By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 17-Mar-2007 07:17 Email | Share | Bookmark
ORANGE BUTTER CAKE (Bro Rozzan)

 
Have you ever experienced....you wanted to do this, you intend to do that, and at the same time you don't really know which one to do first, and ended up doing absolutely NOTHING at all? I've read something like this before in an email given by my friend but can't recall what's this phenomenon is called. That was what happened to me yesterday. I was so excited to try this and that and a few others, but finally I didn't experiment anything. I guess I have to cool down and relax....than maybe something will be done! Hahaha.....

And oh, thank you Zack for tagging me again! Bertuah punya budak...nak kena tembak dengan mama nih!!!! But that will have to wait as I have to do the long list of house chores first and at the same time, will try to think of all the weirdos that I have...hihihi...this is gonna be fun!

For today's recipe, I'd like to share with you this cake recipe that I've tried a couple of days ago. Thank you Bro Rozzan for sharing this lovely Orange Butter Cake recipe which according to him is Mr Alex Goh's recipe. At the sight of his cake in his lovely page, I just have to give it a go because I love orangey thingy. And surprisingly, my kids love them as well because normally they go for all these chocolatey things. I am not a chocolate enthusiast. By the way, I made this recipe into cupcakes and the balance into a loaf. Made into cupcakes so that it'll be easier to pack them for the kids' breakboxes. Here's the recipe if you care to try......



ORANGE BUTTER CAKE
Sumber: Chef Alex Goh

Ingredients :
200 g flour
1/4 teaspoon baking powder
1/2 tablespoon milk powder
250 g butter
5 eggs
175 g sugar
2 tablespoons orange juice (Bro Rozzan mixed 1 tablespoon orange juice concentrate SUNQUICK + 1 teaspoon vanilli
( I used SOBO orange juice + 1 teaspoon vanilla essence)
orange rind (I didn't put this...lazy!!!)

Method :

1. Sift flour, baking powder and milk powder.
2. Beat flour, baking powder, milk powder and butter till thick, light and smooth.
3. In a clean mixer bowl, beat eggs and sugar till thick and light, for about 5 to 7 minutes. Add in vanilla essence, orange juice and orange rind. Mix well.
4. Pour the mixture into the flour mixture and mix well.
5. Pour into a greased 8 inch baking tray and bake for 40 - 50 minutes in a preheated oven at 170 C.



Quote:
ORANGE BUTTER CAKE
Sumber: Chef Alex Goh

Bahan-bahannya :
200 gram tepung (saya gunakan cake flour)
1/4 sudu teh baking powder
1/2 sudu besar susu tepung
250 gram mentega
5 biji telur
175 gram gula
2 sudu besar orange juice
(saya gunakan 1 sudu mkn orange juice concentrate SUNQUICK + 1 st vanilli)
parutan kulit limau dari sebiji limau

Cara-caranya :
1. Pukul tepung, baking powder, susu tepung, mentega hingga pekat, gebu dan rata-tidak berbintil-bintil.
2. Di dalam mangkuk yang berasingan, pukul telur dan gula sehingga kembang & pekat (kira-kira 5-7 minit). Kemudian masukkan vanilli, orange juice dan parutan kulit limau kedalam adunan telur dan kacau rata.
3. Selepas itu masukkan adunan telur tadi kedalam adunan butter/tepung dan adun hingga rata dan sebati.
4. Tuang adunan kedalam loyang 8” dan bakar dalam 40 - 50 minit pada suhu 170’C.
Anda juga boleh membakar kek ini dgn menggunakan acuan cupcakes.




Wishing my cute chubby niece Alya Farzana a HAPPY 1ST BIRTHDAY. Bila laaa mak long nak dapat jumpa Zana eh?



Congratulations to Nic and Azri. Selamat pengantin baru, moga bahagia selamanya.....maaflah lambat wish ye....the actual date was 9th March...



Ceritamu, ceritaku...
Quote:
1. jeff>> I love orange. Thanks for the wish for my darling buttercup tu ye....
2. Penyulawa>> Sudah abis ler gang...len kali naaa.....
3. syerah&zainul>> Mmm nak kena check komputer mama ni la...kot bila post gambar boleh keluar bau pulak! Ajaib nih!
4. Penyulawa>> Thanks Penyulawa...hamboi hamboi hamboi...mentang-mentanglah mama dok Africa, kek pun kena buat kek Africa eh....
5. mamazieza>> Thank you mamazieza...psst...Kak Liza kata cuppies mamazieza sedap, bilalah nak merasa tu eh?
6. AUNIDAYINI>> Long time no see. Busy betul cikgu sorang ni. Dishes mama ni bukannya semua buat satu hari...dok dalam list menunggu...so I'll paste one a day....Tapi bila tengah rajin tu, boleh 2, 3 new recipes dalam satu hari..I just love experimenting!
7. yatie norezy23@yahoo.com.my>> Thanks Yatie
8. Ida_Natrah>> Mama lom pernah jumpa lagi anak buah yang terbaru ni...asyik tengok gambar je...
9. huzadia>> Nanti try ye...
10. kamariah kamarudin kamariah1955@hotmail.com>> Hi sis...Sorrylah kita lom pernah experiment any Cho' Mud Cake and fyi, kita tak pernah pun jejak ke Secret Recipe tu. Kalau pun nanti kita ada mencuba that cake, I wouldn't know rasa dia cam Secret Recipe ke dak? Adik ada belikan buku kek Chef Alex Goh, tapi buku tu di Malaysia. Cupcake yang untuk buttercup tu, kita ambil gambar kat 123 greetingslah sis, bukan kita buat...
11. Steve Troy>> The taste is delicious as well
12. Watie ~ mummy hani n ichlas>> Mama selalu boh separuh cups tu....Mama pun selalu cam Watie gak, kenkadang lebih kenkadang kurang...ikut nasib...hehehe....
13. muni>> 175g sugar tu just nice. Tak manis sangat. That's why kita suka. A eh? Syoknya. Tapi kita tengok kek kita tu cam penyek je, sebab tinggal sket je adunan masa curah dalam loaf pan tu.
14. zakiah>> Selain itu, kan ada juice limau tu...
15. Phalinn phalinn@yahoo.com>> All the best in your final Phalinn...
16. ida isk>> Ganglah kita...yok yok print resipi! Hehehe...Baik dah ke pinggang tu? Banyakkan rehat!
17. ~F&Z~>> For tea pun okay gak...
18. tok selampit>> Shian la hai musafir penganggur ni...kalau dekat dah hulur dah....
19. zana/ros zanaz70@yahoo.com>> Daku tidak keseorangan rupanya! Penatkan Zana...pikir nak buat itu ini, pengabisnya satu benda tak buat...hehehe....
20. Edoras>> Boleh aje, tapi janganlah pulak lupa tukar nama kek Nanti namanya orange butter cake, rasa dia strawberry pulak..
21. rinnchan>> Memang nak kena check computer mama ni...cam mana boleh deliver bau siap ni?! Hehehe....Ala Rinn, kalau rasa-rasa nak makan sendiri je, buatlah one loaf tin tu je...
22. ju juariahyunus@yahoo.com>> Hmmm...tol tu, kalau ibu buatkan lagi sedap! Bukan takat leh jamu mata, dengan perut perut sekali boleh dijamu!
23. wise_gal>> YOU MADE MY DAY! Thanks for trying the simple recipe. Reen must be happy if only she visits this page...
24. Sabrina>> Tukar je la Sab...kita yang buat dia...hehehe...
25. mommy_d&d>> Rindu, mana tak rindu sebab dah lama tak dapat nyakat! Hahaha....Adei, bila mau balik daaa...Thanks a lot my dear. The brooch is really lovely..even Fatin said....WOW!
26. Ibu NF>> Alamak Ibu NF, sudah ketuk salah rumah la...hehehe...mama dah lama pencen masak untuk babies. Tapi actually dulu, masa budak-budak ni kecik, mama tak de pulak specific food introduction. Semua main cebur je rebus then grind. Kusmangat diorang makan. Anyway, kalau Ibu NF nak resipi babies, cuba ketuk rumah Erna. Dia rajin experiment makanan baby.
27. kuzi>> Mmm...I GB besar tu wei! Ni dok hint nak beritahu hutang akan bertambah banyak ke? Ahaksss! Kan ku tunggu swiss roll mu itew!
28. Misliha naza214@yahoo.com>> Mama tak ada dapat pun offline message Misliha. Memang busy nowadays sebab semua kerjarumah kena buat sendiri...
29. nabialishad>> Kasi halau sket itu sindrom..soh dia pergi kat pokok ke kat tiang ke...hehehe...adei...itu cuppy thingy gambar 123greetings daaa....
30. Shida Aziz - Sweet Frosting sweetfrosting@gmail.com>> Nanti bila tak sibuk dengan cuppies, leh la cuba ye...
31. kakmOn>> Ha ah Kak Mon, tak tahan tengok gambar kek Bro Rozzan...daku mengalah akhirnya...chewah! Haa Kak Mon intai dapur kita eh? Sebab kita dah buat dulu...Kak Mon datang sini ikut pintu ajaib Doraemon eh?
32. sofu>> Hi Sofu...Terima kasihlah sudi promote fp mama yang tidak seberapanya ini. Sama-samalah kita berkongsi ilmu ye. Jangan dok terliuq ja tengok kek oren tu na....pi bancuh sat...
33. leezsa halimatul_liza@yahoo.com>> Uiksss....mengancamnya bunyi dia makan!
34. unnamed nmy_00@yahoo.com>> Hello dear. Alahai, nak panggil cam mana ni...dah unnamed pulak. Anyway, tang cake mixer ni, mama sendiri masih undecided. Mama memang nak beli baru yang besar sket bila balik Malaysia, tapi still tak tahu either Kenwood Major or Berjaya. Ada yang suggest Kitchen Aid. As of now, mama gunakan Phillips antik mama yang dah 10 tahun tu. Alhamdulillah still working nicely.
35. mummy jam>> Memang pun mummy, tapiiiiii kita mim alif lam sim nak parut sebab mim alif lam sim nak basuh...hahaha...
36. RaqynRafiqin>> Tak rajinlah eh...saja ada mood...kalau tak dak mood, orang rumah ni ler yang kempunan nak makan
37. hellikonia>> Sabar itu sebahagian dari imannnn....
38. Harni>> Mama pun nak buat macam-macam ni sebenarnya, tapi Syahmi pulak kurang sihat dan banyak kerja lain yang perlu diselesaikan terlebih dahulu...
39. ju juariahyunus@yahoo.com>> Kan dah kata, JU BOLEH!
40. cek de sam>> Terima kasih banyak-banyak jua buat cek de sam kerana sudi berkunjung ke fp mama ni. And thanks for your kind words. Ayuhlah kita sama-sama belajar ye...untuk keluarga tersayang...
41. Ajzie>> Most welcome...nanti cuba ye....
42. normala nmy_00@yahoo.com>> Oh Normala rupanya nama mu ya...hehehe...tak yahlah nak panggil unnamed lagi ek? Kalau dah decide which one yang terbaik, sound sini eh....at least as a guidance...tq
43. kuchai>> Aiyoo amoi, habis sudahhh....
44. jajagurlz jajagurlz@yahoo.co.uk >> Waalaikumussalammm Jaja...
45. normala nmy_00@yahoo.com>> Is that the best decision? Kalau tak keberatan, how much? Susah betullah kalau kena survey dari jauh ni..
46. normala>> Not bad the price eh...tapi are you sure that's the price for Kenwood Major yang besar tu...rasanya harga dia mahal lagi la....


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net