By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 8-Oct-2007 09:29 Email | Share | Bookmark
NYONYA PINEAPPLE TARTS (Alex Goh)

 
 
MISSION ACCOMPLISHED! ALHAMDULILLAH..... Thank you Mak Chu for coming to give a helping hand and thanks to me for believing in myself! Hahaha...poyo nya.... We managed to complete all the orders on Saturday. It wasn't really that boring to bake hundred pieces of cookies if you have company. The right company that is! I was so happy to see the piles of bottles filled with cookies...such satisfaction! And I can now heave a sigh of relief............phewwww.....

On Sunday, we brought Mak Chu to a place I've been wanting to see with my own two eyes after eyeing them on a few fotopages. We went to Tropicale Colmar, Bukit Tinggi, just for a day visit.....Hope to be back.....


Quote:
Mama to Mrs Firestone !!!! : Mama dah 'upah' Mak Chu tau...





Actually, last Saturday, I still have an outstanding 100 pieces of Pineapple Tarts to bake. And since Mak Chu doesn't want to experience the horror I've been through, she said, let's try another version of tart and this time using another new mould that I bought. She suggested a recipe from Mr Alex Goh's Cookies Book. She had tried them before and she said the recipe is ok....So I gave it a go and it's such a pleasure to prepare them. Thank you Mr Alex for the recipe.....


NYONYA PINEAPPLE TART
Source : Mr Alex Goh

Filling

1 kg pineapple
300 g sugar
pinch of salt
6 cm cinnamon stick

Pastry

(A)
220 g butter
80 g icing sugar

(B)
1 egg
1/2 teaspoon vanilla essence

(C)
350 g flour
2 tablespoons milk powder

Method :

Filling
Peel pineapple then cut into cubes, place it into the blender to blend it till fine. Pour it into the wok. Add in the remaining ingredients and cook till it thickens. Set aside to cool.

Pastry
Cream (A) lightly and add in (B) and cream till smooth. Then add in the sieved (C) and mix till well blended.

Shaping the tarts
1. Shape the pineapple filling into 1.5 cm small balls.
2. Roll out the pastry between plastic sheets to 5 mm thick, cut it with round cutter.
3. Place cut pastry on the greased pan and place a small ball of pinapple filling on the centre.
4. Roll out a small piece of pastry into a thin strip and place it on top of the pinapple filling to make a cross.
5. Brush with egg wash and bake at 180 C for 15 - 20 minutes.

Note :

1. I used the readymade pineapple jam.
2. When shaping, I used my pressed tart mould.
3. The cookies is slightly crunchy but lovely.



Quote:
TAT NENAS NYONYA

Inti

1 kg nenas
300 g gula
secubit garam
6 sm kulit kayu manis

Pastri

(A)
220 g mentega
80 g gula icing

(B)
1 biji telur
1/2 sudu kecil esen vanilla

(C)
350 g tepung
2 sudu besar susu tepung

Kaedah penyediaan :

Inti
Kupaskan kulit nnas dan potong menjadi kiub kecil. Masukkan ke dalam blender dan kisar hingga halus. Tuangkan ke dalam kuali. Masukkan bahan-bahan yang lain dan masak hingga pekat. Biarkan sejuk.

Pastri
Pukul (A) hingga lembut dan tambahkan (B). Pukul lagi. Masukkan (C) yang telah di ayak dan aduh hingga mendapat doh yang lembut.

Membentuk tat
1. Bentukkan inti nenas menjadi bebola kecil, 1.5sm
2. Canaikan pastri di antara kepingan plastik hingga menjadi setebal 5 mm. Terap.
3. Aturkan kepingan tersebut di atas dulang yang telah dialas dengan kertas. Letakkan inti nenas diatasnya.
4. Gulungkan sekeping pastri untuk menghasilkan 1 jalur nipis. Hiaskan di atas permukaan inti.
5. Sapukan dengan kuning telur dan bakar pada suhu 180C selama 15 - 20 minit.


Ceritamu ceritaku....
Quote:
1. fazizaid>>Not bad! Ni ada lagi satu resipi yang nak dicuba...kot sempat!
2. unnamed>> Mmmmm siapalah ni agaknya ye....tentu mak mertua sayang....
3. intan>> Ma punya kuih sendiri lom buat laie! Nak tolong Intan? Mama sendiri ni kalau ada 10 tangan, 10 10 pun kena kerja tau! Ahaksss.....Ma pun nak mintak maaf banyak-banyak kat Intan sebab selalu sakat Intan, selalu buli Intan ye...ampun banyak-banyak...kita 0 - 0 ok....
4. Mrs Firestone>> Tukang kipas, dapat yang ini....
5. Nur>> Nak tune cam mana.....hehehe...kita twist je la.....
6. Tyha>> Alhamdulillah memang gembira. Maklumlah dah 6 tahun tak beraya di tanahair...Selamat hari raya aidil fitri buat Tyha sekeluarga jua...
7. mamasya>> Nanti nak gi lagi Tropicale Colmar tu. Semalam gi, tak puas jalan. Mama guna inti readymade je. Agaknya kalau inti kena buat sendiri, harus tak buat kot! Ahakssss
8. MaDiHa>> Memang betul. Lawa sungguh tempat dia. Tu sebab hubby kata, nanti nak gi lagi. Maybe this time nak bermalam kat sana kot...Tart nenas is a must...raya ke, tak raya pun, bila rajin je buat, sebab yang makannya pun ramai....
9. Tina>> Hihihi...tahun depan??? Silap silap gantung apron dah!!!
10. Lee Lin>> Tu la, nanti ajak Lee Lin lak jadi kawan sembang, bley???
11. mamahouse mammahouse@gmail.com>> Tak rindu Malawi??? Mana mungkin...mu jangan tanya tanya...nanti mama meraung nanti, saper nak pujuk!!!! Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin buat Mai sekeluarga...
12. kamalina>> Manalah makcik tu nak bagi resipi wei....mestilah dia nak jaga business dia...hehehe.....Tapi you'll never know your luck!
13. Eryne Jasmine>> InsyaAllah sempatlah kot ma buat kuih untuk sendiri...mama ni works better under pressure! Hehehe.....
14. Haniefa>> Next time you must look at if after breaking your fast ok..then you might have different view...ahaksss.....
15. anna>> Peberet kami jua. Selamat Hari Raya Aidil Fitri buat Anna sekeluarga juga ya...Maaf andai ada silap dan salah.....
16. umi-kal>> Thanks auntie. Selamat Hari Raya Aidil Fitri buat Auntie sekeluarga jua. Maaf kalau ada yang terkasar komen ye...kita ni memang suka berlawak...Nanti kita nak mimpi pergi beraya ke rumah auntie la.....
17. Bonda RaqynRafiqin>> I can understand how you felt. Mama hari tu, masa sebelum siap orders ni, memang gabrah je....tapi bila orders semua dah siap, dah relax sikit. Nanti leh buat untuk rumah. Haa...jauhlah wei mama nak pi tolong bonda!
18. Risyia>> Tarts ni, more or less the same taste. Kalau tart terap, ma prefer my mom's recipe dan kalau tart gulung, maybe I'll go for Kak Rossya's recipe kot. Selamat Hari Raya buat Yus sekeluarga. Tak apalah beraya di perantauan...kan ramai Malaysians di sana....make the best of it okay.....jangan sedey sedey ya....
19. kak jie jie>> Senang memang...nak dengan tidak je...hehehe....Tak pe, lepas raya pun leh buat ye...
20. Roylazim>> Sis....puasa tu habiskan dulu...wakakakaka.....
21. jeff>> Sib baik tak cakap....tak reti nak buat, nanti suruh nyonya buatkan...ahaksss....
22. boxhousestudio boxhousestudio@gmail.com>> Uikss mestilah kena pandai amek hati...kalau tak nanti, adik serik nak tolong wei!
23. fazi>> Hi Fazi....wishing you Eid Mubarak as well. Terima kasihlah kerana sudi stop by kat page mama yang tak seberapanya ini. Nak tengok tuan punya fp...ahaksss....itulah salah benda yang tak akan muncul dalam page ni....hihihii....ampunnnn.....
24. masriyah>> Tu sebab suka buat sebab sure tak membazir punya!
25. kak kham>> Selamat hari raya buat Kak Kham sekeluarga jua....
26. Hajar>> Betul tu....all time favourite!
27. nn>> Tart macam ni, extra kerja sikitlah Noni...kalau buat beramai-ramai, okaylah sikit...kalau sensorang, mau tertidur gak! Hahaha....
28. ~: mama afreena - mas :~>> Bionicnya hidung Mas ye....boleh bau sampai sana! Selamat hari raya jua dari mama sekeluarga.
29. dOd>> Tart is a must sebab abah mama punya favourite!
30. IbuA&A>> Alhamdulillah mission accomplished. Selagi tak siap, tension gak. Ye la, dah consider macam amanah orang kan...Ha ah Tropicale tu cantik...nak gi lagi nanti..chewah....ye ye je... Selamat hari raya jua buat IbuA&A sekeluarga.
31. Haniss>> Esh kemas apanyer tu....main tepek tepek je sebab nak cepat...
32. lily>> Long time no see.....harap Lily sihat. Selamat hari raya buat Lily sekeluarga....
33. leezsa leezsa@yahoo.com>> Selamat hari raya aidil fitri buat Leezsa sekeluarga jua...
34. sofu>> Salam lebaran buat Sofu sekeluarga. Sekali hadap tu agaknya dia qada' yang lama-lama tu kot....
35. kamalina>> Selamat Hari Raya Aidil Fitri, maaf zahir batin jua buat Kamalina sekeluarga.
36. azaleen>> Waalaikumussalam Azaleen. Wah beraya di perantauan la tahun ni ye....Most welcome and hope you'll like the taste....Selamat hari raya to you too...
37. Ida Natrah ida_natrah@yahoo.com>> Selamat Hari Raya Aidil Fitri buat Ida sekeluarga jua. Moga bergembira di hari lebaran...
38. mieza>> Salam Aidil Fitri dari mama jua buat Nurin & Co...
39. Fendy, Tini & Aiman Harith>> Selamat Hari Raya Aidil Fitri buat Fendy, Tini & Aiman Harith. Maaf Zahir Batin.
40. Kak Tina>> Lom gantunglah Tina. Biskut nak bawak balik kampung macam lom cukup. Eh, kalau resipi muffin, jangan dibuat kek sebab muffin ni teksture dia berat. Nak masuk greeting cards tu, Tina pergi kat page greeting cards tu, pilih kad yang dikehendaki, dapatkan URLnya dengan right-click kat gambar tu, then place kan kat mana Tina nak, then highlight the URL dan click IMG...in other words, this is supposed how it should look like [img]URL KAD[/url]. Kad mesti yang animated. Salam Aidil Fitri buat Tina sekeluarga.
41. Baba dah Separuh Abad>> Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir Batin dari kami sekeluarga buat Baba sekeluarga. Enjoy your Eid in Melbourne ye....Mummy jangan lupa buat kek dam!
42. saudah sa_udah@yahoo.com>> Brutal nih...hehehe....tak leh tanya pun dia nak tanya gak...macam ni ler cepat pandai! Hehehe...Pasal ketebalan biskut ni...mama pun dua kali lima gak. Dah lama tak buat kuih yang terap, ketebalan pun tak sekata. Rasanya ianya datang dengan practise la Odah....
43. Eryne Jasmine>> Waalaikumussalam Eryne...mama pun minta maaf kalau ada silap dan salah ye...Selamat Hari Raya Aidil Fitri buat Eryne...
44. Auntie Fliffy>> Selamat hari raya aidil fitri buat Fliffy sekeluarga jua ya....maaf zahir batin dan amin atas segala doa...
45. Lee Lin>> selamat hari raya & maaf zahir batin buat Lee Lin sekeluarga jua....tart lebih? Tak cukup adalah!!!
46. kuchai>> Gi Colmar Tropicale tu saja nak melepas lelah...chewah...Salam lebaran buat Kuchai sekeluarga....
47. tokjanggut>> Wife tu bukan malas nak buat, cuma tak rajin or maybe tak sempat kot.....
48. Kak Leen mamaleen@yahoo.com>> Waalaikumussalam Leen. Selamat Hari Raya Aidil Fitri buat Leen sekeluarga jua...Maaf zahir batin....
49. Mommy Ashvaathini>> Thank you Mommy Ashvaathini.
50. Mat Gebu>> Glamour eh...nanti bolehlah mama pakai baju nyonya pas tu gi jual kuih tart ni eh...hehehe....
51. atiquepinky pinkytazdevil@yahoo.co>> Selamat Hari Raya buat Atique sekeluarga. Nanti Raya Haji buat kuih tart ye....


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net