By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 2-Apr-2007 08:30 Email | Share | Bookmark
KUIH TAKO (Hanieliza)

 
Quote:
My personal note :

Itinerary for Tour to Durban 2007
Day 9 : Sunday 1st April


After breakfast - Surf Rafting and Beach Games
Afternoon at leisure - (beach, putt putt, volleyball)
After dinner - Night activity

Day 10 : Monday 2nd April

After breakfast - Beach Challenge
After lunch - Climbing Walls & Archery
After dinner - Night activity



I guess I am having some brain freeze at the moment. Finding it hard to think of what to write. Maybe the brain is too occupied thinking of something else that has to be done in such limited time.

Anyway, for brunch yesterday, we had Pulut Kuning Hanieliza with Beef Rendang. For the rendang, I just used the Adabi rendang. All you have to do is mix it with the beef, tumeric leaves and Kaffir leaves then season to your taste.

And recipe to share today would be Kak Liza's Tako. VERY simple to do and yet tasty. Thank you so much Kak Liza for sharing this recipe with all of us.



KUIH TAKO

Ingredients
:
Bottom layer

1 cup cornflour (take out 2 teaspoons)
1 cup sugar
4 cups water
green coloring/screwpine leaves juice

Method :
Mix all the ingredients in a pot and cook on medium heat till thickens. Pour into moulds made of screwpine leaves or just into small plastic containers.

Top layer

1/2 cup cornflour
4 cups coconut milk
salt to taste

Method :
Mix all the ingredients in a pot and cook on medium heat till thickens. Pour onto the green layer. Chill.



Quote:
KUIH TAKO

Bahan-bahan
:
Lapisan bawah

1 cawan tepung jagung (kurangkan sedikit, dalam 2 sudu kecil)
1 cawan gula
4 cawan air
pewarna hijau/jus pandan

Cara :
Bancuh rata dan masakkan atas api/dapur. Tuangkan dalam bekas acuan daun pandan atau bekas plastik putih.

Lapisan atas

1/2 cawan tepung jagung
4 cawan santan pekat
garam

Cara :
Kacau rata dan masakkan atas dapur sehingga pekat. Tuangkan atas adunan hijau tadi.


Got this article in my email sent by Ida. Thanks Ida....
Quote:
Baca dan terus sebarkan kepada teman dan kenalan anda.

Serangan Jantung dan Amalan Minum Air Panas ....

Artikel ini berguna untuk semua.
Bukan sahaja amalan meminum air panas selepas makan, tetapi berhubung SERANGAN JANTUNG!!!!. Secara logik..., mungkin ada kebenarannya.. Orang-orang China dan Jepun mengamalkan minum teh panas sewaktu makan... dan bukannya air berAIS. Mungkin sudah tiba masanya kita meniru amalan minum air panas sewaktu menikmati hidangan!!!! Kita tidak akan kehilangan apa-apa... malah akan mendapat faedah dari amalan ini.

Kepada sesiapa yang suka minum AIS, artikel ini sesuai untuk anda baca. Sememangnya sedap minum air berAIS selepas makan. Walaubagaimanapun, AIS akan membekukan makanan berminyak yang baru kita makan. Ia akan memperlahankan penghadaman kita. Bila lemak-lemak ini terbentuk di dalam usus, ia akan menyempitkan banyak saluran dan lama kelamaan ia akan menyebabkan lemak berkumpul dan kita semakin gemuk dan menuju ke arah mendapat pelbagai PENYAKIT. Jalan terbaik...adalah untuk minum sup panas atau air PANAS/suam selepas makan.

:Nota penting tentang SERANGAN JANTUNG!!!

Anda patut tahu bahawa bukan semua tanda-tanda serangan jantung akan mula terasa pada tangan sebelah kiri. Berhati-hati juga pada permulaan sakit sedikit-sedikit pada bahagian atas dada anda. Anda mungkin tidak akan mengalami sakit dada pada serangan pertama serangan jantung.

Keletihan dan berpeluh adalah tanda-tanda biasa. Malah 60% penghidap SAKIT JANTUNG tidak bangun selepas tidur. Marilah kita berwaspada dan berhati-hati.

Lebih banyak kita tahu, lebih cerah peluang kita untuk terus hidup...
PAKAR SAKIT JANTUNG berkata, jika semua orang yang mendapat e-mail ini menghantar kepada 10 orang yang lain, beliau yakin akan dapat menyelamatkan satu nyawa. Baca ini.... ia juga mungkin dapat menyelamatkan nyawa anda!!!!.

**Jadilah teman yang setia dan teruskan menghantar artikel ini kepada teman-teman yang anda sayangi.....!!!!

Ceritamu, ceritaku...
Quote:
1. mrs.apple>> Mmmmmm.... Tatty teddy memang cute!
2. jie jie>> Kat rumah ni, kalau kuih yang lembek-lembek ni, kurang jalan. Tu yang mama malas sket nak cuba...tapi nantilah, kalau tercuba suatu hari nanti, mama tepek ye....
3. Syakirah Hanim syaha79@yahoo.com>> Ish ada pulak pasal tak mintak izin, air gula tak jadi...itu kesilapan teknik tu, bukan pasal tak mintak izin. Cubalah mana-mana resipi dalam page mama ni...mudah-mudahan mama dan tuan punya resipi yang dicuba dapat juga pahala serba sedikit....
4. hellikonia>> Mama paling malas buat air pandan tu. Selalu tipu je, boh esen pandan dan kaler hijau..hehehe...pecah tembelang dah ni!
5. Tyha>> Tak pe, kumpul dulu resipi eh...Bila free, dok bertapa dalam dapur, tak yah keluar-keluar, cubalah segala resipi...hehehe... ampunnnn....
6. hanieliza>> Habis dah kak...kita buat pun secoet je...4 bekas tu je...saja nak rasa. Thanks ye sudi share resipi
7. mommy_d&d>> Mama buat sikit je, malas nak pi cari water chestnut...kotlah kalau ada yang dalam tin ke kan...
8. Sabrina>> Ha ah Sab, paste Adabi tu. Mama masukkan daging, perencah, daun limau, daun kunyit, santan dan sedikit gula. Pas tu renih je sampai kering. Sonang la itu!
9. shikin>> Sorrylah Kin, mama tak de. Tapi kat page Kak Liza ada. Nanti Kin gi ketuk rumah Kak Liza ok...
10. zack>> Adei, ini tako daaaa.....
11. Layman>> Bak kata pepatah mama...tiada daun pandan, cawan plastik pun berguna!
12. MaDiHa>> Sib baik Madiha tengok dua kali dah stop, kalau tiga kali ntah rupa apalah pulak Jangan mare! Jangan tak tahu, inilah first time mama makan kuih tako...so versi yang telah dipelbagaikan tu, tak tahulah pulak....
13. dOd>> Tu baru dengan kuih tako...lom lagi tirguda tengok mama!
14. Syerah&Zainul>> Buatlah sendiri pulut kuning tu Syerah. Senang ya amat. Tak pun, suruh Chef Zainul turun padang lagi sekali . Mama tak de daun pandan kat sini, so hentam je la apa yang ada...
15. cakcibur>> Ala cak, senang je buat kuih ni. Setengah jam leh siap tau. Ha ah...lusa Syahmi balik...tak sabarnya!
16. MYBAZAAR mybazaar07@yahoo.com>>
17. Sal>> Ohhh patutlah senyap sunyi lama....rupanya ada pojek biznes! Moga berjaya ye Sal.
18. fizan yusop>> Alahai, idaklah pulak mama kaji asal keturunan kuih tako ni...tahu buat dan ngap je! Hehehe....
19. iNaa>> Tak pe, nanti kalau jumpa pulut, leh buat pulut kuning ok. Mama ni pun, pasal stok pulut baru sampai, tu yang lodeh semacam tu!
20. rinnchan>> Mana Rinn tahu orang PAS suka? Haaaa Rinn orang PAS eh...hehehe....gurau je! Mama tak kuasa nak pi cari water chestnut....
21. ida isk>> Nanti buat ye, pulut kuning tu. Tako ni, PAS ke UMNO ke, mama tak kira, janji masuk mulut, sodap! Sajalah tepek email air panas tu, untuk dikongsi bersama semua kan...boleh ingat mengingati sesama kita....
22. mamazieza>> Sonang yo buat pulut kuning ni...chewah, eksen ler plak..Dulu masa tak reti buat, tak berani gak nak buat!
23. za>> Nanti buat ok
24. F&F (Ummi Afi & Dania)>> Haa tu sebab mama 'sajikan' kat sini...
25. huzadia>> Sedap memang, nanti cubalah buat. Memang hari hari menghitung hari! Hehehe....
26. jeff>> Eh sedap ke pulut kuning makan dengan gula? Cam tak ngam je bro? Or maybe because mama ni jenis orang suka makan pedas kot. Hmmm...lagi sorang photographer kat rumah tu, yang senior ke yang junior agaknya ye?
27. mamakimi/lynn lynnhassan@yahoo.com>> Sini tak tahu mana nak cari sengkuang Cina tu...so guna je la apa yang available. Janji dapat merasa....
28. Ida Natrah>> Mama punya favourite, anything to do with pulut, preferably yang pedas...
29. zura iegirl0709@yahoo.com>> Amende pulak yang panas ni?
30. rozzan>> Mama pun suka pulut kuning + rendang. Nyam nyam. Hmm pasal tako tu...sebab tak de daun pandan, hentam je la boh dalam bekas plastik! Janji dapat makan tako!
31. mummy hamim2>> Pandailah Imah....ajak orang pi holiday, tapi kena masak, where got road this one, no road!!!!
32. yangmazni>> Haa ni dia dah back...sat gi dia gi jalan lagi...bikin orang jeles je!
33. anna>> Selera masing-masing berlainan kan Anna...
34. nabialishad>> Haiya...semua nak kirim, cam no nih. Balik nanti, godak sendiri aaa...
35. flowergirl>> Mama jampi kot!
36. Acik>> Rendang ayam? Yummmmm sedapnya!
37. Koleksi NJ Alini>> Kalau nak prezen kat mama...mama terima dengan hati terbuka
38. Mademoiselle Ayu>> Ada banyak jenis kuih Tako ni Ayu...this is one of them...
39. Chendana>> Hihii...dok imagine nak makan dessert, sekali keluar main dish ek? Hihihi....
40. apul apul_tnt@lycos.com>> I've emailed you my answer. Sorry can't be of much help to you as I don't want to simply give answers just for the sake of answering ya...will try to find out more though...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net