By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 11-Mar-2007 11:11 Email | Share | Bookmark
ROTI ANPANMAN (Yani)

 
 
I'm the chubby Anpanman!
I didn't do much yesterday. Esh...what a waste! But not really though, as I was just infront of the pc, hopping from one page to the other and collecting recipes and informations along the way. Was so glued to the pc that I 'forgot' to eat breakfast. Kids woke up late, so no worries! It's only when the tummy started to grumble, then I came to realise that it's 11.30 am already and I hadn't had breakfast! Hahaha.....So for lunch, we just had nasi lemak and we polished everything! No photos gang....was just so hungry like a piranha!

Then in the evening, I watched the South African Idol show and the audition while ironing the clothes. Was so disappointed when Lara wasn't chosen. I was hoping that she and Timi would make it to the next level but instead Uma Umme went through. Lara was singing Celine Dion's song and I just love her voice. Very powerful! Timi's voice was something like Tom Jones's voice. Today, will be watching another batch performing and on Monday, they'll reveal the result. And when watching the audition, it gave me a good laugh! At the same time, I just kept wondering, how can these people, especially those who CAN'T SING AT ALL, make a fool of themselves infront of the judges! I don't think I would ever be able to do that....

For dinner, Fatin wanted spagetti bolognaise and Mrs. Lazy dot Com, just boiled some spagetti, fried a burger and sliced it then heat up the frozen pizza sauce...and wallah...there goes Fatin's so called Spagetti Bolognaise! Syahmi wanted Beef Burger and chips. Fried extra chips thinking that I'd be able to nibble some if there's any leftovers, but too bad...everything was polished! Then they flushed everything with a big glass of Strawberry Milk Shake!

Then at night, just had the urge to try something new. Haven't been doing much experiments this week though. Kinda tied up...yeah right...tied up infront of the pc! Hahaha...gotcha! So I gave this bread recipe a go. Had been wanting to try it the first time I laid eyes on this cute fella. Thank you to Yani from MyResipi for sharing with us the recipe of this Anpanman Bread. Her lovely version can be viewed here. The recipe in Malay is her exact recipe but the one in English was how I did mine.



ANPANMAN BREAD
(Makes 5)

Ingredients :

290g flour
1 egg
2/3 cups fresh milk ~ lukewarm
15g sugar
5g salt
15g margarine
3g instant yeast
red bean filling
raisins ~ for the eyes
cooking chocolate (melted) ~ for the mouth
extra margarine ~ for brushing

Method :

1. Sift flour and salt into the mixer bowl. Add in sugar and yeast. Mix well.
2. Crack an egg into the dry ingredients.
3. On the mixer and pour in the lukewarm milk, a little at a time.
4. When the dough is just combined, add in the margarine and continue kneading.
5. Add more milk if necessary till a soft, smooth and elastic dough is formed.
6. Make into small round balls for the face (5 pieces of 60g each), nose (5 pieces of 15g each) and cheeks (10 pieces of 10g each). But I think, to get like Yani's you have to reduce slightly the dough for the nose and the cheeks. Mine looked like it's too 'chubby'. I left the dough to rise for 1/2 hour in a slightly warmed oven as the weather is a bit chill these few days.
7. Flatten the dough for the head and spoon the red bean filling. Wrap the filling nicely. Then arrange the nose, cheeks, eyes and finally 'draw' the mouth.
8. Leave to prove.
9. Bake in a preheated oven at 180 C for 15 minutes.
10. Once out of the oven, brush with a bit of margarine to give it a glossy look.



Quote:
Roti anpanman
roti inti kacang merah - bread maker

Bahan-bahan ( 10 biji )

290g tepung roti
200cc susu + telur
15g gula
5g garam
15g mentega
3g yis
* 230g inti kacang
telur kuning untuk sapu
kacang hitam untuk mata. Boleh juga diganti dengan kismis
sedikit serbuk koko untuk mulut. Cairkan.

Cara-cara :

1. Masukkan semua bahan-bahan ke dalam bread maker. Ikut arahan pada setiap bread maker.
2. Keluarkan adunan dari bread maker. Bahagikan kepada 10 bahagian untuk kepala. 10 ketul untuk hidung. 20 ketul untuk pipi. Saiz pipi mesti kecil sedikit dari saiz hidung.
3. Biarkan 20 minit. Tutup dengan kain bagi mengelak dari kering.
4. Masukkan inti pada bahagian kepala. Tutup dan tekan biar jadi leper. Letaklah mata, hidung dan mulut. Buat sampai habis.
5. Masukkan dalam oven. Penaik selama 40 minit pada suhu 35-40 degree.
6. Kemudian keluarkan roti tadi. Sapukan dengan telur kuning.
7. Di samping tu naikkan suhu oven ke 180 degree.
8. Bakar selama 15 minit.




Ceritamu, ceritaku...
Quote:
1. mamazieza>> Cam mama dia! Wakakaka!
2. mommy_d&d>> Roti apanama eh! Baguih na nama hang bagi!
3. Noor>> Tengok Yani punya bun cute tu la yang membuatkan kita teringin nak cuba...
4. m3rni3>> Hehehe....
5. yangmazni>> Semua ni Yani punya angkara la...geram tengok roti Anpanman dia....
6. umi-kal Nasution kaynasution@hotmail.com>> Aunty jangan tak tahu...hidung dia tu 'sun-burn' sket...wakakakaka!
7. rinnchan>> (quote)***Buat jer lah mak ooooiiiiiiii.....***(unquote)....tahu..tak pe!
8. anna>> Ingat nak buat pau kacang merah sekali, tapi aduhai, inti tinggal secoet. Nak kena buat inti dulu. Wah...bestnya Anna buat bbg kat rumah! Makan ramai-ramai tentu lagi sedap. Terima kasih sudi cuba resipi yang mama tepek ye. But frankly speaking, mama lom dapat jumpa lagi resipi Mac Cheese yang kena dek anak tekak mama ni....Tu la kan, lain orang lain seleranya!
9. zana/ros>> Mama tak pernah tengok la katun anpanman ni....
10. finie>> Sket bagus punya pantun!
11. Mrs.NAsH>>
12. Syahani>> Roti jadi scones tak apa, masih boleh dimakan Yang penting, NEVER give up. Keep on trying, insyaAllah suatu hari nanti kan berjaya jua. InsyaAllah ada rezeki, dapatlah mixer or bread maker tu nanti....Lepas tu, akan keluarlah beranika roti dari Dapur Syahani! Roti yang diuli dengan tangan, harus diuli lama kurang kurang setengah jam.
13. Rossya>> Hehehe...tu akak lom tengok Yani punya...LAAAAAAAGI cute miut...
14. ajzie>> Salah satu cara untuk menarik minat anak-anak makan....
ANPANMAN
15. ~ Wanie Sakura ~>> Rugilah tak makan, dah penat-penat buat!
16. ~F&Z~>>
17. kakmOn>> Kalau Pinochio, hidungnya panjang! Ni hidungnya montel, dah tu tersun-burn pulak! Hihihi....It seems, the creator ni very creative dalam food presentation dia, menurut sumber-sumber yang boleh dipercayai la....
18. sahar+zabar=wani&mimi zabariahhassan@yahoo.com>> Kenalah Zar buatkan roti ni dan hidangkan masa citer Anpanman sedang ditayangkan. Mama tak pernah la tengok citer Anpanman ni....
19. ~ ibu ayman ~ aiwana_80@yahoo.com>> Tu la pasal...cute kan? Tapi Yani punya lagi cantik...mama punya Anpanman debab sket!
20. kuchai>> Cam kita kitalah Kuchai...wakakakaka!!
21. Addah addah_90@yahoo.com>> Rasa dia lebih kurang roti-roti lain juga yang inti kacang merah...shape je yang cute!
22. nabialishad>> Mama bagi link tu nak perangat Nabia suruh buat. Adei what happened, semua projek terbengkalai? Ada projek besar lain ke?
23. RaqynRafiqin>> Jangan Ecah ingat anak patung dan bawak tidur sudahlah...ada berkulat nanti roti tu! Hehehe....
24. ida>> Finally mama menang eh...mama buat dulu...yippeee!
25. nn>> Hah, tak kan cakap comel je, tak mau buat ke . Hari tu cabaran Mexican Bun dah disahut! Well done girl! Semalam tak leh bukak email. Baru pagi ni tadi boleh...and I've replied...thanks NN.
26. leezsa halimatul_liza@yahoo.com>> Hehehe...makan je Leezsa...kalau tak nanti berkulat, dah terbuang pulak!
27. zety>> Wah bagus tu, kalau dah ada yang suggest buat jual. Bertambahlah rezeki Zety dan mudah-mudahan bertambahlah pahala mama dan Kak Rossya! Amin!
28. za>> Sebab terpikat ler ni maka terbuat!
29. kc>> Comeyyyy lagi Aia & Ayin!
30. ilda>> Thank you so very much for your support ya Ilda. Appreciate it very much!
31. jeff>> Cicah Milo pun ok gak bro...
32. ShidaAziz - Sweet Frosting sweetfrosting@gmail.com>> Suka roti ke suka tukang buat roti Hehehe...
33. mrs.apple>> **Anpanman is blushed!**
34. mummy hamim2>> Waalaikumussalam Imah. Alhamdulillah everybody's fine. Mama pun busy kat sini. Dah dia nak roti pink, buatkan ajelah...tapi kenalah panggil Roti Pinkman! Hahaha....
35. arman.zakariah arman@dreamy-studio.com>> Pergi makan cepat, nanti masuk hangin perut tu!
36. Ainie>> Kalau nak buat main, sekejap je la nanti tercabut hidung yang montok tu!
37. mar chempaka_sari1@yahoo.com>> Aduhai, kalau simpan je, alamat berkulatlah kawan tu!
38. ~ Wanie Sakura ~>> Kalau tak habis, tu namanya membazir
39. gee>> Kelakarlah Gee, heboh sekampung eh? Mama ni memang suka bentuk-bentuk kan benda...either cantik dengan tidak je...almaklumlah tangan keras!
40. Elsa>> Thanks!
41. kelipkelip>> Lagi kesian kalau tak dimakan, terbuang nanti!
42. mummy jam>> Sorry mummy, Fatin dah habiskan the balance 4 ketoi!
43. someone>> Banyaknya berita!
44. ciku_nunu>> InsyaAllah lama-lama sok, berkat practice, akan pandai juga nanti...
45. nn>> So, meaning the challenge is taken eh? Will be waiting till you habis periksa ok!
46. Lee Lin>> Anpanman tu character kartun di Jepun. Hihihi....Lee Lin ada ciri-ciri Anpanman eh? Mesti cute!
47. ummi Nurin::mieza>> Congratulations to Baby Nurin sebab menang 1st prize! Seronoknya!
48. Ibu NF>> Baik dimakan daripada terbuang!
49. cakcibur>> Pipi Anpanman mana je yang tertembam, tapi Anpanman Yani comey lotey je!
50. nana>> Bukan susah mana buat roti ni Nana...senang je...
51. Rohayah roy@osa-sys.com.sg>> Not that creative actually, tapi terror copy cat! Hehehe...
52. Lily lilyzafirah@yahoo.com.my>> Lepas ni ntah hapa man ler nak kuar agaknya eh?
53. Acik>> Daripada awet benda ni, baiklah gi beli je toys Anpanman tu, tak yah awet awet dah!
54. ::: ReActivate :::>> Bukan idea original mama la Zul...mama ikut je Yani punya resipi tu. Esh Zul ni dok citer memacam makanan, bikin terliur je...la ni tak leh makan memacamlah Zul. Mama sedang cuba mengurangkan lemak-lemak tepu di badan...
55. M.Amirul Amsyar amsmall27@yahoo.com>> Haa..maknanya menjadilah roti aunty tu sebab memang pun nak buat roti kartun Anpanman!
56. Misliha naza214@yahoo.com>> Sebelum dia gigit Misliha, cepat-cepatlah gigit dia dulu...hehehe!
57. boxhousestudio boxhousestudio@gmail.com>> Mamasya punya, versi girl sebab dia punya pakai liptip!! Mama punya versi boy...nanti bolehlah mama berbesan dengan mamasya...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net