By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 16-Nov-2007 02:30 Email | Share | Bookmark
SWEET AND SOUR SOUP

 
Assalamualaikum and a big HELLO everyone! Life had been so hectic for me these few weeks. I am no longer like the Chipsmore Biscuit ~ now you see me now you don't but more like MIA ~ missing in action! Hahaha....

I was busy offloading all the junks in the boxes, into the cabinets. And oh, by the way, alhamdulillah all the cabinets in the house were ready by that weekend and the anxious MamaFaMi started her 'job' there and then! Just can't wait, like there's no tomorrow! In my previous entry, I had said... Quote :`Am really looking forward to that 'job' Unquote...But now, it's more like...am really looking forward to finish that job soonest possible! Not only am I tired physically but mentally as well. Mentally because I had to think...this must go where and where must I hide these...oh gosh...it's like a never ending job! At times, especially when my tiredness is at it's maximum rate...while unpacking, I said to myself, why on earth did I bring these home! If only I had given them away in Malawi, I guess they'll be much appreciated! But mama...too late! Serves you right! Next time, bring along all your junks with you! Har har har! But the thrilling part in this 'job' is when I got reunited with my most treasured stuffs....be it my baking stuff, my cross stitch magazines and so on so forth.... Yesterday morning, for example, FINALLY I opened the box of my dinner set that had been in the box since it was out of the shop somewhere in 1998! Yes, you read right, 1998...almost 10 years in the box, unopened. It had followed us from Sri Lanka to Malaysia to Malawi and now back in Malaysia! Finally I've decided to let them free to see the world... hahahaha... And actually, I had forgotten which design did I buy!

I guess, the above paragraphs should have given you a good excuse, why I closed the comment column, incase anyone is wondering...But I know there is at least ONE person who's wondering....betul tak mama? Hehehe.... Well, I have decided to re-open it again and this time, for how long, only time can tell! Ahaksss....

Oops...it's already 2.30am and I need to get some sleep. We're going to fetch the kids tomorrow. It's school holidays! We will have them to ourselves for 1 1/2 months...yippee!!! I guess, I'll cut short, my bla bla bla....and who knows, I'll be able to update more often after this, though I doubt it very much . So the recipe to share today will be this Sweet & Sour Soup. Came across this yummy recipe in Cek De Sam's Fotopage. Thanks Cek De Sam for sharing the recipe with us.. Ma copy and paste je la eh...ngantuk sungguh dah ni....tapi ada hati nak update!



HOT & SOUR SOUP

Ingredients :

2 tbsp cornflour (cornstarch)
4 tbsp light soy sauce
3 tbsp lime juice
½ tsp ground black pepper
1 small red chilli, finely chopped
1 egg
2 tbsp vegetable oil
1 onion, chopped
850 ml water
1 chicken stock cube
3 open shitake mushroom, sliced
50 gm skinless chicken breast cut into very thin strips
1 tsp sesame oil

Method :

1.Blend the cornflour with water to form a smooth paste. Add soy sauce,lime juice pepper and chilli. Mix together.
2.Break a egg into a bowl and beat well.
3.Heat the oil in a preheat wok and fry the onion fot 1-2 minutes.
4.Pour in the water and chicken stock cube.
5.Stir in mushroom and chicken strips and bring to the boil. Cook for 15 minutes or until chicken is tender.
6.Pour the cornflour mixture into the soup and cook,stirring until it thickens.
7.As you gradually drizzle the egg into the soup, to create threads of egg.
8.Sprinkle the sesame oil and serve immediately.




Congratulations to all the Year 6 students who had excell in their UPSR examination. To name a few :
1. Angah Dania, Rinn's daughter
2. Fatin, Ida's daughter...






Ceritamu ceritaku....
Quote:
1. azza>> Pandai Azza teka. Ha ah, busy Ops memunggah! Jarang dapat dok depan laptop sebab by the time habis punggah, dah letih semacam. Alhamdulillah rumah dah tak rupa 'kapal karam' tapi still macam 'kapal terhoyong hayang' je...hehehe.... Ha ah kan, mesti pinggan mangkuk tu cakap MERDEKA!!! atau...mungkinkah dia kata ALAMAKKKK LEPAS NI TERUKLAH AKU KENA KERJA!
2. Sabrina>> Uhuk uhuk, terharu mama sudi gak Sab nak rindu kat ma ye...ingatkan orang dah lupa kita sebab fp dah bersawang...hehehe..Ha ah Sab, mama sibuk punggah kotak, sib baik tak terjerumus dalam kotak! Huhuhu....Mama terpaksa buat cepat-cepat sebelum anak-anak balik bercuti. At least bila diorang balik, bilik diorang tu dah decent sikitlah nak tidur kan...Cerita cadar tu mama dah update ye....
3. nic>> Sup tu memang sedap Nic. Hmm, kalau Nic rasa Nic ada harapan nak berpindah randah, baiklah jangan collect banyak barang....nanti bila nak pindah randah, senang tak yah packing dan unpacking banyak-banyak.
4. nabialishad>> Lom tentu gak ni...silap silap senyap juga....hehehe..
5. Erna>> Yeah babehh, I'm back, tapi dono until when la....
6. Ida Natrah ida_natrah@yahoo.com>> Nampak sedap, rasanya lagi sedap Ida...Mama pun suka kaler cadar mama tu....pink gituuuu....
7. saudah sa_udah@yahoo.com>> Ari tu hilang sebab tak sempat ngadap pc. Tapi la ni kalau hilang, kemungkinan besar sebab dapur tak berasap! Hehehe...Terima kasihlah sudi berkunjung ke fp ma saban hari ye...
8. Eryne Jasmine>> Mama tak bukak kotak tu, pasal masa balik dari Sri Lanka, mama menyewa rumah, so tak ada tempat nak simpan. Then pergi Malawi, guna pinggan mangkuk yang lain pun tak habis...malaslah nak buka. Ini dah duduk rumah sendiri, bolehlah mama 'bebas'kan pinggan mangkuk tu semua...Sup tu, kalau pada selera mama, memang sedaplah. Kalau tak, masakan habis satu periuk!
9. mama Ca>> Tu ha, kat ataih tu, mama dah cerita dah pasai cadar tu...pi cuci mata na...kot kalau nak cuci poket sekali, baguih gak...
10. kamalina>> Anak-anak dah balik memanglah seronok, cuma dapur je lom berasap sangat. Esok dah ada yang order nak makan spageti. InsyaAllah buat spageti la kot...Cadar tu, bukannya keluar dari kotak, tapi mama punya projek baru...nak cuba-cuba meniaga ler sesikit kononnya...insyaAllah....
11. Roy amairo_99@yahoo.com>> Terima kasihlah sudi bertandang ke fp mama dan rajin le plak melayan cerita broken English mama ni...nak buat cam no, terpaksa tulis dalam BI sebab kawan-kawan ma yang bukan Malaysian nak baca gak. Nanti kalau tulis BM, diorang tak paham la pulak....Gambar makanan mama biasa-biasa je, straight to the point je...tak reti nak cari angle yang lawa-lawa....
12. zack>> Hi Zack...alhamdulillah ma sihat-sihat je. Raya kat Malaysia memanglah best. Tak pe, nanti dah abis belajar, leh ler beraya di Malaysia ok. And then, nanti bila dah jadi Mrs Zairul, mesti lagi best beraya...lagi meriah...sebab keluarga semakin besar...
13. zakiah z>> Aduhai, tak maulah imagine macam mana nak punggah barang kalau ada anak kecik! Silap silap, kita punggah keluar, dia punggah masuk...dan silap haribulan, dia yang masuk kotak! Hehehe... tu sebab masa anak kecik, mama tak beli banyak barang pun. Jadi kalau berpindah randah senang je....
14. Mummy hamim2>> Kalau sembang dengan Imah ni, dah sejam pun Imah kata kejap! Wakakaka...Sorrylah Hamim, that flowery pink, aunty dah guna. Yang pink lain adalah...suruh mummy cuci mata kat entry atas tu na! Betul tu Imah, masa nak 'jejak kasih' dengan Noritake 10 tahun mama tu....berdebar rasa hati...chewah! . Yelah, excited gak nak tengok design apa yang mama beli dulu. Sib baik cantik di pandangan mata ku ini...wakakaka....Don't worry, kalau Imah datang, ma hidang pakai pinggan tu ok.....Ma tak mo kufur nikmat...ada, mesti guna. Yang dulu tak bukak tu, pasal tak de tempat nak simpan!
15. zanaz70>> Tu la kan, masa pack...ni nak bawak, tu sayang nak buang...tapi bila tiba unpack...kalau boleh 50% tu nak buang...hahaha...tak apalah, sikit-sikit, lama-lama reput tulang la juga nak unpack..hahaha....Set tu tak dibuka sebab masa tu belum settle down dan rumah sewa tu tak banyak tempat yang boleh disimpan...tu yang biar je dalam kotak.
16. cek de sam>> Thank you cek de sam. Memang seronok budak-budak ada kat rumah. Terima kasih share resipi soup tu...memang sedap pada selera mama....
17. Eddie PhotoVideo>>
18. Auntie_muah3x>> Akak dah cuba ke belum sup ni? Menepati citarasa tak? Dinner set tu, akak ingat eh? Kita dah lupa dah yang mana. Rupa-rupanya Belle Empress.
19. umi-kal>> Hi aunty...hari tu memang busy aunty. Nak masak pun payah sebab barang merata-rata berkecah dalam rumah. Ni dah quite alrightlah. Nanti pelan-pelan kita susunlah balik benda-benda yang kita main sumbat je dalam almari tu...
20. AQis rajabalqis@yahoo.co.uk>> Tak apa, mula-mula rajin browse, lepas tu nanti, rajinlah memasak....amin....
21. umi riz_watie@yahoo.com>>
22. Ana>> Mari mari...cilok cilok....hehehe....lepas sebulan, cuba timbang tengok, naik ke dak....hahaha....
23. srsfeqah>> Resipi cream of mushroom mama tu = Campbell soup instant tu....ahaks....
24. anna>> Tu la, ma busy tak dapat nak reply, so better ma offkan sementara. Ini dah bukak pun, lambat dapat reply. Entry cadar mama dah update, cuma lom update cadar yang macam cadar pink tu je...
25. mamasya>> Ha ah, set tu tak leh dibuka sebab tak de tempat nak sumbat. Hmm...kalaulah lagi lama ma simpan, pinggan mangkuk tu boleh beranak pinak...rasanya dah sampai tahap cicit dah kot ek...hehehe....alhamdulillah tak satu pun dari that 95pcs yang pecah, alhamdulillah...Kawan mama tu pergi posting sana lah Mamasya...
26. kak jie jie>> Sup memang sedap Kak Jie Jie...
27 & 28. Baba dah Separuh Abad>> Kan dah habaq dari dulu lagi..kita kalau dah balik Malaysia, kita automatically switch identity! Hahaha....jadi Mama Malas! Alah, kita tak pandai hias rumahlah Baba...the interior deco of my house is the SIMPLEST you can imagine. Cabinets semua jenis straight forward and simple je, if not the simplest... So tak payahlah kita tunjuk rasanya...
29. Nur>> Ma ni tutup pintu bersebab la Nur. Maaflah ye....hehehe...kalau bukak, dan kalau orang tanya soalan berkenaan masakan tu, kalau lama tak berjawab, rasa bersalah pulak...tu sebab ma tutup terus...Nak semangkuk? Hmm...cam no nak bagi eh...sebab, sePERIUK tu, mama hentam sorang je! Wakakaka....
30. syahidd>> Ameen kepada doa untuk keluarga mama ye. Moga syahidd berjaya cemerlang ye...Ameen....
31. Daalia lea1207@yahoo.com>> Itu lagi senang. Duduk relax, tup tup, soup sampai je!
32. << jeff >>>> Yummy for the tummy kan bro...
33. kakmOn>> Ready tak ready, kita bukak je gelanggang...kot kita jatuh tergolek ke, tolong tolong ler sambut ye....hehehe....
34. Azfa azfahaneesyed@yahoo.com>> Try jangan tak try ok...
35. anis azanis75@yahoo.com>>
36. Hajar>> Tak payahlah tunjuk ye Hajar. Rumah mama ni simple aje. Mama memang tak suka banyak barang, serabut je rasanya....
37. nisa garden_of_galleria@yahoo.com>> Sudi-sudikanlah mencuba ya...
38. genny>> Bukan tak kasi, tapi takut lambat jawab....hehehe...ha ah kan, ni jam, waktu berlalu dengan amat pantas. Macam ni ha, dah habis seminggu...rasa macam diorang baru je balik semalam!
39. MaDiHa>> Dikau amat memahami diri ini....makin pulak, sekarang ni, kabinet dah nak penuh, lagilah pening kepala ni mana nak susun barang yang masih ada ni...Resipi baru....hehehe...lom tahu!
40. kuzi>> Ma dah terlupa pasal swiss roll tu...tapi since Kuzi dah ingatkan balik...so mama dah ingatlah...hah utang ma eh...cepat bayo!!!
41. ida isk merpati66@yahoo.com>> Ha ah you....hilang rindu dendam ku ini....
42. mummy jam>> Thanks mummy. More choices in my CADAR entry ya...
43. suraya>> Thanks for the wish ya....amin
44. leezsa leezsa@yahoo.com>> Nanti kalau tak busy, bolehlah cuba ya Leezsa.....
45. kuchai>> Thanks for the wishes ya Kuchai...
46. Ijah dewi_mengkudu@yahoo.com>>Mama dah cuba email kat Ijah cara nak buat link tu, tapi email tendang balik. Betul ke email address yang Ijah bagi?
47. boxhousestudio boxhousestudio@gmail.com>> Thanks Tun for being so sporting!


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net