tu....makan kek oren dengan secawan Nescafe....kek ku yang kering pun boleh jadi moist tau! Hahaha...
9. mamasya>> Kalau mamasya nak test market, cuba buat untuk 1 loaf je. Mama kalau testing, memang suka buat macam tu...secoet je. About kawan mama tu, mama memang tahu dia bukan buat Haji tapi posting sana. I am in touch with her....Hari tu mama dah sergah dia...bukan main melaram dengan selendang pink dia...hehehe...
10. umi-kal>> Naik tu memang naik auntie, tapi tu la, slightly dry.
11. << jeff >>>> Sib baik ma dah 'hire' that minnie mouse to do the job...sila scroll ke bawah kan...kalau tak, mesti orang tekan brake setakat kat atas tu je kan...hehehe......
12. Daalia lea1207@yahoo.com>> Kalau nak try bake, make sure buat a slight alteration so that it won't be that dry ya. And yes, Fatin is my first born, aged 14.
13. Daalia lea1207@yahoo.com>> ATE TOO MUCH eh, tapi whylah my abang tak as tembam as me eh? Hihihi....
14. ima>> Waalaikumussalam Ima. Itulah, mama pun fikir gitu, kena tambah orange juice. Ima bagilah kami link fp Ima, boleh kami round round tengok kek Ima pulak...
15. lynnhassan lynnhassan@yahoo.com>> Lynn tu dah expert, leh tengok adunan ok ke ko...mama ni hentam je....anyway, thanks for the tips ya...
16. Hajar>> Mama pun sama gak Hajar...kek oren ni pun, ada sedikit mendap di bahagian tengah..
17. maklang_06@yahoo.com>> Sebab dapur orang, tu sebab nampak sedap walaupun sebenarnya, lauk kat dapur sendiri tu yang lagi mengancam! Rasanya kan, tahap kemalasan Mak Lang tu lom mencapai tahap kemalasan mama la....
18. nabialishad>> Hihihi...Ingat sadin ingat Intan...huhuhu....
19. ida isk merpati66@yahoo.com>> Kek tu mendap kat tengah sebab ada comet dah landing atas tu! Ahaksssss.....
20. fizan yusop>> Bila buat, jangan lupa adjust ye Fizan...
21. anna>> Thanks for the email ye Anna...aduh mak, mahalnya bendaalah tu...tak apalah Anna, tengok je la...hehehe....
22. dOd>> Apa kurangnya kalau ke dapur Dila!
23. nic>> Nanti hari-hari mama pos gambar sadin sampai korang naik muak ye...ehehehehe.....
24. maR>> Wslm dear. Baking an orange cake doesn't take long. Pukul pukul godak godak, cebur je dalam tin....bake..siap...hehehe...
25. mama alisdania alisdaniaazhar@yahoo.com.my>> Selamat datang ye orang Langkawi....
26. suraya>> Resipi baru tu ada, tapi nak tepek kat page ni je yang sedikit malas at the moment! Sup tu, kalau diomit tepung jagung, dia jadi kurang pekat, itu je...tak bubuh pun tak apa sebenarnya...
27. masriyah>> Hehehe....kat bawah satu entry je. Sebab entry cadar tu memang mama letak kat atas sekali. Kalau Masriyah nak buat kek ni, make sure adjust mana yang patut ye supaya tak berapa kering.
28. Roylazim>> Hehehe...gasak koranglah...sorang nak sadin sorang nak sambal ikan...yang pastinya...mama yang kenyang...ahaksss!
29. hellikonia>> Cun tu pasal camera trick je...Aik...flickr kita pun awak tahu ke? Kita pun dah lupa kita ada flickr...ahaksss....


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net