By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 5-Sep-2007 09:19 Email | Share | Bookmark
RINNCHAN'S STYLE WOK NOOLDES

 
REFRESHED! That's how I'm feeling at the moment. I just came back from my first morning walk...and hopefully it won't be the last...ahakss!!! I went walking around the neighbourhood for a good two rounds with Kak Ana, my dear neighbour. Not only the legs, hands and body are moving, but the mouth was also excercising! Hahahaha.....Actually we had planned to walk together for quite sometimes but something always came up and we had to cancel last minute. Anyway this morning, after Fajr, I put the clothes in the machine, then straight away clean the house soon after seeing hubby off to work. Finished almost everything just before Kak Ana called me at the gate. Sorry Kak Ana, kena tunggu 10 minit....Ingatkan tak jadi, so kita pun buat kerjarumah gear 4 je dan bukan gear 5! Pas tu, kasut pulak nak tercabut tapak! Sib baik ada kasut spare...hehehe...Apa-apa pun, it was a lovely walk...must do it more often! Amin....

When I reached home, hang the clothes outside and was about to go to the kitchen when I received a call from a courier company saying that they're coming to send a parcel for me. Hmmm...now who could that be? I didn't order anything from anywhere! Oh gosh...who and what could it be!!! This suspence is torturing me!!! And he (the courier guy) said, he'll only be coming later in the afternoon! I hope I will survive till then. Huhuuhu...whoever you are...don't you ever do that again ok! Hahahaha...

Anyway, since I need to get on with a few of my projects that are long overdue, I'll paste one of the recipes that I've tried last week. Thanks to our excellent chef and photographer, Chef Rinn for sharing this recipe that she created herself. It's easy and yummy as well....But sorry Rinn, I added a few other ingredients to suit my taste...because I just love vegetables!



RINNCHAN`S STYLE WOK NOODLES

Ingredients
:

2 piece Yee Mee ~ boiled till soft
12 pieces
shitake mushrooms ~ rinsed and soak in water
300 g chicken fillets ~ sliced
4 garlic ~ crushed
5 tablespoon soya sauce
2 tablespoons oyster sauce
1/2 teaspoon white pepper
1/2 teaspoon black pepper
salt to taste
1 tablespoon sugar
3 tablespoons cornflour ~ mix with 1 bowl of waterenough water
small corns
chinese cabbage
2 eggs
Oil for cooking

Method :

1. Heat the wok and add a bit of oil. Add in the crushed garlic and fry till fragrant.
2. Add in the white and black pepper.
3. Add in the chicken slice and stir till the chicken is slightly cooked.
4. Add in soya sauce and oyster sauce. Add in mushrooms together with the water. Cook on high heat till the gravy bubbles. Add in more water to allow the chicken to cook and the mushrooms to soften.
5. Add in small corns.
6. Pour in the cornflour mixture and stir till it thickens. Add in salt and sugar.
7. Add in the boiled yee mee and the chinese cabbage. Stir to mix.8. Push aside the yee mee and crack the eggs. Do not stir. When the eggs are slightly harden, then the dish is ready to serve.



Quote:
Resipi asal dari RinnChan's Fotopages
RINNCHAN`S STYLE WOK NOODLES

Bahan-bahan
:

200gm Mee Teow (Boleh guna mee sanggul juga), direndam dgn air panas
12pcs cendawan kering, dibersihkan dan direndam dlm semangkuk air
300gm ayam, dipotong kecil
4 ulas bawang putih, diketuk
5 sudu besar kicap
2 sudu besar sos tiram
1/2 camca teh lada putih
1/2 camca teh lada hitam
2 camca teh garam
1 sudu besar gula
3 sudu besar tepung jagung, dibancuh dgn 1 mangkuk air
Air secukupnya
2 biji telur

Cara-cara :

1. Panaskan kuali dan tumis bwg putih dgn sedikit minyak.
2. Masukkan lada putih dan lada hitam.
3. Masukkan ayam. Kacau sehingga ayam agak masak.
4. Masukkan kicap dan sos tiram. Masukkan cendawan bersama-sama air rendamannya sekali. Kuatkan api dan biarkan kuah menggelegak. Tambahkan air dan biar sehingga ayam dan cendawan lembut.
5. Masukkan air bancuhan tepung jagung dan kacau hingga agak likat. Masukkan garam dan gula.
6. Masukkan mee teow dan kacau rata. Boleh tambah air jika perlu.
7. Akhir sekali, pecahkan telur tetapi jangan terlalu di kacau. Hidangan siap bila telur sudah mula mengeras sedikit. Hidangkan.


Quote:
Satu hari CINTA & KAWAN berjalan dalam kampung... Tiba-tiba CINTA terjatuh dalam telaga... Kenapa?? Kerana CINTA itu buta.. Lalu KAWAN pun ikut terjun dalam telaga... Kenapa?? Kerana... KAWAN akan buat apa sahaja demi CINTA !! Di dalam telaga CINTA hilang... Kenapa?? Kerana... CINTA itu halus, mudah hilang kalau tak dijaga, sukar dicari apatah lagi dalam telaga yang gelap...Sedangkan KAWAN masih lagi tercari-cari dimana CINTA & terus menunggu.. Kenapa?? Kerana... KAWAN itu sejati & akan kekal sebagai KAWAN yang setia... kan ?? so, hargai lah KAWAN kita selagi kita terasa dia BERERTI....

Walau kita punya couple, teman still paling setia.
Walau kita punya harta banyak, teman still paling berharga

Thanks Dyna Nora for the quote....

Ceritamu ceritaku :
Quote:
1. mommy_d&d>> Meh sini amek.....
2. zakiah z>> Betul tu, ala-ala sizzling mi. Guna je mi kuning, boleh aje.....
3. sofu>> Ha ah, kalau kat kedai, memang diorang panggil sizzling mee...
4. mamasya>> Tu la, harap-harap, aral tak banyak melintanglah supaya mama dapat jalan selalu...
5. Muna>> So...jadi ke dak lunch sizzling mee?
6. Nur>> Aik...Nur pulak tersiksa ke? Sabor ye dik ye....Kalau rumah dekat, lepas habis morning walk, mama hulur sepiring kecikkkkkk je mee ok...sebab kalau bagi pinggan besar, then, not worthlah pi buat excercise...
7. Tina>> Memang betul, badan rasa segar bila berjalan nih. Kalau tidak, rasa mengantukkkkk dan malas je!
8. boxhousestudio boxhousestudio@gmail.com>> Sampai dah tengahari tu, tapi mama busy tak dan update la...projek berderet!
9. nabialishad>> Hok aloh...ko jerit-jerit macam tu nanti, datang polis bomba ambulan nanti baru tahu! Huhuhu...
10. Roylazim>> Tak pe sis, jamu mata je, tak effect diet badan...hehehe..
11. Jie jie>> Mungkin...Rinnchan punya dah terliur, MamaFaMi punya telan air liur kot?
12. Enoka pdl@globemw.net>> Hi Enoka dear. Good to see you again at my page. It's been a long time now. Sorry about the emails. I haven't been checking that email for quite sometime now. Will try to email you soon. Life is very hectic over here. How my darling Angie and Lurein? School has started, hope they're happy with their new teachers. I'm sure you can imagine how hard for me to be without the kids around, but I supposed, that's the best option for them for the time being...hope we've made the right decision, if not the best...By the way, you can also 'meet' me here
13. azli>> Hi bro...just do whatever you're happy to do ya...take care!
14. anna>> Buat Anna...kejap je nak buat mee ni...very the easy one la I tell you!
15. umi-kal nasution>> Cepat masuk 'lab' auntie dan buat experiment ni...memang sedap...
16. Sabrina>> Mama ni, tak de nak tunggu puasa ke apa ke...asal tergerak, asal terrajin, terus je on. Kalau dok tangguh tangguh, alamatnya, kensalamlah...sebab terlupa! Btw, okay apa Sab punya karangan...mama punya lagi haru biru! Hehehe...janji orang tak pening baca, udahlah
17. kakliza>> Lor...tolo jugak yang menjadi pojaan hati mu!
18. << jeff >>>> Ni lagi sorang...bolehlah gang dengan Kak Liza tu!
19. Butik-MyDreams... butik_mydreams@yahoo.com>> Tumpang lalu....
20. lie syahmie12@yahoo.com>> Bukan resipi asal mama la Lie, resipi Rinn, mama tester aka promoter je...
21. ida isk merpati66@yahoo.com>> Kita kalau dah print simpan, gamaknya simpan forever la jawabnya...
22. kakmOn>> Kalau dekat, bukan takat sizzling mee je kita anto...siap dessert sekali tau untuk darling Kak Mon...
23. Baba dah Separuh Abad>> Hi Baba..long time no see! Fyi, kita dah balik Malaysia for good, last April. So tak dapatlah nak pelawa Baba and Mummy go walking kat Africa's Safari! Adeh Baba, kitorang kalau excerise mulut tu, insyaAllah tak de cerita pihak ketiga la Baba...cerita suka-suka, cerita pengalaman jek.... Btw, Ramadhan, ntah jalan ntah tidak...hehehehe...
24. Lee Lin>> Betul tu!
25. rinnchan>> Uikss betul la...mama ikhlas tapi jauh..chewah! Ntah-ntah rumah Rinn depan je rumah mama...wakakakaka....Ha ah kan, kalau order tu, seciput je sayur dia. Tapi mama kalau gi makan dengan abang, since dia tak suka sayur dan dok tolak tepi sayur-sayur tu...mama ler tukang kutip masuk mulut. Kadang-kadang sampai licin. Mesti orang keliling dok kata...esh kuat melantak betul pompuan tu....sampai pinggan husband dia pun dia bagi bersih sekali...hahahaha....sabor je la. Hmmm..ni mama dah mendahului yang lain membuat experiment ni...tak dapat hadiah ke? Hihihi....
26. Eryne Jasmin eryne1908@yahoo.com.my>> Resipi yang mudah, memang cepatlah mama nak cuba. Kalau resipi tu renyah...jawabnya..nantilah...nantilahhhhh...
27. leezsa leezsa@yahoo.com>> Termasuk cucu cicit mee ke? Hihihi...ampunnn, gurau je!
28. ibu husna>> Tak apalah, kurang-kurang Husna ada gak rajinnya! Fyi, mama ni tak pernah lagi makan kat Kenny Rogers tu...so tak tahulah macam mana rasa macaroni cheese dia. Tapi kat link di sebelah kiri ni, adalah satu resipi macaroni cheese, kot nak cuba ke...
29. Ibu NF>> Sebab senang nak buat...kebetulan hari tu, perut dah lapar sangat, so mama pilihlah resipi termudah dan terpantas untuk mengisi perut!
30. MaDiHa>> This time gear 9! Wakakakka....MaDiHa baru masuk gear berapa tu? Pakai gear manual ke auto? Kalau auto, pick up lambat sket...baik tukar manual! Wakakaka....
31. sahar+zabar=wani&mimi>> Len kali Zar letak telur tu dekat tepi kuali tu, supaya tak lupa! Telur tu yang buat sedap tu...kolestrol pun leh tahanlah gak...huhuhu...
32. zura zura1827@yahoo.com>> Nyummy mata memandang, nyummy lagi tekak yang menelan...mmmmmmmmmm alangkah nikmatnya....
33. Hajar>> Ya memang....cuba jangan tak cuba....letih dah tiup ni haa...tiup semangat!
34. azzu>> Indeed it's true, simple but nice! Kami lagi berbesar hati kalau Azzu nak share resipi dengan kami kami yang memang dah kemaruk resipi ni....
35. dOd>> Lepas posa, tak buat dah ke Dila? Nanti cuba versi yang ini pulak ye...
36. mama ca mierafaziera@yahoo.com>> Kalau Ca pun suka, senanglah...Mama Ca order dua pinggan, satu untuk Mama Ca, satu untuk Ca...nanti Ca tak abih, Mama Ca leh 'tolong' perabihkan..betui dak! Idaklah rasa bersalah sangat nak makan lebih...tak baik baziaqqqqq Hihihi....
37. kuchai>> A bit of both....I loikeee it too!!! Tak boleh dok serumah kita ni...nanti berebut pinggan sizzling mee! Wakakakaka.....
38. tariqzaidanirah>> Betul tu, sesekali nak gek tukar selera kan?
39. OnFarisha onfarisha@yahoo.com>> Betul tu....
40. fazizaid>> But this recipe is very simple and fast to prepare. You should give it a go sis....Ye lah kan, berkawan ni pun ikut nasib kan...dapat yang baik, alhamdulillah la, dapat yang tikam belakang....sedihlah kan...dahlah jauh di perantauan....sabarlah sis....
41. yan orakarekproductions@yahoo.com>> Thanks Yan...
42. Linda>> Ha ah, ramai yang rajin menyapa...membuatkan mama tidak bersendirian...chewah! Adeh...tak laratlah nak bukak restoren Linda, takut tak laku je....
43. Kak Leen>> Waalaikumussalam Leen. Tak apalah Leen...ini jamu mata, bukan jamu tekak...jadinya, diet anda bolehlah diteruskan! Hihiihi.....
44. nozieyusof jikazie@yahoo.com>> Selamat menjalani ibadah puasa buat Nozie sekeluarga jua....Botok2? Mama tak pernah buat la....maaf ye...
45. AZILA>> Tak dapeklah den nak nolong!
46. ::: ReActivate ::: >> Ha ah Zul, mama tak de claypot atau hotpan tu...so masak dalam kuali, hidang dalam pinggan je la...janji kenyang! Blog tu saja je suka-suka....Nothing interesting pun....
47. serisuja>> Glad you liked it. Tapi next time cuba guna mee. Ma rasa, ianya akan taste much better...
48. unnamed ketuakampung09@yahoo.com>> Melayu...Rinnchan tu hanya nama cyber dia je...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net