By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 30-Jul-2007 20:20 Email | Share | Bookmark
CARROT MUFFINS

 
It was a pretty busy week last week. Hubby came unplannedly early....sorry bang, bukan tak happy, cuma terkezut!..., so, lots of things had to be done in an ad hoc mode! Towards the end of the week, once everything was settled...I am just as relieved as can be!

Actually I had planned to go for one more driving lesson on Tuesday, after the first one last Thursday. Just to get the confidence and also to polish my parking. But had to cancel last minute. On that Thursday, the instructor came to the house and asked me to drive. Alhamdulillah, according to him, I drove well and with confidence though I haven't driven a car for not less than 10 years! But I was a bit shaky when it came to the parking and the balancing on a steep slope. After a few trials and after this, I think I'll managed, hopefully! Hahaha....just beware....make sure MamaFaMi doesn't park her car next to yours!!!!!

On Wednesday we headed back to our house in Kuala Lumpur. Lots had to be done, after leaving the house unattended for a couple of weeks. Hubby was on leave the whole week, trying to settle the balance of what needed to be settled before he left last month. Alhamdulillah, we're still left with a couple more things to do....hish...it's really not easy to be moving here and there. So to all that are staying abroad and about to come home.....all the best to you guys okay!!!!

Yesterday, we went to see the kids. Fatin knew daddy is back, but not Syahmi. I told Fatin not to tell her brother, let it be a surprise to him. So when we reached there, I went up to Fatin's room to send her goodies and hubby went to Syahmi's room. He was still asleep. He slept late the other night because they had this Cultural Night show at their school. Hubby said, Syahmi was so surprised to see him and straight away hug the dad......We took the kids out for lunch and a bit of shopping, then send them back to their hostels. And as usual, as if you guys can't guess...it was 'drizzling' in the car, even before we left the post guard!!! Mama is so not strong!!!! But my duaas for you my darling children, may Allah be with both of you always........

Oki doki, now to the food section, I prepared for the kids, my short cut crab meat sushi and an extra tempeh goreng for Fatin....


Recipe to share today will be this Carrot Muffin from Auntie Umi's Fotopages. According to Auntie Umi, she had forgotten, the original source of this recipe, and so do I. So both of us would like to thank the owner of this recipe, whoever you are, for making it possible for us to bake them ourselves. Thank you.....And Auntie Umi, since I am just to lazy to re-type, I'll just copy and paste this recipe ya.....kes malas dah ni....ampunnnn.....



CARROT MUFFINS

Ingredients A
:
100 g butter
100 g castor sugar

Ingredients B :
200 g flour ~sifted together with baking powder
1 teaspoon baking powder
60 g finely grated carrots
60 g mixed raisins
60 ml evaporated milk
(I used fresh milk)
2 eggs

Method :

1. Cream (A) and add eggs one at a time. Mix well.
2. Fold in flour and baking powder.
3. Add in grated carrots, raisins and evaporated milk.
4. Mix till well combined and scoop into the prepared muffin cups.
5. Bake in a pre-heated oven at 180 C for 25 to 30 minutes or till done.



Quote:
CARROT MUFFINS

Bahagian A
:

100gm mentega
100gm gula castor

Bahagian B :

200 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder
60 gm carrot -di sagat halus
60 gm bahan campuran kismis
60 ml susu cair
2 biji telur


Cara nya :

Putar bahagian A sebentar sampai sebati dan masukan
telur satu persatu dan kacau lagi, masukan tepung yang telah di ayak
bersama baking powder, kaup balikkan sampai sebati, dan akhir sekali
masukan carrot, buahan campuran dan susu segar, kacau lagi
dan bakar selama 25 hingga 30 minit dalam suhu 180 deg.






Ceritamu ceritaku....
Quote:
1. Muna>> Doubt it if they'd listen more than they giggle, unless, you said, after this activity, we are going to sit for a test and the marks will contribute to their final exam in school!
2. mommy_d&d>> Anggap je carrot muffin ni tak sedap, jadi tak yahlah buat....wakakakaka....walaupun kannn...pada hakikatnya...muffin ni memang sedap...huhuhuhu....
3. Hajar>> Cepat turun padang...buat jangan tak buat!
4. Aliza>> Ada juga yang nak baca bicara merapu mama ni yek....huhuhu...cara Aliza kata nak welcome me home tu, buat mama rasa macam jalan atas carpet merah sambil lambai tangan ala ala ratu ler....hihihi...perasan je!
5. Sabrina>> Minah tempe eh? Sabor je la.....Tak pe, ni minah tempe yang cun punya!
6. rani>> Hi Rani. Salam perkenalan mu mama sambut mesra. Thank you so much for taking your precious time to read my page. Am trully touched. Thank you.....
7. kamariah kamarudin kamariah1955@hotmail.com>> Sedap memang kak oi...kat sana boleh dapat tempe ke dak? Kalau tak ada, kenalah buat sendiri. Kita masih lagi lom pass buat tempe...dah cuba dua kali, still kantoi!
8. Ina>> Hye Ina! Thank you for trying the recipes that I've published in my page. Moga kita sama-sama gain something kan....mama tolong promote resipi orang, Ina cuba resipi tu untuk jamu cik abang...so kita semua dapat pahala insyaAllah....Yang pasal 'hujan' tu, biasalah...anak dengan ibu kan...Nanti bila Ina dah ada anak, tentu Ina lebih memahaminya, lebih-lebih lagi if you have to go through what I am going through right now. Kadang-kadang tu, bila budak-budak ni call mama, rasa cam nak masuk je dalam telefon, nak peluk cium diorang. Tapi apakan daya, badan comel sangat, tak muat nak masuk dalam fon!
9. shy>> Hi Shy...apa khabar? Cuti lama? Honeymoon ke?
10. aZeeMaH>> Minta maaflah Azeemah sebab mama lom pernah lagi cuba buat white sos untuk carbonara dan lasagne. Nanti kalau mama ada cuba, mama tepek ye....
11. sofu_ummi sabrina>> Hihihi....tak de manalah mama nak keluar dalam majalah Sofu.
12. MaDiHa>> Terima kasih kerana memahami ye Madiha. Sushi tu, mama potong gunakan pisau biasa yang tajam. Itu saja...
13. nic>> How's your dad Nic? Wishing him a speedy recovery....take care...
14. mamasya>> Tak apa mamasya, kita mesti motivate diri sendiri...Yes...kita boleh drive! Confidence tu penting! Resipi sushi ada di sini. Gantikan je chicken fillets tu dengan crab meat yang dicelur sebentar.
15. leezsa halimatul_liza@yahoo.com>> Back for good....as of now......
16. nana>> Hy Nana...hari tu memang tak leh komen sebab mama disable ruangan komen kat setting tu....sebab masa tak mengizinkan mama untuk berada di hadapan laptop...
17. BondaRaqynR>> Ha ah kan bonda, kadang-kadang tu dah komen panjang-panjang, sekali keluar error...hangin gak! Kalau tak kuatkan semangat, memang tak kuasa nak boh komen! Mama memang tak beli majalah Jelita tapi dek kerna Kak Liza dan Shida, belilah jugak majalah tu!
18. mamahouse mammahouse@gmail.com>> Mai sibuk business eh? Moga maju jaya. Mama tak adanya nak masuk majalah Mai oi...tak de talent yang boleh ditunjuk pun....hehehe....
19. boxhousestudio boxhousestudio@yahoo.com>> Thank you Tun...
20. M.Amirul Amsyar>> Always sangka the unsangkarable ok Amirul.... Ni dok bukak fotopages ni...homework dah buat ke belum!
21. Misliha miss_creativecakes@yahoo.com>> Ha ah...memang sedap cicah dengan sambal kicap. Nowadays kan dah ada jual sambal kicap pekat dalam botol. Senang je kan...
22. MAMA mama@mamacollections.com>>
23. ida isk merpati66@yahoo.com>> Koleksi lama la gang...Rumah ni masih kelam kabut. Nak buat benda pun, separuh masa hilang dok cari barang dalam kotak je! Potong stim betul!
24. Mummy hamim2>> Mm..tak habis lagi demam Secret Recipe ke Imah? Ma dah singgah dah...dah boh jejak bertapak dah pun...
25. ciku_nunu>> Tu la kan...hari tu masa belajar, dia suruh drive kereta Kancil. Seronok banget! Memang dah lama teringin nak drive Kancil...so mama pun drive ler...buat cam keta sendirik...hihihihi....
26. umi-kal>> I like homemade sushi...kalau kat luar punya, memang tak pernah makan...don't know why...just rasa macam tak leh makan...hehehe....kita ni pun, ikut mood je update ni....
27. aepit>> Most welcome Aepit. Saja suka jalan jalan.....
28. anna>> Fuyoo...mesti gebus bedebus tu eh...sampai melimpah ruah! Tak apa...nanti Anna try lagi, sampai dapat yang molek terletak ok.....
29. Cak>> Wah Cak tengah kemaruk nak buat kek eh? Makin bulatlah budak dua orang tu nanti....
30. addah addah_90@yahoo.com>> Hai Addah...apa khabar? Kertas muffin tu, aunty beli kat kedai baking supplies di Melaka. Kalau Addah kat sana, tak tahulah pulak mana nak cari....
31. boxhousestudio boxhousestudio@yahoo.com>> Waalaikumussalam Tun. Ala biasalah, kunjung mengunjung mengeratkan silaturrahim gitukkkk.....
32. boxhousestudio boxhousestudio@yahoo.com>> Crab meat tu yang ada sedikit warna merah tuuuuuuu......
33. boxhousestudio boxhousestudio@yahoo.com>> Hihihi...silap paham na...ampunnn..anyway, mama punya resipi sushi tipu tipu ada di sini. Tapi Tun dah buat, okaylah kan....
34. MAMA mama@mamacollections.com>>


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net