By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 17-Sep-2007 23:23 Email | Share | Bookmark
MEE GORENG MAMAK

 
 
Time really flies. It's been 5 days this fp haven't been updated huh? Hohoho...now where has mama gone to? Missing in action? Oh no...the action is forever going on, except not showing in the page! If only, whatever I've done can be downloaded automatically into the page, then there won't be any long silence! Hahaha...dream on mama..... As usual, my excuse for this long silence will forever be the same....busy busy busy...and true enough, for example today, I was up and about since I opened my eyes this morning! Did all that I love doing... started with baking a few batches of cookies, cooking, sweeping, mopping and finally ironing. Didn't do the washing as the weather doesn't look 'that inviting'! I texted my sister at about 8.30 pm, saying that, I've done this and that and after this, I'm gonna have some rest...Penat and this was her feedback....la wat pe rest? tak payah. Kerja aje....Pedas tu Mak Chu...minum air segelen pun tak hilang pedas....wakakakaka....

Since the first Ramadhan, I've just cooked simple dishes for our iftaar. Will update the recipes in my later entries...tak janji ler bila yek....hehehe...On Saturday, we were invited to break our fast at our friend's house in Kajang. And on Sunday, we went to see our lil honey bunny sugar pops lollipops aka FaMi! Hahaha...that's what I like to call them nowadays...sounded cute! Really had a good hugs and kisses after two weeks missing them....but insyaAllah they'll be coming home this Wednesday and I'll be able to keep them with me for 5 days till Sunday...yippeee...can't wait! One of the menu will be bread as Fatin had once told me how she missed the aroma and the taste of the freshly baked bread from the oven! Indeed...your wish is my command....willingly!

Oki doki mama...enough of your bla bla bla...let's get on to the recipe....Since my eyes can barely open now, I'll just paste a simple recipe that I've tried quite sometimes back. A recipe from our top Fotopage Chef...Kak Liza! Thank you so much for this lovely and simple to prepare recipe. I had this for breakfast.....



MEE GORENG MAMAK
Adapted from : Kak Liza's Fotopage

Ingredients :

500 g fresh noodles
100 g beef fillets ~ sliced thinly
100 g fish cake ~ sliced thinly
1 cup bean sprouts
1 bowl bak choy
3 teaspoons chilli paste (more if you want it to be hot)
1 tablespoon curry powder
3 tablespoons dark soya sauce
(I used sweet soya sauce)
2 tablespoons cooking oil
1 onion ~ finely chopped
1 cup egg whites
3 fresh green chillies ~ sliced
(I used red ones)
* I added these for garnishing...
fresh tomatoes ~ wedged
spring onions
crispy fried onion


Method :

1. Heat wok and add in oil. When oil is hot, add in the chopped onion, chilie paste and curry powder. Fry till fragrant.
2. Add in the sliced beef and mix well.
3. Add in fish cake. Stir.
4. Pour in the soya sauce and add in the noodles. Mix well.
5. Add in bean sprouts and bak choi.
6. Push aside the fried noodle and pour in the egg whites.
7. Let the egg white slightly cooked before mixing the noodles.
8. Garnish and ready to serve.



Quote:
Resipi yang diceduk terus dari Kak Liza's Fotopage, yang mana telah dihalalkan oleh Kak Liza..hehehe....

MEE GORENG MAMAK

Bahan
:

500 gm mee kuning
100 gm daging ) hiris nipis
100 gm fish cake )
1 cawan taugeh
1 mangkuk sawi [potong kecil]
3 sudu cili mesin.~~ nak pedas bubuhlah lebih
1 sudu rempah kari
3 sudu kicap pekat
2 sudu minyak masak
1 labu bawang besar [cincang halus]
1 cawan putih telur
3 biji cili hijau [hiris nipis]

Cara :

1. Panaskan minyak. Masukkan bawang dan cili & rempah dan biarkan garing dan wangi.
2. Masukkan daging dan kacau rata.
3. Masukkan fish cake. Biar sebentar.
4. Masukkan kicap dan mee. Kacau rata.
5. Masukkan taugeh dan sawi.
6. Ketepikan mee dan masukkan telur di tengah-tengah kuali.
7. Biarkan telur tu masak sikit barulah dikacau dan gaul rata.
8. Masakkan mee agak kering.
9. Hidangkan dalam pinggan leper dan hiaskan


Ceritamu ceritaku....
Quote:
1. anna>> Cam no la nak pos Anna oi...Mama buat mee ni, dah long long time ago, once upon a time! Naper berbuka ala kadar je? Busy eh? Ke...terleka?
2. zakiah z>> Hah kan dah kena bebel! Ampun bukkk...bagaimana nak update awal...udahnya kerja rumah berderet-deret macam komuter! Actually ini pun, TERupdate page sebab TERada idea nak menulis...hehehe...lepas ni senyap ntah berapa lama pulak. Cookies tu untuk order kawan-kawan adik...sendiri punya lom buat lagi... ntah sempat ntah tidak!
3. mate chikin_pie@yahoo.com>> Salam Ramadhan jua buat Mate. Harap Mate sihat-sihat aje di bulan puasa ini...amin to your dua'as..
4. << jeff >>>> Itu petualah bro...kot dia basuh guna sabun, nanti bila next gorengan dah rasa sabun plak...ahaksssss...pepandai je gue!
5. kak liza>> Aik...bila akak online eh? Lepas sahur ke? Thanks kak for sharing this simple to prepare recipe ye...nanti perah otak, create lagi resipi senang dan mudah untuk kita yang malas memasak ni...
6. dOd>> Tu baru tengok, kalau dapat rasa....peh....leleh I tell youuuu....
7. Ana>> Paaaaaannnndaiiii Ana! *clap* *clap* *clap*
8. mommy_d&d>> Hanya yang telah mencuba resipi ini sajalah yang tahu betapa sedapnya mee ini kan Mommy!
9. ida isk merpati66@yahoo.com>> Malas tak malaslah masuk studio tu, kena masuk gak sebab nanti order orang tak sempat buat pulak!
10. Lee Lin>> Awas!!! Jangan sampai kuali anda berkulat!!! Hahahaha.....
11. mamasya>> Memang sedap mamasya....berani cakap, sedap dah masak dan makan dengan jayanya! Hehehehe....
12. marsita marcie_y_k@hotmail.com>> Jadi tak projek mee goreng Marsita tu?
13. zetty ii_zetty@yahoo.com>> Hi Zetty. Oh ala, terharunya mama. Ada peminat rupanya...hihihi...mama ni pun sama-sama belajar lagi Zetty. Wah tak lama lagi Zetty nak tukar title, kenalah persiapkan diri. Tentu suami akan gembira dan bahagia kalau dapat makan masakan yang disediakan sendiri oleh isteri tersayang....kita pun sama dapat pahala.....
14. jajabehh noorarizawaty@yahoo.co.uk>> Waalaikumussalam. To enlarge the photos, lepas upload ke dalam fp, double click semula kat gambar kecil yang keluar di editing page. Akan keluar gambar besar di window yang lain. Ambil URL tersebut dan letakkan di mana gambar tersebut hendak diletakkan. Highlight URL tu dan tekan or you can refer to this page for clearer explaination : http://arif41man.fotopages.com
15. Roylazim>> Sabor sis...sabor....
16. Diana resipidiana@gmail.com>> Waalaikumussalam D...D sihat? Salam Ramadhan jua buat D sekeluarga. Sharelah apa yang sudi dikongsi di Blog D ya...mama tak kisah, tapi kalau ianya bukan resipi asal mama (yang mana boleh dikira dengan jari je berapa jumlahnya!), credit goes to the tuanpunya original la ye....amboi flying kiss dia, belumuih dah pipi ku ini dengan liptip! Hehehe...
17. nic>> Jeling manja je ok....huhuhu....
18. Edoras>> Apa lagi bro...pakailah apron cepat!
19. fazizaid>> Kalau tukar mee goreng tu ikut nama tukang gorengnya...nanti macam-macamlah jadi nama mee goreng tu! Huhuhu....Thanks for the explaination about the popcorn chicken ya...
20. Kak Leen>> Waalaikumussalam....jangan tengok je Leen, gorenglah nanti ye...
21. sofu>> Salam Ramadhan buat Sofu sekeluarga. Kalau dah berkenan, kenalah pi goreng sendiri na! Wah dah try resipi telur bungkus eh? Nanti ma tepek resipi yang seiras dengannya....versi mama! Beware!!!!
22. mrsjemain>> Ha ah, dah balik Malaysia dah.....
23. mama ca mierafaziera@yahoo.com>> Ingat pesan Ca!!!!!!!!
24. kakmOn>> Tu la kan Kak Mon, kalau tak labok, orang kat rumah kebuluran la jawabnya! Malas, malas pun, kenalah juga ke dapur!
25. fliffy>> Waalaikumussalam Fliffy....alhamdulillah tahun ni raya di Melaka la sebab husband and wife orang Melaka Mama ni, mana ada tema tema...mana yang sempat je ditibai. Janji beraya! Kuih raya orang, dah mula buat, kuih raya sendiri, lom lagi...
26. .:: MaMa FaRiS ::.>> Betul tu, sekali sekala nak gak tukar selera dari nasi ke benda benda lain kan...
27. Emy-Mama Fahim>> Salam Ramadhan buat Emy sekeluarga....ala...camera trick je tu!
28. Nur>> Nur sibuk bikin kuih raya ke? Mama ni pun, kalau ada semangat mengupdate, barulah cuba update, tu pun late at night la....
29. Shana>> Haa baru muncul dak Shana ni...lama betul menghilangkan diri! Ooo nak cari idea memasak, baru nak jengok mama eh....
30. IbuA&A>> Rasanya itulah yang membezakan mee goreng mamak dengan mee mee yang lain....
31. fizah>> Hah...jack jack mama ni, nak apa ni? Nak hulur sepinggan, jauh sangat ler plak!
32. nazra>> Selamat berpuasa buat Nazra sekeluarga jua....terima kasih kerana sudi berkunjung ke mari.
33. aishifu>> Hi Aishifuuuuuu!!! Long time no see! Selamat berpuasa buat Aishifu sekeluarga. Try na, jangan tak try mana-mana yang berkenan tu!
34. mrsmarwan>> Sabar...sabar...nanti buka poser nanti pi cari mee goreng ye...
35. masriyah>> Selamat semuanya......
36. kamalina>> Lom tanya Fatin lagi dia nak roti apa! Nak tahu sedap ke dak, cuba tanya Erna, dia dah rasa
37. Jie Jie>> Hihihi...mana tahu mama masak sedap? Ni mesti main serkap jarang je nih!
38. Yunky yang_zaliza@yahoo.com>> Thanks Yunky for your kind words. Mama tak berapa sure cam mana nak buat topping berkilat tu. Tapi hari tu masa ma gi bakery shop, ada lah tanya sorang sis tu, dia beli cocoa butter tu untuk apa, dia kata bagi cair chocolate masak and shiny sket...so nanti baru mama nak cubalah...cocoa butter tu bentuk dia cam vegetable shortening. Wallahualam...
39. Acik>> Selamat berpuasa buat Acik sekeluarga. Masakan mama biasa biasa aje!
40. mummy jam>> Bestnya leh main order order je eh?
41. umi-kal>> Hmmm nanti kalau kita mimpi auntie lagi, kita bawakkan sepinggan mee ok...
42. Aliza>> Ha ah Aliza, kalau makan berdua je, beli je pun okay dah....Ramadhan mubarak to you and your hubby too....
43. Sabrina>> Eh macam mana leh tak jadi Sab...tak apa, nanti Sab cuba lagi ok...it's very simple. Pokoknya, jangan berputus asa ok...ingat....Sab BOLEH!!!
44. Busana Cun>> Thanks!
45. kuchai>> Ada aura jugak gambar mee goreng mama ni yek!


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net