By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 7-Aug-2007 16:16 Email | Share | Bookmark
BLUEBERRY MUFFINS

 
 
 
My daily routine has changed nowadays. I will be quite busy on Saturdays, pretty busy on Sundays and dreadful busy on Mondays!!! Other days....just making myself busy or pretend to be busy! Hahaha... Had to make myself busy or I'll ended up sleeping which I prefer not to or otherwise I'll end up being dreadful lazy! And laziness will make me dreadful tired! Oh gosh, this will carry on if I don't stop!

On Saturdays, since hubby's at home, so it's either we go out, mainly to get the stuffs for the kids or I will be busy preparing what the kids had ordered. Sundays, spent the whole day with the kids at their school. Mondays...uhuhuhu....didn't have time to 'enjoy' my Monday Blues as I will be very busy cleaning the house, Syahmi's laundry, our laundry, cooking and etc etc etc...tak lupa gak....kenkadang tu tertidur...eh...tidur pun satu agenda jugak apa!!!! And yesterday, of all Mondays was the busiest. I had visitors, 2 batches actually and the last visitor left at 12 midnight. Will talk about that, insyaAllah in my next entry. As for today, it'll be about what I brought for the kids last Sunday...But before that, to answer Zanaz's comment in my Saturday 4th August's entry...this is what I have to say......


Quote:
Jiwaku meruntun....ku rindukan anak-anakku....Masih jelas terbayang, kegembiraan yang terpancar di wajah mereka pabila kami tiba di asrama. Masih ku terkenang kehangatan dakapan kasih sayang mereka. Terasa semakin surut rindu seminggu ku. Tatkala menikmati makan tengahari, ku tatap sepuasnya wajah-wajah mereka. Ingin ku abadikan di dalam kotak memoriku. Pabila tiba saat mengundur diri, terasa berat hati ini mengizinkan mereka melangkah pergi....masih jelas terbayang lambaian tangan mereka...dengan ucapan 'bye ma, I love you....' Airmata yang tumpah tak dapat ku bendung lagi..........................................


Last Sunday, brought for the kids, Chicken Fingers Sushi, Instant Pharata Puff with currypuff filling and Blueberry Muffins.



And I'd like to share the Blueberry Muffins recipe with all of you. Got the recipe from the BlueKey Self-Raising Flour phamplet.



BLUEBERRY MUFFINS

Ingredients
:

300g self-raising flour
150 g (2/3 cup) castor sugar
15g (2 tablespoons) milk powder
120g (1/2 cup) butter/margarine
30g (5 tablespoons) honey
90g (2) eggs
165g (3/4 cup) water
3g (1/2 teaspoon) vanilla essence
* I added a bit of blueberry emulco

90g Blueberry filling

Method :
1. Preheat oven to 180 C (350 F).
2. Cream sugar, milk powder, butter/margarine and honey. Beat together until light.
3. Add eggs in stages.
4. Sift in the self-raising flour, and add alternately with the water to the batter.
5. Spoon a tablespoon of batter into the muffin cups, place a dollop of filling in the middle and cover with another tablespoon of batter.
6. Bake for 20 to 25 minutes or till done.



Quote:
MUFFIN BLUEBERI

Bahan-bahan
:

300g tepung naik sendiri
150 g (2/3 cawan) gula kaster
15g (2 sudu besar) susu tepung
120g (1/2 cawan) mentega/majerin
30g (5 sudu besar) madu
90g (2) telur
165g (3/4 cawan) air
3g (1/2 sudu kecil) esen vanilla
* Mama tambahkan sedikit blueberry emulco

90g Blueberry filling

Kaedah penyediaan :

1. Panaskan ketuhar kepada 180 C (350 F)
2. Pukul gula, susu tepung, mentega/majerin dan madu hingga kembang.
3. Masukkan telur satu persatu.
4. Ayakkan tepung naik sendiri ke dalam adunan, silih berganti dengan air.
5. Sudukan satu sudu besar bancuhan ke dalam mangkuk muffin. Letakkan sedikit filling di tengah dan tutupkan dengan satu sudu besar adunan. Bancuhan haruslah separuh dari mangkuk muffin tersebut.
6. Bakar selama 20 hingga 25 minit atau sehingga masak.




Latest update : Salhi has been found well and healthy in Kuantan Hospital. For more details, please visit Feiz's Blog

Ceritamu ceritaku....
Quote:
1. << jeff >>>> Makan cicit cicit aje...nanti tak le cacit jiji...pas tu gi goshok jiji bresih bresih ok....
2. mommy_d&d>> Kilat eh? Silau tak? Kalau silau, jangan lupa pakai spec hitam
3. nabialishad>> Oh..nak jadi anak mama sebab nak makanan eh...ok...boleh, tapi kena dok hostel...amacam? Thank you for offering your shoulder to cry on....kalau basah, jangan marahlah ye...ma kalau leleh, bukan sket sket punya!
4. Mummy hamim2>> Tu la, saper suruh diet diet...hah rasakan!!! Cik abang tu tak kasi baking pasal Imah dah bake banyak-banyak, hempuk kat dia dengan budak-budak suruh perabis...apa kes!!! Kalau mama jadi Taufiq pun, mama buat cam tu...mama lagi brutal, bagi bake hari Sabtu je sebab leftovers leh makan hari Ahad! Wakakakaka...Shian Imah, ingat nak moral support, sekali tu mama gi sokong orang lain plak...ahakssss....Nanti tayanglah mixer baru tu...nak gek cuci mata!
5. BondaRaqynR>> Terima kasih di atas kata-kata semangat dari Bonda ye. Nanti cubalah muffin ni. Pada mama, sedaplah...
6. Shah, Sya, Syahmi>> Hi Mak Yong, apa khabar? Thanks for the advice. Memang mama cuba tak leleh depan anak-anak...lepas diorang out of sight....barulah tidak dapat ditolong lagi! Guard kat gate tu pun dah paham bebeno. Hulur form kebenaran melawat dengan mata yang berair air gitu.....
7. umi-kal kaynasution@hotmail.com>> I don't know for sure tapi normally what I do is...ayak tepung campur baking powder and just leave it like that, bersepah. Then masa masukkan dalam bancuhan, just cut and fold, jangan digodak. Maybe that contributes to the cake rising high sebab banyak udara yang terperangkap....That's my guess la kan....
8. Nur>> Rajin buat muffin sebab buat muffinlah yang paling senang sekali. Main cebur je, siap!
9. Syerah&Zainul utada_hikaru85@yahoo.com>> Nak jadi adik angkat sebab leh order order nak makan apa eh...kalau cam tu, join Nabia dok asrama, nanti ma bawakkan makanan Pandailah Syerah menggodam resipi...mama tak reti....
10. Tina>> Muffin mama tu gebu cam tukang godaknya! Hari tu, kenapa tak mintak adik tolong poskan muffin cups tu kat Tina? Alhamdulillah Kak Mah yang manis tu dah selamat sampai di Kota Bharu ye....
11. Sabrina>> Terima kasih Sab, atas kata-kata semangat tu. InsyaAllah mama ni kuat semangat, cuma leleh je, nak buang habuk dalam mata Puff pharata tu jangan makan banyak-banyak Sab...nanti gomok! Hehehe....Mama memang suka buat puff dan muffin sebab dua dua senang, tapi ma tak suka makan!
12. mamasya>> Begitulah yang dirasa Mamasya, tapi demi masa depan mereka, terpaksalah berjauhan. InsyaAllah setiap hujung minggu kami akan pergi melawat mereka. So kena tahan 6 hari je seminggu....
13. mamazieza>> Sorry ler ma...agaknya dah boring dengar citer leleh tu eh...ampunnn mak Engku.....Hmm...mama kalau gi KL, kalau order takat mende-mende kat atas tu.....tanggung berehhh ma...no hal punya...jangan mama mintak macam Puteri Gunung Ledang tu mintak dah....tak kuasa kita nak siapkan! Hehehehe....
14. fizah>> Jangan tak tahu, itu sastera orang yang dapat C6 masa SPM gara-gara tersalah pilih tajuk karangan...wakakakaka! Yang jadi syahdu tu sebab apa yang diluahkan adalah lahir dari sanubariku ini...chewah...over le plak haa! Fizah tak cuba makan sushi, manalah nak reti makan. Buat sendiri la...sedap la!
15. zanaz70 zanaz70@yahoo.com>> Tu la tu, nak jawab soalan Zana, sampai buat karangan tu! Hmm...mama sebenarnya, hari ni ngantuk tahap gaban, tapi dok tahan tahan...tak mo gak bagi tidur takut bertambah-tambah malas. Pengabisnya terus gosok baju! Kotlah leh jadi cam Zana, terjebak jual kuih, kan bagus, dapat menjana pendapatan! Hehehehe....
16. kamalina>> Power betul ye muffin mama punya bau leh sampai ke sana! Atau....Kamalina ni jiran belakang rumah mama? Hehehe.....
17. Zaza>> Hi Zaza...Welcome to my world of Fotopages. I am not that well known but maybe they just like to sakat me, so that explains the long list of comments here...hahaha...but it's fun tho! I had an eye on a few of the recipes posted in your blog as well, insyaAllah will try it one fine day because as of now, nobody is complaining they are getting 'wider'...just yet...hehehe...
18. inaa>> Memang anak-anak mama tertunggu-tunggu mama datang weekend. Macam last weekend, cikgu Syahmi tanya, kenapa tak pergi breakfast? Dia jawab, nak tunggu mama datang bawa sushi...alahai...manalah tak nak buatkan diorang macam-macam....
19. boxhousestudio boxhousestudio@yahoo.com>> Mama punya sushi ni, tipu-tipu punya stail la Tun. Resipinya mama dah tepek kat Link Sushi kat sebelah kiri page ni. Setiap ibu yang melaluinya keadaan sedemikian lebih memahami....
20. ida isk merpati66@yahoo.com>> Bogelkan muffin? Sebab.....panasssss......
21. Jie jie>> Ada gak yang buat tak sedap...hehehe...bagi muffin tu seksi sket...
22. lynnhassan lynnhassan@yahoo.com>> Suka buat muffin sebab ianya yang paling senang nak buat, godak sesikit je, pas tu bakar. Tak banyak kerja. Tapi....mama tak berapa suka makan...ma suka yang pedas pedas je...
23. nazorro77 nazorro77@yahoo.com.my>> Wah....dramatiknya! Hehehe....
24. yana>> Aik...baguslah Yana ni...mood dia leh tukar in split second!
25. anna>> Anna...Anna...nak tergelak pulak ma baca kisah Anna tu, siap peluk tiang! I can imagine cam mana...kalau mama ler jadi mak Anna masa tu, ntah-ntah, kita sesamalah peluk tiang kot! Dahnya...anak dah menangis tahap cenggitu sekali...mana tahan dong! Oh, Anna guna buku Chef Wan eh? Mama jarang follow resipi dia...ntah eh.....
26. Cak>> Wah Cak masa kecik-kecik dah macam nazir sekolah pulak ye....visit dari satu sekolah ke satu sekolah saban minggu! Hehe...Mama dulu pun, masa dok asrama, memang rasa sedih bila parents nak balik, tapi daklah nangis teruk, leleh je! Tapi ingat lagi, ada satu petang tu, mak singgah kat tepi pagar (hostel ma dekat je dengan rumah parents actually) hulur kuih yang dia beli. Ma ambil kuih, babai mak, then pi kat locker, melalak! Sedih tengok mak susah susah hantar kuih kat kita....Tapi betullah, semuanya untuk kebaikan kita, ye dak? Btw, resipi sushi tipu tipu ma ada kat link belah kiri.
27. Lee Lin>> Maybe Lee Lin overmix the batter kot? Buat muffin ni, dia main kacau sikit-sikit je...or try to fold the flour into the cream mixture instead of godak penuh semangat....
28. Rizan>> Most welcome dear....cantik rumah baru Rizan...
29. aZeeMaH>> Aisehmen...mama tak pernahlah buat lasagna. Ni dah tinggal dua orang, lagilah tak kuasa buat sebab abang bukan suka sangat cheesy things...'Rumah baru' tu, ntah eh, nanti ada mood ma update..tapi bendanya yang cilok sini punya gaklah....hehehe.....
30. IbuA&A>> Ibu nak muffin eh? Kenalah ibu buat sendiri ye....ala senang je buat muffin ni ibu...cebur cebur je....
31. mama ca mierafaziera@yahoo.com>> Jangan tak tahu....mama lom pernah lagi makan kat Kenny Rogers tu....so memang langsung tak tahu cam mana rasa muffin kat situ...
32. mama ca mierafaziera@yahoo.com>> Ala jangan pikiaq pasai nak hantaq Ca gi boarding school dulu la.....nanti sedih je, tak dapat nak gomoi Ca yang montel tu...ai...takkan Ca tak na beradik plak kot?
33. nic>> Dari itu...jangan diet dong!
34. aunidayini>> *hugs* Haaa, barulah dapat tengok wajah manis mu iteww.....
35. :**Mimi**>> Kenalah cuba buat kalau nak rasa ye mimi...
36. fizan yusop>> Masak memang tak leh berhenti sebab semuanya perlu makan
37. Mai-mama Nureen>> Jom jadi jiran mama...rasanya kat deret belakang tu ada lagi rumah kosong kot...hehehe....
38. MAMA mama@mamacollections.com>> Mama tak pakai handbag la...leceh je...
39. MummyRoz sabrinabubble@gmail.com>> Tak tahulah pulak kot letak honey jadi berkilat...
40. kamariah kamarudin kamariah1955@hotmail.com>> Mesti lagi best dapat guna fresh berries kan sis....
41. icatcher>> No, thank you
42. rinnchan>> Tak yah pikir Rinn, budak-budak ni, dua dua orang dah call...mamaaaa...this Sunday can you bring this this this this and that!!! Seronok banget mama...Bukan senang nak dengar diorang request memacam. Yang Fatin lagi syok...dia kata, kawan dia pun tumpang sekaki nak makan muffin! Yang bawak hari tu, semuanya licin licau!
43. s2m3r>> Terima kasih kerana meninggalkan jejak bertapak di page mama ye...Cobaan orang puasa yek...tengok muffin pun sedap...hehehe....


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net