By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 22-Sep-2007 16:16 Email | Share | Bookmark
ORANGE FLAVOURED GREEN JELLY

 
Actually I didn't intend to update, not that I don't want to, but time is pretty tight. But then, two reasons why I ended up updating are :
1. I've been tag and if I don't answer now, I tend to forget!
2. Not to let Elizabeth and Lenny down. I'm going to paste the self-created recipe of that green colored jelly.


Quote:
Instructions :
**Start Copy**
Tag Mode: 5 bloggers
1st - You leave their blogs and post link and add to the list below.
2nd - Let the bloggers you want to tag know they been tagged by commenting in their blogs or etc.

Tagged by – Bertuah punya Bro Jeff!! and Bro Edoras!!

5 things found in my bag
(since I don't carry handbags (lecehlah....), I'll just describe what's in the tote bag that I always carry along when visiting the kids at the hostel during weekends)
~ My cute lil Sony camera
~ Tissues
~ File containing the school's documents
~ A few magazines, be it Cookery magazines or cross stitching
~ Tools, like screwdrivers, nails, locks....mainly to fix Syahmi's cupboard!

5 things found in my purse
~ Family photos
~ Mykad
~ A variety of cards (credit cards, ATM card, Bonus Link, Jusco card, Mydin Card, McDonald's card, MPH Bookstore card etc etc)
~ Driving licence (though I don't drive!!!)
~ Money

5 favorite things in my room
~ My pile of Cookery Magazines (Saji & Rasa)
~ Pile of Cross stitch magazines
~ Minyak angin (Balm)
~ Dumb bell (if hubby not using them, then I will use them whenever I have headaches! My remedy!!!)
~ My bed, pillows and blanket

5 things I’ve always wanted to do
~ Charity work, something to do with cross stitching
~ Round the world..one of my really-wanna-go-destination is Disneyland! Anybody care to sponsor? :teethfull:
~ Relax and do nothing for a whole week
~ Shopping leisurely without having to feel guilty! Hahaha...nobody makes me feel guilty when I shop actually...it was just ME!!! I am the problem!
~ Attend cake deco classes so that I can ice cakes as lovely as others did!

5 things I’m currently into
~ Baking cookies to fulfill the orders.
~ Trying to update the link of my fotopage.
~ Listening to Sinar FM
~ Screaming to the kids,"MANDIIIIIIII!!!!!"
~ Answering Jeff's tag!!!

5 people i'm going to tag
~ Sis Fazi
~ Muna
~ Auntie Umi
~ Intan
~ Mamasya


As promised, I will paste the recipe of the jelly. Actually I had intended to make some kuih Apam for iftaar a couple of days back. But somehow or rather, I ended up making this jelly! And while following the instruction on the packet, the idea of adding this and that into the boiling pot, came to my mind. So here's what I ended up producing!


ORANGE FLAVOURED GREEN JELLY

Ingredients
:

1 packet (10g) Agar-agar powder, green color (I used Three Roses Brand)
2 1/2 mugs water
1/2 mug fresh milk
200g sugar
green coloring
2 tablespoons sunquick

Method :

1. Pour water into a pot and add agar-agar powder. Place the pot on the stove on medium heat.
2. Add sugar, green coloring, milk and sunquick. Stir till sugar dissolved.
3. Bring to boil. Remove from heat.
4. Pour into mould and let it cool.
5. Chill in the fridge till it hardens.
6. Cut and serve.

Note :

Not so sure whether the agar-agar powder can be substitute with gelatine as I have never tried using gelatine before.


Quote:
AGAR-AGAR HIJAU BERPERISA OREN

Bahan-bahan
:

1 peket (10g) serbuk Agar-agar powder, warna hijau (mama gunakan cap Tiga Ros)
2 1/2 gelas air
1/2 gelas susu segar
200g gula
pewarna hijau
2 sudu besar sunquick

Cara :

1. Masukkan air dan serbuk agar-agar ke dalam periuk dan masak di atas api yang sederhana.
2. Masukkan gula, pewarna hijau, susu dan sunquick. Kacau hingga gula larut.
3. Biarkan mendidih dan padamkan api.
4. Tuangkan ke dalam acuan dan biarkan sejuk.
5. Dinginbekukan agar-agar.
6. Potong dan hidangkan.


Ceritamu ceritaku :
Quote:
1. Mummy hamim2>> Aik poser poser pun ada makang2 ke? Dahlah masa makang tu pendek...sempat ke nak makan semua? Hehehe....
2. << jeff >>>> Ohhh mestilah...see the age la bro! Retro lagiiii...
3. mamasya>> Hahaha...jangan tak tahu, ada rahsia di sebalik agar-agar hijau perisa oren nih! Sebenarnya, bukan mama NAK buat kelainan tapi TERBUAT kelainan! Ma tak perasan yang agar-agar powder yang mama cebur tu kaler hijau! Ma ingat kaler merah or plain white. Tapi dah tercebur and I don't quite like perisa pandan but prefer perisa orange, tu yang cebur pulak sunquick! Bila dah cebur tu, mmm cam tak lawa sangat kaler dia...cebur pulak susu! Haaa...jadilah agar-agar tercebur namanya tu. Ala mamasya, tak panjang mana pun tag kali ni....jawab pendek-pendek je...syok gak! Driving? Why must I drive myself when there's someone who's willing to do that for me.... ye dak?
4. anna>> Yang lain tu yang orang curious nak tahu, ye dak?
5. ciku_nunu>> Haaa laaaa...diorang tu, kalau dah main game, aduhai....Tarzan Malaya ni jerit pun, diorang wat donooooo je! Ala ciku_nunu, mama sebenarnya dah tersilap cebur...so kira nak cover line ler ni...hihihi....Tapi sedap pulak rasanya! Huhuhu...sib baik!
6. rinnchan>> Mesti merdu bunyi 'radio' Rinn ek? Err...where's my ear plugs? HAHAHA...jangan mare! Ala Rinn, benda yang susah you boleh buat, takat agar-agar cebur ni, tutup sebelah mata pun leh buat ler....rasanya? Oh sedap sekali...wakakaka...masuk bakul angkat sendiri (kot larat lerrrr!). Hmmm...if I ever get tag again, I know who's my next victim will be? Ok dak? Hehehe.....Yang tak mau beritahu tu yang lagi orang nak tahu!!!
7. Elizabeth>> Hyeee Elizabeth....there you go...I've pasted the simple recipe. So, over to you....
8. Hajar>> Best wei....hehehe....puji sendiri ni, dengan jayanya gituuuu....wakakakaka.....Tapi memang sedap sebab kalau tak sedap, Fatin tak akan makan. Ni dia pun sama naik membedal agar-agar ni....seloyang tu, kami bedal berdua je tau...sebab terlupa nak bagi hubby! Baguih punya bini na!
9.Sabrina>> Mama ni memang old pesen sebab dah old lady kan! Hehehe...tapi ma suka dengar lagu-lagu lama, cam best je. Ma suka Uji Rashid dan Jay Jay. Dan ramai-ramai Deejay Sinar tu, mama paling suka kat Abby. Kalau Abby menceceh, jangan berani tukar channel! Tapi kalau Sinar Pagi tu, ma ada fening sikit sebab kecoh sangat sebab ramai no yang bercakap..but still entertaining la.....
10. fazizaid>> Tukarla apa kaler pun sis, tapi jangan lupa tukar nama kuih tu....ha ah, kena tag...first in the list lagiiiiii....
11. zanaz70 zanaz70@yahoo.com>> Mama tolong buatkan kukis untuk kenalan adik je. Tak banyak mana pun. Ha ah, seronok berbuka as a family...tapi kini, dah tinggal berdua je
12. mommy_d&d>> Kalau buat next time, nak tukar kaler plak...pas tu nak cebur ntah apa pulak! Jangan mommy makan pening sudah! Wakakakaka...
13. Bonda RaqynRafiqin>> Sebenarnya...tak sengaja jadi kreatip sebab nak cover line!!!
14. kamalina>> Biarlah ada kezutan sikit bagi yang merasa tu!
15. mrs_shah crawler_os@yahoo.com>>
16. boxhousestudio boxhousestudio@gmail.com>> Bukan 'berani' ubahsuai, tapi sebab mengikut selera anak tekak!
17. Roylazim>> Kita pun suka jelly, tapi nak buat malas. Agar-agar ni pun sebenarnya dah berzaman nak makan, tapi baru hari tu terbuat. Yang peliknya kan sis, that's the easiest thing to prepare, tapi why kita tak kuasa nak buat? Cuba fikir-fikirkan sejenak...chewah.....
18. sofu>> Ada sebab mengapa hijau perisa pandan tuuu...hahahahaha.....
19. nic>> Unik yang nak cover line!
20. kuchai>> Not so sebab susu tu ma boh sikit je...just for the sake to make it into pastel color. Tak boleh santan banyak-banyak Yang oi....
21. Kak Leen>> Waalaikumussalam. Wallahualam la Leen. Ada sesaper yang boleh tolong pastikan status ni tak?
22. Lee Lin>> Mekgyver? Ahah...there's where you're wrong...fixing Syahmi's cupboard doesn't mean Syahmi yang kopakkan his cupboard...ada insan-insan lain yang buat kerja tu sebenarnya!
23. maklang_06@yahoo.com>> 'Kidnap' tapi treat elok-elok ye....jangan dera...nanti kena 'tangkap'! Ahakssss.....
24 & 25. azaleen>> Waalaiumussalam Azaleen. Thanks for visiting my page. Tentang kek chiffon tu, mama tak berapa sure whether boleh ke tidak dibakar dalam mould biasa. Mama tak pernah cuba. Tetapi kalau bake dalam muffin cups tu, insyaAllah boleh sebab mama dah cuba hari tu. Kek chiffon ni amat ringan and once out of the oven, mesti diterbalikkan. Jadi mama ta berapa sure tentang tray biasa. Cuba guna mana-mana tray yang ada lubang di tengah....for instance Kugelhopf mould.
26. Rita & Kids nazarita@hotmail.com>>
27. nabialishad>> Anggaplah dirimu INTAN terpilih! Muahahahaha....
28. JieJie>> Tu la kan...mama pun tak tahan tengok jelly sebenarnya....selalu dok imagine kesejukannya melorot masuk anak tekak ni...mmm alangkah nyamannya! Wakakaka....hish..makruh!
29. Cinta Dhinas Azraaei>> Waalaikumussalam. Ha ah, mama sekeluarga dah menetap di Malaysia sejak end of April hari tu. Ish...jangan komplen penat...nanti potong markah (pahala)! Kena buat dengan sukarela dan bukan paksarela tau!
30. Siti Ruzaimah>> Mengapa tidak?
31. azaleen>> Most welcome my dear. Cuba cari dulu, insyaAllah ada. Kalau tak ada, cuba guna muffin cups je la...Tapi kalau lets say Azaleen guna tray biasa tu, do let me know the outcome ye. Daku masih belum rela untuk mengorbankan telur yang banyak itewwww!
32. jaja's shop syana_8@yahoo.com.my>>
33. pucukpaku>> Mama pulak suka biru dan kuning.
34. kakmOn>> TAK PERCAYA!! Jangan tak tahu, kita pun tak pandai buat jelly sebenarnya, madang je terkeras, tapi this time, perfect to my taste! Aisehmen...kena tag eh....nanti kita cuba try test jawab...lambat sket tak pe eh...sebab kita nak dok termenung cari jawapan!
35. za>> Genglah kita Za. Mama pun dah berzaman dah nak buat, tapi alhamdulillah dah berakhir dah penantian tu!
36. elia>> Waalaikumussalam Elia....Tentang link tu, let say Elia nak tulis cam ni : Click HERE for details from last year's event....Elia kena taip sebegini : Click [ url=URL PAGE ELIA TU ]HERE[/url] for details from last year's event. Cuba sampai jaya ok...senang je tu....
37. muni>> That's the way ahak ahak eh sis..hihihi...lama tak joke dengan sis, hope all are well that side. Ramadhan Kareem to you and your family too....buat cookies for sale, adalah sikit-sikit, first timer, so tak beranilah banyak-banyak...takut tak sempat!
38. 3G>> Oh yes.....greennnn....
39. mrsjemain udakyana@yahoo.com>> Waalaikumussalam Mrsjemain cyg....wahhhhh dapur baru warna hijau ye...tentu sejuk mata memandang. Projek rumah ma ni, masih terbengkalai...tak leh nak kemas apa pun sebab tak ada kabinet yang nak disumbatkan segala harta karun mama tu.....tunggulah sampai kucing bertanduk kot. Kalau tak larat tunggu, nanti mama buatkan tanduk dan pasangkan kat mana-mana kucing yang lalu....ahaksssss.....
40. Eryne Jasmine>> Waalaikumussalam Eryne....Ha ah, mama busy lately. Sorry ye lom jawab lagi pm Eryne...nanti kalau ada kesempatan mama jawab ok. How's the interview? Orders tak banyak...tapi tukang buat ni lembab sikit, tu yang tak siap-siap lagi. I think yes, that talam suji recipe is slightly lembik when I made them. Next time kena tambah a bit tepung kot....Ma follow exactly resipi asal tu....
41. mama ca mierafaziera@yahoo.com>> Awatlah pi terjah masa tengahari...memang la lagu tuuu!!!
42. azaleen>> Waalaikumussalam Azaleen. Seronoknya mama dengar anak Azaleen suka jelly ni...maybe dia pun sama tastebud dengan aunty FaMi ni kot...suka yang masam masam manis....Thanks for trying out the recipe ye....Tang boh santan tu, since I am not a santan kind of person, so, maybe ma tak buat kot...will stick to susu je....hehehe....Tapi kalau suka santan, why not! Hentam je Azaleen, kita buat dia, bukan dia buat kita...ahakssss!!!!
43. Tina>> Waalaikumussalam Tina. Blog mama tu saja suka-suka je...terima kasihlah sudi ke sana ye. Eh boleh letak komen kat situ sebab mama open to all....
44. ::: ReActivate :::>> Waalaikumussalam Jang. Selamat berpuasa buat Zul sekeluarga. Powerla komputer Zul, buka page mama boleh ada bau! Komputer jenis apa Zul guna eh? Hehehe....Tak apa, nanti sok dah 'berdua', semangatlah badan tu! Tapi kena cari yang pandai dan rajin memasak ok! Kaler dan rasa jauh berbeza, itulah yang mama dekat dekatkan...huhu....Mama dah kat Malaysia since end of April. Dulu stay kat Melaka kejap with my parents sebab hubby kena gi overseas selama sebulan. Ni dah kat Selangor la. Kampung Zul kat Melaka juga kan? Raya ni balik tak? Selamat berbuka, berterawih, bersahur, berpuasa dan membayar zakat fitrah buat Zul jua....selamat semuanya...jangan Kassim Selamat sudah aaa.....
45. kak kham>> Tekak orang lain, kita tak tahulah kak, tapi pada kita, memanglah sedap!!! Huhuhu...ya ampun...puji kuih sendiri!!!


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net