By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 2-Oct-2007 21:21 Email | Share | Bookmark
PINEAPPLE TART (Sis Rossya)

 
 
Today, 2nd October, 2007, my darling son Muhammad Syahmi turned 12. Happy birthday my darling...though you're not here with us, but our love and thoughts are always there with you...



These couple of days, I was so busy. Went to fetch the kids home on Friday since Saturday was a holiday. It's just lovely to have them at home and to celebrate Syahmi's birthday in advance. Nothing fancy, just bought dinner at McDonald's, the birthday boy's request, second by the sister, followed by the mom and the Mak Chu! Daddy wanted Nando's. Didn't do anything as I was busy baking with my sister. On Saturday, we started in the kitchen from 10 am right up to 2.30 am the following day. But in between, we had visitor, went out to buy dinner etc etc......

Sunday, sent the kids back to boarding at 4.30pm (from home). Left them...with a heavy heart of course...and started our journey home around 6.30pm. Ended up breaking fast in the car with just a bottle of water, alhamdulillah...When we reached home, I wasn't feeling good. After Tarawikh, went straight to bed and the next day, woke up for sehri, feeling really down. The whole day I was down, I think with flu. Thought of doing some 'excercise', so I swept and mopped the house with difficulty...but that 'when there's a will, there's a way' kept me going....But this time, it just didn't work the way I wanted it to be....I spent most of the time sleeping as I was feeling really weak. After Iftaar, said my prayers, took Febricol and off to dreamland. Alhamdulillah, today, I'm feeling much better....hopefully I'll stay this way, at least till all my baking is done...amin......

Recipe to share today, would be this lovely Pineapple Tarts recipe that I've made for my dad. Got this recipe from Sis Rossya's Fotopage. Thanks sis for sharing so many wonderful recipes with all of us...



PINEAPPLE TARTS
Source : Sis Rossya's Fotopage

Ingredients :

500g butter
2 egg yolks
1 egg white
1 teaspoon vanilla essence
2 tablespoons condensed milk
800g flour
a pinch of salt
1 egg yolk to brush on top of the cookies
Pineapple jam

Method :

1. Cream butter, eggs, condensed milk, salt and vanilla.
2. Add in flour and mix well until a soft dough is formed.
3. Place a bit of dough into the 'samperit' mould and press about 2 inches long.
4. Place the pineapple jam in the middle and cover with the dough.
5. Brush the egg yolk on top.
6. Bake in a preheated oven 170 C till done.

Pineapple Jam (I used the readymade pineapple jam)

2 pineapples
450 g sugar
1 cardamon
2 cloves

Method :

1. Grate the pineapples and just place them on a sieve to remove the juice. Do not squeeze out the juice!
2. Put them in a pot and cook on medium heat till the pineapple is slightly dried.
3. Add in sugar, cardamon and cloves. Leave to thicken and shiny on slow fire.
4. Leave to cool and ready to use.



Quote:
TAT BUNGKUS

500g mentega (golden churn)
2 biji kuning telur
1 biji putih telur
1 sudu teh vanilla esen
2 sudu makan susu manis
800g tepung gandum
sedikit garam
1 biji kuning telur untuk disapu
inti nenas secukupnya


Mentega, telur, susu manis,garam dan vanilla di pukul rata. Lalu masukkan tepung dan gaul hingga sebati. Ambil sedikit inti nenas, lalu dibungkus dengan adunan tepung dan di bentukkan seperti dedaun. Gunting untuk menjadi kan seperti duri-duri pokok nenas. Letakkan di dulang pembakar dan sapukan kuning telur diatas nya. Bakar pada suhu 170deg.C sehingga masak.


JEM NENAS

2 biji nenas mengkal dan kuning
450g gula pasir
1 biji pelaga
2 kuntum cengkih

Parut kasar nenas. Tapis dan toskan. Jangan di perah! masukkan kedalam periuk(sebaik-baiknya, gunakan periuk non-stick) dan masak dengan api sederhana sehingga nenas nya kering sedikit. Masukkan gula, pelaga dan cengkih, dan masak lagi sehingga ia semakin pekat dan berkilat dengan api yang kecil. Biarkan ia kering sedikit baru matikan api dan sejukkan.


Ceritamu ceritaku....
Quote:
1. Nur>> Thanks for the wish and duaas ya Nur. Mama bake for orders dulu...sendiri punya, belum lagi...
2. Muna>> Thanks on behalf of Syahmi. Lagu tu, dah penat cari plus dah ngantuk, so tibai je la apa yang jumpa..ahaks...Lor, Muna pun ta sihat gak ke, shian dia...Have you tried the cloves remedy for batuk?
3. kak jie jie>> Terima kasih dari Syahmi. Ahaks...nak mintak sebalang? Order pun tak siap lagi! Huhuhu...Kak Jie Jie tak cuba ke petua bunga cengkih tu?
4. cekde sam>> Thanks on behalf of Syahmi. Naper Cek de Sam tak de semangat? Kurang sihat ke?
5. masriyah>> Tq on behalf of Syahmi. Projek memang dah mula lama dah tapi untuk orang, untuk sendiri, lom lagi...
6. Hajar>> Tq on behalf of Syahmi..tart nenas memang best...nowadays dah senang nak buat sebab inti dah ada yang readymade...
7. shy>> Thanks Shy...
8. dolly>> Thanks aunty Dolly! Oh...so only when you're making sausage rolls will you remember me huh? Hahaha...just joking! Yup those lovely time together especially in your lovely kitchen in Malawi...will I be able to bake in your England kitchen then? I wonder........
9. mamasya>> Terima kasih dari Syahmi. Tart nenas memang my all time favourite. Tq for your duaas ya...
10. cokelatrawkz pate_78@yahoo.co.uk>> Peh dasat gak eh tart mama ni....boleh terasa sampai sana! Huhuhu....
11. maklang_06@yahoo.com>> Start dah, tapi orang punya. Sendiri punya, lom laie!
12. anna>> Thanks for your wish and duaas Anna. Eh bukan buruk perangaila...dahnya orang datang untuk berjamu...hah jamulah sepuasnya...kan kan kan? Mama, kalau orang datang makan banyak banyak tu yang mama paling suka...maknanya sedaplah masakan mama...kalau orang main colet colet je...mmm, mulalah nak rasa balik lauk or kuih yang dihidangkan!
13. kakmOn>> Amin amin atas doa Kak Mon buat Syahmi. Mudah-mudahan menjadi kenyataan semuanya itu. Tart Kak Mon pun best....boleh tak kita tepek resipi kat sini? Manalah tahu, kot secret ke.....
14. rinnchan>> Thanks for the wish. Kalau tahu, boleh tumpang aunty Rinn buat another castle of pulut kuning sempena birthday Syahmi, untuk dipulun oleh mamanya and mamanya alone! Wakakaka...buruk makan! Both kids pun my intan payung buah hati pengarang jantung honey buns sugar pops lollipops! Hehehe...Mmm bagus gak idea Rinn pasal kuih tart tu...dah mama forwardkan kat Mamazieza...ahaksss.....
15. DAMIA & DANISH>> Terima kasih to both of you sweetie pies.....
16. mommy_d&d>> Thanks mommy, ala tak kisahlah terlewat wish. Mommy pun penat kann....so logiklah nak lupa segala! Hmm barang banyak eh...senang je...campak kat rumah mama, ma tahulah apa nak buat! Hehehe....
17. MiSS EJ>>
18. mama ca mierafaziera@yahoo.com>> Thanks from Syahmi. Haaa kalau mama Ca mai ghumah mama, mama tau la apa yang TAK mau bagi hidang! Hahaha.....sabor je la!
19. nabialishad>> Thank you aunty Intan...ada terima ecard tu, thanks! Gambor kuih mama yang tak lawa tu, ma dah tepek kat entry atas nun...
20. Aliza>> Thanks on behalf of Syahmi. Ala, agaknya tahun ni bukan musim buat kuih untuk Aliza kot...tengok raya Haji pulak nanti...
21. nic>> Mak Su mogok buat tart, kenalah Mak Nic buat sendiri ye...psst...naper tak kecek resipi Mak Su? Kotlah dia dah pencen, ada barisan pelapis!
22. kuchai>> Oooo hang kata ma tua na!!! :get you: Ahaksss...lawak ja! Ala, Kuchai kan kerja, mana sempat nak buat kuih....
23. Acik>> My family's favourite as well!
24. Sabrina>> Thanks on behalf of Syahmi and amin to all the duaas. Untungnya dapat tart sponsor...bolehlah beli yang lain kan. Ma buat untuk orders dulu ni...lepas ni kalau sempat, baru nak buat untuk rumah punya...
25. Eryne Jasmine>> Thanks on behalf of Syahmi dan amin amin....Eee cam no nak rest, order tak siap lagi! Padan muka, saper suruh bertangguh-tangguh! Hmm, tak sia-sia mama tiup ek? Hihihi....
26. lily shoppingwithlily@yahoo.com>> Silakan.....
27. kak liza>> Terima kasih bagi pihak Syahmi dan amin kepada segala doa-doa tu. Tart kita tu tertembam la kak sebab guna rolling pin method. Ketebalan tak serata.
28. MaDiHa>> Terima kasih MaDiHa di atas wish dan doa untuk Syahmi. Mama ni, nak habiskan order dulu, lepas tu baru nak take it easy. Alhamdulillah sehari dua ni ok lagi...hehehe...
29. ida isk merpati66@yahoo.com>> Ala, kalau gi rumah Ida, mama makan ler semekut lain....tak pun, ma makan ciskek Ida yang famous tuuu...
30. Bonda RaqynRafiqin>> Thanks on behalf of Syahmi. Mama alhamdulillah okaylah sehari dua ni....Nanti ada kelapangan Bonda cuba la buat uih apam tu eh...
31. fifi fad>> Alahai...gitulah perasaan yang di perantauan ye....mama amat memahami! 7 tahun ma tak balik raya weiii...tahu sangat dah perasaan tuuu.....
32. Haniss>> Amin...thanks on behalf of Syahmi. Jangan tenung lama-lama kuih tart tu...makruh! Huhuhuhu....
33. Dyna Nora dye_nora@yahoo.com>> Thanks on behalf of Syahmi. Dah besar di pandangan mata orang tapi tetap my baby...ahakss! Tart, kesukaan ku jua...chewah!
34. umi-kal>> Thank you so much auntie for the wish on behalf of my handsome son...hahaha..mestilah mama dia cakap anak dia handsome kan auntie kan...wakaka...tapi semua ciptaan Allah memang indah....
35. Shah, Sya ^ SYahmi>> Terima kasih from Syahmi Sr to Syahmi Jr and family! Amin to the duaas...
36. Siti Ruzaimah>> Thanks on behalf of my son. Jangan tak tahu, diorang balik hari tu, mama dia tak dan masak apa pun...hampeh punya mama!
37. jeff>> Nasib baik la ni ramai yang jual Pineapple Tart. Kalau malas buat, bolehlah beli je kan..hehehe....Bro ni best...sporting jawab tag...thanks in advance ye!
38. aina>> Thanks Aina...
39. Ida Natrah ida_natrah@yahoo.com>> Terima kasih Ida....salam aidilfitri jua buat Ida....
40. iskandarbalqisaisyah>> I know the feeling very well! Mama dulu pun, tok sah kata nak balik beraya, nak balik Malaysia for holiday pun dah seronok da babas! Thanks on behalf of Syahmi. By the way, iskandarbalqisaisyah ni stay di mana ye? Best nih...ada orang nak sponsor accomodation! Syoknya!
41. fazizaid>> Thanks for the wish sis...ha ah, both my kids dok asrama Biasalah kan sis, dah nak dekat raya ni, mulalah projek kuih muih!
42. boxhousestudio boxhousestudio@gmail.com>> Waalaikumussalam Tun. Terima kasih di atas ucapan dan doa buat Syahmi ye....
43. Kak Leen>> Waalaikumussalam Leen...terima kasih atas ucapan dan doa buat Syahmi.
44. Nazra Z>> Thanks Nazra on behalf of Syahmi. Haven't started with the raya preparations just yet...takut tak sempat je nih....
45. sofu>> Waalaikumussalam Sofu. Thanks on behalf of Syahmi.....wah...busy buat persiapan raya ye....
46. saudah sa_udah@yahoo.com>> Thanks for the wishes....
47. gartblue>> Hi Gartblue...selamat menjelmakan diri di sini and thanks for being my silent visitor. Appreciate it very much. Hope you like what you've tried so far ya....
48. kc>> Thank you KC for the wish. Kuih raya orang dah nak siap, kuih raya sendiri, lom laie!
49. atiey>> Waalaikumussalam Atiey...Selamat datang ke dunia mama....Tentang cawan dan sudu sukatan tu, mama syorkan agar Atiey dapatkan set cawan dan sudu sukatan yang banyak terjual di pasar raya. Lebih tepat sukatannya. Tapi kalau tak, boleh aje guna cawan dan sudu yang ada, provided, Atiey gunakan sudu dan cawan yang sama untuk menyukat semua bahan-bahan. Kalau biskut, tepung tu boleh digodak tak perlu cut and fold. Kalau guna mixer pun boleh. Oh ya, dalam pembuatan biskut, amount tepung tu, kena pandai-pandai anggar. Tak semestinya mengikut resipi bulat-bulat sebab tepung ni berbeza. Ada yang perlu lebih, ada yang perlu kurang. Itulah kebaikannya menguli biskut manually sebab kita boleh rasa samada doh dah cukup lembut atau tidak. Ini adalah dari experience mama la ya...wallahualam....
50. myxo>>
51. kamalina>> Thanks for the wish and duaas for Syahmi. Amin....Psttt...makcik sebelah tu tak mau share resipi ke?
52. Cinta Dhinas Azraaei>> Tengok dah...lelehhhh air liur!
53. anese>> Alhamdulillah, resepi kuih tart nenas Kak Rossya ni memang jujur ikhlas dan menjadi...cubalah ye....
54. zakiah z>> Aiyoo...hari tu ada yang beritahu after makan, minum green tea + madu + cinnamon, mama buat je la....My body ni memang forever panas je. Jangan terkejut kalau ma kata, instant puff tu, tak yah defrost dalam microwave. Ma letak kat tapak tangan leh lembut tau! Dan kalau nak buat pastry, kena buat cepat-cepat, kalau tak, lembek! Hehehe....
55. Cinta Dhinas Azraaei >> Hi Dhinas...biasalah Dhinas, nama pun manusia. Ada yang bercakap tak bertapis. Kita nak naik angin pun, bila pikir-pikir balik, nanti kita yang sakit hati...Cuma harap-harap dia sedar sendiri dan stop habit dia...sabor ye...bulan puasa ni... So far, touchwood, mama baru dapat 1 macam tu, justttt recently.....
56. inaa>> Terima kasih Inaa atas wish dan duaa buat Syahmi. Inaa buatlah sendiri kuih tu? Ke Inaa ni masih dalam mode Nomad lagi? Kalau mode Nomad tu, payahlah sikit!
57. Fatin>> Terima kasih atas wish dan doa bagi pihak Syahmi. No, Syahmi bukan tahun lompat. Maaf ye Fatin, tak leh reveal banyak-banyak takut terlanggar policy pulak...Salinlah mana-mana resipi yang Fatin berkenan dan manafaatkan ia. Dapat gak mama tumpang sikit pahala...Semalam mama buat tart tu, ma ada rasa a few pieces yang pecah tu, sedap! Nak gebus, jangan overbake la, kalau overbake dia jadi crunchy...Terima kasih tulis komen panjang kat page mama ni, seronok. Bukan senang nak dapat komen dari Fatin nih


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net