By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 21-Mar-2007 00:01 Email | Share | Bookmark
DAGING MASAK CENDAWAN (Nina)

 
Was pretty busy lately and will be busy until maybe this Saturday. Was preparing Syahmi's stuffs to go to Durban. Not that I really want him to go...my honest confession...but sometimes I have to let him go and be with his friends and enjoy... This will be my first time being away from him THAT long! I hope I'll cope! The teachers always said,"Don't worry...Syahmi will be fine!" and I'd reply,"It's not Syahmi that I'm worried about, it's ME!" Anyway, I do hope my darling boy will have a wonderful time in Durban, doing all sorts of fun activities that we won't afford to cover if we were to do it ourselves....

Since I had been yawning for the past one hour or so, I'll just go straight to the recipe for today. Just a simple one as mama can hardly open her eyes now. I've tried this recipe on the 10th January, 2007. This recipe is lovely and much loved by ME...I'm the only one in the family who LOVES vegetables! The kids will only eat vegetable if they are in either the pita bread, foldover or burgers. Hmm..speaking of which....gives me an idea of what to cook for the kids' lunch tomorrow! Back to the recipe, it's Daging Masak Cendawan (Beef with Mushroom) from Nina's Lovely Fotopage. Thank you Nina for sharing this simple yet lovely recipe...



DAGING MASAK CENDAWAN

Ingredients
:

Fillet steak
2 cloves garlic ~ knocked
1 onion ~ sliced
1 fresh red chillie ~ sliced
Carrots ~ julienned
Oyster mushrooms
1 inch ginger ~ sliced thinly
4 tablespoons oyster sauce
Zeal ~ optional
Salt
Sugar
White pepper
A bit of cornflour mixed with water ~ as thickening agent

Method :

1. Boiled the whole fillet steak till tender. Slice thinly. Set aside.
2. Heat wok, saute garlic till fragrant and add in the rest of the ingredients except mushroom and cornflour.
3. Let it cooked for a while before putting in the sliced steak and then mushrooms.
4. Add in a bit of water and stir.
5. Finally pour in the cornflour mixture to thicken the gravy.
6. Remove from heat and ready to serve.


Quote:
DAGING MASAK CENDAWAN

Daging - direbus hingga empuk dan dihiris halus
2 ulas bawang putih - diketuk
1 biji bawang besar - dihiris
1 biji lada merah - dihiris
Lobak merah - dihiris halus
Cendawan tiram
1 inci halia - dihiris halus
4 sudu besar sos tiram
Serbuk perasa/garam/gula/serbuk lada putih
Sedikit tepung jagung - utk pekatkan kuah

Rebus daging hingga empuk. Angkat dan hiris nipis. Ketepikan sebentar.
Panaskan kuali, tumiskan bawang putih hingga naik bau dan kemudian masukkan semua bahan-bahan (kecuali cendawan).
Masak sebentar kemudian masukkan cendawan.
Masukkan sedikit air dan tuangkan tepung jagung utk memekatkan kuah.
Angkat.


Today is Danish and Danial's birthday. Wishing both twins a very happy birthday and many happy returns of the day!



And to Sis Jamilah Din....HAPPY BIRTHDAY!



Ceritamu, ceritaku...
Quote:
1. zakiah zainudin>> Syahmi pergi 12 hari! Bukan seminggu Memang ler bagi chance...but then, it's easier said then done! Bestnya Zakiah ni asyik balik Malaysia je...borong jangan tak borong! La ni kalau orang cakap pasal papercup...mama okay dah...hehehe...sebab dah ada! Thank you to tokey muffin casing!
2. Sabrina>> Tu la, nanti bila dia balik, mesti dia dok pot pet pot pet then gelak gelak...mesti best dengar cerita dia nanti....
3. jeff>> Ala bro, kita tak leh buat buku...sebab semua ni resipi orang...nanti kena saman!
4. RaqynRafiqin>> Seminggu tak lama, 12 hari lama bonda! InsyaAllah he'll be in good hands....
5. kakmOn>> Kak Mon, pintu ku luas terbuka ni....tak tahulah kot pintu pagar yang dikunci dek guard tu....
6. kakmOn>> Nowadays memang cam tu gayalah Kak Mon, kenkadang dah taip panjang panjang, dia tak lepas, frust wei! OOo alien tu fondue fountain rupanya...hmmm...kalau buat hiasan kat hall rumah pun lawa gak tu Kak Mon!
7. mamazieza>> Shopping? Tak apalah mamazieza...kami dok rumah lagi best! Hehehe...nak tengok Doraemon! No delivery, kuda belang mogok!
8. sofu>> Adik Fatin, Syahmi ler No other! Hahaha!
9. kuzi>> Barulah mama tahu, naper mak selalu nangis bila kami balik asrama! Psst, masa tu bukan mak je nangis...mama pun nangis balik locker! Hehehe...pecah rahsia!
10. yuddin>> Tu la tu...first time ni....
11. AUNIDAYINI>> Thanks for all the kind comments. 1~ Nanti kalau ke Semenanjong, boronglah macam-macam ye. 2~ Kenapa boleh tak jadi buat apam balik? Melekat ke apa? InsyaAllah it's very easy to prepare. Do give it a try ok. 3~ InsyaAllah memang sentiasa doakan kesejahteraan keluarga. 4~ Amboi cikgu! Dalam pada sibuk-sibuk tu, ada lagi rupanya hiding place dia ye!
12. nona princessharyati@yahoo.com>>
13. Helli>> Ha ah, the trip is finally due...begitu cepat masa berlalu.... Hope they'll have tons of fun over there!
14. Lee Lin>> Kenalah suka makan sayur, sihat tau! Btw, supermakro tu apa eh? Ampunlah, mama ni buta fotografi la...
15. ju juariahyunus@yahoo.com>> Anak mama dua orang, FAtin (14 tahun) dan syahMI (11 tahun). Tu yang jadi FAMI tu!
16. mrsjemain@raihan udakyana@yahoo.com>> Sukanya dia dapat update. Wah cayalah, buat kerja 2 in 1!
17. rinnchan>> Eh betul ke Rinn boh komen kat page mama? Entah-entah terbubuh kat page orang lain tak? Rindu tetap rindu, tak leh lari oo...tapi try to divert as much as possible la...Sepanjang mereka di sana, they must not have any sorts of contact with the family. Strictly NO. Tapi kalau parents nak call cikgu boleh, but no chatting with the kids. Agaknya tak mau diorang homesick kot.
18. ida isk>> Tu la, cakap sonang yo gang...kena batang hidung sendiri, baru tau merana tak merana! Hehehe....Sama ler kat sini...sendiri masak sayur, sendiri bagi perabis. Tapi sayur makan berkoyan pun tak pe!
19. fizan yusop>> Resipi yang telah dicuba masih banyak dalam queue...tapi update satu satu je la...nanti habis modal pulak!
20. mar chempaka_sari1@yahoo.com>> Kasi chan sesangat la ni....12 hari ooo...nak dekat setengah bulan!!!
21. kamariah kamarudin kamariah1955@hotmail.com>> Tu la kak, sengsara gak nih...tapi nak buat cam no...tak selamanya dia nak berkepit dengan kita, ye tak.....esh...I'll dread that moment! Hmm...nanti akak dah cuba buat muffin tu, beritahulah outcomenya ye...hopefully sedaplah di selera akak...
22. arrembawi isneen_ahmidy@yahoo.com.my>> Mama pun guna cendawan Afrika la...hehehe....
23. nabialishad >> Sonanglah ekau cakap, eden yang menanggung ni tau....
24. kuchai>> Tekak yang tak sedap, selera on je!
25. adekcomelx>> Ada cafe jual muffin, ok la...
26. hanieliza>> Tu la kan...naluri ibu...sama je...
27. nini ninifaizal@yahoo.com.my>> Kalau ganti shitake mushroom, nanti rasanya berbezalah Nini. Tapi mana tahu kan, kot lagi sedap! Nanti Nini experiment ye...
28. rozzan>> Cilok bro, leh buat menu emergency seba senang dan ringkas je...
29. aziah>> Cendawan yang berwarna putih tu.....
30. Dewi Saerah Binti Shamsuddin dewi@lityan.com.my>> Amat sesuai juga untuk ibu-ibu tak bekerja yang kurang rajin macam mama ni...ahaksss....


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net