By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 15-Aug-2007 21:21 Email | Share | Bookmark
WHITE LOAF

 
1. Hahaha....you guys made my day! I can't help smiling when reading your comments about my long lost friend....glamerlah kejap dikau wahai Cik Lesung...But really, she IS my good friend, before, now and forever will be....She was given to me in Sri Lanka by a good friend who was leaving Sri Lanka for good, if I am not mistaken, in 1997. We (me and Cik Lesung) have been together for a good 10 years now...so you can understand the bond between us...hahaha...poyolah pulak dok feeling feeling dengan Cik Lesung!! I found 'her' at 12.45 midnite last Saturday. Yup, I was still wide awake that time, waiting for the muffin to bake in the oven! Actually I've digged into that box several times, but how could I have missed her?

2. Today, I was undecided, whether to mop the house or to postponed it till tomorrow? But thanks to the turbine ventilator guys for making the decision for me. They came to fix another two extra air vents. So after all the drillings, I HAVE to mop the house as I can't stand the dusty feeling on the feet. And while doing that, I wiped the doors, the windows and the grills! Hmm...can't believe I did all those things! Hahaha...For your information, I am so dead lazy when it comes to wiping things as I can easily get cut when doing those job....alah...alasan berhemah je tu...yang benornya memang malas nak ngelap pun!!!!..
Moral of today's story : You can only plan stuffs but not necessary it'll turn out the way you've planned! Sometimes it may be better and sometimes, the other way round...


3. Okay, let's move on to the recipe of the day...the day I made the sausage rolls to fulfill Fatin's order, I made this White Loaf too. And I think that day, my kitchen was just heaty enough that the dough didn't take time to prove. I didn't even cover the dough in a plastic bag as I was busy fiddling with the sausage rolls! By the time I'm done with the sausage rolls, the White Loaf dough is ready for shaping! Came across this lovely recipe from Anim's Fotopage and just have to try it out myself. So Anim...thank you so much for the lovely recipe....


WHITE LOAF

Ingredients
:

250g high protein flour
2 tsp instant yeast
1 teaspoon bread improver
15g sugar
1 teaspoon salt
13g shortening
160 ml water

Method :

1. Mix dry ingredients and shortening with low speed till mixture becomes breadcrumbs.
2. Add water gradually and knead till dough soft and elastic.
3. Take out from mixer and round-shape the dough. Cover with damp cloth and let it rise double. (I wrapped the container with the dough, inside a clean plastic bag)
4. Glaze the loaf pan with shortening.
5. Divide dough into 2 or 3 portions. Round shape them and arrange in the pan. Allow dough to rise double in size.
6. Glaze with eggwash (I skipped this step) and bake in a preheated oven at 180 degree Celcius for 20-30 minutes



Quote:
ROTI PUTIH

Bahan-bahan
:

250 g tepung
2 sudu kecil yis kering
1 sudu kecil bread improver
15 g gula
1 sudu kecil garam
13g shortening
160 ml air

Kaedah penyediaan :

1. Ayakkan tepung, bread improver dan garam ke dalam mangkuk pengadun. Masukkan gula, yis kering dan shortening dan ramaskan hingga seperti breadcrumbs.
2. Tuangkan air sedikit demi sedikit dan uli sehingga doh yang lembut dan elastik terbentuk.
3. Keluarkan dari mangkuk pengadun dan bulatkan doh. Tutupkan dengan kain lembab atau balutkan di dalam beg plastik yang bersih. Biarkan naik sekali ganda saiz asal.
4. Griskan loyang roti dengan shortening atau majerin.
5. Bahagikan doh kepada beberapa bahagian. Bentukkan dan susun di dalam loyang roti. Biarkan naik sekali ganda.
6. Sapukan dengan telur yang dipukul sedikit (mama tak sapu roti dengan telur) dan bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 180 C selama 20 hingga 30 minit. Sebaik keluar dari ketuhar, mama sapukan di atasnya dengan majerin.



Ceritamu ceritaku....
Quote:
1. Ayu@Mama Muhammad rahman02@yahoo.com>> Hihihi..masa baca Ayu punya komen starting tu...bunyinya macam orang nak umum permulaan puasa je! Hehehe...jangan mare! Maka dengan dukacitanya dimaklumkan bahawa white loaf tu dah habis....ampunkan patik!
2. cek de sam>> Terima kasih. Cek de Sam buat roti tu, uli dengan tangan ke atau guna mixer? Mama guna mixer. Kalau dengan tangan, ntah ntah keras kejung kot!
3. Nur>> InsyaAllah senang je nak buat. Hah? Lap tingkap? Kensalammmmmmm....wakakakaka! Tadi tu pun, tah kena sampuk hapa tah!
4. mummy hamim2>> Eh jangan! Kalau Gardenia gulung tikar, habislah satu Malaysia tak dapat makan roti wei. Mama buat roti makan sendiri jek! Hehehe...Ha ah, rumah mama semuanya berkotak lagi sebab interior belum buat lagi. So tak ada almari/kabinet nak simpan barang kalau kotak dibongkar. So at the moment, mama just bukak kotak, check apa kat dalam, label it dan tutup balik. Bila nak pakai, kenalah cari dalam kotak. Kakak sebelah sampai cakap, ada yang ko pun masuk dalam kotak nanti! Dhodi dah sihat?
5. Hajar>> Hehehe...buat masa ni Fatin je leh order...orang lain...mama tak confident nak amek order sebab ma rasa, masakan mama tak sedap!
6. Muna>> Haiyaa...adopt jadi apa eh? Jadi kembar lain mak lain ayah lain bulan eh?
7. boxhousesstudio>> YES you got that right! Mama memang suka baking especially anything to do with YEAST. Suka sangat sangat...tapi kalau doh naiklah. Kalau doh bantat, temper gak! Tun uli doh pakai mixer ke atau uli tangan? Kita guna mixer. So credit goes to my mixer la...Tak apa Tun, cuba sampai jaya ok. Kita dulu buat roti pun, keras kejung gak! So don't worry, keep trying! Kita dah sms Fatin sampaikan salam Aunty Tun. Wah...dah ada calon besan nampaknya diri ini....
8. lynnhassan lynnhassan@yahoo.com>> Memang suka sangat nak cuba resipi roti...tapi idaklah lagi sampai ke taraf bukak bakery...nanti buat roti, tak ada orang beli, gemuk rotilah mama ni!
9. Ana>> Tak jadi putih? Ntah...mama guna tepung gandum biasa tu, yang beli kat Giant tu. Memang betul, roti ni kalau cicah dengan kuah memang sedap...
10. masriyah>> Alhamdulillah semenjak dua menjak ni, buat roti jadi roti dan tak jadi batu...hehehe....Tak pe Masriyah, jangan putus asa ye. Cuba dan cuba lagi. Ikut je step yang diberikan, insyaAllah akan berjaya nanti...
11. kamariah kamarudin kamariah1955@hotmail.com>> Wahhh ada orang jual roti la! Hehehe....Betul sis, cicah apa pun sedap. Pedas ke manis ke, semua on je!
12. Jie jie>> Nak buat cam no...mama suka buat roti! Kalau buns pun, cara penyediaan dohnya sama je....
13. mamasya>> Memang sedap cicah dengan kari pekat. Gambar dan maklumat tentang bread improver tu, ada mama tepekkan di sini. Kalau tak masukkan pun tak mengapa.....
14. zab>> Salam perkenalan jua buat Zab. Thank you for liking my page. Appreciate it very much. You'll find the time to try out these recipes, insyaAllah....
15. Lee Lin>> I love dealing with yeast...provided the dough proved well...hahaha....
16. ida isk merpati66@yahoo.com>> Kita ni, allergic sket dengan resipi roti atau yis...gatalllll je nak cuba...alhamdulillah jadi white la jugak...hehehe...
17. aZeeMaH>> Hehehe...abih dah....coweyyy...
18. mommy_d&d>> Siappppp! Adeh..lagi woder macam-macam eh...mama mandremkan ko baru tau!
19. Roylazim>> Taklah terror, tapi bolehlahhhh.....Nanti you cuba ye sis....sedap...
20. zanaz70>> Gamaknya, tak bolehlah kita serumah! Sah sahlah tingkap rumah kita tak nampak luar gamaknya sebab berabuk! HAHAHAHA! Dah overdose Vitamin M? Mama syorkan telan Vitamin R...sila dapatkan di Farmasi Zanaz70 ye....secepat mungkin sebelum melarat....kwang kwang kwang....
21. Cinta Dhinas Azraaei>> Waalaikumussalam Dhinas. Thanks for dropping by and leaving a comment on my page ya. Appreciate it very much. Your Aglio looked so simple yet tempting. Kena try gak suatu hari nanti...perhaps when my daughter is at home but will have to replace all those yummy seafood with chicken as she doesn't like seafood that much. Resipi Sushi tipu tipu mama tu, ada kat link, under title rice, noodles and pasta. Linknya di sini
22. Penyulawa penyulawa@gmail.com>> Hi Nim....most welcome. Actually loads of thanks goes to you, penyumbang resipi roti! Hehehe...teruja gitu, tengok Anim punya roti cantik fluffy. Walau macam mana digayakan roti ni pun, rasanya tetap sedap....
23. leezsa leezsa@yahoo.com>> Beli tetap beli, sebab ma suka roti gardenia! Leezsa ni puasa sunat ye? Rajin ye...alhamdulillah...
24. umiedina>> Perisa apa tu? Masin masin eh?
25. inie inie2012@yahoo.com>> Hmmm...
26. MaDiHa>> Start jangan tak start....kalau tak excercise nanti, tangan jadi besor macam tangan Popeye! Hehehe...
27. Sayasha mekshap@yahoo.com>> Mama pun masih belajar belajar sendiri je buat roti....dah dia nak naik cantik, alhamdulillah la....
28. nic>> Jangan putus asa ok....Nic cuba dan terus mencuba....mama uli guna mixer.
29. BondaRaqynR>> Join my club ler Bonda....Club bergelumang dengan kotak! Hehehe...
30. mama ca mierafaziera@yahoo.com>> Dah abis ler mama Ca....tu mama Ca nampak roti ma je gebu, lom tengok ma lagi...double gebu!
31. Lini>> Alamak...tak dapeklah den nak nolong!
32. sofu>> Sabaq na...jangan geram geram ok. Awatnya tak bley update FP? Dah bolehla...
33. nora ednore9979@yahoo.com>> Waalaikumussalam Nora. Salam perkenalan Nora mama sambut mesra. Eh kenapa nak malu malu komen kat rumah mama ni...tengok yang lain lain tu, bukan main ramah lagi menegor, baru meriah!
34. Sabrina>> Betul Sab, lauk kalau dibiarkan semalaman akan lebih sedap sebab segala rempah ratusnya dah mesra. Fp down kot...
35. rinnchan>> Rinn menguli sendiri ke atau mixer yang uli? Mama punya roti naik cantik ni pasal mixer yang uli. Itu memang mama confident sungguh. So kegebuan yang terjadi adalah kerana mixer mama, bukan kerana mama. Mama memang suka sangat deal with yeast. Tak apa Rinn, don't give up. Keep trying, insyaAllah one fine day, you'll managed to get the right texture ok. I'm sure you can do it...will be right here waiting!
36. Syahani mamasyahani@yahoo.com>> Meriah time mama rajin je, time malas...don't ask laa...hahahha...
37. linad>> Sib baik geram nak makan, sihat tu, kalau geram dengan orang, bahaya tu! Hehehe...tak pe Linad, nanti keep on trying. InsyaAllah pasti berjaya. Amin.
38. Harni Safarina>> Kena uli betul-betul roti tu sampai lembut dan elastik. Jangan overbake. Bila dah keluar dari oven, sapukan dengan majerin. Biar sejuk sikit, kemudian simpan dalam container. Jangan masuk angin. InsyaAllah lembut.
39. nazorro77 nazorro77@yahoo.com.my>> Wah..ini yang dikatakan, all in one! Hehehe..busy sangat ye cikgu..tak pe, minggu depan cuti sekolah, boleh rehat sikit. Macam manalah bayangan Nazirah terhadap dapur mama? Agak-agak ada macam Nigella Lawson punya dapur yang ngadap taman tu ke? Eee bestnya!
40. rozzan>> Ha ha ha....tok sah kata BM...everything is still in the kotak la bro. My house belum furnished lagi, so semuanya dok dalam kotak sebab kebanyakannya we bought yang build in punya....tak tahulah bila nak buatnya...have to settle some things first before proceeding with the interior. Letih dah kita menunggu ni. Meanwhile, just for the sake of lepas gian, I borrowed my sister's small oven. Jaaaaadilah!!
41. Auntie_muah3x musitamas@hotmail.com>> How I wish I am there with you. Leh gotong royong tolong akak kat dapur kan. Mesti kecoh dengan mulut kita dua orang yang pot pet pot pet tak renti renti! At the end of the day, penat bercakap sama je dengan penat memasak! Hehehehe...tapi tak kisahlah...janji meriah, ye tak?
42. << jeff >>>> Rotiiiiii...rotiiii...saper mau beli roti. Macam macam roti adaaaa...
43. ::arrembawi::>> Waalaikumussalam arrembawi. Alhamdulillah hari ni dah ok sikit. Alahai kesiannya mama dengar...Nampaknya kalau rindu masakan Malaysia, kenalah cuba masak sendiri ye...
44. Linda>> HALOOO....ma skandal dengan CIK Lesung eh, bukan ENCIK Lesung tau....sebab mama dan ada ENCIK Suami chenta hati ku!
45. maya ma_ya79@yahoo.com>> Beli roti tetap beli sebab ma suka roti Gardenia...hehehe..budak-budak ni dapat makan sedap bila mama dia rajin, bila mama dia malas, hok aloh kesian...pepandailah diorang korek apa yang ada....
46. cak>> Sabor Cak sabor.....server tak berapa eloklah tu. Lenkali, kalau tak confident, lepas Cak komen pepanjang, Cak copy dulu....then lepas send, kalau tak gi, Cak boleh paste semula, amacam? Mama selalu buat cenggitu je...Masak lemak - amboi lajunya projek Cak! Muffin - mmm kalau dibenarkanlah bukak gerai hari Ahad, rasanya nak gak. Bukan apa, dapatlah mama menggodam segala jenis muffin. Ma ni suka buat tapi tak suka makan! Sausage roll - Ma tak gunakan breadmaker, tapi ma guna mixer je untuk menguli. Alhamdulillah, kurang-kurang ada gak sebahagian yang kenyang walaupun hanya mata...hehehe....
47. Cinta Dhinas Azraaei>> Thanks Dhinas for sharing the recipe. InsyaAllah mama cuba nanti tapi kena ganti those seafood dengan ayam la kot sebab anak-anak ma tak berapa suka seafood. Ruginya! Hehehe....Mama di Malaysia dan tak pernah lagi sampai ke tempat Fasha tu...walaupun kalau ada rezeki, teringin gak nak ke sana....
48. Cinta Dhinas Azraaei>> To plug in music to your page, try browsing this page : http://arif41man.fotopages.com
49. mummy jam>> Eee lom sampai standard nak bukak kedailah mummy...sendiri makan, lepaslah....
50. diba>> Magicnya akan datang bila dah selalu prektis....jadi kenalah prektis ye....tapi kalau mencuba sesuatu resipi, buatlah setengah adunan saja dulu ye...
51. yana>> Pandai Yana tengok. Memang lembut walaupun dah simpan sehari dua.
52. kamalina>> Thank you Kamalina. Roti ni memang lembut. Resipi yang baik...thanks to Anim.
53. mrs.apple mrs.apple@gmail.com>> Boleh apa nyer? Order? Hehehe...sekali bila orang order, roti mama jadi keras kejung kot...dolat! Hehehe....
54. Ibu NF>> Ibu NF uli dengan tangan ye? Mama uli guna mixer, tu sebab doh jadi elok agaknya. Ma rasa, kalau ma uli dengan tangan, harus tak jadi...hehehe...Tak apa, Ibu NF jangan putus asa ok. Cuba dan cuba lagi ok....
55. kuzi>> Pandai Kuzi...mmm silap-silap kan....tuannya gebu dua macam dari roti yang gebu semacam tu...wakakaka...
56. cik_bawang urban_dream85@yahoo.com>> Happy mama dengar kawan-kawan cik bawang suka makan kek yang cik bawang buat. Sib baik, cik bawang dah kembang, kempis semula. Kot kembang tak kempis-kempis, parah juga nanti!
57. dOd>> Rahsianya....gunalah mixer untuk menguli
58. kamalina>> Terima kasih kerana mencuba dan terima kasih jua sebab inform mama ye. Seronok mama dengar. Buat muffin memang teramatlah senangnya...main cebur-cebur je. Tak makan masa dan tak sempat keluar peluh pun...
59. Phalinn>> Tu la, mama pun lama tak nampak Phalinn di sini. Phalinn sibuk nak exam hari tu kan. Congratulations on your graduation. Nanti posting di mana?
60. rossya>> Hai KAKKKK!!! Happynya tengok akak di sini. Psst...jangan tak tahu...kita punya bread machine still dalam kotaklah kak. Malas nak bukak sebab tak de tempat nak letak. So far, kita uli menguli ni semua guna mixer je....
61. mknace mknace@gmail.com>> Mmmm.....
62. Nini hazlini5555@yahoo.com>> Lapar, makan ye, jangan biar perut masuk angin...
63. mieza>> Pada mama, insyaAllah buat roti ni senang je kalau ada mixer la. Oh, Mieza dah cuba buat apam indon eh. Alhamdulillah hubby Mieza suka. Nanti bolehlah cuba resipi yang lain pulak ye....
64. << jeff >>>> Amboi, siap nak makan dengan jam marmalade ye...jangan banyak sangat, nanti cacit jiji!
65. fazizaid>> Cicah dengan apa pun sedap sis...hehehe...
66. Dyna Nora dye_nora@yahoo.com>> Tak dapeklah den nak nolong....hehehe...kenalah pujuk baikkk punya....
67. nabialishad>> Lor, lenkali beli lebih sket yis, buat supply kat rumah...tak apa, minggu depan buat na....
68. dR ali drali@miosh.net>> Kat sini, tak de ler plak mamak yang jual roti ni, jadi, kenalah buat sendiri....
69. nizza-abira abira_nthebeast@yahoo.com>> Hi Niza. Ye mama pernah tinggal komen kat fp Niza.
70. mommy_d&d>> Busy lerr.....bukan nak tunggu 100 komen. Hehehe...manalah ada peminat seramai itu cik wei! Oh, tembak mama lagi sekali eh Nanti ma jawab ok...
71. muni>> Waalaikumussalam sis. Apa khabar? Kita selalu jengok rumah sis, tapi tak berupdate, sis busy ye?
72. Umi-kal>> Alah auntie, kita dah biasa buat, tu yang alhamdulillah nak menjadi tu. And then, it's not my 'air tangan', it's more like my 'air mixer'. Hehehe.....Mixer yang menguli, tangan dapat nama...huhuhu....
73. leen>> Bagus budi bahasa ye....siap mintak tumpang lalu....hihihi....
74. chepah chepah75@yahoo.com>> Kena practise selalu Che' Pah. InsyaAllah jadi nanti. Mama tak pernah guna breadmaker, so tak tahulah nak cakap cam mana....
75. lindahpadlee>> Wahhhhh Lindah nak naik pelamin ye...tahniah dik....moga berbahagia hingga ke akhir hayat ye......siapalah jejaka bertuah yang dapat mencuri hati si gadis manis ni ye....nanti post gambar kat fp ok....
76. tuan gerai njnurul@yahoo.com>> Tak apa, nanti kalau dah suka visit, lama-lama ter'try' gak tuuu...percayalah.....
77. Cinta Dhinas Azraaei>> Mama balik kampung la.....
78.Irene Yaya>> Taklah terror mana...takat bolehlahhh......Nanti anak dah besar sikit dan dah pandai makan, mesti Irene pun akan teruja nak buat sendiri....
79. anoi43 anoi43@yahoo.com>> Waalaikumussalam...silalah.....
80. OnFarisha onfarisha@yahoo.com>> Belum cuba, belum tahu! Tapi kalau nak cuba, buat separuh adunan dulu ye.....
81. Eryne Jasmin eryne1908@yahoo.com.my>> Mama uli roti ni dengan mengguna mixer aje Eryne. Mama punya bread machine dok dalam kotak lagi....
82. Shida>> Good luck ye dalam usaha kecek mengecek tu. Nanti kalau dah dapat, kenalah rajin menguli roti ye. Mama uli roti semuanya guna mixer je. Bread maker dok dalam kotak lagi. Shortening tu lemak sayuran. Kalau tak ada, gantikan aje dengan butter.
83. MummyRoz sabrinabubble@gmail.com>> Hehehe...anak pun pandai komplen ye Mummy Roz. Tak apa, lepas ni mummy uli roti sekali, pas tu sambung balik buat kek shantik shantik untuk santapan mata mama ok...
84. mama NZ>> InsyaAllah jadi. Dulu kat Malawi, mama pun tak guna bread softener sebab tak de...alhamdulillah jadi juga..


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net