Want your
own Fotopage?







 


By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 26-Sep-2007 22:22 Email | Share | Bookmark
NASI GORENG CHEMOMOI

 
When there's a will there's a way. True enough, at least that works for me yesterday! Yesterday my will power was strong and despite not feeling on top of the world, I managed to bake 6 recipes of one cookie for my sister's order, from 12am right up till 10.30pm!!! What's more, hubby was so supportive and that helps a lot! Thanks dear! Not that he helped with the baking, but his concern is more than I would have asked for. He wasn't against my idea of taking order for cookies, at least for this Eid and when my mind is at ease, the rest comes much easier...

This morning when I woke up for sehri, I was feeling giddy. Checked my blood pressure using the Omron gadget hubby bought for me last month. The reading doesn't look too good. So I didn't do much baking today. Hubby came back slightly early and insisted me to pay a visit to the doctor to have my bp checked. I obidiently obeyed (hahaha...I don't have a choice actually!!!!) While we were there, we had our cholesterol checked. The doctor took our blood sample to be sent to the lab. Result will be out on Friday or latest by Monday....much to my fear!

Mmm I thought of answering Kak Mon's tag, but it's getting late and my eyelids are closing. Before they stay tightly closed, let me just update the recipe to share today....Came across this recipe when I flipped through my RASA Magazine. Don't ask me why it is called by that name because I sincerely don't have any idea!!!



NASI GORENG CHEMOMOI
Source : Majalah RASA (May 2007)

Ingredients :

300 g cooked rice
10 g dried anchovies ~ fried
4 bird-eye chillie2 prawns (I added more)
2 eggs1 squid ~ sliced to small pieces
1/2 onion ~ sliced
1/2 teaspoon tumeric powder
salt to taste
Oil for cooking

Method :

1. Heat oil. Saute onion with chillie till fragrant.
2. Add in prawns and squid. Let it cook for a while.
3. Add in the eggs and stir well till slightly cooked.
4. Add in rice, stir well.
5. Add in salt and tumeric powder. Stir well.
6. Serve with fried anchovies, sliced cucumber and tomatoes.



HAPPY BIRTHDAY MY DEAR HALEEMA. Many happy returns of the day.....

Ceritamu ceritaku :
Quote:
1. penyulawa>> Hihihi...tak dapekla den nak nolong!
2. cek de sam>> Not badlah the taste....okaylah for a change sekali sekala kan....
3. dOd>> Boleh aje dibuat menu bersahur....kalau rajin nak masak pepagi buta la. Mama tak kuasa! Mama sahur minum milo + nesvita. Abang sahur makan Quaker Oats je. Makin bertambah malaslah bini dia ni!
4. Jie jie>> Ye kot...asal bukan dikatakan Amoi yang masak udahlah...sebab hari tu yang memasak tu, bukan pangkat 'amoi' tapi 'nyonya'!
5. anna>> Ala biasalah Anna...kalau dah letih tu, memang tak leh terbangun punya. Mama pun tak makan apa kalau sahur, sekadar ambil sunat bersahur je...
6. zakiah z zakiahzainudin@yahoo.com>> Bolehlah juga panggil nasi goreng kunyit...Ha ah, kunyit kalau terlebih leh jadi pahit kan Zakiah...
7. umiedina>> Umiedina gi kat page ini ye...http://arif41man.fotopages.com. Try cari jawapan di sana dulu, kalau tak faham, do get back to me. Good luck!
8. helli>> Adakah mungkin sebab ianya dicipta oleh Che Mom Oi? Hehehehe....
9. Kak Leen>> Waalaikumussalam Leen. Nasi goreng kalau buat sahur memang sedap tapi mama malas masak, jadinya minum Milo udah ler...Lagipun abang tak mau makan benda lain selain Quaker Oats. Kalau hanya untuk mama sorang, lebih rela minum air putih je!
10. helli>> Or maybe chef tu asal dari situ kot...eee pepandai je! Ampunnn....
11. Lee Lin>> Praying hard that the result would be OK. Otherwise will have another one to worry about...I think I have enough worries already! Penat dah nak worry worry....
12. Eryne Jasmine>> Lor, bukannya dia datang KL nak interview dapatkan kerja, dia buat operasi lain plak! Hehehe....
13. Haniss>> Ala mama punya masakan biasa je...tak sesedap mana pun....
14. kamalina>> Sib baik dah tulis siap-siap kat entry...kalau tak, jenuh la gak nak jawab kenapa nama Chemomoi! Huhuhu...bagus juga instinct mama ni ek....
15. leezsa leezsa@yahoo.com>> Bestlah Adam...pandai jack ibu dia....anak omakkkk.....
16. rozzan>> It's my all time favourite too. Kalau kita masak untuk diri sendiri, hah siap...segala jenis sayur kita masukkan. Tapi sebab masak kena ikut selera orang lain...tu yang timun dan tomato tu beratur kat tepi je
17. Look's fixulist@yahoo.com>> Hi!
18. Ain>> Waalaikumussalam Ain. Thanks for your concern and doa ya...
19. mama ca mierafaziera@yahoo.com>> Awatlah asyik wrong timing ja Mama Ca ni la....
20. Bonda RaqynRafiqin>> Terima kasih banyak-banyak bonda atas doa-doa bonda ye...amin....
21. mamasya>> Tu la tu...sib baik tak tersembam dalam kuih! Hahaha....
22. dolly>> Waalaikumussalam Dolls. Diet? Hahaha....Was I on diet before?
23. Bonda RaqynRafiqin>> Amin....
24. ida isk merpati66@yahoo.com>> Terpaksa wei...tu la, gatal pi godak sampai 6 adunan...hah amek ko!!!
25. nabialishad>> Ha ah, pandailah ummi tuu!!!
26. cak>> Ha ah, Felda Chemomoi...mama pun ikut si Helli cari kat google search....
27. IbuA&A>> Waalaikumussalam IbuA&A. Can't get enuf rest at the moment until all my orders are fulfilled and then kuih raya untuk rumah sendiri dan parents dah siap. Till then, kenalah gagahkan diri ni juga Rajinnya IbuA&A mencuba pelbagai resipi ye...keep it up ibu!
28. Hajar>> Betul tu...saya sokong!!! Hehehe....
29. Norhalimah Idris nhi1969@yahoo.com>> Waalaikumussalam Norhalimah. Terima kasih yang tidak terhingga di atas tips yang diberi. Nampak senang dan mudah untuk dilaksanakan. Only thing I have to go and buy is the green tea. Mama memang dah banyak kurangkan makan red meat and when cooking, I use corn oil, insyaAllah. Tapi tang rest tu ada payah sikit nak fulfill, but will try though. Thanks again ya Norhalimah....
30. elia>> Oh, kalau tak berjaya, you don't luv me la eh? Hihiihi...acah je!
31. iskandarbalqisaisyah>> Waalaikumussalam Aida. Gembiranya mama, rupanya ada juga orang di Dubai yang sudi mengikuti FP mama. Naper tak muncul awal-awal lagi. Kalau tidak, dulu masa mama gi Dubai, boleh gi rumah Aida...hehehe...ni dah balik Malaysia, rasanya tak adalah nak sampai ke arah sana lagi kot....Memang pun kalau dah merantau tu, internet la yang menjadi bahan rujukan. Glad my fp is of some help to you ya....Terima kasih jua di atas doa Aida, begitu jualah mama doakan buat Aida sekeluarga di sana ye....take care!
32. masriyah>> Tapi dalam banyak-banyak nasi goreng....nasi goreng yang mak goreng jugalah yang menjadi pojaan hati kuuuuu......
33. icatcher>>
34. lynnhassan lynnhassan@yahoo.com>> Hehehe...jangan pelan sangat, nanti ngantuk! Thanks for the advise ya...
35. Lord Ck>>
36. boxhousestudio boxhousestudio@gmail.com>> Mama belum buat lagi lah kuih untuk rumah sendiri dan keluarga. Nak habiskan dulu order orang. 6 cookies yang dipaparkan hari tu, cookies yang my aunt kat JB buat. Mama pun tak tahu kuih apa sebenarnya....
37. fadz>> ambillah resipi ni Fadz...hopefully it suits your taste buds...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net