By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 14-Mar-2007 12:12 Email | Share | Bookmark
CHOCOLATE MELODY (Akak_Siti)

 
We were all finished yesterday night....everybody was exhausted! Syahmi can't even finished his dinner. He said, I'm just too tired and I lost my appetite. Fatin did finish her dinner but at a slow phase. And me, just manage to nibble a bit of these and that and slept without even drinking the tea that I've made earlier on. The house was in peace by 9pm!

Syahmi had swimming house practise yesterday to select who to take part in what on the Swimming Gala day that will take place next week. Oh gosh, I won't be free too next week huh? Fatin was having muscle cramp in school and she has to walk a lot yesterday at school. And me, was out of the house half of the day. I went to Sherin's Khatam Majlis. Poor thing, the bride is down with Malaria. Do get well soon Sherin!

This morning, woke up at 4.30am to give the Chocolate Melody the final touch (which is not good enough) so that I can drop them off at Dolly's house after the Durban Tour Meeting at Hillview. I went along to drop the kids in school. Arrived quite early at Syahmi's school and went straight to the meeting room. We were given the final briefing, filled all the final forms, questions & answers and finally collect all the things we have to collect. Boo hoo hoo My baby's going this coming 24th...another 10 days! I've missed him already.............

Before I start to flood the keyboard with tears, let me just paste the recipe for the Chocolate Melody cookies, as promised. I've printed out this recipe a long long long time ago. I think I got it from Forum Cari, posted by Akak_Siti. Thank you Akak_Siti for this tasty and crunchy cookies recipe.



CHOCOLATE MELODY

Ingredients
:

120 g margarine
70 g icing sugar or castor sugar
(I used castor sugar)
1 teaspoon vanilla essence
1 egg yolk
1 tablespoon milk powder
20 g almond powder
(I grinded 20g almond without roasting)
30 g cornflakes ~ finely grinded
160 g flour

To decorate :

Egg yolk
Cooking chocolate ~ melted
100 thousands

(I just deco my cookies with white and chocolate cooking chocolate)

Method :

1. Beat margarine and sugar till well mixed.
2. Add in egg and vanilla essence. Beat well.
3. Add in the dry ingredients, milk powder, almond powder, cornflakes and finally flour, bit a time. Reason being, the amount of flour may vary.
4. Roll to about 1/2 cm thick and cut using a cookie cutter of your choice.
5. Brush the top with egg yolk
(I omit this step)
6. Bake in a preheated oven at 180 C for 25 to 30 minutes.
7. Leave to cool completely and dip half the cookie into cooking chocolate and sprinkle with 100 thousands.



Quote:
CHOCOLATE MELODY

Bahan-bahan
:
120 g majerin
70 g gula ising atau gula kastor
(Mama gunakan gula kastor)
1 sudu kecil esen vanilla
1 biji kuning telur
1 sudu besar susu tepung
20 g serbuk badam
(Mama kisarkan 20 g badan tanpa dibakar terlebih dahulu)
30 g cornflakes ~ dikisar halus
160 g tepung

Untuk hiasan :
Kuning telur
Coklat masakan ~ dicairkan
Manik berwarna

Kaedah penyediaan :

1. Pukul majerin dan gula hingga sebati.
2. Masukkan telur dan esen vanilla. Pukul lagi.
3. Masukkan susu tepung, serbuk badam, cornflakes dan akhir sekali, tepung sedikit demi sedikit hingga memperolehi doh yang lembut.
4. Canai setebal 1/2 sm dan terap menggunakan acuan terap berbentuk hati (atau pun apa-apa saja yang anda suka).
5. Sapukan kuning telur
(Mama tak buat langkah ini)
6. Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 180 C selama 25 - 30 minit.
7. Biarkan sejuk. Celupkan separuh dari biskut ke dalam coklat masakan dan taburkan dengan manik berwarna.

Cadangan lain :
Boleh menggunakan acuan terap berbentuk ice-cream.




Ceritamu, ceritaku...
Quote:
1. Syahani>> Thank you my dear....Tak berapa kemaslah kerjatangan mama...anyway, bolehlah kan....hehehe...
2. fizah>> Bangun pukul 4.30 pagi sebab Subuh pukul 4.32 pagi. Bangun lambat-lambat karang, terus terlepas Subuh, naya! Tadi tu pun, sib baik bangun awal. Itupun bersilat gayung gak! Hehehe
3. sue>> Biar lambat asal selamat Nanti cubalah buat biskut pulak Sue, senang je and fun! Biskut ni, kalau tanya mama, I'll say sedap and crunchy. Yum yum!
4. zakiah>> Nikahnya hari Jumaat ni, reception hari Sabtu. Tu la, semalam jengok dia, kesian pulak. Kalau kena Malaria ni, sendi sendi pun sakit. Tapi mudah-mudahan dia okaylah nanti...aiii...nak dapat cik abang, mestilah terus ok...and fyi, perkahwinan dia ni diaturkan oleh pihak keluarga.... bestnya..... Mama's boy?
5. ::: ReActivate :::>> Waalaikumussalam Zul. Alhamdulillah mama sihat. Harap Zul begitu juga. Macam ni, kalau Zul dekat, kalau ada belen kuih raya, tahulah mana mama nak salurkan! Hehehe...Bila nak balik Malaysia? Itu soalan cepumas yang mama sendiri tak leh jawab
6. tok selampit>> Tak raya, tapi ada orang nak kawinlah tok!
7. Sabrina>> Seronoknya mama Sab kata cam tengok katalog! Keles gitu..hihihi..izinkan daku perasan sendiri na! Esh kalau Sab dekat lagi best...mama ajak gotong royong baking, pas tu Sab makan sorang...mama teman tengok je...orait?
8. umi-kal Nasution kaynasution@hotmail.com>> Beza waktu Malawi ~ Malaysia 6 jam. So kenkadang orang tidur, kita segar bugar, tiba orang segar bangun pagi, kita tengah sedap diulit mimpi Nowadays, wherever possible, kena update masa budak tak de kat rumah sebab kalau diorang balik, semua nak conquer komputer...mama dia la melopong je!
9. muni>> Pandailah sis buat poem, karat-karat pun bunyi sedap je...hehehe....
10. ida natrah>> Banyak pun mama leh bagi...kalau mama rajin buat ler...
11. jeff>> Tu la tu...ni first time nak jauh dari dia for 12 days! I can't imagine how I'll cope. Dulu dia pergi satu malam je pun dah tak keruan!
12. zilzal>> Makan dik, kalau lapar tu, jangan biar masuk angin!
13. mama sarah>> Dah buat ke chicken pienya? Yup, it's true. Mama pun kadang-kadang dok refresh a few times, baru keluar...nak wat cam no...
14. Muna>> Thanks for your kind words Muna. InsyaAllah will drop by your place again for more recipes!
15. kuzi>> Memang sedap biskut ni Kuzi. Jangan tak tahu, buku hutang 555 tu nak kena beli lain la Kuzi...dah nak penuh
16. ju juariahyunus@yahoo.com>> Apa lak nak sorry, mama lagi tengkiu...ada promosi percuma...hehehe...
17. su cintakristal93@yahoo.com>> Waalaikumussalam Su. Terima kasihlah kerana sudi singgah ke fotopage mama. InsyaAllah selagi ada resipi yang dicuba, adalah updatesnya ya...
18. Shida Aziz - Sweet Frosting sweetfrosting@gmail.com>> Nak bagi kawanlah Shida...for her wedding. Kenalah bagi yang pretty pretty sket...
19. mamazieza>> Mamazieza tengok salah kalender kot...raya lambat lagi...puasa dulu mamazieza!
20. nabialishad>> Jangan geram je Nabia, kenalah cuba buat. Oven kan dah ada!
21. rin>> Next raya tak lama lagi dah Rinn! I am homely but never lonely, forever busy..hehehe...
22. hellikonia>> Jangan 'simpan' je aa...nanti cuba!
23. rinnchan>> Syntax error!
24. Lily lilyzafirah@yahoo.com.my>> Tak tahulah pulak mende tu icebox cookies....Enjin tu try overhaul kot leh tambah horse power dia...jangan pulas teruk sangat, takut tercabut plak nanti...
25. M.Amirul Amsyar amsmall27@yahoo.com>> Sodap eh...nanti suruh mummy Amsyar buat ye...aunty nak kirim, jauh bebenor.
26. bahrain bahrain@chilliworks.com>> Ok
27. nona princessharyati@yahoo.com>> Waalaikumusalam Nona. Eee mamalah jadi anak murid Nona ok...
28. ::: ReActivate :::>> Mama ni dah 6 kali beraya di perantauan. Tahun ni, tak tahulah lagi. Tapi walau di mana pun, asal dapat bersama keluarga, alhamdulillah la...'Belen' tu balance la Zul...ejaan yang telah disempoikan, hehehe...sorrylah Zul confuse ye. Mama orang Melaka.
29. smogjhl>> Thanks smogjhl!
30. Ainie>> Mama ni, alhamdulillah, mudah menyesuaikan diri di mana jua mama ditempatkan. Prinsip mama, just make yourself at home and you are home. As of now, Malawi ni home mama, so make the best out of whats available. So that nanti bila kita balik, kita bawa balik all the good memories, tak gitu? Tourist ramai juga. Tempat menarik, well, the beaches and the safaries la. Kat sini masih lagi banyak natural beauty.
31. Roylazim>> Careful dear, nanti gigil banyak sangat knee tu, terus tak leh stand...hehehe....
32. ashieBee spirit_laydee@hotmail.com>> Waalaikumussalam AshieBee. Check your blog ya...
33. lynnhassan lynnhassan@yahoo.com>> Eh jiran nak kata apa pulak...mesti depa dok kata...nak nak, hari-hari ler orang sebelah ni hantar makanan! Amin!
34. lynnhassan lynnhassan@yahoo.com>> ~ sda ~
35. Mademoiselle Ayu>> Wah bestlah Ayu dah merdeka! Jangan rest lama-lama, nanti sendi berkarat. Start your job hunting soonest possible. All the best!
36. kuchai>> Tak de balang cookies pun kat rumah ni Kuchai...buat tu pun untuk kawan je...
37. su cintakristal93@yahoo.com>> Terima kasihlah sudi jengok mama hari-hari. InsyaAllah kalau ada masa terluang dan ada bahan untuk dikongsi bersama, mama updatelah. Dan terima kasih juga kerana sudi mencuba resipi di sini ye...
38. Exacodes>> Tq
39. farhyamar farhy_amar@yahoo.com>> Maaflah Farhyamar...mama tak de resepi tu.. alahai kesian la pulak. Why not just melt the cooking chocolate then masukkan segala apa nak masukkan, kismis, badam dan segala bagai, then scoop ke dalam acuan, biarkan keras... aduhai, ma tak tahu tau, ini pun main hentam cakap je ni!


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net