Want your
own Fotopage?






 


By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 28-Mar-2007 07:07 Email | Share | Bookmark
ROTI JOHN (IHSAN'S)

 
Quote:
My personal note :
Itinerary for Tour to Durban 2007
Day 5 : Wednesday 28th March


Breakfast and then depart for Natal Sharks Board.

10.30 am Gateway Shopping Centre for the day.

After dinner, Night Activity ~ Rocky Shore Night Walk
"Children will explore the wonders and diversity of the fascinating invertebrates and vertebrates that inhabit the intertidal zone. Look at the adaptations and factors that affect their existence"




When I was typing this entry, I was actually watching Konsert AF4....yeah, you read right...4 and not 5! Hahaha....ketinggalan zaman betullah mama ni! Hubby just brought back the complete set from Malaysia. So far, I've finished watching 3 concerts ~ Prelude, Konsert 1 and 2. Not bad! And if you ask me, of all the 4 Akademi Fantasia students, my choice is still Farah AF2! Breepp breeeppppp!!!

Anyway, let me just go straight to the recipe as I want to continue watching my Akademi Fantasia. Yesterday night, I tried a recipe from Ihsan's Blogspot for dinner. Very simple to prepare and tasty as well. Fatin had three of these and hubby had one. So Ihsan, thanks for sharing this recipe with us.....



ROTI JOHN (IHSAN'S)

What you need
:

Minced chicken
Shallots, chopped finely - about the same size pieces as the chicken
Eggs, beaten
Salt, for seasoning
White pepper, for seasoning
Oil, for frying
Sliced hotdog/sausage buns, burger buns, or sandwich buns - I used burger buns


What you do :

1. Season the minced chicken with salt and pepper.
2. Heat up some oil in a wok or frying pan. Add the shallots, fry until fragrant and slightly softened. Add the chicken, and fry until cooked through. Set the chicken and shallot mixture aside.
3. Season the beaten egg with more salt and pepper, and add some of the chicken mixture. You want the mixture to be a lot of chicken, with just enoguh egg to hold it together when it cooks.
4. Add some more oil to the pan (unless you're using a non-stick one). Wait for it to heat up, then carefully spoon some of the chicken mixture into the pan, in the shape of the bread that you are using. (like, round if you're using burger buns, and longish, if you're using sausage buns). Immediately press the bread onto the egg.
5. Press the bread down occasionally while frying to flatten it. Fry the Roti John until the egg is as cooked as you like it. If you like it crisper, bake in an oven (we used a toaster oven) for about 5 minutes or so.




Oki doki...I'm off to watch my AF4! Chao!

Ceritamu, ceritaku...
Quote:
1. mummy hamim2>> Imah ni kan, kalau jadi lecturer, rasanya, by the end of the class, sumer students dia mesti kepenatan. Bukan penat belajar, tapi penat dengor lecturer sorang ni dok pot pet pot pet pot pet the whole lecture period! Wakakaka! Eh Imah nak gi holiday lagi ke? Asyik jalan je korang ni tau.
2. mummy hamim2>> Manalah mama ada kenal dengan orang-orang Kuitho tu....kuitho tu pun mama tak tahu amendenya!
3. cik_bawang>> Hok aloh, mana gi dapur cik bawang? Mama memang suka all these talent shows. AF2, 3, 4 ada complete set tau...Nak cari kot kalau ada complete set for AF1 and AF5 ni, nak suruh my sister start belikan. Saja suka-suka...Mama pun paling suka AF2...very harmony...and because my Farah Breep breep was in there!
4. zakiah>> Betul tu...gading tu memang garenti masak sebab prefried terlebih dahulu....
5. jeff>> Bro, ini versi hentam sajalah labuuuuu....tak dak hotdog bun, belasah je burger bun...asal bun kat belakang tu...wakakaka.....
6. iNaa>> Try iNaa.....tersangatlah senangnya!
7. iNaa>> Mama rindu Syahmi, rindu family kat Malaysia pun ye gak...dah setahun 7 bulan tak balik.
8. ~F&Z~>> Ni kira cam roti John kateklah ni...hihihi....Agaknya yang discover cara buat roti ni nama John tak...
9. hanieliza>> Senanglah kak, kalau orang nak makan yang sempoi-sempoi kan.....
10. sofu>> Sonang yo.....hmmm...nama lain? Nak panggil Roti Sofu ke?
11. ~ Wanie Sakura ~>> 10?! Takkanlah besday mama Wanie, nak jamu roti john je kot.....tak acilah!
12. NAsH>> Ni Roti John M.A.Y.A nama dia....Masak Apa Yang Ada!
13. mamazieza>> Oh...mamazieza selalu gak TAK buat eh...sib baik kita baca betul!
14. cakcibur>> Jom cak kita hitung sesama....wan...tu...ti...por...pai...shik...seben...eit.....abis dah....
15. Tyha>> Tahniah ye Tyha dapat baby boy...moga membesar dengan sihat...
16. azurahakim>> Zura pregnant ke? Lor tak perasan pun? Keciklah perutmu iteww! Anyway, mama doakan semuanya selamat. Bila due?
17. leezsa halimatul_liza@yahoo.com>> Alahai, terima kasihlah Leezsa sebab sudi promote fp mama kat adik Leezsa kat Saudi tu. Mama harap, sedikit sebanyak, fp ni dapatlah membantu, especially for those yang dok luar dari Malaysia....
18. Sabrina>> Roti tu mama beli je...kalau semua nak buat sendiri nanti, lambatlah pulak nak dapat makan...hehehe....
19. mommy_d&d>> Yup, cepat dimasak, sedap dimakan, cepat dihabiskan!
20. RaqynRafiqin>> Sedap dan kenyang, yes.....
21. hida>> Kalau mama hida buat roti, Hida lupa ambil gambar, maknanya kena tunggu Hida buat roti dulu baru tak lupa ambil!
22. Noor>> Ghee tu, kalau ganti dengan butter or majerin pun ok je Kak Noor. Buku tu, Indian recipe...so diorang ni sukalah guna ghee.
23. mummy jam>> Kalau mummy dok sebelah rumah kita ni, lehlah order sebab so far, service penghantaran kami belum sampai ke Singapura! Hihihi...berangan sih!
24. ein>> Tu la pasal, mama memang rajin layan Konsert AF sambil gosok baju! Dulu masa AF4 pun ada kata suara tak bagus, tapi ok gak apa...ada gak suara power-power, daripada macam mama ni ha...sora panggil hujan!
25. Acik>> Nampaknya kenalah tunggu bila tahun tah nak dapat tengok AF5 pulak! Orang demam AF5, mama demam AF4. Hihihi...Roti John ni, kalau kita buat sendiri, kita leh control banyak mana telur dan minyak yang kita nak...macam mama, hanya guna sikitttttttttttttt je minyak sebab mama guna non stick pan. Telur pun tak banyak.
26. strawberryyogurt>> Most welcome my dear. Next time, letaklah sekali your link kat tepi nama tu, senang sesaper nak gi melawat ye....
27. yatie norezy23@yahoo.com.my>> Kat sini bukan orang tahu pun roti John. Wujud kat rumah mama ni je kot. Hehehe...so tak kisahlah, hentam je, tak de roti panjang, roti bulat pun berguna! Helli kata, kena panggil roti Jane. Kenapa? Tanya Helli....
28. helli>> Bijakkkkk....bijakkkk!!!!
29. ida isk merpati66@yahoo.com>> Amboi busy giler eh gang! Tak pe, at least orang tak leh kata you makan gaji buta... I'm ok now. Next Wednesday dia balik dah....ada call cikgu dia...and she said, everybody's having fun...alhamdulillah.....
30. anna>> Ampun Anna ampunnnnnnnnn...
31. rinchann>> Memang Rinn pandai!!!
32. Syerah&Zainul>> Nanti cuba eh....
33. mummy rita nazarita@hotmail.com>> Yummy yummy....kisses to Rinie!!!
34. jie jie>> Pepandaiiii je korang ni tukar nama eh! Kena saman dengan John baru tau!
35. Ainie>> Hmmm...yang leh kuar thru computer tu, komputer Doraemon tu! Aktiviti during the Durban trip this year memang menarik. Lucky them! Syahmi punya birthday is on the 2nd October. Sama ke?
36. Jie Lea Adra>> Boleh aje Jie....ikut kekreativiti-an masing masing....
37. muni>> Sini tak leh nak tunjuklah sis, kalau boleh, harus gak kot!
38. mar chempaka_sari1@yahoo.com>> Mengenyangkan!
39. iyta anita_ghani@yahoo.com>> Nanti cubala Iyta buat sendiri ye...senang je tu....
40. mamahouse>> Nak kena tembak eh!
41. shida mancunian>> Tak pe, nanti tak busy, leh update ok...
42. ummi Nurin::mieza>> Acuan cupcakes tu, Ida yang tolong belikan. Nanti Mieza tanya dia eh...
43. Ain ladyain80@yahoo.com>> Waalaikumussalam Ain. Salam perkenalan Ain mama sambut mesra. Terharunya ada gak orang suka kat page mama yang tak seberapanya ini. Mama pun bukan pandai mana, masih belajar dan juga bukanlah ibu mithali. Masih terlalu banyak kelemahan. It's an honour if you wish to add my link to yours. Terima kasih banyak-banyak....
44. unnamed>>
45. Layman>> Terkezut ke?!
46. mrsjemain@raihan udakyana@yahoo.com>> Waalaikumussalam. Mama sekarang ni sibuk sket la...silap-silap tak leh update selalu dan tak de experiments kot....
47. Aini>> Hehehe...will do!
48. chendana>> Tu la kan, entah John yang mana la tu.....
49. Mademoiselle Ayu>> Tunggu ler hari yang ada pasar malam ye...tak pun, masuk dapur jap...
50. ~ Wanie Sakura ~>> Akan mama tungguuuu, kek mu itewww.....
51. gonjol>> Alhamdulillah....


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2014.

ns4008229.ip-198-27-68.net