By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 4-Apr-2007 04:44 Email | Share | Bookmark
CEKODOK ISI KETAM (Hanieliza)

 
Quote:
My personal note :

Itinerary for Tour to Durban 2007
Day 12 : Wednesday 4th April


4.00 a.m - Wake-up call!!!
7.40 a.m - Depart Durban
12.20 p.m - Arrive Blantyre



Nothing much to write as I am pretty excited at the moment. Syahmi is coming back today! I phoned his teacher, Mrs Pitcher, in Durban to thank her personally for this wonderful trip for Syahmi and his friends. Mrs Pitcher said, they had a lovely time in Durban. What a relief!

Recipe for today will be what I had tried for yesterday's breakfast. Kak Liza had told me that she had given Ida the recipe for the Cekodok Isi Ketam which she had for tea that day. 'Cekodok' is something like what we call 'mandasi' over here in Malawi. When I checked Ida's page a couple of days later, she had pasted the recipe and I decided to give it a try which is a wise decision. So, thank you to Kak Liza for creating and sharing this recipe with us and thanks to Ida for being the amoi promoter. Jasamu ku kenang...



CEKODOK ISI KETAM

Ingredients
:

Crab sticks ~ cut to small pieces
Sandwich bread ~ cubed
Flour
Onion ~ diced
Fresh red chillie ~ diced finely
(I omit this because I don't have red chillie)
1 egg
Zeal ~ optional
1 teaspoon baking powder
lukewarm water

What I added...
Green capsicum ~ diced
Padprika
Salt to taste
I didn't put zeal


Method :

1. Mix crab sticks, sandwich bread, onion, red chillie, egg, baking powder, green capsicum, padprika, salt and lukewarm water. Stir to mix.
2. Add enough flour to a slightly thick consistency.
3. Heat oil in a wok.
4. Drop a spoonfull of batter into the hot oil.
5. Fry till golden brown.
6. Remove from oil onto a kitchen towel.
7. Serve warm with Thai Sweet Chillie or Chillie Sauce or Tomato Sauce.

Note : Reason for using lukewarm water is to let the cekodok stays soft even when cold.


Quote:
CEKODOK ISI KETAM
Bahan-bahan
:

Isi ketam - potong pendek2
roti sandwhich (yang dah keras or dah dekat expired tu) koyak2kan
tepung gandum
bawang besar - potong kiub
cili merah - ricik2
telur ayam sebiji
serbuk perasa
1 sudu teh b/powder
air suam

Kaedah penyediaan :
Macam buat cekodok biasa jugak, gaul semuanya dan masukkan air suam - agak2 ya
goreng hingga kekuningan dan toskan minyaknya
hidangkan masa panas2 cicah dengan sos cili thai

Note : guna air suam supaya cekodok sentiasa lembut walaupun dah sejuk


HAPPY BIRTHDAY PAK CHU!


HAPPY BIRTHDAY NABILA!


Ceritamu, ceritaku...
Quote:
1. mummy hamim2>> Memang sodap! Pepandai je Imah dok membayangkan eh!
2. stROZze>> Thanks on behalf of both of them....
3. Layman>> Terima kasih kerana turut sama merasakan....
4. sofu>> Alhamdulillah penantian kan berakhir! Kalau hari hujan, perut lapar, semua pun sedap. Tak caya, cuba buat air kopi makan dengan biskut kering...punnnnn sodapppp!
5. ilda>> Yup my boy is coming home today...masak sedap? Hmm...selalunya kalau tanya Syahmi, what do you want to eat, he'll answer...MAGGI!
6. Dyna Nora dye_nora@yahoo.com>> It seems semua budak-budak tour tu pun dah looking forward nak balik. Ye la, hampir 2 weeks kan....Mama ni kalau ada permintaan makanan, memang suka nak masak, tapi nak tunggu permintaan tu yang jenuh sket tu...
7. mommy_d&d>> Thank you thank you...memang nak lepaskan pun! Hehehe...Erna, Nabila tu anak Intan ok...
8. kakmOn>> Habis hitung yang ni, tak lama lagi kena start hitung yang lain pulak.
9. ~F&Z~>> Thanks on behalf of both of them. Hehehe...teruja eh sis. Nanti buat cekodok for tea ok....
10. mama_aisyah a.k.a. eja>> Hi Eja. Betul tu, penantian memang suatu penyiksaan! Tapi berkat kesabaran (chewah!), penantian mama kan berakhir jua! Terima kasih banyak-banyak sebab rajin cuba resipi mama ye. Mama halalkan, infact am honoured ada juga yang sudi mencuba.
11. Shida Aziz - Sweet Frosting info@mysweetfrosting.com>> Yes...finally...leganya!
12. RosLeenda rosleenda86@yahoo.com>> Mau tidak...Lin tentu lebih arif tentang perasaan tu kan...
13. ein>> Eee sabor je la Ein ni....orang tengah tension kat luar tunggu nak kena interview...dia sukak sukaaaakkkkk aja browse fotopages! Hehehe....Yang kat luar tu, entah dah keluar peluh apa la agaknya!
14. M&R>> Cicah Thai Sweet Chillie, mesti best!
15. Sabrina>> Terima kasih bagi pihak keduanya. Nabila ni anak dara Intan. Ala, masak biasa je. Rasanya lunch dia tak makan kot, sebab provided in the plane. Tunggu dinner, apa dia request. Nanti Sab cuba buat cekodok ni, agar muncul plak cekodok ketam kat fp Sab eh....kira cam main tag gaklah ni...tag pesen terbaru! I tag you to make cekodok ketam! Wakakaka....
16. syahidd shahcpoot_morocco@yahoo.com>> Waalaikumussalam Syahidd. Alhamdulillah mama sihat adanya. Boleh aje guna yang lain. Kalau guna ayam, rebuslah dulu isi ayam tu. Nak senang, guna ikan bilis je. Rendam sekejap dan tumbuk. Ketam yang mama gunakan ni, bukan isi ketam fresh ye...tapi crab stick yang frozen tu.
17. ida isk merpati66@yahoo.com>> Amoi promoter mai dah! Hehehe...So sesiapa nak advertise resipi, bolehlah pergi kat agensi Ida yang bernama AGENSI MACAM-MACAM ADAAAA! Hehehe...ampun la gang, sukak sukak gua ja bagi nama! Tapi mana tahu kan, kot leh shortlist bila nak bukak bisnes nanti kan Psst...gua hari-hari pun tidur lena...tidur mati lagi...penat wei, tidur kejap je tau!
18. Ouled Kenitra>> Boto tu gang....
19. hanieliza>> Yeay yeay Kak Liza datang dengan senyum simpullllllllnya! Hehehe...Terima kasih sebab sudi merekacipta dan berkongsi dengan kami semua ye kak. Resipi yang simple tapi sedap....muaaahhhh kat akak
20. niceprice2u missniceprice2u@yahoo.com>> Kena bayar tol ni!
21. Mrs. Apple>> Nanti mrs apple cuba lak cekodok ketam eh. Sini payah dapat sotong, so, tak bolehlah nak coba...
22. RaqynRafiqin>> Tu la, lepas ni mama nak main tag cekodok ketam la! Bonda nak jadi mangsa pertama tak?
23. rinnchan>> Tapi kalau boh isi ketam betul lagi sedap kot...lagi manis...
24. zana/ros>> Yeay yeay Syahmi dah balik!! Jom kita tepuk tangan sama-sama Sorry yek, cekodok semua dah landing dalam semua perut-perut yang available
25. mamazieza>> Saper kata tak de!
26. iNaa>> Bangun pagi ngadap pc cari resipi, biar hari berseri-seri sebab dah ada menu hari ini!
27. Ain ladyain80@yahoo.com>>
Gembira hati tidak terkata
Anak bujangku telah kembali
Tak de pun masak apa-apa
Sebab sibuk ke farewell parti!
28. suz>> Suz, yang roti tu, mama godak betul-betul dengan telur, bawang dan lain-lain bahan except tepung. Then baru masukkan secukup tepung...insyaAllah not oily.
29. cek de sam>> I am indeed VERY HAPPY! Definately! And happier because cek de sam dah cuba buat pikelets and liked it...thank you so much dear. You made my day!
30. muni>> Belum sempat sampai rumah lagi Syahmi dah dok pot pet pot pet citer pasal his trip.
31. mar chempaka_sari1@yahoo.com>> YAHOOO!!!!
32. jeff>> Try bro, jangan tak try....Cucur udang intinya udang, cucur badak, inti kelapa...kerana kelapa, badak dapat nama! Wakakakakkaa.......
33. Syahani>> Amboi Syahani, siap nyanyikan mama ye....tq tq....Baju kotor dah 2 trip dalam washing machine. Alhamdulillah settle!
34. kamariah kamarudin kamariah1955@hotmail.com>> Dia balik, barulah berbunyi sket dalam rumah ni....sebab dia suka nyanyi dalam bilik air...hehehe.....
35. LindaZA@cupcakes2u.com norhaslinda@mimb.com.my>> Terkam cekodok buat sendiri tak pe, jangan terkam pc screen...tak pasal pecah nanti. My YM is not mamafami and nowadays tak selalu ym pun....
36. LindaZA@cupcakes2u.com norhaslinda@mimb.com.my>> My Muhammad Syahmi is 11 going 12 in October.
37. Adhadi Mohd adhadi@gmail.com>> Nanti tolonglah wife goreng cekodok tu sama ye....


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net