Want your
own Fotopage?






 


By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 8-Sep-2007 02:02 Email | Share | Bookmark
CRUNCHY CHOCOLATE CHIPS COOKIES

 
Lots of things happened these couple of days! On Wednesday evening, when I was busy trying to bake some cookies, hubby called at 5.30pm, asking me to get ready to go back to Melaka as his close cousin's hubby was hospitalized due to heart problem. So I kept the dough in the fridge and packed whatever necessary for a day trip. By 6.00 pm, I was all set to go, just waiting for hubby to come back from office. He phoned at 6.15pm, to tell me that he's still somewhere near office, traffic jam! Well, there's nothing much that I can do, so I just waited. And finally we left almost to 7pm. Exit Ayer Keroh toll at 8.15 pm and straight to the Hospital Putra. He was in ICU after the operation. Alhamdulillah he's alright. From there, we went for our dinner and off to my parents house. Slept at 11.30pm and by 4.30am was up and about. Left parent's house at 5am and reached our house just after 6.30am. After Fajr prayers, hubby left for office and I just can't open my eyelids. Slept for a good 2 hours or so. Thought of going for the morning walk with Kak Ana, but Kak Ana can't make it......

Friday, started the day with a good two rounds of morning walk around the neighbourhood with Kak Ana. Done with that, had a shower and started ironing for 4 hours straight! How I sweat!!!! Done with ironing, I started with my experiment in the kitchen. I think I was stung by the 'experiment bug'. I tried 3 new recipes! So obviously, I won't be running out of recipes for at least 3 entries! Good for me huh! Done with that, moved on to house keeping. I swept and mopped the house at 6.30pm! Then at night, baked some sausage rolls and something new!

Oh....for those who's wondering, what was in the courier and by who, click at the link and photo to find out the answer....

Got THIS from . Thank you so much ....dengan ucapan...terima kasih daun keladi, lain kali kalau nak bagi....bagi ler lebih lebih lagi....ahaksssss...

Oki doki, better to cut short the grandmother stories as it is now 1.30 am. My eyes can hardly open now. I'll go straight to the latest cookie experiment I carried out in my 'lab' just now. Thank you Kak Liza for sharing the recipe with all of us. And oh, by the way, the recipe in English version and Malay version might differ. I might put the orignal recipe from the contributer in the Malay version. So please don't get confused ok....Take care and have a nice and safe weekend......



CRUNCHY CHOCOLATE CHIPS COOKIES

Ingredients
:

(A)
250g margarine
160g castor sugar
1 egg yolk
1 teaspoon vanilla essence

(B)
230g flour
20g cocoa powder
100g chocolate chips
50g Nestum

Method :

1. Sift flour and cocoa powder.
Set aside.
2. Cream margarine and sugar. Add in egg yolk and vanilla essence.
3. Add in Nestum and chocolate chips. Mix well.
4. Add in the sifted dry ingredients. Mix till well combined.
5. Spoon a teaspoon batter onto the baking tray layered with greaseproof paper. The cookies will expand slightly when baked.
6. Bake in a pre-heated oven at 165 C for 25 minutes or till done.
7. Leave the cookies to cool on the cooling rack before storing them in an air-tight container.



Quote:
BISKUT COKLAT CIPS RANGUP

Bahan A
:

125 g butter
125 g majerin
1 sudu besar shortening
160 g gula halus
1 biji kuning telur
1 s/k esen vanilla

Bahan B [gaul rata]

230 g tepung gandum]
20 g serbuk koko ] ayakkan
100 g coklat cips
50 g white coklat cips [boleh gantikan dgn coklat rice]
50 g badam cincang [roasted]
50 g nestum

Cara :

1. Gaulkan butter, majerin, shortening dan gula sehingga sebati.
2. Masukkan kuning telur dan esen vanila. Kacau rata.
3. Masukkan bahan B perlahan dan kacaukan dengan senduk kayu.
4. Sudukan adunan kecil2 [besar guli] dalam loyang.
5. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan suhu 180'C selama 25 minit atau sehingga masak.
6. Sejukkan dan simpan dalam balang kedap udara.




Ceritamu ceritaku :
Quote:
1. cek de sam>> Mama pun ubah gak, bukan sebab nak ubah tapi sebab terlupa update resipi latest edition. I think I will stick to the one yang mama buat ni la....dah cukup sedap pada mama...
2. dOd>> Betul tu Dila, mama suka buat sendiri, baru ada feel nak raya... Tapi mama ni, sebab tak bekerja, so bolehlah buat sendiri, kalau yang bekerja tu, kenalah curi masa pulak kan...
3. Muna>> Oh..kurang paham sket ni...how come all the houses ada biskut sama? Kalau sorang buat, kena buat untuk semua ke? Mama ni, ever since sekolah lagi memang dah buat kuih raya. Minat sangat buat kuih raya...
4. Mazuki mazuki2873@yahoo.com>> Salams...
5. mamasya>> Ha ah, dah dapat dah. Berakhir sudah penyiksaan ku...wakakaka....Mama ni sebenarnya buat biskut tu, untuk sampel...
6. Sabrina>> Ooo chocoholic gak eh! Mama ni tak sangat. Sebenarnya mama ni ada gak ambil tempahan, adik yang suruh. Dia yang uruskan sebenarnya. Tapi since this is my first time, so tak ler buat banyak kot...
7. ida isk merpati66@yahoo.com>> Hang pakar tibai, tak pe...wa pakar copy....
8. nic>> Memang sedap Nic...resipi Kak Liza kan selalu best! Aik, naper dah tak diet? Dah selamat naik pelamin eh? Hehehe....
9. Eryne Jasmin eryne1908@yahoo.com.my>> Oh, Eryne pun buat jual kuih raya eh? Baguslah tu...selamat membaking ye. Tart Mamazieza sedap...mintak sikit, cowey aar...mama share dengan my parents... hehehe.. sebab my dad suka sangat kuih tart..
10. leen>>
11. kakliza>> Terima kasih pada akaklah sebab tak jemu-jemu kongsi resipi yang best best belaka....daripada kita tak pandai masak, sampai dah boleh mengaku pandai masaklah....hehehe....
12. rinnchan>> Mama kalau nenas dah jadi inti, ok, tak sakit tekak. Nenas fresh tu yang tak leh makan...Tart mamazieza tu, mama panjangkan sedekah dia pada my parents, sebab abah mama suka sangat makan kuih tart.
13. inaa>> Baguslah imaginasi Inaa! Hehehe....Ironing is my hobi la Inaa...tu sebab 4 jam tu tak kisah pun....tapi malam nanti...tidur macam batang kayulah...hehehe....
14. << jeff >>>> There's where you got me wrong...I am not a chocoholic. Love to bake though, but not to eat them. I love savoury stuff, tapi maleh nak masak!
15. Ana>> Yup, very crunchy, sedap. Mama guna koko yang beli kat kedai bakery tu...
16. mamahouse mammahouse@gmail.com>> Tq Mai...saja cuba try test ambik gambar cenggitu ler plak...
17. Ina>> Mama ni, kalau dah kemaruk experiment, boleh terlupa penat. And then, kalau mama dah set my mind sebelum ma tidur, ma mesti cuba nak accomplish semuanya...itulah KEBURUKAN mama!
18. Nur>> Bak kata mak....mama ni, memang kuat buat kerja, saja je badan tu tak mau susut...hehehe....
19. ::: ReActivate :::>> Eee kuat makan juga budak ni ye...hehehe...Chocolate Chips tu, ada yang masuk dalam cookies ada yang buat hiasan je. Hmm, boleh tahan gak Zul ni bershopping ye...sok dah ada isteri, seronoklah kawan tu gi shopping gak sebab cik abangnya rajin shopping! Eh mana boleh lupa kat Zul sebab Zul la yang rajin ajar mama cara ambil gambar...jasamu ku kenang dik!
20. Harni Safarina>> Tak kiralah pulak hari tu Harni...rasanya either nak dekat 100 pcs or maybe more, size yang mama buat tu la kan....
21. fazizaid>> It's crunchy...I don't quite like the chewy ones. InsyaAllah tak senang hancur...
22. JieJie>> Anak-anak mama lom dapat rasa lagi cookies ni sebab yang buat hari tu, untuk sample, dah bagi kat adik...nanti nak buat lagi, soon!
23. Syahani mamasyahani@yahoo.com>> Dah buat 4 jenis tapi semua dah pass kat adik untuk sample. Memang sedap cookies ni. Wah, rajinnya nak buat cookies animal shapes. Lepas tu kalerkan guna royal icing, mesti lagi cun punya kan...
24. boxhousestudio boxhousestudio@gmail.com>> Hmm...slightly bigger than guli congkak kot....Biskut ni mengembang sikit bila dibakar. Lor..Tun tak tahu lagi ke saper yang hantar? Click kat gambar strawberry girl tu... nanti dia bawak pergi rumah insan yang telah bermurah hati mengcourierkan mama that surprise!
25. lie syahmie12@yahoo.com>> Waalaikumussalam Lie...memang sedap dan salah satu menu biskut raya...
26. Mis miss_creativecakes@yahoo.com>> Kak Mis ni biar betul?! Malulah...akak lagi terror buat kuih....Nanti kita buat tak sedap...shian akak!
27. Lee Lin>> Bestlah Lee Lin...paham bahasa biskut eh? Leh nuntut nih!
28. kamalina>> Bukan nampak je sedap, rasanya pun sedap pada taste mama la...
29. kamalina>> Garenti sedap....
30. Roylazim>> Buat sis, jangan tak buat...
31. nani31>> Waalaikumussalam Nani...I'm sure Kak Liza wouldn't mind if you take the recipe. Infact, she'll be honored! Go ahead and make use of the recipe ya...
All the best in your business.
32. za>> Memang sedap...tu dah ada resipi, Za buat sendiri ye...
33. leezsa leezsa@yahoo.com>> Ampunnnn....
34. mummy jam>> Boleh aje mummy...there's so many versions of choc chips cookies...so every year boleh buat different recipes...hehehe...
35. Kak Leen>> Waalaikumussalam...belum masuk balang. InsyaAllah nak start bake soon, haa yang itu nanti terus packing dalam botol...Kalau tak laku, nanti sendiri makan laaa....
36. Azzu>> Most welcome Azzu.....*big hug*
37. H & H Boutique hnhboutique@yahoo.com>> It is!
38. kuchai>> Mama dah balik Malaysia last April lagi...Selamat berpuasa buat Kuchai sekeluarga...
39. adekcomelx>> Ha ah, memang yummy yummy!
40. mommy_d&d>> Betul ke sedap?????
41. Cinta Dhinas Azraaei>> Congratuations and welcome to the wives club ya... Nanti raya, bolehlah buat cookies ni untuk jamu tetamu...
42. fizah>> Buat sample daaaaa.....
43. mieza>> Sorrylah Mieza, mama tak kira pulak berapa dapat hari tu, tapi sekitar 100 jugalah. Selamat berpuasa buat Mieza sekeluarga...
44. ciku_nunu>> Lencuh berpeluh tu, anggaplah ia prosess pembakaran lemak yang terlampau berlebihan ni haaa... Biskut tu, bukan NAMPAK je crunchy, tapi MEMANG crunchy!
45. boxhousestudio boxhousestudio@gmail.com>> Thanks Tun. Same to you too ya....
46. momi_d's a.k.a leen>> Selamat menyambut Ramadhan buat Leen sekeluarga. Nanti raya, buat ye biskut ni...tapi jangan sampai tetamu tak merasa sebab Leen yang dok perabihkan sendiri!
47. Fendy, Tini & Aiman Harith >> Bahan sikit, rasa pun sedap, nanti bolehlah Tini buat ye...
48. nani lannieacu@hotmail.com>> Waalaikumussalam Nani. Minta maaflah Nani, mama tak berani jawab soalan ni sebab mama tak pernah bakar kuih dalam microwave. Mama tak pandai guna microwave sebenarnya...hehehe....tu sebab microwave mama yang lama tu merajuk, terus dia letupkan mentol dia...dahhhh tak leh guna! Maaf ye....
49. nani lannieacu@hotmail.com>> I'm sure boleh guna microwave tapi Nani kena bacalah manual microwave tu. Tengok apa setting yang disyorkan. Mama bakar cookies ni guna oven kecik yang RM99 tu je.... Selamat berpuasa buat Nani jua ye....
50. rozzan>> Rasa cookies ni sedap bro....cubalah ye...
51. mummy syahmi>> Bukan MACAM lagi, MEMANG sedap cookies ni Ila! Kalau list dah panjang sangat, kenalah Ila short list kan pulak kan...separuh buat Raya Aidil Fitri, separuh buat Raya Aidil Adha...kalau ada balance lagi...buat la segala raya pun...hihihi...gurau je Ila, jangan mare! Selamat menjalani ibadah puasa buat Ila dan suami...hugs and kisses to Syahmi Jr....
52. maklang_06@yahoo.com>> Eee jangan puji melambung Mak Lang...kang kembang tak kuncup kuncup kang! Cantik tu, pasal kamera tu amek cantik kot gambarnya....hehehe.....Tunggu Mak Lang pulak buat, mesti lagi vogue punyalah......
53. fadz (fadzbiz)>> Jangan simpan aje ye, cuba tau....
54. Ibu Alya, Adam & Insyirah anizadaud@yahoo.com>> Tak pandai hanya di permulaan saja, tak lama lagi pandailah tu. Kalau tak guna shortening pun tak mengapa. Masa mama buat cookies ni, mama hanya gunakan majerin saja...tanpa butter, tanpa shortening. Cookiesnya rangup dan sedap juga...
55. Liza taibl@camerondiv.com>> Thanks Liza for the compliments. Macam mana jadi flat ye? Liza overbeat the cookies ke? How is your dough? Mama shape cookie mama guna jari. If it's sticky, I just powdered my fingers with a bit of flour. Masa letak atas tray, dia dalam bentuk guli, tak yah flatten ok. Nanti cuba lagi, jangan putus asa ok dear...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2014.

ns4008229.ip-198-27-68.net