By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 5-Oct-2007 09:25 Email | Share | Bookmark
EGG WHITE OMELETTE

 
Yesterday was such a 'trying' day for me....menguji keimanan sungguh!!!...I had planned to bake the Pineapple Tarts for the orders, thinking that it'll be such an easy task and I can finish the orders in no time at all. Only this time, I used a new tart mould and GOSHHHH.... had such a hard time with the first mixture! I had to add more margarine to soften the dough in order to make the piping easier. A recipe yields about 175 pieces and after I'm done with the first batch, I went to sleep!!!! Never in the history of my life, I took a nap in the middle of baking cookies! That shows how drained out I was to just finish that one recipe! Hahaha...Oopss...don't get me wrong though, it's DEFINATELY NOT the recipe but it's the mould! When you use this mould, some adjustments need to be made to the recipe! And I learnt that the hard way!!!! Moral of the story, never take things for granted...not all moulds are the same though they function the same way!



After that 1 1/2 hour nap....(can that be called a 'nap' or more like 'sleep'!!!) woke up and continued the unfinished mission. Still feeling doubtful either to use the same mould or to try other alternatives. So I thought of using the rolling pin method. Ahh....not to my satisfaction as the lines were a bit too big for me (here comes Mrs Fussypot dot Com) and doesn't look that nice. Left with no choice at all, I had to continue using the mould! It took me ages to finish the two recipes that I made. Started at 11 am in the morning and finished packing by 1.00 am the following day, with sore hands, back ache and sleepy eyes! Imagine, it took me two days to bake those 350 pieces!!! Such an amateur!!! Hahaha...I think I will appreciate the money that I'll get even more and more and more, might ended up framing them instead of spending! Hahahahaha......But actually in between, I went out to Pasar Ramadhan to get food for Iftaar. Mama hasn't been behaving lately...it's been outside food for the past 3 days! But Helloooo....we only go for either steamed fish or grilled fish with some ulam-ulam. And the amount of rice intake had been cut down 'drastically'!!!! Don't know for how long I can take it! Huhuhu....wish me luck!



I still have a few more hundreds of cookies to bake then I'm done and through with orders, maybe till forever! Hahaha....Just can't wait to get started on our own cookies...still don't have any ideas as what will the list be like! Depends on time and ME! Hehehe...Anyway, Mak Chu is coming over tonight and will sleep over till Sunday as Pak Chu has to go to Johor. Thanks Pak Chu for again, lending Mak Chu to me!

Ok enough of my bla bla bla, let's go to the recipe for today. Since there's lots of egg whites in the fridge (from all the cookies project), rather than let them go to waste, I decided to 'dump' whatever available from my esbok dua pintu (sorry Kak Mon, pinjam ayat!!) and ended up with this recipe......I had this with kue tiau goreng...a few weeks back, before the cholesterol result was out...



EGGWHITE OMELETTE

Ingredients
:

Egg whites
Red pepper ~ diced
Green pepper ~ diced
Yellow pepper ~ diced
Fresh tomatoes ~ diced
Onion ~ diced
Chicken stock cube
Celery ~ sliced
Cooking oil

Method :

1. Mix all the ingredients in a bowl. Beat lightly.
2. Heat a non stick pan and pour a bit of oil.
3. Pour the mixture into the pan and fry till done.



Quote:
OMELET PUTIH TELUR

Bahan-bahan
:

Putih telur
Lada benggala merah ~ dipotong dadu
Lada benggala hijau ~ dipotong dadu
Lada benggala kuning ~ dipotong dadu
Buah tomato ~ di potong dadu
Bawang besar ~ dipotong dadu
Kiub ayam
Celery ~ dihiris
minyak masak

Cara :

1. Masukkan semua bahan-bahan kecuali minyak ke dalam mangkuk besar dan pukul sedikit.
2. Panaskan kuali non-stick and tuangkan sedikit minyak.
3. Tuangkan bancuhan telur dan goreng hingga masak.




Ceritamu ceritaku....
Quote:
1. MummyRoz sabrinabubble@gmail.com>> Cookies tu untuk kenalan-kenalan adik punya order. Sendiri punya, belum mula lagi! Tak tahu sempat ke dak. Kalau buat cookies pun dah cukup banyak putih telurnya, inikan pula buat kek lapis! Esh tak sanggup rasanya!
2. mommy_d&d >> Tahun depan????? Tahun ni pun dah separuh nyawa nak ngabiskan! Ahaksss....Tu la semalam kan, masa tengah berposak buat tart tu, terbayanglah kat machine kuih tart gulung tu...ma berkata sendiri, kalau adalah bendaalah tu, dah lama aku masuk tidur! Hehehe.....
3. mommy_d&d >> sib baik Mak Chu tak visit mama punya fotopage!
4. nabialishad>> Hang buat lawak na!! Cuba hang buat, tengok, berapa round hang tidoq pulak! .
5. fazizaid>> Tu la tu, I thought it would be easier and faster sebab benda tu kan ke besar...sekali tekan, ingatkan bolehlah dapat a long strip then potong-potong. But then bila tekan...hok aloh....semput gak!
6. IbuA&A>> Lepas deliver kuih raya ni, nak start buat untuk rumah parents. Rumah sendiri, ambil sesikit je la...bukan ada orang nak datang rumah pun sebab rumah tak siap lagi! Buat biskut ni pun sebab for the love of baking! Setuju sangat dengan IbuA&A pasal kerepek tu....memang normally kerepek tu landing dalam perut kami orang rumah ni je...hahaha...beli tu pun buat syarat je!
7. An>> Eeee mama tak ambil order bebanyak la An. First timer....masih terkial-kial. Lagipun guna oven baru, masih di peringkat nak beramas mesra dengan oven tu! Hehehe...Thanks for the wish on behalf of Syahmi. Happy belated birthday buat An juga ye...
8. mamasya>> Seronok sungguh bila tengok botol-botol dah tinggi tersusun, meaning, dah tak banyak lagilah nak kena buat...lepas tu MERDEKAAAAA!!!! Hehehehe....Biskut untuk rumah sendiri, tak tahulah....rumah mama ni tak de tetamu pun sebab rumah pun tak serupa rumah lagi ni....masih berselerak dengan kotak-kotak...lom buat interior lagi....
9. umiedina>> Tak tahu punya pasallah maka jadi begini...sampai tertidur-tidur kepenatan! Cam serik nak guna mould tu. Tangan sakit sampai tengahari ni haa....
10. Eryne Jasmine>> Mama pun, hari ni tak buat kuih. Tangan sakit lagi...Tapi kalau buat samperit ok kot ek?
11. kamalina>> Biskut orang, bukan mama punya!
12. zaitgha zaitgha@gmail.com>> Tak tahu kan nak sampai sakit badan, kalau tak, memang dah cari alternatif lain!
13. dolly>> Waalaikumussalam Dolls...Eid platter...hahaha...maybe I'll send em in your dreams..... I wonder if everybody back there in Malawi will miss me this Eid!!!
14. Acik>> Eee tak lehlah buat bisness besar-besaran...buat kecil kecilan ni pun nak terkucil dah! Hahha....
15. zoomer>> I knew about the tart makers but that is good for mass production. Mine, just kecil-kecilan only...
16. MaDiHa>> Hahaha...semangat juang ku kuat MaDiHa wei...tapi main reasonnya...sebab inikan order orang, so, kenalah buat yang elok...kalau sendiri punya, dah harus ditukar ke patern lain! Kalau guna rolling pin yang bergerigi tu, takut saiz dan ketebalan tak standard....
17. masriyah>> InsyaAllah siap lagi sehari dua ni....aminnnn
18. leezsa leezsa@yahoo.com>> Actually orders ni pun, hanya untuk kenalan adik je...saja tolong dia buat...Sungguh tajam mata mu itewww memang betullah choc chip dan cornflakes antara penghuni balang-balang tersebut!
19. MamaHaziq>> Buat menantu? Hahaha....anak dara mama dah tua la untuk Haziq!
20. nic>> Banyak tuuuu je...
21. jeff>> Tu la....next time be more careful about timing ok...hehehe....
22. kak Jie Jie>> Parents mama dok kat Alai....
23. nurd>> Most welcome. Ha ah, untuk tempahan orang. Selamat hari raya buat Nurd sekeluarga jua....
24. inaa>> Ooo patutlah Inaa kata tak leh buat kuih, rupanya Nomad lagi...shian dia...tak apalah nanti dah ada rumah dan oven, Inaa buat banyak-banyak kuih tart ok
25. ida isk merpati66@yahoo.com>> Deret mama ni tak sepanjang deret Ida!
26. fizah>> Biskut raya orang Fizah oi...sendiri punya lom lagi....Mama juga ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidil Fitri dan Maaf Zahir Batin buat Fizah sekeluarga di sana ya....
27. anna>> Memang syiok ooo tengok balang bersusun! Thanks for your concern Anna dear...
28. achikalya achikalya@hotmail.co.uk>> Waalaikumussalam achikalya...
29. Muna>> Some called me that, but I don't think so...because at times, I just tibai juga! Hehehe....Lavender...huhuhuhuhuhuhuhuhuuuuu.....sabor yo la!!!
30. rozzan>> Yang 'meramai'kan tu kuih untuk orang sebenarnya! Hehehe...Best kan kalau ada dua chef kat dapur! Panjang sikit langkah di dapur! All the best in your business bro...
31. zetty ii_zetty@yahoo.com>> Thanks Zetty...alhamdulillah semuanya dah beres...lega!
32. yangmazni>> Hi Mazzz!!! Long time no see aa...dah kerja, patutlah...welcome home and welcome to the new way of life...forever busy...
33. mummy jam>> Mummy, kita pun buat sensorang, only 2 Saturdays je adik manage to come and help. Itu yang kadang-kadang tu rasa nak tersembam je muka dalam kuih! Ngantuk! Hahaha....
34. gee>> Hehehe....
35. jeff>> Ma pun mintak ampun dan maaf dengan bro....sebab selalu je sakat bro kat either entries bro ataupun entry ma....kita 0 - 0 la ye...
36. ::: ReActivate :::>> Waalaikumussalam Jang. Lama dah ma balik Malaysia tapi tak gak settled 100%. Masih ada yang perlu dikautim lagi. Tak pelah, pelan-pelan ler....Alhamdulillah Zul dah siap bayar fitrah. Bukan apa, kalau asyik bertangguh, takut terlupa pulak. Cik abang mama bayar kat masjid je, so tak de ler lampu kelap kelip tu...hehehehe....Haa sampai 3 orang tag Zul ye...glamer ler tu....siapa kata tak glamer! Salam Aidilfitri buat Zul dan maaf zahir batin jua....
37. zanaz70>> Tentu sedih kan, all the effort kena buang! Alhamdulillah banyak tempahan yang Zanaz dapat....murah rezeki. Mama yang buat sikit ni pun rasa nak terpeleot! Hahahaha....
38. Lee Lin>> Kalau well organised, insyaAllah okay je....Mama ni sebab suka buat last minute, inilah jadinya!
39. boxhousestudio boxhousestudio@gmail.com>> Power, jangan tak power....tapi lepas tu, tergolek dog! Hehehe....
40. kuchai>> Semangat waja wa cakap lu...cuma kereta je tak merasa kereta Waja, kereta Kembara je...ahakssss.....


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net