Want your
own Fotopage?








 


By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 4-Aug-2007 23:32 Email | Share | Bookmark
BISTIK TELUR (KAK MAH)

 
 
OH NOOO...I'VE BEEN TORTURED by kaum ibu MEBI...Yang Mazni, Tina and also Puan Mardziah with their stories and scrumptious photos of Kak Mah's lovely food. And because I can't bear the 'pain' any longer, I decided to try out the Egg Beefsteak recipe yesterday. And true as stated in their fotopages, the taste is indeed yummy. So here's the recipe people...Oppps....sorry....thank you very much to the sweet smiling Kak Mah for the recipe and the three lovely ladies for putting them in words or in photos for us to try.....


EGG BEEFSTEAK

Ingredients
:

10 eggs ~ boiled and peeled
1 kg minced meat
5 cloves garlic
1 inch ginger
1 teaspoon white pepper
salt to taste
sugar to taste
2 tablespoons cornflour (I omit this)

Method :

1. Pound ginger, garlic and white pepper.
2. Mix the pounded ingredient with minced meat. Add in salt and sugar to taste.
3. Add in cornflour to thicken. Mix well and let it marinate.
4. Divide the marinated beef to 10 portions.
5. Flatten each portion and wrap the hard boiled egg.
6. Heat oil and fry till golden brown. Remove the eggs and place on a kitchen towel to absorb excess oil.

For the sauce :

1 - 2 fresh red chillies ~ sliced
1/2 - 1 onion ~ sliced
cinnamon, star anise, cloves, cardamon
2 - 3 tablespoons chillie sauce
3 - 4 tablespoons tomato sauce/ketchup
Salt
Sugar
Onion ~ cut into rings
Peas
Cornflour mixed with a bit of water ~ to thicken the gravy (I omit)
(I added diced fresh tomatoes to give it a more tangy taste)

Method :

1. Heat oil in a pot and add in the cinnamon, star anise, cloves, cardamon. Fry till fragrant.
2. Add in the sliced onions. Fry till golden brown. Add in diced tomatoes.
3. Add in red chillies, chillie sauce and tomato ketchup. Stir.
4. Pour a bit of water and cornflour mixture. Stir well.
5. Add in sugar and salt to taste.
6. Leave to simmer then add in the fried eggs, onion and green peas.
7. Halve the eggs and ready to serve.



Quote:
BISTIK TELUR - (KAK MAH)

Bahan-bahan
:

10 biji telur - direbus & kupas kulitnya
1 kg daging cincang - dicuci & toskan airnya
5 ulas bawang putih
1 inci halia
1 sudu besar lada sulah (jenis biji) - kalau serbuk 1 sudu teh
garam - secukup rasa
gula - semanis bahasa (kata Kak Mah)
2 sudu besar tepung jagung @ tepung kanji/ubi

Cara Membuatnya:

1. Tumbukkan lada sulah hingga hancur/halus, diikuti dengan halia dan bawang putih.
2. Ambil bahan yg telah ditumbuk tu dan gaulkan bersama daging...kemudian masukkan garam secukup rasa & gula semanis bahasa...
3. Campurkan tepung jagung untuk bagi daging tu melekat...kalau guna daging cincang buatan sendiri tak perlu campurkan tepung jagung ...gaul rata dan perapkan seketika...biarkan adunan mesra
4. Bahagikan daging yang telah diperap kepada 10 bahagian
5. Ambil sebiji telur rebus yg telah dikupas kulitnya...dan salutkan/dibungkuskan telur tersebut dengan 1 bahagian adunan daging tu...lakukan perkara yg sama sehingga habis...
6. Panaskan minyak didalam kuali...gorengkan telur yg telah dibungkus...balik-balikkan seketika...supaya masak rata...bila dah masak rata bolehlah diangkat...

Bahan-Bahan untuk Sos :

1-2 biji Cili Merah (tak ada...cili hijau pun boleh) - potong serong
1/2 - 1 labu bawang besar - dimayang
rempah 4 sekawan (kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih & buah pelaga)
2 - 3 sudu besar Sos cili
3 - 4 sudu besar Sos Tomato
Garam
Gula
Bawang besar - potong memanjang (kalau bawang tu tak besar sangat bolehlah dibelah 4 sahaja)
Kacang peas

Cara Membuatnya :

1. Panaskan minyak dlm periuk/kuali @ apa2 ajer...tumiskan rempah 4 sekawan...biarkan hingga garing sikit
2. Masukkan bawang besar yg telah dimayang...kacau dan goreng hingga bawang kekuning-kuningan
3. Bila bawang dah garing masukkan cili merah, cili sos & tomato sos...kacau rata...
4. Masukkan pula sedikit air dan juga bancuhan air tepung jagung...kacau rata dan tengok kepekatannya...kalau pekat sangat tambahkan sedikit air lagi...
5. Masukkan garam secukup rasa dan gula semanis bahasa...rasakan masam, masin dan manisnya...ikut citarasa sendiri...kalau apa yg tak kena tu pandai-pandailah nak menambahnya...
6. Biarkan masakan mereneh seketika...bila sos dah cukup masak...masukkan telur bungkus yg telah siap digoreng itu dan siramkan sos ke atasnya...supaya mesra...
7. Sambil-sambil tu masukkan bawang besar yg telah dipotong/belah memanjang dan juga kacang peas...dan biarkan layu seketika...kalau ada tomato bolehlah dibelah-belah dan masukkan juga...
8. Bila semuanya sudah sebati/mesra bolehlah diangkat dan telur bungkus tu bolehlah dibelah 2 dan dihidangkan...


Got to go to sleep now....tomorrow...will be meeting my two kids....can't wait!!!!!!!!!

Ceritamu ceritaku....
Quote:
1. Muna>> Alamak...teramat tak bersalahnya mama! Hahaha...Seluar ketat ok lagi, jangan jadi cam Incredible Hulk sudah...yang tu dah garenti kena beli seluar baru! Huhuhu!
2. inaa>> Cubalah ye. Resipinya je nampak panjang, tapi buatnya, taklah susah mana pun...Ha ah, jumpa my lovely kiddos....juadah yang dibawa...akan mama tayangkan di pawagam tak lama lagi...wakakakaka.....
3. shy>> Wah congratulations ye Shy...moga bahagia berdua selamanya....Mau ke tak terliur tengok gambar mengancam diorang tu...tapi gambar mama tak semengancam tu walaupun rasanya memang sedap. Daging tu kalau nak basuh boleh, tapi lalukan air je la, sebab takut hancur hilang dalam singki je nanti.... Mama pun guna minced meat Ramlee tu je....How's the mee kuah? Suits your taste buds tak?
4. cek de sam>> Cubalah ye...sedap bistik telur ni, pada tekak mama la kan...
5. Sabrina>> Yang mama buat, taklah tanggal semua Sab, walaupun ada lompong sana sini...tapi bila posing, posing kat tempat kurang lompongnya....cover line beb! Hahaha...pecah tembelang gue! Tapi ma tak guna cornflour pun masa marinate the beef.
6. Nur>> Nanti Nur cuba pulak....dapatlah mempelbagaikan resipi telur, ye dak?
7. Shida>> Buat Shida....senang je tu!
8. nazorro77 nazorro77@yahoo.com.my>> Dasat sungguh deria bau mu itewww....bionic woman pun tak leh sampai cam tu sekali kebolehannya tau! Pasal entry meja baru tu...mmm...macam pernah nampaklah poster tu...tapi lupalah kat mana...wakakakakaka.....
9. gshah>>
10. mamasya>> Biasalah tu...at least, ingredientsnya still the same. Mama pernah dok sembang dengan kawan mama, dua dua dok citer pasal NAMA kuih yang sama, tapi rupa-rupanya kuih tu, TOTALLY lain! Betullah cakap mamasya tu, kembar tak seiras kot....hehehe...
11. Sayasha mekshap@yahoo.com>> Gaji Sayasha....pas tu experiment dan paste kat fp ye...nanti kita ramai-ramai cuba resipi turun temurun mak Sayasha pulak okay....
12. zanaz70 zanaz70@yahoo.com>> Nanti tulislah kat list barang yang perlu dibeli...nombor satu sekali MINCED MEAT! Tulis kaler merah, biar clear sket! Huhuhu.....Nangis? Eeeee itu sudah semestinya! Sampai tak lalu orang tengok tau! Nak wat cam no...mama memang cengeng! Tahan punya tahan pun...terbarai gak!
13. GB trendy1104@yahoo.com>> Cuba ye...
14. mummy jam>> Naper yek, Bombay suka suka je dapat nama eh mummy...hihihi.....
15. mamazieza>> Betullah like mummy jam cakap tu...Telur Bombay. Tu la mama, kenkadang lauk pemalas tu laa yang sodap! Huk huk tu abis dah tapi rindu tu takkan hilang selamanya....
16. ida isk merpati66@yahoo.com>> Adei geng...nampak je panjang cerita resipi tu, tapi sebenarnya ringkas je....cubalah....
17. kamariah kamarudin kamariah1955@hotmail.com>> Boleh aje sis...panggillah apa pun, janji rasanya sedap...ye dak?
18. dOd>> InsyaAllah sedap di tekak mama....kalau nak tahu rasanya, kenalah Dila buat sendiri ye....tak rumit pun...
19. Tina>> Tina tak cuba lagi tapi dah dapat makan...mama KENA cuba sendiri baru dapat merasa....tu yang buat tu...kalau tak, torture ooo....Kak Mah dah balik ke belum?
20. nazorro77 nazorro77@yahoo.com.my>> Pandai sekali...mejaku untuk menjamu sebab itulah satu satunya meja yang ada...huhuu....Hmm...ok, nanti boleh dipraktikkan step terbaru untuk bantuan kecemasan....senyum walaupun anda sedang menderita...huhuhuu...
21. ina>> Awat lama ta jengok....takut mengidam ka? Ha ah, saja je tukar lagu....kalau asyik lagu yang sama je, takut muak pulak....
22. cak>> Yang penting, collect dulu...nanti kalau seru sampai...terus bersilat je....
23. Lee Lin>> Ha ah, ma makan dengan nasi je...Tu la, sapalah yang tak risau kalau brother yang kurang sihat merayau tak balik-balik, ye tak? Apalah khabarnya Salhi ni ye...moga dia dalam peliharaan Allah sepanjang masa dan segera ditemui...
24. leezsa halimatul_liza@yahoo.com>> Sabor Leezsa...sabor....makan untuk hidup, bukan hidup untuk makan! Bukan apa, nanti baju dah ketat, nak salahkan siapa...hehehe....salahkan baju la kot ek? Wakakaka....
25. RosLeenda rosleenda66@yahoo.com>> Waalaikumussalam Leen. Boleh aje telur dibuat bistik...kreatif kan diorang diorang ni....
26. nic>> Sesekali, dia tukar lah pulak...asyik telur je kena balut daging, penatlah dia...this time, biarlah daging tu pulak selimutkan telur...huhuhu....
27. marcia...>> Pengantin baru datang dah.....shedap memang Marcia...nanti lehlah masakkan abang Bob yek
28. masriyah>> Sila...sila....
29. fitto ringopie.noor@gmail.com>> Betul fitto...mama dah bukak...Fitto ni begitu berhati-hati ye...siap refresh link untuk kepastian....
30. fazizaid>> Senang je buat resipi ni sis. I am back for good dah....


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net