By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 14-Aug-2007 21:21 Email | Share | Bookmark
CHOCOLATE CHIPS MUFFINS (Nigella Lawson)

 
 
It's been a few days already, we can't do any updates on fotopages. But tonight, I think all the problems had been sorted out. Thank you to the Fotopages Team that's involved. We appreciate it very much!

Actually I was so excited to update the page since last Sunday night. Just wanted to tell the whole world that I've found my long lost friend. Want to know who? Click at Belle to find out who she is.....

As usual, my routine for Saturday, Sunday and Monday remains the same. And as usual, back from visiting the kids, the same thing will happen so I might as well skip that part today and forever, maybe...hahaha.....Ok, these were what Fatin had ordered....



For the Chocolate Chips Muffins, I tried a new recipe actually. It's Nigella Lawson's recipe brought up by Mak Lang and HaniRN at Forum Cari. Thanks to both of you. Well, if you're wondering what the feedbacks are, because Fatin had shared the muffins with her friends, these were what they have to say, via sms.....



Quote:
Winnie said : Veli gd veli nice tasty. Next time must remember 2 bring more and teach Winnie how 2 make muffin. N thks.

Ying Jia said : Hi Aunty...Thanks for the muffin. Taste really nice. Aunty is really a good cook...And sorry for the trouble.

Nadia said : Salams anti. Kek muffin coklat sdp la. Nanti anti dtng anti bwk bnyk sket tau...nadia suka sgt la..thnk


So I need not say more here, as those messages speak on my behalf! I present you my Chocolate Chips Muffins...


CHOCOLATE CHIPS MUFFIN
Source : Nigella Lawson

Ingredients :

250 g flour
2 teaspoons baking powder
1/2 teaspoon bicarbonate soda
2 tablespoons cocoa powder
175 g castor sugar
150 g chocolate chips
250 ml fresh milk
90 ml vegetable oil (75 g butter)
(I used corn oil)
1 egg (L size)
1 teaspoon vanilla essence

Method :

1. Sift flour, baking powder, bicarbonate soda and cocoa powder into a big bowl. Add in sugar.
2. In a different bowl, combine oil, fresh milk, vanilla essence and egg. Use a whisk.
3. Pour in all the liquid into the dry ingredients. Using a whisk, mix until just blended. Do not overmix.
4. Fold in the chocolate chips.
5. Spoon the batter into the prepared muffin cups slightly more than 1/2 the cup.
6. Sprinkle extra chocolate chips on top.
7. Bake in a preheated oven at 180 c for 20 minutes or until skewer comes out clean.



Quote:
CHOCOLATE CHIPS MUFFINS
Sumber : Nigella Lawson

Bahan-bahan :

250 g tepung
2 sudu kecil serbuk penaik
1/2 sudu kecil soda bikabonat
2 sudu besar serbuk koko
175 g gula kastor
150 g chocolate chips
250 ml susu segar
90 ml minyak sayuran (75 g mentega)
(Mama gunakan minyak jagung)
1 biji telur (L size)
1 sudu kecil esen vanilla

Kaedah penyediaan :

1. Ayakkan tepung, serbuk penaik, soda bikarbonat dan serbuk koko ke dalam mangkuk yang besar. Masukkan gula.
2. Di dalam mangkuk yang lain, tuangkan minyak, susu segar, esen vanilla dan telur. Gaulkan hingga sebati mengguna kan whisk.
3. Tuangkan kesemua cecair ke dalam adunan tepung dan kacau menggunakan whisk hingga sebati. Jangan terlebih kacau.
4. Masukkan chocolate chips.
5. Sudukan bater ke dalam mangkuk muffin lebih sedikit dari separuh mangkuk.
6. Taburkan sedikit chocolate chips di atasnya
7. Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 180 C selama 20 minit atau sehingga masak.






Ceritamu ceritaku....
Quote:
1. mamazieza>> Sekotak je cukup eh ma? Buat bekal dalam kereta eh? Ok set...kita bekalkan sekali air mineral eh...tak bagus minum manis-manis sebab dah makan manis kan...
2. mamasya>> Hehehe....kawan tu nyoroklah...tak tahu macam mana leh tak perasankan dia! Tapi memang gumbira tak terkata bila re-united! Ooo mamasya ni chocoholic eh!
3. kuzi>> Seronoklah kalau Kuzi dekat, ada gak orang nak order muffins mama....lehlah mama try buat memacam muffins sebab ma suka nak try segala resipi tapi tak ada pulak yang sudi nak makan. Nanti takut membazir pulak!
4. kamalina>> Mama selalu taip kat notepad dan savekan entry tu. Bila nak update, mama copy and paste je. Kalau macam tu, let say kita tekan update, kalau ada problem pun, taklah tension sangat, boleh cuba semula. Tq to Mak Lang dan harniRN sebab upkan resipi ni....
5. mamahouse mammahouse@gmail.com>> Shhhh....jangan cakap saper, biar diorang tekan sendiri kat Belle dan tengok saper di balik tabir!
6. kamalina>> Boleh gunakan susu cair, mesti lagi sedap sebab lebih lemak!
7. dOd>> Hehehe....ini yang bagus ni...maknanya, daku selalu di kotak fikiran mu itewwwww....hehehehe.....
8. fazizaid>> The cookies in the tag, recipe to be updated soon. Kita orang Melaka. Tapi saja suka layan budak-budak ni ha cakap nogori...
9. << jeff >>>> I can see you're back...leaping with joy eh? Dah update ke lom? Baik update cepat sebelum FP ni terpeleot lagi sekali.... Actually ma tak berapa suka makan muffin tapi cukup suka bake muffin. Now dah ada 'pelanggan tetap' aka my daughter's friends, leh lah selalu projek muffin every Saturday. Syoknya!
10. Muna>> Ha ha ha...Muna is sooooo funny! Sib baik ler kata nak ikut gaya Nigella je, kot le Muna kata nak kitchen sejibik Nigella punya, mau pening kepala cik abang nak menjawab tu!
11. Nur>> Ma tak boh lebih sebab takut manis sangat pulak nanti....
12. lynnhassan lynnhassan@yahoo.com>> Itulah kan, kalau orang cantik memasak, keluar kat TV, semua nampak sedap walaupun hanya campak-campak je kan...
13. Hajar>> Hmmm..macam ni, kalau dia buka warung makan, mesti penuh sesak orang datang!
14. Steve Troy>> Definately....yummy chocolaty!
15. shy>> Cuba nanti ye Shy. Mama seronok dengar orang kat rumah semua suka hasil air tangan Shy masak mee kuah. Leh la cuba memacam yang lain...
16. masriyah>> Memang senang je nak buat muffins ni...nanti Masriyah cuba ye....
17. hanieliza>> Akak punya resipi bun tu lah pada kita, best of the best yang terbest! Dahlah senang nak buat, tak makan masa lama pulak tu. Then yang paling penting...sedap bukan main! Bukan jack tau kak, cakap betul nih! Ha ah, this weekend diorang balik, sure meriah dapur kita...ke...meriah warung depan...hehehehe....
18. Sabrina>> Ala...bagi chanlah dulu mama nak puas puas buat muffins. Nanti dah jelak buat muffins, baru mama test market buat mende lain...Mama ni memang bukan good cook, tapi kalau bagi kat budak-budak tengah naik ni yang sentiasa lapar, semua pun jadi sedap so mama pun naik pangkatlah sket jadi good cook...ntah ntah, diorang tu jack mama je...wakakaka...sib baik ma tak perasan jadi good cook!
19. ida isk merpati66@yahoo.com>> Bukan kata Fatin je, kenkawan dia pun tumpang sekaki gak order sekali tu! Hehehe..Seronok le plak haa...
20. mamaqil>> Terima kasih mamaqil. Alah, masakan mama, biasa biasa jek...
21. zanaz70>> Ok aa...you be good girl, auntie make for you muffin oso ok.....
22. snowy>> Hehehe...sepelaisssss!!!! Jangan mare aa...
23. MaDiHa>> Cute memang kan kawan ma tu. Hehehe....Sementara semangat tengah membara tu, cepat cepat masuk dapur sebelum tinggal bara je...hahaha...mama taklah rajin mana memasak....masak tu pun sebab nak makan...
24. Lee Lin>> Mengancam selera tak pe, jangan mengancam negara, nanti I.S.A dalam jugaaaa......
25. mommy_d&d>> Lor, blur gak memula. Sib baiklah baca sampai habis! Sabor yo la!!!
26. leezsa halimatul_liza@yahoo.com>> Sila-sila cuba ye, jangan malu malu, jangan segan segan....hehehehe...macam jual minyak Dhab ler plak haaa.....
27. leezsa leezsa@yahoo.com>> Gini, Leezsa buat dua dua sekali gus, tapi buatlah half adunan each. Barulah your wish is your command...hehehe....
28. cik_bawang urban_dream85@yahoo.com>> Muffin tu memang moist. Ha ah Cik Bawang, jejak kasih wei...syahdu je di pertemuan tersebut...cuma tak masuk TV je!
29. sofu>> Ee mana terrornya. Sket sket sekadar nak tipu tipu budak budak lapar tu, bolehlah....hehehe...nanti kan...mama nak belajar deco cuppies pulak...tentu syok nih...wakakaka...besornya cita cita...ntah jadi ntah tidak!
30. nabialishad>> Amboi...lama tak muncul, tetiba keluar, dah jadi Minah Rock plak dak Nabia ni...apa kes??? Wakakakaka....
31. rinnchan>> Tu la kan...kesian kat sausage rolls tu...terpinggir jek...ahaksss!!! Bukak cafeteria? Alahai, lom capai that standard lagi la....Tapi mana tahu kan...kot manis mulut Rinn...Aminnn....
32. mrs.apple mrs.apple@gmail.com>> Boleh! Nak ke?
33. ina>> Adik beradik la tu, tapi mama punya, 'anak sulung' kot, Ina punya 'anak bongsu' anak zaman moden!
34. umi-kal nasution>> Tapi I think, memang sedaplah this muffin...sebab dia moist sket. Hihihihi...kelakarlah auntie, beriya sungguh nak berkenalan dengan my long lost friend eh? Tu la kawan baik kita sedari dulu, kini dan selamanya...chewah....
35. umi-kal nasution>> I think they managed to solve the problem kejap je last night. Then I think pagi ni tadi dah stuck balik. Kena bersabarlah. I think they're still fixing...
36. kamariah kamarudin kamariah1955@hotmail.com>> Hihihi...ada gak yang admire my 'fren' eh...hmmm sis, you tak bawak your 'friend' sama ke sana ke? My 'friend' tu jadi lost sebab dia tak leh ikut naik flight...dia naik kapal...hehehe... I think FP ada masaalah kot...
37. Zaza>> Sorry my dear...you wish is not my command...beyond control la...hehehe...insyaAllah you will find the time ok....kumpul dulu resipi mana yang berkenan...nanti bila cuti, pulun seharian dok kat dapur ok
38. Nazra Z>> Weeewitttttt
39. marcia>> Masa mama ternampak je page tu kan, mama excited tau, sebab orang sekampung masuk majalah! Ma kata, esh ni macam Marcia ni....ma baca sampai habis...kot ler ada nama Bob terselit ke, just nak menguatkan lagi telahan mama tu kan...hehehe...
40. Syahani mamasyahani@yahoo.com>> Oh yo ko...alahai sorrylah mama tak kenal sebab mama bukan ahli RN. Anyway terima kasihlah discover this lovely recipe ye....
41. boxhousestudio>> Buat tau...senang memang...cebur je!


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net