By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 27-Aug-2007 23:32 Email | Share | Bookmark
CHOCOLATE CHIPS MUFFINS

 
 
Just now, when browsing Sis Roy's Fotopage, I just can't help grinning from ear to ear when I came across Bro Jeff's comment in her Cherish Entry (dated 22nd August, Wednesday). He wrote....

>> to realize the value of FP...
>> when the system crashed...


It may sound cheeky, cunning or "yang sewaktu dengannya", but come to think of it, there are truth in what he wrote huh! Don't you think so? I didn't feel it that much as I wasn't infront of the laptop much the whole of last week. Besides, the kids were at home, I wasn't well actually. Till today, I still have nose block! When I have that problem, everytime I eat, I'll eat just for the sake of filling up my tummy but not to enjoy the food because it's like tasteless. Anyway, I still enjoy my food!

Last Sunday, early in the morning around 1.30am, we (the kids and I) had just finished watching Fantastic 4. Syahmi suddenly asked me, "What time is it ma?" and I answered, "Half past one in the morning". He came round to me and hugged me, crying! When I asked why, he said,"I'll miss you so much because today I am going back to boarding. Ayah said we'll be leaving early in the morning". Had to calm him down (and myself as well!). Told him that we'll be leaving home in the evening, after 2pm. Then he was okay and the three of us slept together downstairs infront of the TV.

In the morning, I was busy in the kitchen, preparing the kids' request. For lunch and also to bring back to the boarding....




We ended up leaving the house after 3pm. We dropped Fatin at her hostel and said good bye to her. She looked so happy to be around her friends and I'm happy for her. Then from there we went down to Syahmi's hostel. Brought all his stuffs into the room and helped him to organise his room. When it's time to leave, I can see tears started to well in Syahmi's eyes. At the same time, I was praying hard to stay strong! These were what Syahmi said...."Ma, when I'm with you and ayah, my heart is filled with joy and happiness. But when you're not around, my heart is empty......"And mama....dot dot dot.....the answer is yours to guess....One question, if you're in my place, how will you react?

Let's move on to the recipe of the day. I'd like to share with you the muffin that I made for Fatin. Printed this recipe from Sis Roy's Fotopage. Thanks sis for sharing the recipe with us. Sorry if I don't do justice to your recipe with my photos. I added some white chocolate chips without knowing it'll melt when baked. Nevertheless, the taste is nice...I made half the recipe.



CHOCOLATE CHIPS MUFFINS
Yields : 20 muffins

Ingredients :

6 eggs (M size)
150 g chocolate chips
250 g unsalted butter ~ melted
(I used margarine)
50 g cocoa powder ~ sifted
2 teaspoons baking powder
200 g icing sugar ~ sifted
200 g flour ~ sifted

Method :

1. Break the eggs in a bowl and beat manually with a whisk.
2. Pour the eggs into the sifted ingredients. Mix well.
3. Pour in the melted butter. Add in the chocolate chips and mix well.
4. Spoon the mixture 3/4 full into the muffin cups.
5. Bake in a preheated oven at 170 C for 30 minutes.

Note :

I sifted all the dry ingredients trice.



Quote:
CHOCOLATE CHIPS MUFFINS
Menghasilkan 20 muffin

Bahan-bahan :

• 6(M-size) biji telur
• 150g chocolate chips
• 250g butter tanpa garam- dicairkan
• 50g serbuk koko - ayak
• 2 sudu kecil baking powder - ayak
• 200g gula aising - ayak
• 200g tepung gandum - ayak

Cara-cara :

1. Masukkan telur ke dalam mangkuk. Pukul sampai berbuih. Tak payah guna mixer.
2. Kemudian masukkan bahan-bahan yang diayak. Kacau.
3. Masukkan butter. Masukkan chococolate chips. Kacau sampai sebati
4. Isikan adunan ke dalam cup muffin. 3/4 penuh.
5. Bakar dalam oven dengan suhu 170C selama 30 minit.






Ceritamu ceritaku :
Quote:
1. Hajar>> Sardin yang mudah dan cepat dimasak itulah yang menjadi pilihan yek....
2. Muna>> I was exactly like you. Refuse to think of future, but I guess my time was up. Now happy or not, I have to face it and I must tell you...with GREAT DIFFICULTY! Hope Elsa won't have to stay in any boarding school until she finishes high school at least or the mommy will go bonkers! P/s : Boleh aje cicah dengan Nescafe! Hmm...why not cicah dengan orange juice. Mesti lagi kaw! Hihihi....Mabuk, tanggung sendirik aaa.....
3. kamariah kamarudin kamariah1955@hotmail.com>> If I can help it, I won't be sending them to boarding sis. But I guess, I am left with no choice. So....derita hati ku tanggung sendiri!
4. Sabrina>> Alhamdulillah mama kuat masa di hadapan anak-anak. Tapi elok diorang hilang dari pandangan, empang pecahlah. Hubby ma pun dah paham. There'll be a long silence sehingga empangan terkawal! Hehehe....Cuti akhir tahun, belum tahu lagi sebab budak-budak ni liat sikit diajak berjalan. Lebih suka dok di rumah je. Sadin, yes, lauk emergency. Mesti selalu ada stok, kurang-kurang pun satu tin je!
5. ida isk merpati66@yahoo.com>> Tengah sabarlah ni..but I don't think I'll get over it la....
6. rinnchan>> I dono la, maybe my sausage rolls got jampi at you la kot...hehehe....I am coping with the situation, tapi it will always be like that la especially bila tengok lambaian diorang. Mama memang tak tahan. But insyaAllah, in front of them, I tried to be strong....aktress terbaik huh? Esh Rinn ni...buat apa bagi idea macam-macam nak cicah sadin tu...you make me crave for all those things la!
7. mamasya>> Sedih mamasya membaca, sedih lagi diri yang menanggung. Semalam Syahmi phoned. Dia tanya mama datang tak this Friday sebab Friday cuti. Bila mama kata not sure, dia start nangih. Dia kata,"But I miss you ma, I want to see you". If only he's as strong as Fatin, I won't be this lembek either!
8. Roylazim>> Waalaikumussalammmm...ehh...jemputlah masuk. Buat macam rumah sendiri. Since tuan rumah lom masak lagi, sila-silalah ke dapur masak sendiri ye. Masak lelebih sikit, biar tuan rumah pun leh tumpang sepinggan dua P/s : Thanks for the recipe sis!
9. mamazieza>> Ma..you're not alone. Fatin pun cam tu gak...hehehe...salam, hug, bye and dusyummm she's out of sight, happy to be around her friends. Tapi kan, bila tengok macam tu, kita jadi kuat semangat! Thanks to Fatin! Esh, tak de ler main pusing-pusing keliling pokok, nanti fening kefala la! Sosej bun, tak yah tukar pun tak pe ma, kita bagi je...chewah!
10. mrs.apple mrs.apple@gmail.com>> Oh...boleh eh...main tarik tarik balik order? Sib baik lom bayar deposit..kalau tak, kira hangus aaa....
11. Acik bada_ahmad79@yahoo.com>> InsyaAllah nanti adalah masa untuk mencuba segala masakan. Jangan pulak, bila dah ada masa, tak rajin pulak nak masak
12. Ain>> Tu la kan, bila dah ada anak sendiri, dan melaluinya sendiri, baru kita rasa macam mana mak kita rasa dulu. Mama dulu pernah witness mak mama nangis masa my sister masuk hostel yang just around the corner of where we stayed. Sambil kemas almari adik, mak nangis. Ma kata, buat apalah mak nangis, kan adik ada dekat je. Weekend boleh pergi tengok. NOW I know why she cried!
13. sofu>> Handle tu memang boleh handle tapi leleh la sekejap. Alhamdulillah boleh visit every week la...
14. Ina>> Agaknya, semua yang hantar anak dok hostel, or yang kena dok hostel, mesti ada rasa sedihnya kan...cuma tahap kesedihan tu berbeza.
15. Kak Leen>> Waalaikumussalam Leen. Nak roti? No problem...mai amek! Moga anak sedara Leen selamat dalam pembedahan tu ye...
16. elis>> Eh mama tengok ok je sausage rolls Elis. Perhaps next time, bila keluar dari oven, Elis brush on top of the rolls dengan butter or margarine to give it a glossy look ya.
17. mommy_d&d>> Sedih mana orang membaca, sedih lagi yang menanggung ni. Thanks for the wish ya mommy...speedy recovery to you too ya...
18. mama ca mierafaziera@yahoo.com>> Tak pa, mentara Ca kecik lagi ni, mama dia kenalah prektis sakan no. By the time Ca besaq buleh dok asrama, mama dah pandai macam-macam. Tapi, the question is, mama Ca nak bagi ka Ca tu dok asrama? Awatnya tak lunch, takkan diet kot?
19. elin elinatra@yahoo.com>> Bunyi macam mana tu agaknya ye Elin?
20. Aunidayini>> Thanks my dear, appreciate it very much. Already uploaded the dedication in my new house.
f21. EMLY>> Lor, teruk sangat ke experience kat sekolah boarding Emly tu? Mama dulu duduk boarding juga, but till today I'm still proud of my ex-school. Kebetulan pulak, cik abang pun dari the same school, tapi tak jumpa masa kat sekolah sebab masa mama masuk form four, dia dah habis SPM, tak continue Lower Six.
22. Arisha, Ariana & Mama Shikin>> Salam perkenalan jua Mama Shikin. Berpisah memang sesuatu yang menyedihkan...lumrahlah tu....
23. ina>> It's true, kalau mereka stay kat hostel, ianya hopefully akan menjadikan mereka lebih berdikari. Itulah yang mama harapkan...
24. cek de sam>> Oh, nanti Zahir pun nak dihantar ke boarding school ke? Good luck ye Cek De Sam. Tapi kalau hantar dekat, oklah, boleh jengok every week.
25. Jie jie>> Syahmi memang cemeng. Bila mama tanya, kenapa adik asyik nangis aje. Boys lain tak nangis pun. Dia jawab, because I am emotional, I miss you and I want to be with you. Apo nak jawab laie!
26. Nur>> Betul cakap Nur tu, penantian suatu penyeksaan. Amin to your duaas....
27. ::arrembawi::>> Aik, nak tunggu bulan pose ke baru nak buat? Nanti tak termakan pulak....
28. Zaza>> Ok ok la Zaza...can't be OK 100% when your kids are far from you....
29. Mayonnaise>> Thanks Mayonnaise!
30. masriyah>> Bekas tu mama beli kat kedai bakery supplies. Dah nak habis pun...nanti nak kena pergi beli lagi.
31. Ibu NF>> Mama ayak semua bahan kering tu tiga kali supaya lebih banyak udara terperangkap di antara tepung, agar kek yang dihasilkan lebih ringan, insyaAllah.
32. fizah>> Memang sunyi pun. Dahnya siang hari tinggal sensorang je.
33. << jeff >>>> Sabor ye bro...saborrrr......
34. kakmOn>> Waalaikumussalam Kak Mon. Selsema lom baik lagi, flu pulak sampai...hehehe....
35. kamalina>> Kalau sedih pun, tahankan je la. No choice pun Sadin tak de kat rumah senang je, kenalah gi kedai beli ye...Mama memang selalu stok sadin untuk emergency. Tentang choc chip muffin tu, mama ni sebenarnya tak suka sangat makan, so tak tahulah nak cakap. Tapi Fatin suka Jo Deli punya choc chip muffin.
36. Cak>> Gitulah resipinya pulak kali ni, banyak telur. Tapi ma buat separuh adunan, guna 3 biji je la. Terima kasih di atas kata-kata semangat Cak tu ye...
37. Rita & Kids nazarita@hotmail.com>> Hmmm....cam ni la...Sebelum mama jawab soalan Rita, Rita jawab dulu soalan mama, cam mana if mama suka masak, tapi tak suka makan, especially benda-benda manis...hehehe....Rasanya, jawapan dia, best ooo kalau kita berjiran! Wakakaka....
38. leezsa leezsa@yahoo.com>> Homesick kot. Yelah, manalah bestnya dok boarding kan...aktiviti bersantai kurang! Hehehe...Lama lagi Adam tu nak masuk hostel. Meanwhile, enjoy dululah peluk peluk cium cium dia ye....Ha ah, chocolate chip ni versi lain. Dah berderet dah chocolate chips muffins yang mama buat...sampai dah lupa rasa dia...hehehe...
39. MaDiHa>> Esh macam ni, tak lehlah dok dekat Madiha kalau nak berpisah dengan anak. Nanti kita nangis sikit, dia nangis double! Hehehe...Mama pun cengeng, jangan tak tahu..cengeng banyak rasanya sebab tengok citer kartun pun leh leleh! Hehehe...Buatlah sosej roll tu, sedap!
40. CyBeRcAkE miacakehouse@yahoo.com>> Tak pe lah, buat sendiri je....
41. Eryne Jasmin eryne1908@yahoo.com.my>> Banyaknya Eryne nak try. Tukar saizlah orang-orang kat rumah Eryne tu. Alhamdulillah gambar tu dah jadi. Mama pun tumpang gembira. Nanti Eryne buat yang lain ok. Kalau stuck, do get back to me. InsyaAllah kalau mama free, mama tolong ye....
42. Mama Rizq>> Waalaikumussalam Mama Rizq. Dah cuba ke muffin ni? Glad you liked it....
43. inaa>> Kami saling rindu merindui....chewah, romantik habis bunyinya, tapi itulah hakikat sebenar. Tapi malam ni tadi, dua-dua anak-anak ma phoned. Terubat sket hati ni bila dengar suara diorang....
44. norazia maratussolehah@yahoo.com>> Ok
45. mamachombi>> Alamak, mamachombi tak usahlah leleh...nanti mama start balik nanti! Tapi tu la, alhamdulillah, both my kids kat tempat yang sama. Kalau pergi melawat pun senang lah sikit. Mamachombi tabahkan hati berjauhan dengan anak-anak ye. Demi masa depan diorang. Ewah, pandai pujuk orang, sendiri pun haru juga ni! Mamachombi bekal apa untuk anak-anak. Seronok gak nak tahu ni!
46. dOd>> Dila 'makan' angin je eh? Tak apalah, janji mata kenyang, oraitlah kan...hehehe...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net