By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 21-Sep-2007 00:21 Email | Share | Bookmark
ROTI ASAS CHEF AINI SALIM into RED BEAN STOLLEN

 
Alhamdulillah, we've been through 8 days in the holy month of Ramadhan. Alhamdulillah we're still given a chance to be alive and to perform our third pillar of Islam which is fasting, and also all the other ibadah.

Alhamdulillah, my family is a one complete family, insyaAllah till Sunday, at least. My kids are at home and it's such a good feeling to know that I'm not alone in the house when hubby goes to work. There are some other voices to be heard in the house besides the radio. Infact, I had forgotten to switch on the radio till late! Hahaha...How I miss Abby Farhana's babbles! I love tuning to Sinar FM, because of the retro musics. Just my old self I guess! Haha......

Anyway, as stated in my previous entry, one of the must menu will be bread. And today, I made two kinds of bread...as always, sausage rolls and a new recipe that I came across at Intan's New 'House'. Thank you to Chef Aini Salim for coming up with this lovely recipe and to Intan for bringing it up to our attention! So here's the recipe if you care to give it a go. Need I remind all of you that the recipe in English is how I had prepared the dough and the one in the Malay version, was how Intan had prepared hers. I made just quarter the recipe and I manage to get 5 Red Bean Stollens, a pretty cute size!



ROTI ASAS CHEF AINI SALIM

Ingredients
:

800g flour
300g lukewarm water (the amount may vary according to the flour)
120g castor sugar
50g margarine
2 packets (22 g) dried instant yeast
2 eggs (small)
1 teaspoon salt
1 teaspoon baking powder
1 teaspoon milk powder
1 teaspoon bread improver

Method :

1. Place flour, castor sugar, dried instant yeast, eggs, salt, baking powder, milk powder and bread improver in a mixing bowl.
2. On the mixer and pour water, a little at a time until the flour almost combined.
3. Add in the margarine and continue kneading. Add more water if needed. Knead till a soft and smooth dough is formed.
4. Make into a big round ball and leave to prove till double the size (about an hour or so, depending on the temperature of your place).
5. Punch down the dough to let the air out. Knead and ready to shape.
6. Bake in a preheated oven at 180 C for 18 - 20 minutes.



1. Dough made into 5 small balls.
2. Roll flat one of the dough and place the red bean paste on top.
3. Cover the paste with the dough.
4. Filling covered.
5. Roll flat the dough.
6. Make a light slit on the flatten dough.
7. Flip it over and roll the dough like how you prepare the swiss roll.
8. Done rolling.
9. Place on the tray and let it proved (about 45 minutes).
10. Proved and ready to bake.
11. Bake in a preheated oven at 180 C for 15 - 20 minutes or till golden brown on top.
12. Once out of the oven, brush with a bit of butter to give it a glossy look.



Quote:
Copied and paste from Intan's Blog.
ROTI ASAS CHEF AINI SALIM

BAHAN-BAHANNYA
:

800 gram tepung roti
300 gram air sejuk (dari peti sejuk)
120 gram gula kastor
50 gram mentega
2 bungkus (22 gram) yis segera (instant yeast)
2 biji telur kecil
1 sudu teh garam( intan guna setengah sj)
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh penuh Format(apa yg intan paham ni susu tepung..betul?)
1 sudu teh bread improver(nih ku memandai tambah)

CARANYA :

1) Satukan yis dan telur dan pukul dengan tangan. Apabila sudah rata, masukkan air, tepung, gula, mentega, garam, baking powder dan Format. Adun hingga rata.
2) Masukkan adunan ke dalam mesin bancuh dan bancuh dengan kelajuan sederhana selama 10 minit. Gunakan pemukul khas untuk doh roti (pemukul yang bentuknya berpusar). -intan gunakan mesin tangan..lebih kurang 45 juga laa menguli..
3) Keluarkan doh dari mesin dan uli lagi menggunakan tangan hingga ia licin. Jangan lupa bubuhkan sedikit tepung di tangan semasa menguli.
4) Biarkan doh dalam mangkuk adunan dan tutup mangkuk dengan kain lembab. Perap selama 1 jam.
5) Ambil doh sebanyak 35 gram dan bulatkan bentuk doh. Ulang cara ini hingga semua doh habis digunakan.
6) Bentuk doh mengikut jenis roti yang hendak dibuat.
7) Biarkan doh yang sudah dibentuk selama 45 minit lagi sebelum disapukan dengan susu cair atau telur dan bakar dalam ketuhar bersuhu 200 darjah C, selama 8 hingga 10 minit. -intan gunakan suhu 150 darjah selama 20minit..bila dah masak br disapu mentega..

Besides the Red Bean Stollen, these were what I did today....

And oh...my heartiest thanks to Leen for taking the trouble to sew for me this Baju Kurung Pesak Gantung. Jasa mu ku kenang.....



Ceritamu ceritaku :
Quote:
1. zakiah z>> Eee jangan panggil pakar deh....nanti dolat, sakit perut terus! To me pulak, resipi sweet bun Kak Liza memang tak pernah fail. Untuk sausage rolls, mama buat resipi Kak Liza. Senang dibuat dan cepat naik. Zakiah dah cuba ke? Ha ah, baju kurung mama tu, Leen yang tolong jahitkan sebab mama suka nak pakai baju kurung pesak gantung, tapi susah nak cari orang yang reti jahit. So bila dia offer, apa lagi! Hehehe...
2. Mummy hamim2>> Ha ah, bestkan Sinar FM. Lagu dia syiok weh...mulalah terkenang kenang zaman dolu dolu...wakakaka....suka plak dengan Abby sebab dia tu kelakar habis. Kadang-kadang duduk rumah sensorang, ketawa sensorang. Semua Abby punya pasallah! Paling cute bila dia cakap...ye tuan tuan dan puan puan.... Green bean? Paste ke apa? Nak buat ni, paste tu kena kental, kalau tak, masa buat slit tu nanti, meleleh pulak!
3. anna>> Esh kalau sebelah rumah, mama dah hanto dah seketul dua, tolong perabihkan sebab anak-anak mama dok serang sausage rolls je, red bean ni mama je kena perabihkan. Tapi Anna jangan ketuk pepagi buta...harus kematu tangan tu nanti sebab mama ni tidur mati! Hehehe... I think, nak buat roti ni, kena banyak kali buat baru jadi elok kot. Mama punya roti dulu pun...keras gak! Hehehe...
4. Elizabeth>> Hello Elizabeth. I've come across this stollen thingy quite sometimes back but just didn't have the guts to try it out yet till yesterday. If you want to substitute the red bean paste with your pandan paste, make sure it's thick enough so that when shaping the stollen, it won't spill out ending with such a messy stollen. That green colored square is jelly, my own created recipe....hehehe...will be up soon in this page.
5. JieJie>> InsyaAllah harinya akan tiba..... Mama beraya kat Melaka la JieJie. Mama dah balik Malaysia dah hujung bulan April lalu!
6. Elizabeth>> Proving breads actually depends on the temperature of your kitchen. As for me, the first proving took about an hour and the second proving (after shaping into the stollen) took about 45 minutes or so. Then bake in a preheated oven at 180 C for 15 - 20 minutes. Thank you for bringing up this matter. I've updated the recipe.
7. mardz>> Rasa dia pun ngancam gak....
8. Tina>> Cubalah Tina. Semangat kena kuat ok, jangan sepoi bahasa! Hehehe...btw, cinnamon roll Tina dah mencapai piawai yang menepati selera Tina ke? Yisnya banyak sebab tepungnya pun banyak...
9. Nur>> Mama cicah dengan Milo panas untuk bersahur tadi...yummmyyyyy...
10. mommy_d&d>> Not that good yet la mommy...but ini pun kerana mama suka buat roti dan sentiasa berusaha mencari teknik terbaik untuk buat roti. So far, so goodlah. Am comfortable with how I handle my bread making procedure. Kat sini pun, ma sorangla yang kena habiskan tu kot..Kalau hang lalu sini, kan boleh amek seketoi dua...
11. saudah sa_udah@yahoo.com>> Jangan dibiarkan list itu menjadi panjang berjela...takut nanti, list hanya tinggal list Bab roti tu, kalau nak uli tangan, boleh aje. Intan pun uli tangan, tapi kalau suruh mama uli tangan...nanti mama pergi beli roti kat kedai je la! Hahaha...dasar pemalas! Wah kalau dah uli donut tu naik sangat, maknanya dah pass la nak buat roti! Cubalah Saudah buat, tapi buatlah dalam 250g tepung je...idaklah teruk sangat menguli nanti. Good luck in your chiffon project ye....
12. mama ca mierafaziera@yahoo.com>> Sabaq na mama Ca....nanti pelan-pelan belajaq na...Psst...mama Ca, apa aje benda yang tak suka makan? Semua suka kan....hehehe...sebijik cam mama la! Kita geng na.....
13. Lee Lin>> Kotak besar tu, dalam tu ada baju dan kain sampel yang mama hantar kat dia dulu. Ha ah...isi baju je...
14. nabialishad>> Here comes my teacher....thank you teacher! Hehehe....Aik, sosej roll eh, sorrylah...haq tu yang selesai dulu. Malam siap bake 9 ketul, by sahur time dah tinggal seketul! Syahmi kata dia makan 2 je, yang lain tu Fatin! Hehehe...seronok ma! Leen cakap dia tak amek upah buat masa ni, tapi tak tahulah in future...
15. mamasya>> Eh tak, roti tu bakar setelah siap dibentukkan menjadi red bean stollen dan setelah roti naik. Kalau dalam gambar step by step tu, maknanya bakar setelah selesai proses #10 tu. Bakar sekali je. Proses menaikkan doh je yang dua kali ok. Mula-mula uli doh asas tu, jadikan bebola besar dan biarkan naik. Lepas naik, tumbuk doh dan jadikan kepada bebola kecil. Kemudian bentukkan, biar naik lagi sekali, barulah bakar...harap Mamasya jelas ye. Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dulu pada suhu 180 C selama 15 hingga 20 minit. Monitor sendiri ye...kalau dah brownish on top, dah oklah tu...
16. cakcibur>> Ampunlah En Kamal...mama tak bersalah no! Cak, tak de mixer ke? Bagi mama, lagi practical ada mixer sebab selain boleh uli roti, boleh buat kek dan biskut bagai...Mama ada bread maker tapi brand new still dok dalam kotak walaupun dah bertahun beli...abang yang nak belikan ok, ma tak mintak pun....
17. Acik>> Yang mencipta stollen ni la yang creative, mama cilok je...Mama buat kuih raya untuk order kenalan adik dulu, sendiri punya, lom ada plan lagi....
18. nic>> Inti kacang merah ni mama beli yang dah siap dari BAGUS.
19. Haniss>> Cantik tu akan datang kemudian, janji semangat mencuba tu dah ada. Projek biskut raya sendiri akan bermula setelah selasai buat biskut untuk kenalan adik...
20. sofu>> Ampun la 'abang'...mama tak bersalah ok....hehehe....Sofu mintak beli oven tu bukan pasal tengok resipi mama ok...pasal dia tengok resipi kat lain-lain punya fp gak....hehehe...
21. Kak Leen>> Waalaikumussalam Leen. Terima kasih banyak-banyak kerana tolong jahitkan.
22. fazizaid>> It is yummy! Ha ah, tahun ni baru dapat baju raya setelah sekian lama tak buat baju raya!
23. Kak Leen>> Hehehe...tak apalah Lin, janji sampai! Terima kasihlah kat cik abang Lin sebab sudi nak tolong Lin poskan...
24. chepah chepah75@yahoo.com>> Breakmaker Chepah pencen, breadmaker mama masih belum report duty lagi...masih dok dalam kotak walaupun dah bertahun beli! Hehehe...
25. kuchai>> Dasat mu Kuchai.....hidung bionic!!!
26. Roylazim>> Alamak....berapa bulan? Hehehe....Alah bukan susah buat sambal kerang sis...cebur je...
27. kamalina>> Gambar step by step tu, untuk rujukan mama jua nantinya....kot ler terlupa cam mana nak buat kannn....
28. Muna>> Tunggu Muna pulak buat bun ni okay! Hmm...rasanya baju kurung ni, semuanya sama je la Muna, ecept pesak dia...either pesak yang 4 segi tu or pesak gantung. I like to wear pesak gantung, so that nampak slim sket...wakakaka...Pesak biasa tu, retilah jahit (TAPI MALAS!) tapi pesak gantung tak reti. Kalau takat jahit baju kurung tu, ramai yang tahu...Hmm..PERWAKILAN sana tak de yang tahu jahit baju kurung ke? Normally kat PERWAKILAN kan ada macam-macam aktiviti? I asked this because I once came across one PERWAKILAN, tak ingat which one, dia ada ajar potong dan jahit baju kurung.
29. ida isk merpati66@yahoo.com>> Ye ye je Ida ni...kalau tunggu tahun 2020 tu, mesti tak muat baju kurung tu nanti...kotlah bertambah sihat atau bertambah slim! Hehehe...
30. MaDiHa>> Sejak bulan puasa ni...datangkan nak makan buah je rasanya...Hubby pun cam tu...Eh, seketul je roti, cukup ke? Ha ah, Leen tu banyak pandainya....dahlah tu, penyabar pulak! Mama ni, jahit reti, tapi kurang kesabaran!
31. fizah>> Pakai spec hitam ok...kot ler silau tengok roti mama tu...huhuhu....
32. syawal-echa>> Aik...lom cuba dah surrender, apa kes!!! InsyaAllah boleh aje....kalau uli dengan tangan, lama sket ye dik...40 minit gituuuuu....
33. Tina>> Happynya mama tengok Red Bean Stollen dah landing kat fp Tina! Seronok mama sebab Tina berjaya buat. Tu la, cakap cik abang tu...jangan pandang Tina tak da mata aaa....macam-macam kezutan Tina leh buat tauuuu...hehehe...Ala, rupa tu tak kisahlah. Nanti dah selalu buat, jadi cantiklah...janji sedap ok la. Tak pe Tina, nanti dah datang seru cinnamon roll tu, bolehlah bukak semula buku resipi Tina ye...
34. kuCeeTee myc171@gmail.com>> Tepung yang mama gunakan untuk buat roti ni, hanya tepung gandum. Sebab ma tak kuasa nak beli macam-macam jenis tepung. Semua hentamkan tepung gandum je! Hehehe...Kalau tepung roti tu, biasanya teksture dia agak kasar sikit..
35. << jeff >>>> Loti la...tak heavy sangat bila berbuka! Ha ah, kacang merah ni, kalau buat pau yang sedap. Haiya...wa kena tag lagi aa...tak pa tak pa...wa sulah jawab wokey! Instant gituuuu! Ala, kalau lelong pun, tak de saper hingin nak beli! Hahaha....
36. Penyulawa penyulawa@gmail.com>> Anim punya mixer lom keluar dari 'sepital' ke? Wishing it a speedy recovery!
37. kurnia>> Eh, tak susah manalah...senang je...gelek dua tiga kali, kelar, gulung, siappppp.....
38. Elizabeth>> Most welcome my dear. Glad to be of some help to others. Bread making may not be an easy task for a beginner, but once you get the hang of it, it's easy actually. Do give it a go, but try at a very small quantity ya...Happy kneading!!!
39. lenny chomells@gmail.com>> Ok ok...mama dah update tu ha, resipi tipu tipu mama tu...hehehe...selamat mencobak ya! Terima kasihlah kerana trust in all the recipes that I've posted in my page. Ma dah visit dah blog Lenny..banyak ye barang berjenama yang Lenny jual...All the best in your business ya.
40. dolly>> Waalaikumussalam....If only you're a drive away...I will surely ask you to come by my house and have 'em. It'll be a great pleasure to bake for you again my dear!
41. Sabrina>> Berseri eh Sab? Mestilah hati ma berbunga-bunga...bunga ros lagi...biar wangi! Hehehe...anak-anak ada di rumah, terasa seronok. Tapi Ahad dah balik....sedih la plak haaa.....
42. Addah addah_90@yahoo.com>> Rasanya pun sedap Addah!
43. naseem>> It is my dear! If only you're around, I would have sent some over!
44. fitto ringopie.noor@gmail.com>> Lor, kalau tak makan, nanti berkulat....laaaaagi sayang nak buang! Mahkota raja Shrek! Very funny!!!
45. Daalia lea1207@yahoo.com>> Ha ah, menu sehari tapi in a small quantity la....meriah sikit. Itu kata-kata di kala mama ada semangat nak masak. Kalau malas, satu je la!
46. boxhousestudio boxhousestudio@gmail.com>> Rezeki nak jadi elok kot...hehehe....Roti bun tu, guna resipi Sweet Bun Kak Liza. Click SINI untuk resipinya. Biskut ma lom siap, so tak de ler gambarnya...ala, tak cantik pun, malu nak tunjuk!
47. aNNe>> Mama beli red bean paste tu kat kedai bakery supplies. For example Bagus, Bake With Yen....
48. ~izzasaiful@putrajaya~>> Terima kasih kerana sudi cuba chicken pie resipi yang mama tepek ye...Red bean stollen ni sedap, cicah dengan Milo panas....mmmmm.....
49. tasha>> Haa senang je kan! Esh mana boleh tak jadi, kan mama dah tunjuk step by step tu? Ini belum cuba dah surrender, macam mana nih!
50. mama NZ>> Resipi rotinya guna yang roti asas tu, untuk jadikan red bean stollen, just follow my step by step photo...
51. sitiaz>> Terima kasih kerana sudi cuba resipi ni dan terima kasih sudi promote baikkk punya kat blog sitiaz ye.


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net