By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 9-Aug-2007 21:21 Email | Share | Bookmark
MOIST CHOCOLATE CAKE (AMY MUSTAFA)

 
As mentioned in my previous entry, I'll reveal what I made for my guests last Monday night. Actually hubby's cousin, wife, daughter and mom aka hubby's aunt came by at around 8pm. They were joined later by our friends Jamuna and Jose. We knew them when we were together in Malawi. It's good to meet them again after these years. They left Malawi much earlier than us. Had a lovely chat, mainly about Malawi....how I miss Malawi.....tempat jatuh lagi dikenang...inikan pulak tempat tinggal 7 tahun....7 years is not a joke!...



These were what I managed to prepare for my guests...just a simple menu......

And for the Moist Chocolate Cake recipe, my thanks goes to Amy Mustafa for sharing this recipe with us. Psst Amy...I've tried another recipe from your page too...soon to be updated! Enjoy yourself in London dear....



MOIST CHOCOLATE CAKE

Ingredients
:

250g flour
250g castor sugar
250g butter
5 eggs
1 tsp baking powder

1 cup cocoa powder
1 cup brown sugar
1 cup plain water

Method :
Heat water, cocoa powder and sugar in a pan. Let it boil for a while until the mixture becomes slightly thick.
Turn of fire and leave to cool.
Beat butter and sugar for 10 minutes. Add in eggs one at a time. Add in flour and baking powder. Finally add in the cooled chocolate mixture.
Steam in a round 12" baking pan lined with baking paper and cover with foil.
This cake will take approx. 2 hours to steam but is worth waiting for....

Ganache :
250g Double Cream
250g Cooking Chocolate/ Belgium Chocolate (is even better )

Place double cream in a pan and let it boil.
Break chocolate in small pieces and place in pan.
Turn off heat and stir chocolate until melt.
Leave overnight in fridge and it will be ready for use the next day....



Quote:
KEK COKLAT LEMBAB

Bahan-bahan
:

250g tepung
250g gula kastor
250g mentega
5 telur
1 sudu kecil serbuk penaik

1 cawan serbuk koko
1 cawan gula perang
1 cawan air

Kaedah penyediaan :

Masukkan air, serbuk koko dan gula perang ke dalam periuk. Biarkan mendidih seketika dan bancuhan menjadi sedikit pekat.
Padamkan api dan biarkan sejuk.
Pukul mentega dengan gula kastor selama 10 minit. Masukkan telur satu per satu.
Ayakkan tepung dan serbuk penaik dan masukkan ke dalam mentega.
Akhir sekali, masukkan bancuhan koko dan kaup balikkan hingga sebati.
Kukuskan di dalam loyang bulat berukuran 12 inci yang telah dialaskan dengan kertas. Tutupkan loyang dengan foil untuk mengelakkan air dari terjatuh di atas kek.
Ianya mengambil masa kira-kira 2 jam untuk dikukus.

Ganache :

250g Double Cream
250g Chocolate Masakan

Tuangkan Double Cream ke dalam periuk dan biarkan ianya mendidih.
Masukkan kepingan kecil coklat masakan ke dalam double cream tadi.
Padamkan api dan terus mengacau krim tadi sehingga coklat cair.
Biarkan di dalam peti ais semalaman dan sedia digunakan keesokkan harinya.

Nota :

1. Mama gunakan majerin.
2. Mama hanya membuat separuh adunan.
3. Mama tidak menutup loyang dengan foil sebaliknya mama balutkan penutup kukus dengan sehelai tuala bersih untuk mengelakkan air dari tudung kukusan dari jatuh ke atas kek.


Quote:
Happy moments, praise Allah (SWT)
Difficult moments, seek Allah (SWT)
Quiet moments, worship Allah(SWT)
Painful moments, trust Allah (SWT)
Every moment, thank Allah (SWT)


Salaam Jumaat,


Ceritamu ceritaku....
Quote:
1. kamalina>> Ala, nampak je banyak hidangan tu, tapi semuanya sempoi sempoi je....cebur cebur je siap....
2. Aliza>> Ala...biasa jerr....
3. mamahouse mammahouse@gmail.com>> Weekend ni tak de order ke Mai? Nanti sibuk memasak, lupa siapkan order orang pulak
4. << jeff >>>> Haa...takut mama suruh gosok gigi lagi eh....
5. Jie jie>> BEWARE!! I can read your mind!!!
6. masriyah>> Dulu kat TV kan ada iklan.....hitam itu menawan....
7. lynnhassan lynnhassan@yahoo.com>> Memang betul apa yang Lynn ajar tu. Kalau kaup balikkan putih telur yang dipukul gebu, kemudian sekali, kek akan menjadi begitu ringan. Mama ayak tepung 3 kali.
8. boxhousestudio boxhousestudio@yahoo.com>> Sabor Tun....saborr.....bertenang...
9. anna>> Biasanya kalau kek distim, ianya lebih moist. Anna be tough ok...don't worry, be happy cam ni... hehehe
10. Aliza>> Most welcome Aliza. What a fun game you had with your mom resulting in you being such a good and confident cook. Bravo!
11. auntie fliffy>> Tu la, agaknya Fliffy dok leka mengulit Adam dan Damia je...tu yang tak terbuat buat kek tu...
12. yangmazni>> Oooooo teramatlah dipersilakan...mama suka kalau orang datang rumah mama, dia makan tanpa segan silu. Tak syok betul kalau orang datang, dia malu-malu nak makan. Mulalah mama terfikir...eh, lauk aku ni tak sedap ke? Orang makan slow je! Tapi tadi, aku rasa macam sedap..waakaka ....masuklah pulak sessi masuk bakul angkat sendirik!!!
13. ~Wanie Sakura~>> Habiskan exam dan belajar tu dulu ok Wanie. Nanti masa cuti, bake lah sepuas hati... Eee nak nuntut apanya...mama ni bukannya pandai nak mengajar orang....
14. mamazieza>> Logik gak tu ma...macam ni, leh la selalu masuk bakul angkat sendiri, kalau larat.. Mama datang mengejut, cam mana nak jamu betul-betul...so jamu main main je la....
15. leezsa halimatul_liza@yahoo.com>> Mama pun sama, kalau ingredients dan stepsnya simple, itu berkemungkinan besar akan dicuba. Tapi kalau leceh leceh step dia...kensalam je la....
16. mamasya>> Cuba jangan tak cuba....
17. zanaz70>> Sila...sila...kek tu...ntah eh, mama rasa ok je, taklah manis sangat sangat.
18. snowy>> Nak letak dalam papercup pun rasanya boleh. Ganache tu untuk toppingnya. Mama tak letak pun sebab malas. Kek kukus boleh dibubuh topping, tak de masaalah. Eh baguslah banyak bertanya, tak sesat jalan, betul tak? Orang yang rajin bertanya ni, dia cepat pandai tau!
19. cik_bawang urban_dream85@yahoo.com>> Ala ciannya anak rantau ni...tak pe, nanti korek resipi, cuba buat sendiri ok cik_bawang...
20. Eryne Jasmin eryne1908@yahoo.com.my>> Mama dah jawab kat page Eryne ye. Nanti Eryne cuba dulu, kalau tak jadi, please get back to me ok....
21. Roylazim>> Yang dapat rasa ke or more like...yang DIPAKSA rasa....hihihihii....
22. nic>> Dasattttttt nya!!!!
23. Eryne Jasmin eryne1908@yahoo.com.my>> Ok, Good luck!
24. Eryne Jasmin eryne1908@yahoo.com.my>> Ma dah hantar kat private message.
25. m3rni3>> All the best!
26. nabialishad>> Ntahnya...sket punya brutal statement dia! Tau...tak pe!


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net