By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 10-Oct-2007 10:10 Email | Share | Bookmark
MAMA CARRIES (Majalah Saji)

 
Thanks to Sumi! Because of her, my worries about the dusty windows are gone with the wind! Hahaha...Sumi came over to help me with the cleaning yesterday. Ask me to bake, ask me to cook, ask me to iron, I'll do it willingly but not cleaning the windows...no no no....very sorry, wrong number! Yesterday when I saw all the shiny windows, I was so happy because then, supposedly I'll have more time to spend in the kitchen. Perhaps I can prepare a few more cookies to bring home tomorrow...HAHHHH TOMORROW!!! Time really flies...oh gosh oh gosh....cookies not 100% done, clothes not ironed and not packed...oh gosh oh gosh oh gosh....hahaha...mama's panicking but look what she's doing...still glued infront of the laptop! Naughty mama!

Anyway, yesterday, I tried three new cookie recipes. One of them is this Mama Carries that I got from Saji Magazine, October 2006 edition. And oh, thanks to Kak Ana for passing me her chocolate emulco to do the sketching on the topping...What are neighbours for other than to trouble! Hahahaha...just joking!



MAMA CARRIES COOKIES

Ingredients
:

250 g butter
350 g flour
100 g icing sugar
150 g corn flour
1 teaspoon vanilla essence

Topping :

125 g icing sugar
1/2 egg white
1/2 tablespoon corn flour
Chocolate emulco

Method :

1. Cream butter and icing sugar. Add in vanilla essence and continue stirring.
2. Add in corn flour and enough flour till a soft dough is formed.
3. Roll to 1/2 cm thick and cut using cookie cutter of your choice. Arrange the cookies on a tray lined with greaseproof paper.
4. Spread the topping. For better result, use your finger to do the job.
5. Dip a toothpick into chocolate emulco and sketch on top of the topping.
6. Bake in a pre-heated oven at 150 C for 17 - 20 minutes.
7. Topping : Mix all ingredients to form a smooth paste.



Quote:
BISKUT MAMA CARRIES

Bahan-bahan
:

250 g mentega
350 g tepung
100 g gula ising
150 g tepung jagung
1 sudu kecil vanilla essence

Topping :

125 g gula ising
1/2 putih telur
1/2 sudu besar tepung jagung
Emulco coklat

Kaedah penyediaan :

1. Pukul mentega dan gula ising hingga kembang. Tambahkan esen vanilla dan pukul lagi.
2. Masukkan tepung jagung dan tepung secukupnya. Uli hingga mendapat doh yang lembut.
3. Canaikan setebal 1/2 cm dan terap menggunakan acuan yang digemari. Susun di atas dulang pembakar yang telah dialas dengan kertas.
4. Sapukan topping di atas biskut yang telah diterap. Untuk hasil yang lebih baik, gunakan hujung jari untu meratakan topping tersebut.
5. Dengan menggunakan pencungkil gigi, celupkan ke dalam emulco coklat dan lorekkan di atas topping tadi.
6. Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 150 C selamat 17 - 20 minit.
7. Untuk menyediakan topping : Campurkan semua bahan dan kacau rata hingga mendapat pes yang pekat.




Just in case I am unable to update the page before Eid, I'd like to take this opportunity to wish all my visitors a Happy and Blessed Eid Mubarak... Have a safe journey home where ever that might be...InsyaAllah I'll be heading home to celebrate Eid for the first time in 7 years, tomorrow night. I do really hope we won't get caught in traffic jam!



Ceritamu ceritaku....
Quote:
1. nic>> Selamat hari raya aidil fitri buat Nic dan cik abang. Janganlah sedih sedih ye....beraya dengan keluarga suami dulu, then bolehlah balik beraya dengan mak Nic ok....Sib baik jeles kat mama carries...kalau jelas kat Mama FaMi, tak dapeklah nak nolong!
2. Ina>> Selamat hari raya Aidil Fitri buat Ina dan suami. Ma halalkan dunia akhirat segala resepi yang Ina cilok samada untuk dicuba atau untuk diperap...ahakss....halalkan jugalah segala pahala yang mama dapat ok....ha ah, can't wait for Raya, nak makan ketupat dan rendang...nak lepas gian! Ntah eh, kalau makan ketupat di pagi raya tu, lagi feel la.....
3. boxhousestudio boxhousestudio@gmail.com>> Balik Melaka ler...Selamat Hari Raya buat Tun sekeluarga juga...
4. Amy>> Thanks for dropping by Amy. Selamat Hari Raya to you and your family...
5. Muna>> Wah, beraya awal ye....Tak de buat sambutan hari raya di Ambassy ke? Selamat Hari Raya to you and your family too ya Muna. Maaflah kalau ada usikan mama yang terover....ampunnnn....
6. kak liza>> Manalah jelitanya kak....kamera trick je....
7. dolly>> Eid Mubarak to you and your family Dolls....still waiting for my plate of cookies huh.....I think you've have to wait till forever...hahahaha....
8. wirda>> Sudi-sudikanlah mencuba mana-mana yang terberkenan. Selamat Hari Raya Aidil Fitri
9. MaDiHa>> Selamat Hari Raya Aidil Fitri buat MaDiHa sekeluarga jua, maaf zahir batin...
10. Mommy Ashvaathini>> Thanks mommy...
11. mrs.apple mrs.apple@gmail.com>> Kena minta dengan mak resipi tu, jadi turun temurun, jangan hilang begitu saja, rugi! Mama memang suka makan kuih ni, tapi nak buat tu yang makan masa sikit. Selamat Hari Raya Aidil Fitri, maaf zahir batin buat Mrs Apple sekeluarga...
12. mamasya>> Yang mamasya print tu versi lain. Mama prefer yang itu rasanya...Buat ni pun, saja saja nak cuba resipi baru. Selamat hari raya aidil fitri buat mamasya sekeluarga. Moga bergembira di Syawal yang mulia....
13. ida isk merpati66@yahoo.com>> Hok aloh, kena demam ciscake le plak kawan ku yang sorang nih...tak pe, siang malam ciscake, murah rezeki!
14. cek de sam>> Selamat Hari Raya Aidil Fitri buat Cek de Sam sekeluarga jua di perantauan. Jangan sedey sedey na...moga bergembira di Syawal yang mulia...Mama juga minta maaf kalau ada yang terkasar bicara selama ni ye....
15. Edoras>> Taklah banyak mana sangat yang dijual...tapi sibuk tu memanglah sibuk....
16. Linad>> Mama jua minta maaf kalau ada silap atau terkasar komen di page Linad ye....Selamat Hari Raya Aidil Fitri buat Linad sekeluarga...
17. nana>> Salam Aidil Fitri buat Nana sekeluarga ye...
18. kc>> Terima kasihlah sudi mempelawa mama ke rumah. Selamat Hari Raya Aidil Fitri buat KC sekeluarga. Moga bergembira di pagi Syawal nanti...Ayung minta maaf kalau ada yang terkasar bicara selama ini ye....
19. Acik>> Selamat Hari Raya Aidil Fitri buat Acik sekeluarga. Maaf Zahir dan Batin....
20. Harni Safarina>> Selamat hari raya Aidil Fitri buat Harni sekeluarga. Maaf zahir batin. Jangan sedih sedih beraya di perantauan tu ok. You still have your family with you, so make the best of it ya....
21. Hajar>> Hahaha...semekut 'MamaFaMi'...tunggulah kucing bertanduk dulu yek... Selamat Hari Raya Aidil Fitri, Maaf Zahir dan Batin.
22. JieJie>> Tak pe...nanti cuba buat untuk kuih raya tahun depan ok...
23. Sabrina>> Biskut Kak Fazi tu dia letak pewarna kat topping, nak bagi kelainan. Mama jua ingin memohon maaf andai ada yang terkasar bahasa ketika meletak komen di fp Sab ye..
24. Ana>> Selamat Hari Raya buat Ana sekeluarga jua, moga bergembira...
25. liya>> Selamat Hari Raya Aidil Fitri buat Liya sekeluarga
26. yan>> Selamat Hari Raya jua buat Yan sekeluarga. InsyaAllah mama halalkan, infact, mama gembira kalau Yan rajin mencilok dan mencuba ye...moga ilmu yang ada, sama-sama kita manafaatkan untuk kebaikan...
27. rinnchan>> Selamat Hari Raya buat Rinn sekeluarga. This Raya is definately meaningful to us. Yelah, dah 6 tahun tak merasa suasana raya...ha ah, budak-budak ni dok collect duit raya je...ma dan ayahnya dok menghulur duit raya...ahakss....duit diorang dah bank in dalam Tabung Haji.
28. Nur>> Selamat Hari Raya buat Nur sekeluarga jua. Alahai, apa sangatlah jasa mama kat Nur tu...tak besar mana pun. Moga kita sama-sama dapat berkongsi ilmu ya...
29. masriyah>> Selamat Hari Raya Aidil Fitri buat Masriyah sekeluarga. Jangan sedey sedey di perantauan ye....
30. Penyulawa penyulawa@gmail.com>> Selamat Hari Raya Aidil Fitri buat Anim sekeluarga jua....
31. << jeff >>>> HAHAHAHA...your mama carries basket to the market and you only carry your camera to the market eh! Hihihi....
32. mummy asha>> Selamat Hari Raya buat Asha sekeluarga
33. onn>> Selamat Hari Raya buat Onn sekeluarga. Biskut raya, mama hanya buat untuk bawak balik kampung aje. Rumah sendiri, hidang kerepek dan kacang je yang banyak...hehehe...
34. Butik-MyDreams... butik_mydreams@yahoo.com>> Selamat Hari Raya Aidil Fitri...
35. mcmed>> Selamat Hari Raya Aidil Fitri buat Ina sekeluarga dan keluarga bakal mertua....
36. M&R>> Selamat Hari Raya Aidil Fitri buat M&R sekeluarga...Maaf Zahir dan Batin
37. ariffah>> Sama-sama Ariffah. Selamat Hari Raya Aidil Fitri buat Ariffah sekeluarga.
38. aida.h aidatny@yahoo.com>> Salam Aidil Fitri jua buat Aida sekeluarga.
39. adlin>> Selamat Hari Raya Aidil Fitri buat Adlin sekeluarga...
40. umi-kal>> Omak ai, jauhnya nak nganto auntie oi....
41. kuchai>> Tak pe Kuchai...usik-usik bawak bahagia! Ahaksss.....Mama pun selalu usik Kuchai...so kita 0 - 0 na....Pasal kuih tu, I think I work better when under pressure kot...hehehe..
42. Roylazim>> InsyaAllah halal dunia akhirat...
43. Mama Haris Hakimi@Along ayunie1402@yahoo.com>> Selamat Hari Raya Aidil Fitri buat Mama Haris Hakimi@Along sekeluarga. Tahun ni kami beraya di Malaysia...yippeee....
44. emly>> Lorek tu, hentam keromo je...nak cepat! Selalunya kerja melorek tu, kerja Fatin. Dah dia tak de, kenalah mama conteng sendiri! Pasal iron tu, kalau baju dok rumah, mama 'iron' guna tangan juga...mama lurutkan baju tu sampai licin, seperti yang diajar oleh arwah Mak Nah, my nenek angkat. Selamat Hari Raya buat Emly sekeluarga juga. Rindu kat Malawi, tetap rindu....
45. tariqzaidanirah>> Salam Aidil Fitri buat Tariqzaidanirah, maaf zahir dan batin.
46. Dyna Nora dye_nora@yahoo.com>> Selamat Hari Raya buat Dyna Nora sekeluarga. Jangan sedey sedey tak dapat balik beraya di kampung ye. InsyaAllah alau ada rezeki nanti, bolehlah balik. Mama memang seronok beraya di Malaysia...ramai sanak saudara, jadi meriahlah....
47. Maisya>> Selamat Hari Raya buat Maisya sekeluarga jua...maaf zahir batin...
48. umida umida.ac@hotmail.com>> Selamat Hari Raya Aidil Fitri buat Umida...alah...bukan kata malas nak nyepit tart tapi nak cuba membuat perubahan...hehehe.....
49. ezura ezzuramd@hotmail.com>> Selamat Hari Raya Aidil Fitri buat Dr Ezura sekeluarga jua...
50. zie>> Eid Mubarak to you Zie and family. Terharunya mama bila dapat tahu yang mama ni ada ramai 'anak murid' kat Manchester tu walaupun mama ni bukanlah pandai mana sangat pun....Thanks to all ya for all the support....
51. boxhousestudio boxhousestudio@gmail.com>> Mama jawab yek!
Selamat Hari Raya Aidil Fitri
Maaf dipohon salam diberi
Sama-sama kita maaf memaafi
Moga persahabatan kekal abadi
52. An>> Selamat Hari Raya Aidil Fitri buat An sekeluarga. Nowadays mama jarang YM sebab busy ler....
53. mama ca mierafaziera@yahoo.com>> Selamat Hari Raya Aidil Fitri buat Mama Ca sekeluarga jua....sama-samalah kita 0 - 0 ye...Mama pun suka usik Mama Ca...usik bawa bahagia laa...hehehe...
54. sahar+zabar=wani&mimi>> Selamat Hari Raya buat Zar sekeluarga jua yang jauh di Jepun sana...
55. zakiah z>> Baik-baik bermain bunga api,
Sentiasalah utamakan keselamatan,
Selamat Hari Raya Aidil Fitri,
Sama-samalah kita bermaaf-maafan!
56. Mas>> Selamat Hari Raya buat Mas dan Adam. Moga bergembira di hari raya ye....Nanti ada rezeki, bolehlah balik ke Malaysia untuk berhari raya.
57. Misliha miss_creativecakes@yahoo.com>> Selamat Hari Raya Aidil Fitri buat Kak Mis sekeluarga. Akak ni, tak habis-habis nak bergurau....malulah kita nak amek order dari akak, kuih kita bukan sesedap mana pun!
58. elyn>> Selamat Hari Raya Aidil Fitri buat Elyn sekeluarga....
59. elyn>> Most welcome dear.
60. Meorjay meorjay65@yahoo.com>> Selamat Hari Raya Aidil Fitri buat Meorjay sekeluarga.
61. inaa>> Selamat Hari Raya Aidil Fitri buat Inaa dan suami ye...Maaf Zahir Batin juga dari mama.
62. iskandarbalqisaisyah uluolaf@yahoo.com>> Selamat Hari Raya Aidil Fitri buat iskandarbalqisaisyah sekeluarga. Wah seronoklah dapat berhari raya di Malaysia ye. Terima kasih kerana sudi mempelawa mama ye....who knows, kalau ada rezeki lebih, boleh sampai ke Dubai lagi kan?
63. Suria>> Selamat Aidil Fitri, Maaf Zahir Batin dari kami sekeluarga.
64. M.Amirul Amsyar amsmall27@yahoo.com>> Selamat Hari Raya Aidil Fitri buat Amirul. Banyak dapat duit raya?
65. Fazizaid>> Selamat Hari Raya Aidil Fitri, Maaf Zahir Batin buat sis sekeluarga. Yang mengukir tu kan sis, kalau guna chocolate emulco lagi senang nak handle...cubalah nanti ye...
66. fifi fad>> Selamat Hari Raya Aidil Fitri, Maaf Zahir Batin buat Fifi Fad sekeluarga. Sama-samalah kita bermaaf maafan ye...
67. Aunidayini>> Selamat Hari Raya Aidil Fitri buat Aunidayini sekeluarga....
68. rizza - UmiHassan>> Selamat Hari Raya Aidil Fitri buat Rizza sekeluarga..
69. Shida&Kherold>> Selamat berhari raya di bumi Melbourne tu ye....moga bergembira dan jangan sedey sedey ok
70. atieqa>> Selamat Hari Raya Aidil Fitri buat Atieqa sekeluarga
71. Lily>> Selamat Hari Raya Aidil Fitri buat Lily sekeluarga
72. mimielola>> Selamat Hari Raya Aidil Fitri buat Mimielola sekeluarga
73. kuchai>> Tak ada ambil gambar sangat masa raya sebab sibuk beraya...hehehe....budak-budak tak bawak balik pun kuih sebab tak ada...semuanya dah bawak balik rumah atok dan nenek....
74. Amy & hafiz>> Selamat Hari Raya Aidil Fitri, maaf zahir dan batin. Mama dah ada di Malaysia...
75. hidayah>> Hihihi...
76. Pondok Al Imran mysara2004@gmail.com>> Selamat Hari Raya Aidil Fitri
77. shada osman>> Selamat Hari Raya Aidil Fitri buat Shada sekeluarga. Mama dah balik Malaysia....
78. NNE nnazahiyah@gmail.com>> Kesilapan mama yang membuatkan gambar tu hilang ialah kerana mama deletekan gambar kecil yang mama dah upload dalam fotopage.
79. mamacunazorro77>> Hehehe....macam menara Petronas eh...sabor je la. Mama pun pantang jumpa...ni nak kena pantang makan semula. Baguslah kalau pipi tu dah tembam Selamat hari raya aidil fitri buat Mamacun sekeluarga.
80. Harlina>> Selamat Hari Raya Aidil Fitri buat Harlina sekeluarga. Manalah mama leh lupa kat Harlina, especially bila teringat nasi padprik...hehehe...mama suka resipi Harlina.
81. izanman>> Waalaikumussalam Izanman. Mama sibuk sakan bukan raya sakan...hehehe....
82. zanaz70>> Tu la kan, kalau ada umur tahun depan, kalaulah adik nak suruh buat kuih lagi...mama nak organised sikit...tak mau lagi buat last minute...tak larat ler....Selamat Hari Raya Aidil Fitri buat Zanaz sekeluarga
83. BlueShades @ MHK Studio>> Baguslah tu...sama-sama tolong buat kuih, sama-sama boleh makan, ye dak....
84. Bonda RaqynRafiqin>> Selamat Hari Raya Aidil Fitri buat Bonda sekeluarga. Lepas ni tak sure ada updates banyak ke dak sebab mama ada projek mengemas rumah.
85. mso & farah y>> Selamat Hari Raya!
86 & 87. zaitgha zaitgha@gmail.com>> Tak apa, nanti bila dah datang seru, bolehlah cuba ye...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net