By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 28-Sep-2007 08:08 Email | Share | Bookmark
APAM BLUEBERRY

 
My dearest Kak Mon....

So here's my x-file! Hehehehe...nothing interesting, more to boring actually! Thanks for tagging me.....
JASAMU KU KENANG!!!! Ahaksss......

Quote:
Tagging rules:
1. Each blogger must post these rules.
2. Each blogger starts with eight random facts/habits about themselves.
3. Bloggers that are tagged need to write on their own blog about their eight things and post these rules. At the end of your blog, you need to choose eight people to get tagged and list their names.
4. Don't forget to leave them a comment telling them they've been tagged and to read your blog.

My eight things...ooo a tough one here....mmmm...

1. Fussypot! ~ My family and friends calls me Mrs Fussypot because I can't be pleased easily. But I think I am not THAT fussy....a little maybe...hehehe...

2. Willing to help ~ Mom used to say...'Kalau pasal kawan, sanggup jual kepala!. Meaning I can go out of my way in order to help my friends! Is that true? Mmmm only my friends can answer that!

3. Mrs Last minute dot com ~ Though I don't like rushing, but I will always end up doing whatever I have to do, last minute! Bad huh?

4. Debt free ~ I don't like to be in debt, be it in terms of money or favours. Those who had done business with me, will realize that. I feel uneasy knowing that I still haven't paid someone something.

5. Homely ~ Difficult to go out of the house but once out of the house, especially doing shopping, difficult to come home! In a way, I'm balanced right? Hahahaha......

6. Not and will not be a career lady ~ I love to do housework and not office work because I hate responsibilities to others than towards my family.

7. Lazy to cook but loves to bake ~ I cook because the family needs to eat, and because I love to eat as well.

8. Feel sorry for others ~ I can easily feel sorry for others especially towards the elderly and those unfortunates. This was more obvious when I was in Malawi...the sight of the elderly walking by the roadside can just rip my heart....

Now I have to tag 8 people.....who will that be......mmmm........

Since I'm such an understanding kinda person....ahaksss.....and I know that most of the moms and ladies are busy at the moment, preparing for Syawal, so I think, I won't be tagging any moms or ladies, I'd go for the guys! Hahahaha.....So here are among the few....But rest assure, this is not a must, please do it at your own will ya...all for the sake of continuing the fun.....

Bro Jeff...bukan revenge okay...take it as 'returning favour' hahahaha....jangan mare, nanti kena lelong!!
Bro Edoras...kalau boring-boring kat hotel tu, bawaklah menjawab tag mama ye....
Zul...jawab ye Jang, sporting aa...
Bro Rozzan...at your own sweet time ye bro..
Mat Gebu...bila tak masuk dapur, jawablah tag mama ni ye..
Baba...haa task yang ini tak penat cam potong rumput ok baba....
Daddy...ahaksss..ya ampunnn.....
Bro Tab...bila tak 'menembak' tu, jawablah tag ni ye....


Got to cut this entry short as my brain is just exhausted after all the thinking! Hahaha...So you see, I don't really know myself that well huh! Had to think hard to list just 8 things about me! But that's just one of the reasons actually. The main reason is, my mind is not at home at the moment. Today, I'm going to my children's school to take them home. Since tomorrow they're not schooling (Nuzul Quran) and what's more it's Ramadhan, so we thought, it's better to bring them home. At least I can have them for myself even for 2 1/2 days! Hahaha...sounded greedy huh! Actually Fatin wasn't feeling well these couple of days so we'd like to monitor her as well....

Recipe to share today would be what I've tried yesterday evening....late evening around 6.30pm. I was done in the kitchen, cooking and baking by 5.30pm. While waiting for hubby to come home, I browse through the net and came across Masriyah's page at around 6.15pm. Just can't resist the look of her Apam Strawberry and since I had been wanting to make kuih apam for quite sometimes, I didn't hesitate and straight away into the kitchen and started the experiment. Alhamdulillah by iftaar, they're ready to serve. But I had to change the recipe slightly as I don't have any strawberry jam. Thank you Masriyah for the lovely recipe. This was what I arrived to.......



APAM BLUEBERRY
Adapted from : Masriyah's Fotopage

Ingredients :

2 eggs
1 cup sugar
1 teaspoon ovallete
2 teaspoon vanilla essence
1 cup fresh milk
2 cups self-raising flour ~ sifted
Blueberry jam
food coloring of your choice

Method :

1. Prepare the steamer.
2. Beat eggs, sugar, vanilla essence and ovallette on high speed till white and fluffy.
3. Pour in fresh milk and stir thoroughly.
4. Fold in flour.
5. Divide to three bowls and add the coloring. I added pink, green and left the other plain.
6. Spoon the mixtures half of the cup. Top with some jam and cover with more mixture.
7. Steam for 10 to 15 minutes.



Quote:
Masriyah's original recipe....

APAM STRAWBERRY

2 biji telur
1 cawan gula
1 sudu kecil ovallete
2 sudu esen vanilla
1 cawan susu segar
2 cawan self raising flour ayak terlebih dahulu
Jem strawberry
pewarna yg disukai.

Cara.
1.Panaskan pengukus
2. Pukul telur, gula, esen vanilla dan ovallete hingga kembang dan bewarna putih.
3. Masukkan susu segar, gaul sebati
4. Masukkan tepung, sebatikan
5. Bahagikan adunan kpd 3 bahagian mengikut warna yg disukai
6. Masukkan separuh aduanan dalam acuan, kemudian masukankan sedikit jem strawberry,dan masukan lagi adunan keatas jem tadi sampai penuh.
7.Kukus selama 10-15 minit.




The test result is out.....HIGH CHOLESTEROL! Cam mana nak buat nihhhh....

Ceritamu ceritaku....
Quote:
1. Lee Lin>> Resipi senang tu yang masih sempat lagi nak buat walaupun dah pukul 6.30 petang! Bagus tazkirah hari Jumaat Lee Lin ye...will bear that in mind.....
2. mamasya>> Nanti mamasya cuba buat ye....memang senang pun. Tu la tu, dah kena macam ni, terpaksalah berhati-hati bila tiba bab makan, tapi kalau dah tak tahan tu, tibai juga!
3. saudah sa_udah@yahoo.com>> Kalau Odah pandai masak, mama pun tumpang gembira. Tentang oats tu, nanti mama makan ye..tapi tu la kan, kenkadang nafsu tu lebih pada nasi! Ahakssss.....
4. kuchai>> Samalah kita...muahahahaha....
5. Look's fixulist@yahoo.com>>
6. Kak Leen>> Waalaikumussalam dan terima kasih Leen...
7. Haniss>> Kejap je buat kuih ni Haniss....bila-bila pun boleh cuba...
8. anna>> Sedap rasanya, buat pun senang...bila nak cuba tu?
9. kamalina>> Jadinya...Kamalina berry berry geramlah eh....hehehe...nanti buat na....
10. sue saveme_zero@yahoo.com>> Tingin apa? Tingin buat ke tingin makan?
11. MaDiHa>> Kalau tak tahan, kenalah buat ye....
12. Eryne Jasmine>> Waalaikumussalam Eryne....Alahai, naperlah dah angkat bendera putih sebelum mula berjuang! Jangan macam tu ok...mesti kata...kalau Eryne buat nih, mesti lagi gedebussss dari yang mama buat! Semangat juang mesti ada ok!!!! Poooohhhh pooohhh....penat dah mama tiup ni!
13. Ana>> Kalau plain pun sedap juga...
14. Dolly>> You should have taken a tub from Naseem that time. I left behind quite a lot of ovallette with her. Perhaps you can ask someone to take it to you.
15. Sabrina>> Hehehe...boleh eh main seluk seluk je cam tu!
16. Jie Jie>> Jangan tengok lama-lama ok...nanti tembam sikit puasa tu!
17. Aliza zazook@yahoo.com>> Aduhai, Omega 3 ler plak...macam ni nanti, mama ni kembung ubat je la....hehehe....hope both of us will be free from all these soonest possible kan...but is it possible????
18. maklang_06@yahoo.com>> Ahaksss....tahu....tak pe!!!!
19. rozyanee>> Air pandan? Hmmm....apa kata we both try?
20. Muna>> Huhuhu...you don't know how fussy I can be! Hehehe....But when it comes to cooking or baking, I can simply tibai je. Ovalette ni cake emulsifier.
21. Shah, Sya, Syahmi>> Masuk jer la apa yang nak dimasukkan Sya. Bab kukus tu, cuba sampai jaya ok! Pandailah ibu, sakit mata, boleh terus mati idea nak masak eh?
22. Tina>> Nanti cuba ok!
23. Harni Safarina>> Selamat berpuasa buat Harni sekeluarga jua. Ovalette tu, nanti balik Malaysia angkut banyak-banyak ye...tak pun, sesiapa nak gi Denmark, bolehlah kirim.
24. umi-kal>> Sama-sama auntie...idea ni pun cilok je dari Masriyah...
25. tab photos tab_tirmidzi@yahoo.com>> Yang mama maksudkan dengan 'menembak' tu, ambil gambar ler. Kalau Tab tak busy photographing, bolehlah jawab tag mama tu.....Nak jadi food photographer mama? Naper, gambar mama tak elok eh? Abis tu, nak bayar dengan apa...hehehehe....
26. .:: chome ::.>>
27. Elizabeth>> Hi Elizabeth. I am not too sure about the baking soda. But the purpose of ovalette is as a stabilizer. You can read about it at Diana's Dessert Forum
28. rinnchan>> Mama memang suka makan kuih apam even hubby, tu yang rajin cuba. Mama ni on the look out about BP and cholesterol tu lepas didiagnose benda-benda tu...sebelum tu...melantak tak hengat!
29. Cikolong akudahpeningdah@yahoo.com>> Seronoknya mama dengar Cikolong dah rajin memasak. Nanti bolehlah tunjuk talent kat mertua, ye dak. Mama update bila mama sempat je. Kursus menaip tak pernah ambil, tapi dok prektis menaip sendiri-sendiri je....
30. Tina>> Thanks Tina...
31. inaa>> Buat je apa yang boleh Inaa....hehehe...
32. boxhousestudio boxhousestudio@gmail.com>> Esh kalau dekat, memang dah ajak gi excercise hari hari weiiii....
33. MiSS EJ>>
34. umiedina>> Welcome...
35. fitto ringopie.noor@gmail.com>> Macam-macam adaaaaaa.....
36. azaleen>> Waalaikumussalam Azaleen. So far, I haven't tried substituting ovalette with other ingredients, so mama tak beranilah nak suggest apa-apa..
37. mrsjemain udakyana@yahoo.com>> Yang kreatifnya Masriyah...mama tukang ikut belakang je....ahakss....
38. mamacun>> Ke manakah cikgu telah menghilang? Selamat berpuasa dan tak lama lagi, selamat hari raya ye....
39. fazizaid>> Dua dua pun berry sedap...ahaks....
40. kamOn>> Wahhhh dapat A+ eh Kak Mon, leh la gi celebrate kecemerlangan ku ini...wakakakaka.....
41. mamacun>> Eh, jaga kesihatan tu baik-baik.....berat tu nak kena jaga tau...Kalau mama leh tolong, bolehlah mamacun pass sikit kat mama, biar mama tolong turunkan berat mama plak...
42. muni>> Yang blue tu, the filling, but not the apam, so tak de ler boh blue kaler....Bila teringin tu, kol 7 pun masih leh sempat buat lagi....Tapi kalau tak teringin, sampai pukul 7 tahun depan pun tak akan buat gak...ahaks....
43. zakiah z zakiahzainudin@yahoo.com>> Mama dah mulakan minum teh dengan kayu manis dan madu. Hope it'll help. Terima kasih ye Zakiah.
44. korok>>
45. mamahouse mammahouse@gmail.com>> Tu la tu...pantang segala...pantang tengok, pantang jumpa! Hahaha....
46. ida isk merpati66@yahoo.com>> Kalau ada kukus, tak digunakan, nanti masuk kategori kufur nikmat tau...ahaksss.....jangan mare!
47. mama ca mierafaziera@yahoo.com>> Sabaq na...sabaq!
48. Cinta Dhinas Azraaei>> Answered.....
49. Roylazim>> Kita pun cam tu gak kenkadang....tapi kita, kalau dilanda tu...bukan takat angin...tsunami terus tau!
50. mamacunnazorro77>> La ni dah tukar lagu Raya...
51. Cinta Dhinas Azraaei>> Mamat orang putih tu suggest tak, cream apa yang patut digunakan? Alang-alang tanya cream, tanyalah terus resipi...hahahaha....
52. Busana Cun elizastias@yahoo.com>>
53. MiSS EJ>>
54. Nur>> Hehehe...lenkali tempah tiket kapalterbang, laju sikit...hihihi.....
55. nabialishad>> Nak pass ke Selayang? Kalau kuih ni boleh melayang sendiri, dah lama sampai dah kot!
56. mrsmarwan>> InsyaAllah memang lembut....
57. jeff>> Macam-macam adaaaaa
58. Nur_Ihsanic nur_fikriyah@yahoo.com>>
59. shiq shiq77@yahoo.com>> Glad you liked the kuih apam. Tentu Masriyah pun happy sebab resipinya disukai oleh ramai orang ye...mama tolong promote je... Tapi cayalah kat Shiq, penat-penat balik kerja, leh masak dan buat kuih lagi! Mama yang tak kerja ni pun, dah 3 hari beli je makanan! Pemalas kan....tau....tak pe!
60. Mama Nayli>> Most welcome Mama Nayli. Alhamdulillah percubaan pertama Mama Nayli berjaya. Untuk apam tak melekat di acuan, mama sapukan sedikit minyak di keliling acuan. Ada kalanya, mama kukuskan dulu acuan sebelum digunakan. Untuk jem tidak jatuh di basenya, mama kurang pasti pulak. Maaf ye....
61. jeeja>> Sedap rasanya....
62. Ijah>> Terima kasih Ijah...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net