Want your
own Fotopage?







 


By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 26-Jul-2007 01:50 Email | Share | Bookmark
APAM GULA MERAH

 
I think I've made someone happy a few days ago...did I? Sure do hope so...so I should get my fair share of happiness as well, don't you think so?...Ada ubi ada batas, tak de ubi, cuba cari kat pasar tani...hihihihi....acah je na... Not that I expect to be rewarded with every tiny good deeds that I've done, but ALLAH is just GREAT. He rewarded me GENEROUSLY yesterday. Hubby came back sooner than he planned. Alhamdulillah he arrived safely at my parents place around 10 am. I am so glad to see him again because now at least, the kids would be seeing their parents and not just their parent...though just for a few hours, but enough to make us a happy family again.............

Anyway, I'm not going to blabber much today as it's getting late actually. 1.50 am precisely. So I'll go straight to the recipe that I've tried a few weeks back. This time, it's a simple but nice recipe from Rinnchan's Fotopage....alaaa Rinnchan yang terror masak tu...yang gambar-gambarnya bisa menggoncang kalbu tuuuuu......tak caya, gi visit her page and judge it yourself!...Thanks a bunch Rinn for sharing this simple to prepare recipe with all of us. And since I can hardly open my eyes, please allow me to copy and paste the recipe here, for my own reference and maybe for the others as well....as all of you know, I am such a good promoter....so here's Rinn's Apam Gula Merah's recipe....



APAM GULA MERAH

Ingredients
:

3 cups water
1/2 cup brown sugar
1/2 cup white sugar
*Pour all the three ingredients in a pot and place on the stove. Stir until both sugar has dissolved. Put through a strainer and let syrup cool.

500g flour
1 packet (11gm) instant dried yeast Mauripan to be mixed with 1 cup water and a bit of white sugar.

Method :

1. Prepare the steamer.
2. Pour flour, yeast mixture and syrup in a big bowl. Stir till well mixed.
3. Cover the bowl and leave for an hour and the mixture should rise trice the amount.
4. Brush the tray with a bit of oil.
5. Pour the mixture into the tray and steam for 40 minutes.
6. Leave to cool in the tray before cutting.
7. Serve with some freshly grated coconut mixed with a bit of salt. (I omitted this step as there was no coconut available at home)



Quote:
APAM GULA MERAH
Bahan-bahan
:

3 cawan air
1/2 cawan gula merah
1/2 cawan gula pasir
*Ketiga-tiga bahan di atas hendaklah dimasak, ditapis dan dibiar sejuk.

500gm tepung gandum
1 pkt (11gm) Yis Mauripan, dibancuh dengan 1 cwn air dan sedikit gula pasir

Cara-cara :

1. Panaskan kukusan.
2. Masukkan tepung gandum ke dalam sebuah mangkuk besar ( Bila dia naik taklah melimpah2 nanti !!!) dan tuangkan bancuhan yis dan bancuhan gula. Gaul rata, seelok-eloknya menggunakan tangan.
3. Tutup bekas selama 1 jam. Dibiar adunan naik 3 kali ganda.
4. Sapu loyang pengukus dengan sedikit minyak.
5. Tuangkan bancuhan tepung ke dlm loyang dan kukus selama 40minit.
6. Biarkan sejuk sebelum dikeluarkan dari loyang dan dipotong.
7. Sedap dimakan dengan kelapa parut muda yg digaul dgn sedikit garam.


I'd like to take this precious opportunity to wish KAK LIZA a very happy birthday and many happy returns of the day. May you continue guiding us in the world of cooking....you're the best kak.....muaahhhhsss.......



Take care all......


Ceritamu ceritaku....
Quote:
1. yangmazni>> Yea puan-puan...sekarang adalah sessi senamrobik yang dikelolakan oleh Puan YangMazni....semua ikut ye.... ...kalau penat berhenti, takut semput pulak nanti.... Nak sepiring? Cam mana nak bagi eh, sebab dah berzaman selesainya....
2. cek de sam>> Thank you thank you thank youuuu.....mmm...tapi ntah untuk berapa lama le plak ni nanti.....
3. hanieliza>> HAPPY BIRTHDAY dearest Kak Liza. Kita ada sms akak pukul 12.01 tengah malam. Sorrylah ganggu orang tidur plak.... Buka komen ni, agaknya dah sampai seru kot...tapi ntah ler berapa plak this time...hehehe.....
4. Ayu-AnggunKreatif>> InsyaAllah sedaplah di tekak mama ni....
5. zanaz70 zanaz70@yahoo.com>> Ngomel jangan tak ngomel...harap-harap mama adalah idea nak mengomel balik...ni dah lama tak ngomel, macam dah kepupusan idea....
6. Nur>> Alhamdulillah mama sihat-sihat adanya hari ni.....Terima kasihlah sudi mengisi ruang komen di page mama ni ye. Eh mama buat ke, sapa buat ke, sama je....
7. aZeeMaH>> Hi Azeemah...sihat? Phrata Puff tu, insyaAllah, kalau intinya dimasak betul, tahan tanpa perlu disimpan dalam fridge. Tapi puff ni, nak sedap, dimakan masa panas panas, baru ada umph.....kalau dah sejuk dia tak crunchy.
8. ctmiza>> Waalaikumussalam CtMiza...Thank you so much for taking some of your precious time to drop a line or two in my humble page. Didn't know that there are people who'd read my grandma stories....but please ignore the grammar ya...mama main tibai je...Background music is a piece from Richard Clayderman. Mama memang suka piano music, so soothing...Very true, I am "hardworking" and not hardworking...hehehehe......Cherio...
9. mamasya>> Terima kasih kerana sudi bertandang ke mari ya mamasya.....betul cakap mamasya, apam tu sedap dibuat minum petang dengan teh panas....yummm.....
10. anna>> Tak apa Anna....print tu consider first step tu....nanti insyaAllah...datanglah step pembikinan plak...akan ku tunggu....chewah...Don't worry, bukan malas, tapi belum sampai seru! Ha ah kan, apa ni kalau colet dengan sambal pun sedap....esh esh esh...ni yang buat teringin nih....
11. mommy_d&d>> Thank you thank you.....alah, tak denyer orang rindu....mommy sorang je kot....
12. Lee Lin>> Tu sebab buat kecik-kecik, senang nak ngap!
13. lina@alma>> Alahai...mama bukan lupa kat semua...tapi masa tutup dulu...mama busy mengemas nak balik. Then tak bukak-bukak sebab sibuk settle hal kat sini. Bila dah about 80% settle, dah quite relax, terus malas nak bukak...hehehe...ampunnnnn.......
14. Sayasha mekshap@yahoo.com>> Bukan nampak je senang, memang senang pun nak membuatnya. Eh nanti Sayasha cuba selak komputer eh, kalau berjaya, habaq mai na... nak gak mama try...leh cubit kat page masakan orang lain yang sungguh mengancam tuuu
15. Busana Cun>> Mmmmmmmmmmmmmm........
16. ida isk merpati66@yahoo.com>> Keluar kejap tengok dunia...take 5 kiranya...hehehe...
17. BlueShades>> Yum yumm....
18. nn>> Amboi sukanya dia....bukan nak kata aktif mana, tapi sampai seru nak bukak semula komen kot....hehehe....
19. Hajar>> Celoteh, jangan tak celoteh...mari kita meriah meriahkan fotopages....chewah....
20. mama ca mierafaziera@yahoo.com>> Apam masak ataih daun pisang? Sounds interesting tu mama ca...
21. sofu_ummi sabrina>> Balik dah memang, tapi tak taula kot mama jadi chipsmore balik nanti....
22. fifi fad>> Thank you thank you thank you.......
23. Muna>> Honey.....I'm backkkk....hihihihi...sabor je la...
24. lindahpadlee>> Mama tak jumpa Kasthuri pun, hanya emails je...anyway, thanks so much for your help ya Lindah....
25. Harni Safarina>> Hihihi....amboi seronoknya dia....mama pun nak join seronoklah...
26. Ana>> Waalaikumussalam Ana. Hehe...pintu dikunci sebab sibuk masa tu. Pas tu, tuan rumah malas nak bukak pintu Lor rajinnya buat roti canai sendiri. Terima kasihlah kerana sudi guna resipi mama tu ya....Mama dah lama tak buat roti canai sebab kedai roti canai, betulllllll depan rumah! Hehehehe.....
27. Jie jie>> Yei yeiii.....sabor je la....macam anak-anak nampak mama dia balik dari opes je....
28. kamariah kamarudin kamariah1955@hotmail.com>> Dank u zeer! Thank you sis....*big hug* to you too...
29. kuzi>> Ahak ahak....mama dah kembali... ahak ahak....hehehehe....
30. ieza98>> Nampak je sedap, rasanya lom tahu
31. Dyna Nora dye_nora@yahoo.com>> Thank you thank you....Hok alah teruk betul mama ni ye....sampaikan Dyna terlupa apa nak tanya dek kerna mama lambat bukak chat-room. Ampun ler bebanyak...nanti dah recall balik, tanya ye....sementara pintu mama masih terbuka ni....
32. mummy jam>> .......but for how long????
33. umi-kal>> Bila buat menjadi...jadi cantik, tapi bila buat tak menjadi...mak datuk, sikit punya hodoh la rupa dia...tu sebab tak tayang...takut orang pengsan tengok!
34. misliha misliha@pnb.com.my>> Sama-sama Mis. Aik...banyak benda nak tanya? Apalah bendanya tu ye? Kalau mama, memanglah berlambak leh ditanya dari Mis...especially teknik mendeco cake, tapi kalau dari mama...mmmm macam tak de apa soalan yang boleh ditanya...hehehehe....
35. Shukri Sfawani sfawani@hotmail.com>>
36. AN>> Hehehe...idak ler terlewat, cuma tak tercepat je.....
37. aunidayini>> Thank you so much...you are such a darling!
38. mama dina arena_boutique@yahoo.com>> Shopping jangan tak shopping!
39. rinnchan>> Ya ampunnn....ala, tak buka pintu dan tingkap lama sangat, rumah rasa macam suffocated. So ni nak bagi udara bersih lalu...nanti dah clear, tutup balik kot...hehehe...Gelihati pulak bila Rinn kata cam ada kenduri kahwin! Saper ler plak pengantinnya yek! . And oh, thank you so much Rinn for sharing the simple recipe ye...jangan tak tahu....guna acuan baru beli kat Jaya Jusco tuuuu....
40. fazizaid>> Finally, eh sis? Hehehe...
41. Emy-mama Fahim>> Most welcome Emy. Memang seronok tengok fp tukang masak hebat, tapi I am not one of them yang hebat. I'm just a can-do je....
42. dolls>> Waalaykumussalam Dolls. Miss you too. Not that I've forgotten you but life now is not as relax as before. Forever busy! My duaas are with you my dear...why not ask hubby to come over to UK during the holidays with the boys?
43. cak>> Ha ah Cak, sedap apam ni....
44. Rossya>> Hai Kakkkk...rindunya kat akak...Selalu kalau miss akak, kita belek belek akak punya fp...Hope all are well that side as well. Hugs to you and Lisya....
45. aremine712>> Nanti kalau bini dah masak penat-penat, kena makan lebih-lebih sikit yaa....
46. Tyha>> Ada anak kecil, tentulah busy...tapi seronok kan
47. Fendy, Tini & Aiman Harith>> Baru boleh Macam mana kehidupan Tini di Malaysia? Dah settle down?
48. mrsjemain@raihan udakyana@yahoo.com>> Haiyee....I'm back! Rinn memang best tapi mama ni, ikut belakang dia je....ta pandai mana pun....
49. fizah>> Lor, rindu nak bagi komen je ke? Bukan rindu kat mama?


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net