By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 11-Aug-2007 18:00 Email | Share | Bookmark
KERABU EPAL HIJAU

 
FRIEND....described by Dictionary dot Com as :
1. A person whom one knows, likes, and trusts.
2. A person whom one knows; an acquaintance

But I think, it's more to that, in a friend. Not necessary we have to know them personally, they can still be our friends and I think I am lucky as I have quite a huge number of friends, be it whom I know in person or just in the cyber world. Thank you to all of you my friends.......

Why suddenly mama writes about FRIENDS? Well, this afternoon, I received a sweet sms from Haleema all the way from Johannesburg, South Africa, and at that time, it was still early in the morning over there. This is what she sent me....


Thinking of U is EASY
I do it EVERYDAY
Missing U is a HEADACHE
that NEVER goes away
Although i smile & let it be
no one can miss U more than I do....!


Isn't that sweet? I miss you too Hal and all our friends back there.........take care gals......

Oki doki, lets move on with our makan-makan story. These were what we had for dinner yesterday night....

For today's recipe, I am going to share with you the Kerabu Epal Hijau which I came across at Anim's Fotopages. Thank you Anim for sharing this lovely recipe with us. And with a slight alteration, to suit my tastebuds, I present you Kerabu Epal Hijau.



KERABU EPAL HIJAU

Ingredients
:

2 green apples - shredded
1 red chillie - sliced
1 onion - quartered n sliced
carrot - shredded
mint leaves
(I omit this as it's not available at home)
1 teaspoon lime juice
salt n sugar to taste

* I added crushed black pepper and olive oil

Method :

1. Mix shredded green apples, red chillie, onion, carrot and mint leaves in a bowl.
2. To prepare the dressing : Mix lime juice, salt, sugar, black pepper and olive oil.
3. Pour the dressing into the vegetables and set aside for 15 minutes.
4. Ready to serve.


Quote:
KERABU EPAL HIJAU

Bahan-bahan
:

2 biji epal hijau ~ dihiris
1 biji cili merah ~ dihiris
1 bawang besar ~ dihiris
lobak merah ~ dihiris panjang
daun pudina
1 sudu kecil jus limau
garam
gula
* Mama tambah lada hitam ditumbuk dan minyak zaitun

Kaedah penyediaan :

1. Campurkan bahan-bahan yang telah dihiris, ke dalam mangkuk besar.
2. Untuk menyediakan 'dressing' : Campurkan jus limau, garam, gula, lada hitam dan minyak zaitun. Kacau biar rata.
3. Tuangkan dressing ke atas sayur-sayuran dan biarkan selama 15 minit.
4. Sedia untuk dihidangkan.




Ceritamu ceritaku....
Quote:
1. Sabrina>> Berkawan biar seribu, berkasih biar satu, bermusuh tak mahu! . Dah ramai yang cuba kerabu ni Sab. Mama jumpa first time kat page Anim. Then Kak Liza pun dah buat dah. Ha ah, kerabu ni ada rasa masam-masam...nanti Sab cuba sikit dulu ye....
2. mamasya>> Betul tu mamasya, kalau kawan just cakap hello je pun, dah cukup bermakna sebab itu tandanya dia mengingati kita kan...hehehe...silap silap apple tu jadi pie pulak nanti
3. mamazieza>> Perhh...dasat aar mama punya falsafah! Kita sayang mama la ma....muahhhsss....big hugs....
4. cek de sam>> Kita akan lebih appreciate kawan bila di perantauan kan? Bila berjauhan dari keluarga, kawan-kawan la yang jadi keluarga kita. Dan kawan cyber pulak, adalah tempat kita menimba pelbagai ilmu, ye dak....
5. yangmazni>> Kelakarlah bila Maz kata naik basikal tu...tak dapat ku bayangkan! Maz naik beskal tua dengan cik abang lalu kat celah celah bunga tulip tu...wahhhh romantik gitu! . Kalau apple hijau kat sana manis, lebihkan sket perahan limau ler nak bagi that tangy taste tu. Hehehe...memandai-mandai lak mama!
6. hanieliza>> Haleema memang selalu hantar sms yang menyentuh hati. Memang akrab sungguh dengan dia. Masa di Malawi dulu, yang buatkan kita kurang sikit rasa homesick adalah kerana rakan-rakan cyber la jua....they keep me occupied and made me happy. Tak lupa juga moral support di kala kita down. Terima kasih kawan-kawan cyber ku semua....
7. << jeff >>>> Tak yah pilih pilih bro....makan je semua!
8. dOd>> Memang sedap Dilla....kalau makan dengan nasi minyak kot lagi sedap...
9. Nur>> Ngendeng banyak pun tak pe Nur!
10. Anna>> Ha ah Anna, mesti sedap kalau dengan nasi minyak ke nasi tomato ke....alhamdulillah so far, kawan-kawan ma semuanya baik-baik belaka. Tapi kan Anna, I am the kind yang suka keep in touch...mama tak mau hilang kawan, if possible.
11. Aliza>> It's worth trying!
12. auntie fliffy>> InsyaAllah will update kalau ada benda yang nak diupdatenya...hehehe...hugs and kisses to Adam & Damia
13. Penyulawa penyulawa@gmail.com>> Terima kasih kat Anim la kerana berkongsi resipi unik ni dengan kami semua. Eh of courselah mama nak jadi kawan Anim....mana tahu leh dapat makan roti pree ke...
14. Ana>> Sedap especially masa masih crunchy tu...krapp krupp...pehhhhh!
15. >> Miss you too Dolls. How come can't get thru? Malaysia's country code is 006 followed by my number starting with 01...so on...
16. spongebob>> Hi Popen! Tukar identiti ler plak ha semenjak dua menjak nih! Of course I miss Malawi so very much! 7 years mah! Ikan masin tu, abang punya...ma jamah je...
17. umi-kal nasution>> Try auntie, kot kat kebun auntie ada fresh green apples. Tentu lagi best! True what you said about the friends, especially for those yang dok merantau...kawanlah keluarga kita....
18. rinnchan>> Berkawan biar beribu kan Rinn...Rinn suka sayur eh...so do I!
19. anim angah.anim@gmail.com>> Hmm...inti samoosa ni banyak variety...so yang mana satu yang dimaksudkan?
20. liza>> Esh kenapa panjang sangat advertisementnya!
21. Jie jie>> Cuba ye..sedap dan simple nak buat...main hiris hiris cebur cebur je
22. tab photos tab_tirmidzi@yahoo.com>> Haa...mula-mula...blajo masak air dulu...pas tu goreng telur, pas tu goreng nasi...nanti lama-lama terror aaa.....Jangan marah ye, ma lawak je...
23. kuzi>> Simple je tu menu ma...ha ah, ikan masin tu garing...krappp kruppp bila makan...sodap!
24. ida isk merpati66@yahoo.com>> Sabor gang, sabor...cobak tengok dalam peti ajaib mu kot terpacul keluar ikan masin tu ke....
25. Lee Lin>> Tu yang membangkit selera nak makan tu!
26. Roylazim>> True...at least you know, someone is thinking of you! Menu simple je tu sis, can be ready in less than an hour!
27. nic>> Lihatlah kekreatifan kawan-kawan di alam cyber ni kan....mama ni ngikut je dari belakang...
28. mama ca mierafaziera@yahoo.com>> Ni kerabu omputih kot...wakakakaka....Eh memang tersangatlah senangnya Mama Ca. Main hiris hiris cebur cebur je. Untung saper jadi fren mama Ca...sebab mama Ca sayang semua fren...so mama ni fren mama Ca gak ke?
29. kakmOn>> Hi Kak Mon...actually ikan masin kalau kena dengan apa pun pasti malatop. Tapi tu la, kita dah kena pantang pantang sket tang ikan masin ni...
30. Eryne Jasmin eryne1908@yahoo.com.my>> Eryne...memang fotopage menghadapi masaalah beberapa hari ni. Cuba lagi nanti ye....
31. Eryne Jasmin eryne1908@yahoo.com.my>> Jangan tak cuba kerabu tu, sedap tau!
32. sofu_ummi hanis>> Memang sodap pun!
33. MaDiHa>> Hihihi..mama tak tahu apa nama. Main beli je. Ye la kot. Hehehehe....Kesianlah orang belakang tu yek... Kalau ma makan dengan Madiha, ma nak jadi orang depan la, sebab kalau jadi orang belakang, nanti miss soru!
34. fifi fad>> Recipe to be uploaded in my future entries insyaAllah, kalau ingat...hehehe...
35. ayang77 suhailafauzi@yahoo.com.my>> Terima kasih kerana sudi visit fotopage kami. Mama punya tabiat, memang kalau nak bagi orang resipi, mama akan bagi yang betul. Tapi kalau resipi tu mama tak boleh bagi atas alasan tertentu, janganlah tanya, memang mama tak bagi terus sebab daripada ma bagi resipi tipu, baiklah tak payah bagi...itulah ma punya prinsip. Bukan apa...mama tak mahu orang membazirkan bahan-bahan dengan mencuba sesuatu yang salah...
36. mamadarwisy>> All the best to baby Aqil
37. RosLeenda rosleenda66@yahoo.com>> Betul tu Leen, tu sebab mama suka makan epal hijau...Terima kasih kerana sudi mengingatkan mama ye....
38. Zaza>> It is nice to have good friends around you. You won't feel all alone right! As for the alphabets, all for the love of baking...hahaha....Olive oil in kerabu, it's actually the dressing for salad...
39. Muna>> Ala...Muna ada beli extra tak? Ma pun nak gak...so that idaklah rasa bersalah sangat bila rasa seluar tu dah ketat...wakakakaka....ada ada je la Muna ni!
40. << jeff >>>> Ha ah bro..it seems problem since the night before. Can't do anything with the fp.....not only yours ok...don't worry....
41. mama mamacollections@yahoo.com>> Tumpang lalu ye?
42. Azfa azfahaneesyed@yahoo.com>> Waalaikumussalam Azfa. Terima kasih lah kerana rajin surf page mama ye. Mama buat page ni pun, in the spirit of sharing. Biar kita semua rajin-rajin ke dapur dan dapat mencuba segala macam resipi dan yang penting sekali, kita boleh buktikan pada diri sendiri yang kita pun boleh memasak sedap-sedap, betul tak? Self confidence tu penting! Tang resipi tu pulak, you must accept the fact yang not everybody is willing to share their recipe which maybe they consider as secret recipe. So, tak payahlah mintak kat dia lagi ye, Azfa cari source lain. InsyaAllah ada and especially members kat Fotopages ni, ramai yang suka kongsi resipi....so, welcome to our world! Chewah...cam bagus je ma promote! Hahaha! Yup, ma rasa memang ada problem with updating fotopage these couple of days. Tak apa, KIV dulu ye, nanti kalau dah settle problem, bolehlah update semua. By the way, nanti Azfa bagilah your link, boleh kami beramai-ramai bertandang ke 'rumah' Azfa ye....saja nak bagi meriah!!!
43. boxhouestudio boxousestudio@yahoo.com>> Waalaikumussalam Tun. That's right...actually ada yang kata, since Saturday night lagi dah stuck. Ada problemlah tu kot, diorang fixing agaknya...Ntah eh, mama tidaklah pulak begitu tertarik nak ke SR tu...tapi kalau KFC ke McD ke, okay je...hehehe...ni sebab dah dipengaruhi selera anak-anak ler ni! Sedap dan senang je nak prepare that kerabu epal hijau, nanti Tun cuba ye. Untuk kerabu ni, mama tak de pulak rendam apples tu dalam air garam. Tapi kalau mama potong untuk makan gitu, memang mama rendam dalam air garam so that dia tak birat/lebam.
44. syawal-echa>> Alahai chian kat echa.....nanti buat ye...
45. leezsa halimatul_liza@yahoo.com>> Bila tengah puasa, jangan tengok gambar makanan banyak-banyak wei...nanti potong markah...hehehehe....tak pun, nanti mamanya telan air liur, buruk lak ropa, cam bas kilang, bak kata Adam...wakakaka
46. mama adam mukhriz>> Hok aloh, busy gilos wat gapo tu! Hehe...excitednya dia dah leh boh komen ye....
47. masriyah>> Mama rasa pun gitulah...masam tu, lawankan masin tu...peh, ada kick oo...
48. kuchai>> Hi Kuchai dear, long time no see...Miss u too girl...eh, don't drop too much saliva nanti basah baju tu...hehehe...
49. kamalina>> Esh...sabor....baiklah gi tidur dulu...esok esoklah pulak makan kerabu epal hijau tu. Karang dah makan banyak sangat, susah pulak nak tidor
50. Azfa azfahaneesyed@yahoo.com>> Most welcome Azfa. Next time, bila Azfa komen, letaklah link Azfa kat ruangan link kat bawah tu ye, senang kami semua klik dan terus sampai rumah Azfa....
51. .::MaMa FaRiS::.>> Tak suka kerabu ye? Tak apalah, kalau suka epal pun okay gak, healthy jugak tu....
52. maslinda123>> Tapi kalau dah teringin tu...cili merah pun hentam je la. Mama cam tu la, masa kat Afrika dulu, kalau nak makan sesuatu, mama hanya alter dengan bahan yang terdekat. Janji dapat makan....
53. Acik bada_ahmad79@yahoo.com>> Hi Acik...long time no see Kerabu epal tu memang sedap.


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net