By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 22-Aug-2007 18:18 Email | Share | Bookmark
CHOCOLATE CHIPS COOKIES (Amy Mustafa)

 
 
Hello all....It's been a while now, I've been serving all of you with 'Roti Mamak' aka White Loaf. Sorry all, time is just not on my side lately. And plus, my laptop is not with me as well. Been kidnapped by Syahmi! Hahaha ...Yes, both my kids are at home since it's the school holidayd in Malaysia for a week. That's why I've been busy since the day we went to fetch them from school last Friday. Saturday morning, it's laundry day. Been washing and washing the kids' clothes. Then at night...zooommm...off to Malacca, to meet atok and nenek. Were there till yesterday. While we were there, we managed to settle quite a bit of unsettled stuff. Alhamdulillah.....And for the first time, I've forgotten to bring along my camera. So the day we went for the Ikan Bakar, no photos were taken but we had a swell time! Yummy yummy yummy!!!!

Today, somebody came to the house with her two kids and spent a good 2 hours with me and the kids. Had a lovely time mommy....thank you for dropping by and sorry if the hospitality is so so...Mama's not feeling too good. I think I have flu......

Anyway, let me update a new recipe that I've tried a few weeks back. Got this cookie recipe from Amy Mustafa's fotopage. Not only it's easy to prepare but it's lovely as well. Do give it a try ya.....Thank you Amy for sharing this recipe with us!



CHOCOLATE CHIPS COOKIES

Ingredients
:

1 cup white sugar
1 cup packed light brown sugar
1 cup butter
1 cup vegetable oil
1 egg
4 cups all-purpose flour
1 teaspoon salt
1 teaspoon cream of tartar
1 teaspoon baking soda
1 teaspoon vanilla extract
1/2 cup chopped walnuts/almond/hazelnut (optional)
2 cups semisweet chocolate chips

* I added a tablespoon of vegetable shortening

Method :

1. Thoroughly cream sugars, margarine, oil, egg and vanilla.
2. Add dry ingredients, nuts and chocolate chips.
3. Drop by teaspoon onto ungreased cookie sheets.
4. Bake at 350 degrees F (175 degrees C) for 8-12 minutes.

Cookies are light in color when done and may appear soft when warm but will crisp once cold.



Quote:
CHOCOLATE CHIPS COOKIES

Bahan-bahan
:

1 cawan gula kastor
1 cawan gula perang
1 cawan mentega
1 cawan minyak sayuran
1 biji telur
4 cawan tepung gandum ~ diayak
1 sudu teh garam
1 sudu teh cream of tartar
1 sudu teh bikarbonate soda
1 sudu teh esen vanilla
1/2 cawab walnuts/almond/hazelnut cincang (optional)
2 cawan semisweet chocolate chips

* mama tambah 1 sudu besar lelemak sayuran

Kaedah penyediaan :

1. Krimkan mentega, gula kastor, minyak, telur, lelemak sayuran dan esen vanilla.
2. Masukkan bahan kering yang telah diayak terlebih dahulu.
3. Sudukan sedikit adunan ke atas loyang yang telah dialaskan dengan kertas.
4. Tekankan dengan garfu.
5. Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 350 F atau 175 C selama 8 hingga 12 minit.



Note to Mommy Erna : You wait forever eh, nanti mama jawab tag....nak kena pergi perah otak dulu...wakakakaka



Ceritamu ceritaku :
Quote:
1. Hajar>> Teringin gak nak buat jual kuih raya, tapi tu la, oven comel je, nanti kot tidur sekali kat dapur dengan oven...hahahaha....
2. umi-kal nasution>> Kalau dekat, memang kita hulur kat auntie sebalang
3. Nur>> Hehehe...dah ada mood raya ke Nur? Dah siap menyanyi tu? Puasa ganti dah abis lom? Lagi 3 minggu nak puasa nih!
4. cek de sam>> Mama buat cookies ni, tak masukkan kacang pun sebab malas....sedap gak...
5. mamasya>> Sekejap je buat cookies ni mamasya. Anak-anak pun boleh tolong sama. Simple yet nyum nyummyyyy....
6. ida isk merpati66@yahoo.com>> Alaa...hari tu wa kena sampuk cookies...buat sampai 3 jenis sekali gus! Hahaha....
7. << jeff >>>> Hai kayalah dentist sebab ada orang tu asyik cacit jiji je!
8. hanieliza>> Ok, cenggini, kita kasi akak semekut, akak supply kita lauk, amacam? Set? Sebab kita rajin gak bab buat cookies dan kuih tapi malas nak masak! Hehehe...
9. Mummy hamim2>> Waalaikumussalam Imah. Imah posa sunat Syaaban eh? Alhamdulillah. Kalaulah Imah ada cara yang boleh cekup makanan melalui laptop, beritahu mama eh, sebab mama ada banyak tempat nak cekup nih! Hahaha.....
10. kamariah kamarudin kamariah1955@hotmail.com>> Ha ah sis, sibuk sket...anak-anak ada di rumah pas tu balik kampung...so tak sempatlah nak update sebab dok enjoy kat kampung!
11. Sayasha mekshap@yahoo.com>> Memang sedap dan crunchy cookies tu. Nanti Sayasha buat ye. Senang dan cepat je membuatnya.
12. Lee Lin>> Very true! Alangkan sekarang pun dah banyak....
13. mama ca mierafaziera@yahoo.com>> Ala mama Ca belum cuba dah habaq kata tak pandai buat cookies. Cuba mama Ca ajak Ca sekali buat cookies. Mesti dua dua pun seronok! Tapi dapoq kecah mama tak tahulah ya....hehehe.....
14. Roylazim>> Ampunnn....abih dah!
15. smudgy>> Where have you been? Been to London to see the queen ke? Hehehe...Hopefully I will have enough source to paste in my fotopage in future...sebab nowadays ni, macam malas je lebih....
16. muni>> Most welcome my dear. Kat mana agaknya kitchen scale tu 'menyembunyikan diri' ye?
17. mamazieza>> Orang dah balik KL dia baru nak balik Melaka....apa kes!!! Tak pe, lenkali aa, jangan mare!
18. azni>> Most welcome Azni. Buat cupcakes ni tak susah. Nanti Azni cuba ye...bolehlah makan puas-puas...
19. Acik bada_ahmad79@yahoo.com>> Hmm, tak tahulah raya ni banyak ke dak buat kuihnya. Tahun lepas memang banyak...lebih dari 10 jenis sebab masa tu mama kemaruk mencuba banyak resipi baru...
20. merin wan_merin@yahoo.com>> Dah duduk jauh dari Malaysia, nak makan masakan Malaysia, kenalah masak sendiri kan....tak apalah, ianya membuatkan kita lebih pandai memasak...
21. sofu>>
22. nabialishad>> Sapo suruh ekau simpan yo yang ekau dah c&p tu...eden pakai enjin torbo, tu yang bolosup yo. Eden pun knockout gilos semalam! Lantak sampai pukul 10.30 malam baru leh bangun!
23. yangmazni>> I can understand exactly how you must be feeling at the moment. Mesti serabut kepala tengok kotak everywhere kan? Nak buat cam no, gitulah nasib anak perantau. Fatin and Syahmi are fine...thanks for asking.
24. tariqzaidanirah>> Tahun ni nanti, boleh buat kuih raya sendiri ok. Tak susah mana buat kuih raya ni, especially this cookies yang menggunakan drop method. Lagi simple and senang....
25. cak>> Ambil mood la Cak...hehehe....
26. Edoras>> Eh naper ni, bunyi macam merajuk je? Siapa buat Edoras nih? Nanti mama babab dia! Janganlah macam tu....we'll miss all your lovely postings and not forgetting your lovely gifts! Still remember my presents....will cherish that forever....keep posting ok....
27. zack>> Alhamdulillah mama ok. Zack macam mana? Tahun ni raya di mana? Nak beli kuih? Esh macam tak caya je! Sebab Zack kan rajin buat kuih dan cantik-cantik pulak tu. Might be helping my sister to sell cookies, insyaAllah kalau larat la....
28. dOd>> Nak bagi mood raya sket, so that semua orang berkobar-kobar nak menempuh bulan Ramadhan yang just around the corner ni...
29. lie syahmie12@yahoo.com>> Tak payah tunggu raya Lie, belikan je bahan-bahannya, suruh aje orang rumah buat. Senang je dan tak ambil masa yang lama nak buat.
30. Labu Heritage labu_heritage@yahoo.com>>
31. rinnchan>> Seronok dapat berkumpul semula satu keluarga. Kejap je rasanya masa berlalu. Lepas ni menanggung rindulah lagi gamaknya. Nak buat cam mana, hakikat kehidupan. Ha ah kan, nowadays fotopages kerap menghadapi masaalah nak update. Mama pun tak tahulah kenapa....hope they'll manage to solve the problem soonest possible. Rinn dah bukak blog baru ke? Sound-soundlah ye....
32. Eryne Jasmin eryne1908@yahoo.com.my>> Waalaikumussalam Eryne. Ha ah, fp ada problem sket. Mama memang ada blog, saja je ngada-ngada nak register.
33. shy>> Ini sudah bagus. Lom promote nak buat kuih raya, dah ada orang nak order nih! Hehehe....Mama makan ikan bakar selalunya di Gerai Haji Aziz di Anjung Batu. Kami sukakan cara dia bakar ikan tu...original
34. ainun zulaina_othman@yahoo.com.my>> Nak kena simpan duit, tak leh shopping sangat sangat!
35. leezsa leezsa@yahoo.com>> Ha ah Leezsa...biskut ni crunchy...krap krup krap krup...habis sebalang!
36. norry>> Thanks for the info.
37. nani lannieacu@hotmail.com, suryaindah@hotmail.com>> Dah siap dah...
38.Dyna Nora dye_nora@yahoo.com>> Mau tak sedih wei....dah seminggu dengan diorang, tetiba tinggal sensorang balik....waaaaaaaaa......
39. boxhousestudio boxhousestudio@yahoo.com>> Hehehe....oh Tun dah termasuk mama punya rumah baru eh? Dalam blog, kita boleh deco macam-macam, kalau retilah...mama ni tak reti sangat. Apa yang ada tu pun, main godeh godeh sendiri je.....
40. lily shoppingwithlily@yahoo.com>> Tq
41. fitto ringopie.noor@gmail.com>> Dah nama pun 'secret' recipe...manalah mama nak ada...hehehe..tapi kalau ada sesiapa yang ada tu, share share la kan.....actually, product Secret Recipe yang mama pernah rasa is only that Choc Indulgence cake...yang lain, tak pernah pun.....
42. kakmOn>> Waalaikumussalam Kak Mon. Kureng sihat la...Dapur berasap tu, biasalah...mana leh tahan gian!
43. UmmuAhmads>> Terima kasih kerana selalu berkunjung ke mari ye. Shortening tu ialah lelemak sayuran. Bentuk macam majerin tapi berwarna putih. Kalau dalam membuat roti, tak ada shortening, gantikan aje dengan majerin atau mentega, insyaAllah ok. Gambar shortening ada mama tepek di link Cooking Informations
44. Sabrina>> Taklah busy mana pun Sab. Anak-anak ma dah besar, so diorang bukannya mengaruk ma apa-apa pun. Masing-masing buat kerja sendiri. Tak pe Sab, makan selagi berselera. Baju ketat, boleh tukar saiz Lagipun, tak lama lagi dah puasa!
45. CyBeRcAkE miacakehouse@yahoo.com>> Hmmm...
46. herbaliferatlab herbalife_ratlab@yahoo.com>> Tumpanglah......
47. MAMA mama@mamacollections.com>> Ma tak pakai handbag...leceh.
48. fazizaid>> Tak yah tunggu raya sis, sekarang pun boleh! Hehehe....
49. Amy>> Best apa, kalau budak-budak request. My kids, cuti seminggu ni, leka qada tidur dan rehat. Makan, tak de pulak nak order memacam. Tapi actually, I wasn't well, tu sebab diorang tak mintak apa-apa kot....
50. ciku_nunu>> Ntah-ntah, kamera trick je tak ciku_nunu? Hehehe...
51. Kak Leen>> Waalaikumussalam Leen. 2 balang? Kalau tak habis makannnn...siap !!!
52. LindaZA@cupcakes2u.com norhaslinda@mimb.com.my >> Tambah, jangan tak tambah, tapi jangan sampai kena keluar duit tambah beli meja baru dahlah ye....
53. Ibu NF>> Try jangan tak try...mesti anak-anak suka!
54. chepah chepah75@yahoo.com>> Eh tak jugalah Che Pah...kadang-kadang kantoi gak bila cuba memandai mandai ubah resipi! Hehehe....
55. Muna>> Moral of the story : Bila bake cookies tu, jangan ler dok leka tengok TV! Hehehe...Kalau nak tengok TV, pasang jam loceng...hihihi..jangan mare aa, gurau je! Anyway, next time (hopefully tak adalah next time) kalau kena makan biskut seumpama itu, try dip dalam Milo ke nescafe ke...maybe it'll taste better!
56. kamalina>> Most welcome Kamalina. Wah raya nanti penuhlah meja Kamalina ye...amin....
57. Erna>> Most welcome my darling. Hari ni badan macam tak jejak kat bumi, gara-gara telan ubat. Sat gi, tidoq balik kot! Hope you enjoyed the cookies. Kalau rasa manis, next time kurangkan white sugar ok.
58. kak ayu-anggunkreatif>> Terima kasih Kak Ayu...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net