Want your
own Fotopage?








 


By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 10-Mar-2007 10:10 Email | Share | Bookmark
COOKING INFORMATIONS

For weights and measures conversions, you can refer to these websites :
http://www.recipes4us.co.uk/conversion_charts.htm
http://www.convert-me.com/en/convert/cooking

For approximate conversion chart between gas mark and electric ovens conversion, plese refer to this website :
http://www.onlineconversion.com/cooking_gasmark.htm


BAKING POWDER (http://www.recipezaar.com/library/getentry.zsp?id=6)

A leavening agent made of baking soda, cream of tartar and cornstarch. When combined with a liquid carbon dioxide gas bubbles are released causing a dough to rise.

How to select :
There are three kinds available: double-acting (works when it gets wet and again in the oven heat), single-acting and phosphate baking powders (works in wetness). Double-acting is the most common. Check the pack date before purchase.

How to store :
Keep in a cool, dry place. It is perishable, so if necessary test before using it: combine 1 teaspoon with 1/3 cup hot water. If it bubbles rapidly, it is still good.

Substitutions :
1/2 tsp cream of tartar + 1/4 tsp baking soda = 1 tsp baking powder; 1 tsp double-acting baking powder = 1/4 tsp baking soda + 1/2 cup buttermilk, sour milk or yogurt (to replace 1/2 cup liquid in recipe); 1 tsp double-acting baking powder = 1/4 tsp baking soda + 1/4 cup molasses (reduce liquid in recipe by 1/4 cup; adjust sweeteners); 1 tsp double-acting baking powder = 2 tsp quick-acting baking powder; 1 tsp single-acting baking powder = 3/4 tsp double-acting baking powder

BICARBONATE OF SODA: (http://en.wikipedia.org/wiki/Sodium_bicarbonate)

Other names : sodium hydrogen carbonate, sodium bicarb, baking soda, bread soda, cooking soda, bicarb soda, saleratus or bicarbonate of soda

Cooking :
Main article: leavening agent
Sodium bicarbonate is primarily used in cooking (baking) where it reacts with other components to release carbon dioxide, that helps dough "rise." The acidic compounds that induce this reaction include cream of tartar, lemon juice, yogurt, etc. Some forms of baking powder contain sodium bicarbonate combined with cream of tartar.

- A small amount can be added to a beef stew to make tough meat tenderize faster.
- Sodium bicarbonate is used to give pretzels their dark brown color.
- Was formerly used as a source of carbon dioxide for soda water.
- Can be used when preparing tomato sauce to neutralize the tomato's acidity.
- It is added to beans in water to prevent flatulence produced when eating them.
- It is effective in extinguishing grease fires which may occur when deep frying.

PERBEZAAN ANTARA BAKING SODA DAN BAKING POWDER http://resipidiana.blogspot.com/2006/09/perbezaan-antara-baking-soda-dan.html

BAKING SODA atau juga dikenali dengan Sodium Bikarbonat (NaHCO3). Bila baking soda bercampur dengan cecair yang mengandungi asid ia akan mengeluarkan gas karbon dioxida (CO2). Contoh jika baking soda dicampurkan dengan cuka ataupun jus lemon ia akan berbuih. Buih tersebut yang mengeluarkan gas karbon dioxida. Begitu juga yang berlaku jika anda menggunakan baking soda dalam resipi. Jika anda perhatikan, resipi yang menggunakan baking soda sebagai bahan penaik selalunya akan ada bahan asidik yang dapat bertindak balas untuk mengeluarkan gas karbon dioxida yang dapat menolong untuk menaikkan adunan kek tersebut.

Bahan asidik yang terdapat didalam resipi contoh seperti, cuka, jus lemon, tairu dll. Bahan asidik ini juga mungkin terlindung seperti dalam madu dan juga gula hangus. Cream of tartar yang selalu kita gunakan untuk membuat Kek Kukus Buah adalah asid kering yang digunakan dalam resipi, ia tidak dapat bertindak balas dengan baking soda melainkan sehingga ada bahan cecair dimasukkan kedalam adunan.

Bila kita membakar menggunakan baking soda, setelah ia bertindak balas, ia akan mengeluarkan gas carbon dioxida dengan cepat. Dan jika adunan kek itu dibiarkan diluar atau jika adunan tepung dipukul terlalu banyak, bahan penaik akan hilang dan akan menghasilkan kek yang mampat. Baking Soda kalau terlebih juga akan memberi rasa yang agak masin dan jika bahan asid tidak cukup untuk bertindak balas dengan baking soda, kek tidak akan naik dengan sempurna dan juga kek akan mempunyai rasa pahit atau seperti ada kandungan sabun didalamnya kerana baking soda ini tidak dapat bertindak balas untuk mengeluarkan gas carbon dioxida.

BAKING POWDER pula adalah kombinasi baking soda dan beberapa bahan yang lain dan yang paling penting asid kering.

Bila baking powder dicampurkan dengan adunan yang mempunyai bahan cecair, asid kering dan baking soda akan bertindak balas dan mengeluarkan gas karbon dioxida. Ada beberapa jenis baking powder:-

Single-acting baking powder atau juga dikenali dengan BAKING POWDER ada beberapa jenis asid kering dalam kandungannya.

Tartarate baking powders mengandungi cream of tartar (potassium acid tartarate) dan juga tartaric acid. Ini akan mengeluarkan gas dengan cepat bila ia bertindak balas dengan baking soda bila cecair dimasukkan kedalam adunan, dan adunan tepung mestilah dibakar sebaik ia telah disediakan untuk menghasilkan kek yang sempurna.

Double Acting Baking Powder juga tersedia dipasaran. Tindak balas yang pertama akan mengeluarkan gas bila baking soda bercampur dengan cecair asidik. Tindak balas kedua mengeluarkan gas bila adunan dipanaskan dalam oven. Dari segi bahan penaik tindak balas berlaku dua kali, dan selalu double acting baking powder digunakan untuk membuat kuih pau.


BREAD IMPROVER (http://www.kitchencollection.com.au/home_faqs.htm#4)

Bread improver is a baking product, which will help improve the texture and the volume of bread. It is often used when making bread from scratch ie: when not using a bread mix.

If the centre of your loaf is collapsing, it is more than likely that a bread improver may need to be added.

Bread improver has a flour like texture and contains ingredients such as ascorbic acid, soy flour and en2ymes (amylase). It can be purchased from selected supermarkets or Health Food stores. Follow manufacturer's instructions on the quantity to be used.


SHORTENING (LELEMAK SAYURAN) (http://resipidiana.blogspot.com/2006/09/apa-itu-shortening-lelemak-sayuran.html)

Shortening atau lemak sayuran mengandungi 100% lemak sayuran (ada juga dari sumber haiwan) yang beku pada suhu bilik. Bila kita membuat pastri dan menggunakan shortening ia akan menghasilkan pastry yang flaky (berlapis) hasil penggunakan lemak sayuran yang telah dilapis dengan tepung.

Bila membuat biskut shortening selalu dipukul bersama gula supaya ia dapat memerangkap udara dan dapat menghasilkan biskut yang ringan.

Shortening juga bertindak sebagai bahan yang dapat menyatukan bahan-bahan yang berminyak dan juga bahan-bahan cecair supaya ia dapat bersatu dan sebati dengan sempurna.


OVALETTE

Dikenali sebagai cake stabilizer [emulsifier] atau pemantap kek. Ia bertujuan untuk memberikan kelembutan dan kegebuan pada kek span terutamanya yg emnggunakan cecair saperti susu, jus buah dah lain2. Ia memudahkan cecair berkenaan bercampur elok dengan telur, gula, butter dan sebagainya


TYLOSE POWDER

A fine powder you can work into fondant to make a really quick transition to gumpaste

HIGH PROTEIN FLOUR, STRONG FLOUR, HARD WHEAT FLOUR or BREAD FLOUR

* Milled from hard wheats.
* Contains high quantities of proteins, glutenin and gliadin, responsible for forming gluten when mixed with liquids. Gluten is necessary especially for bread making as it forms a network which traps gases produced by yeast.
* Not suitable for making quick breads, muffins, cakes and cookies.
* For making yeasted breads, croissants and pau. It is sometimes mixed with other flours like cake flour and superfine flour to lower its protein content.

BUTTERMILK :

Buttermilk is curdled milk from adding an acidic ingredient to it. For one cup: place 1 tablespoon freshly squeezed lemon juice or distilled white wine vinegar (does not add flavor to baked good) in a glass measuring cup. Add in milk to equal 1 cup. Stir. Let stand for 15 minutes OR use 2/3 cup plain nonfat or low-fat yogurt plus 1/3 cup 1 percent milk to equal 1 cup buttermilk. Use either as directed

WHIPPED/LIGHT/HEAVY/FRESH/DOUBLE CREAM

Double cream sama dengan whipping cream. Jika resepi perlukan heavy cream, anda boleh gunakan samada double/whipping cream. Cream jenis ini boleh diputar kelajuan rendah hingga kental dan disapu pada kek (Fresh Cream Cakes).

Saya gemar menggunakan Non-dairy Whipping Cream kerana ia lebih mudah kental berbanding dengan whipping cream hasil tenusu.

Single cream serupa dengan light cream. Ia tidak boleh kental bila dipukul. Ia lebih pekat daripada susu cair dan lebih cair daripada double/whipping cream.

Gunakan double cream untuk ice-cream dan semi-freddo kerana ia akan melemakkan lagi sajian tersebut.

Manakala single cream untuk isian tat atau sos pasta. Namun ini terpulang pada individu. Jika anda mahukan sajian lebih lemak, boleh juga gunakan double cream.


Nestle Cream adalah reduced cream dan lebih merupakan single cream (tidak boleh kental jika diputar). Jadi, anda mesti menggunakan whipping/double cream. Selalunya, ia diputar hingga kental sebelum memasukkan ke dalam adunan (seperti membuat mousse).

Anda boleh ganti single/light cream dengan whipping/double/heavy cream tetapi anda tidak boleh ganti whipping cream dengan single cream.


POTATO STARCH

Potato Starch is used as a thickener for sauces, soups, and stews. Potato starch tolerates higher temperatures than cornstarch when used as a thickener. It's a natural way to add moistness to many baked goods. A recipe for wonderful pan gravy is on the label.



SUBSTITUTE

1. Sour cream boleh digantikan dengan plain yogurt
2. Light whipping cream boleh digantikan dengan susu cair

Note :
Some of the informations, I copied from Forum Cari Thanks to all!!!


Ceritamu, ceritaku...
Quote:
1. Emma>> Mama malas, tapi nak kena buat gak sebab untuk rujukan sendiri sebenarnya....sambil sambil tu, dapat gak share-share dengan kenkawan lain....
2. mamazieza>> Tak mau daun keladi ma...nanti gatal!
3. someone>> Hmmm....
4. zakiah zainudin>> Will be right here waiting...
5. lynnhassan lynnhassan@yahoo.com>> Thanks for the info...mama boh kat entry ye...
6. Najwa najwabrennan@yahoo.com>> Most welcome my dear...
7. mama sarah>> Most welcome mama Sarah..
8. rinnchan>> Sama-sama kongsi ilmu Rinn. Kalau 7 years ago, memang in bulks la...la ni dah seciput seciput je. Unless balik cuti nanti, baru top up stocks la. Kat sini, baking stuff mahal-mahal. So bila balik tu, angkutlah sebanyak mungkin. Tylose powder tu untuk buat bunga je...kalau tak, tak perlu. Kalau kat Malaysia tu, yang ready made flowers or what so ever dah banyak...boleh beli je!
9. kindaichim>> Itu baru sikit...banyak lagi yang mama pun tak tahu rupa cam mana! Ilmu mama ni masih teramat cetek lagi!
10. WanZee>> Sama-sama WanZee...harap dapat membantu ye..
11. huzadia>> Most welcome Huzadia. There's so much you can learn from fps actually. Ramai yang suka nak share pengetahuan, insyaAllah.
12. mommy_d&d>> Stok mendenya...tu ler seciput seciput yang ada wei! Royal baking poweder tu okaylah.
13. strozze>> Hehehe...at least, tahu gak makan...
14. Ibu NF>> InsyaAllah will keep on updating this entry dari masa ke semasa kalau ada jumpa bahan baru ok...
15. kuchai>> For the spirit of sharing!
16. nabialishad>> Tylose powder tu gunanya untuk buat bunga. Kalau kat Malaysia, boleh beli je bunga ready made, tak yah susah susah nak buat . Benda-benda ni tak de dalam bungkusan pos, takut orang kata Anthrax plak!
17. cakcibur>> Itulah semua benda-benda yang selalu mama guna. Info ni untuk rujukan mama sebenarnya...
18. jeff>> Tak pe bro, at least ada juga kepakaran mu itewww!
19. ciku_nunu>> Most welcome ciku_nunu...harap dapat membantu serba sedikit ye...
20. piyena>> Thanks Piyena...hope it helps!
21. M.Amirul Amsyar amsmall27@yahoo.com>> Nak masak ler...
22. Raja Roshidah>> Glad to be of some assistance! Terima kasih sudi ke mari ye...
23. Dina dina.dickson@btinternet.com>> Thank you Dina for your kind words. You don't have to join as a member. You are always welcome to my humble page. I am honored, thank you. I am not so sure whether the ingredients can be ordered via email as I've never tried ordering any. Do give it a try so that you'd be able to try out more recipes...I have the feeling that you love to experiment in your kitchen as well. Perhaps you can share your recipes with all of us... after all, sharing is caring!
24. Anna Suhana anaarshad@yahoo.com>> Gembira rasa di hati sebab Anna dapat memanafaatkan sesuatu dari fotopage mama ni. Mudah-mudahan mama mendapat sedikit sebanyak pahala. Hmm..memprepare diri untuk menjadi suri hidup cik abang ye....mudah-mudahan bahagia selamanya...mama tumpang gembira....


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net