By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 1-Aug-2007 01:11 Email | Share | Bookmark
MEE KUAH

 
For a change today, mama will not blabber that much and just go straight to the recipe to share.

Q : Hmm...why the sudden change mama?
A : Because...mama got no idea to write plus my bundle of clothes are just waving excitedly towards me, to iron them and the house need to be swept, food need to be prepared...bla bla bla....
Q : O ok....excuse given, accepted!
A : Thank you thank you thank you.......


I tried this Mee Kuah recipe yesterday for dinner. And as usual, I changed a bit here and there according to what's available in my fridge! It's actually Mar's recipe, tried and altered by Azza. Thank you to both of you for sharing this recipe with all of us...



MEE KUAH

Ingredients
:

Fresh noodles
chicken fillet and beef ~ sliced thinly (I used chicken fillets, fish cakes and fish balls)
prawns
1/2 tablespoon chillie paste
5 tablespoons chillie sauce
4 tablespoons sweet soya sauce
1 tablespoon tomato puree (I used tomato sauce)
2 tablespoons oyster sauce
1 tomato ~ diced
2 shallots ~ sliced
3 garlic
baby corns
carrots
4 cups water
1 teaspoon vineger (I omit this)
1 egg
sugar, salt, zeal and pepper
To garnish : sliced fresh chillies, crispy fried onions, spring onions

Method :

1. Heat the oil and saute onion and garlic till fragrant.
2. Add in the chillie paste, stir for a few minutes then add in chillie sauce, sweet soya sauce, tomato puree and oyster sauce.
3. Add in chicken fillets, beef and prawns. Stir then add water, baby corns and carrots. Leave to simmer till vegetables are soft. Add in the seasonings.
4. If the gravy is too thin, you can add a bit of cornflour mix with a bit of water.
5. Crack an egg into the gravy and let it cook. Do not stir till the egg hardens.
6. Blanch the noodles and place them in a bowl. Pour the gravy on top and garnish.


Quote:
MEE KUAH

Bahan-bahan
:

Mee Kuning
sedikit ayam, daging, udang
1/2 sudu cili boh
1 senduk cili sos
4 sudu kicap manis
1 sudu tomato puri
2 sudu sos tiram
1 biji tomato (potong dadu)
2 biji bawang kecik (hiris)
3 biji bawang putih (ketuk)
sedikit baby corn
sedikit carrot
4 cawan air
1 sudu cuka
1 biji telor
gula, garam, aji & lada putih utk perasa-an
utk hiasan: cili potong, bawang goreng, daun sup & bawang, 1/2 biji tomato, limau nipis serta tahu goreng

Cara-cara memasaknya :
1. mula-mula tumis bawang merah & bawang putih sampai wangi
2. masukkan cili boh tumis sampai garing then masukkan kicap, sos cili, sos tiram & tomato pes. goreng sampai naik minyak dengan api sederhana
3. masukkan ayam, daging, udang gaul kejap then masukkan air. masukkan carrot & baby corn besarkan api didihkan sampai semua empuk. masukkan tomato yg dipotong dadu tadi. masukkan semua bahan perasa-an dan cuka. boil lagik
4. kalau kuah cair bleh masukkan sikit tepung jagung. mummy punya sukatan bahan ni dah pekat so tak perlu masukkan tepung jagung
5. pecahkan telor (jgn kacau sampai telor keras) balen tomato, kobis the tutup api
6. celor mee, then tuang kuah pastu hias la ngn benda2 hiasan. tamat. bleh ngap!


Here's wishing Leen a HAPPY 21st WEDDING ANNIVERSARY!


Ceritamu ceritaku....
Quote:
1. RosLeenda rosleenda66@yahoo.com>> Waalaikumussalam Leen. Most welcome dan moga Lin dan hubby berbahagia selamanya
2. Lee Lin>> Sepupu ke dua pupu ke...hentam ajelah labuuuuuuu.....
3. Haniss ribenaa69@yahoo.com>> Cubalah ye, senang je nak buat....
4. nn>> Nak satu mangkuk....haa ada dalam sink tu...basuh dulu pas tu leh ler ambil mangkuk tu ye...huhuhu....lawak ja na....
5. mommy_d&d>> Mee tu versi jimat kos...tak pun, versi kemarau!
6. Sayasha mekshap@yahoo.com>> Hari tu, ma tak de selera makan nasilah tu, maka ended up masak Mee Kuah.
7. leezsa halimatul_liza@yahoo.com>> Yummy for the tummy?
8. sofu>> Ma pun, masa buat mee ni, sebenarnya badan kurang enak...tu yang tak mau makan nasi, cubalah buat mee....Sofu dah sihat?
9. anna>> Mama prefer mihun...mee kuning ni ada koreng sket....
10. aZeeMaH>> Mana tahu? Azeemah rasa dalam mimpi ehhhhh???
11. Nur>> Hihihi...abis dahhhh.....
12. rinnchan>> Tu la kan, kalau nak ikut betul betul resipi, madang je ingredient tak cukup. Pengabisnya tak dicuba cuba. So kita kenalah tune kan kepada edisi tibai! Janji sodapppp!!! Hah :omg-no:, terbau mee kuah, eh cuba tengok apa yang Rinn tengah jerang kat atas dapur Rinn tu......
13. mamaella ella0267@hotmail.com>> Tasted delicious as well!
14. cak>> Sabaq Cak...nanti pelan pelan buat na.....
15. Rita nazarita@hotmail.com>> Hi Rita...tak pa, senang-senang mai la jengok orang tua ni ya......
16. Syerah&Zainul utada_hikaru85@yahoo.com>> Hi Syerah.....awatnya yang dok jerit lagu tu...mama dok bayang cam pelem industan plak..dok jerit jerit balik pokok no....hehehe.....Agaknya...ini minggu makan mee buat Syerah kot eh?
17. nazorro77 nazorro77@yahoo.com.my>> Taip jangan tak taip...nak buat karangan pun boleh!
18. mamasya>> Psstt....mama dah jampi kat mamasya!
19. MummyRoz sabrinabubble@gmail.com>> Waalaikumussalam MummyRoz. Bebaik jejeh air liur tu, kang masuk sama dalam mangkuk tu pulak!
20. M.Amirul Amsyar>> Ajak daddy pi pekena mee kuah karang ok.....tapi mee kuah kat mana yang sedap di Melaka tu, aunty tak tahulah...
21. nazorro77 nazorro77@yahoo.com.my>> Since selera dah bangkit, kenalah cepat-cepat masak dan makan...
22. Muna>> Zeal tu, Aji No Moto.... Mama tak masukkan pun.....
23. eIna Uzir eina_u@yahoo.com>> Boleh aje jadi jiran, nanti hari hari mama hantar pinggan kosong kat Elna ok.....
24. masriyah>> Salam mu mama sambut mesra. Alhamdulillah the recipe is simple yet nice....tak percaya, cubalah....
25. lynnhassan lynnhassan@yahoo.com>> Kalau dapat makan dengan cili jeruk pun sedap! Ma, lada potong ni koreng sikit....
26. Hajar>> Sket punya bagus idea mu iteww wahai Hajar....nanti boleh dipraktikkan...tapi kan....kalau dah penat gosok baju, malas la pulak nak ke dapur memasak! Hahahaha.....
27. Anna>> WAHHHH Anna telah diserang virus muffin nampaknya...bukan main berdas das lagi resipi muffin yang dicuba. Siapalah mangsa tukang perabih tu ye?
28. Sabrina>> Mama masak tak sedap, tapi camera trick tu yang buat nampak sedap!
29. Real Scifi Admin>>
30. fazizaid>> Tu la tu, kita tak pandai sukat, masa masak tu, kuah terkurang, mee terlebih...patut kena namakan masakan kita ni...Mee Kuah Surut!
31. nabialishad>> Ala, masa gi lunch date nanti, cari ler tempat yang ada jual Mee Kuah! Berehhhh....
32. mummy jam>> Ha ah mummy, cuma bezanya this one doesn't have udang kering tumbuk je....
33. elin elinatra@yahoo.com>> Cobaannn.....
34. My Angels>> Most welcome and thanks for returning my visit ya....take care....
35. dOd>> Oooo dasatnya....mama tunjuk gambar je, tapi Dila boleh rasa sampai Bangi...baguih tol deria rasa no...boleh nuntut nih
36. mama ca mierafaziera@yahoo.com>> Sama ler kita...one half suka mee, mihun or yang sewaktu dengannya, but the other half prefers nasi! Nak wat cam no! So cannot complainla kalau this half is so booolatttt....hihihi....
37. H & H Boutique hnhboutique@yahoo.com>> Alhamdulillah......
38. ida isk merpati66@yahoo.com>> Lapar? Alah shiannya.....nak bagi pun, dah lama selesainya....lenkali kalau ada bau je, terus ketuk pintu dapur kita ok....
39. edza>> Makan dulu, excercise kemudian ok....
40. Risyia>> Alhamdulillah mama sihat je Risyia. Harap Risyia sekeluarga sihat-sihat aje di sana. Mama dah dok rumah sendiri di KL. Mama tak sure about your ex-boss tu sebab lom fon lagi wife dia. Tapi memang dia tak jadi pergi London katanya...
41. kamalina>> Kalau dah malam sangat, makan maggi je dulu. Esok baru masak mee kuah ye....
42. MakNajah>> Waalaikumussalam MakNajah. Mama tengok paparan makanan kat page MakNajah, terus je mama cuba tau...haaa...nak tahu yang mana satu...tungguuuu.....
43. kamariah kamarudin kamariah1955@hotmail.com>> Kita memang amat koreng dengan mee kuning ni. Kalau mihun memang laju. Sampai kan bandung pun prefer mihun bandung!
44. Linda>> Memang senang je Linda...mesti Linda rindu kat mbam mbam Ghazi tu kan....rasa cam masa terlalu panjang nak pi ambik dia semula kan? Daku telah melaluinya.....chewah..
45. watie w4rt13@yahoo.com>> Hi Watie....alahai terharunya, ada juga yang sudi nak jadikan page mama ni favouritenya. Thank you so much! Anyway, harap, apa yang ada di dalam ni, dapatlah membantu serba sedikit ye....
46. jajabehh noorarizawaty@yahoo.co.uk>> Waalaikumussalam Jajabehh. Thanks for coming ya....
47. ieza98>> Buat jangan tak buat...at least weekend ni dah tahu menu apa....
48. NiNa NiNoT>> Mc? Nina demam ke? Jangan lupa makan ubat ye. Aik...magic nih....makan mee kuah leh terus sihat....Nina jampi apa eh? Yang tu, mama tak de boh dalam resipi...
49. fizah>> Ganazzz jangan tak ganazz...ala, ganaznya sehari dua, pas tu cuti nya empat lima hari...hehehe....
50. yana>> Eh baik-baik Yana...kalau ngap terus, takut rongak pulak nanti..yelah, nak ngap komputer screen...tak ke keras tuuu....
51. mummy syahmi>> Doa mama pun sebegitu juga...moga Salhi segera ditemui. Amin. Tentu lebih menyedihkan, especially orang yang kurang bernasib baik ni, pernah kita kenali....
52. MAMA mama@mamacollections.com>> Beg....beg...saper mau beli beg!


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net