By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 8-Mar-2007 08:08 Email | Share | Bookmark
JAPANESE PANCAKE aka DORAYAKI

 
Today's my hubby's birthday....here's something for you my dearest....




Yesterday, I didn't update this page because I was 'knocked out' by 8.30 pm. Why mama? Are you sick? Oh no...mama is just fine, alhamdulillah. Actually I was up by 1.30 am with the intention to iron the baskets and basketsfull of clothes. But, as usual, mama was glued to the pc, which in the first place was just to check my page. I started hopping from one page to the other till 3.00 am. Then only, I started ironing! Hahaha! See, mama's willpower is just useless! Anyway, I slept at 8.30 pm the night before and having to sleep for only 4 hours for the past 3 days, that extra half an hour sleep is considered an overdose to the body I guess... Gotta tune back soon!

Yesterday, I just felt like eating Padprik for dinner but was thinking of avoiding rice. Life is so complicated or rather, I am the complicated one! Hahaha! Hmmm...now what do I do? Ahah...Fatin had asked for spagetti. So I boiled spagetti and she ate it with the pizza sauce and sausages cut to chunks! Fast way of preparing spagetti bolognaise people! Since there's some leftovers boiled spagetti, I decided to eat it with my padprik, hoping that it won't taste that nice and that I won't be eating too much...but wallahhhh, it was lovely! Hihihi....always expect the unexpected ok! But, when I had that crave for padprik, it was a bit to late to thaw chicken or beef from the freezer. So I ended up, frying a piece of burger to substitute for those meat! And as for the vegetables, just whatever I can dig from my fridge...Well ladies and gentlemen, presenting you with my Padprik C.A.Y.A!!!!


This Padprik is based on Harlina's Padprik recipe. Thanks Harlina...you see...you're always in my mind as well

And the recipe that I'd like to share with all of you today is from Aunidayini's page. I've made this a few weeks back for breakfast. Much loved by the kids. Thank you Aunidayini for the lovely recipe of Japanese Pancake aka Dorayaki...and who would come into the picture...yeahhhh DORAEMON! I love to watch Doraemon series and and read Doraemon comics! I'm sure that's not in the 'weird' category as I know, loads of you do the same thing!



JAPANESE PANCAKE aka DORAYAKI

Ingredients
:

100g flour
1 tsp baking powder
2 eggs
80 ml water
1/2 tsp salt
50g sugar
1 tbsp honey

Steps :

1. Sift flour and baking powder.
2. Put everthing in a mixer at max speed for 2-3 minutes.
3. Heat pan ( if you use ordinary pan make sure you put a little oil in it)
4. Pour some of the mixture intop the pan and cook till done.



Quote:
JAPANESE PANCAKE aka DORAYAKI

Bahan-bahan
:

100g tepung
1 sudu kecil baking powder
2 biji telur
80 ml air
1/2 sudu kecil garam
50g gula
1 sudu besar madu

Kaedah penyediaan :

1. Ayakkan tepung dan baking powder.
2. Masukkan kesemua bahan ke dalam blender dan blend pada kelajuan maxima selama 2 - 3 minit.
3. Panaskan kuali leper, sebaiknya gunakan non-stick pan.
4. Tuangkan sesenduk bater ke atas kuali
5. Biar hingga lubang-lubang kelihatan di permukaan dan terbalikkan.
6. Biar hingga masak.




HAPPY BIRTHDAY TO ERNA. Here's a song for you and please ask Damia to sing for you on behalf of me! Thanks Damia....muahzzzzz....

Ceritamu, ceritaku...
Quote:
1. Jeff>> Kalau nak jilat, jilat kuali sejuk ye bro
2. Mama Nureen>> Harap-harap Nureen sukalah hendaknya. Nak buat pun senang je
3. mommy_d&d>> Here comes the birthday girl. Happy birthday to you! Hmm..makan dorayaki tu dalam bayangan je la eh.... Thanks for the wishes and kind words on behalf of hubby
4. nabialishad>> Cicah ler apa yang patut Nabia...kot nak cicah sambal belacan pun okay gak kot...lepas tu kalau mabuk tanggung sendiri eh
5. Nazira princessnazira@gmail.com>> Yum yum yummm....
6. Qaisara Qistina>> Tentu Qai dan Qis bertambah excited nak makan sambil sambil tengok citer Doraemon. Cuba letakkan inti kacang merah...sebijik cam Doraemon punya.
7. Ina>> Buat Ina jangan tak buat. Sedap dan simple je. Sesilap malam ni mama nak buat lagi kot Dorayaki ni kira cam pancake la, tapi sebab Doraemon yang suka, so mama pun suka gaklah...wakakaka....Mama memang suka sangat tengok citer Doraemon ni...entertaining! Hehehe...
8. yangmazni>> Boleh beli, okaylah. Kami tak leh beli, kenalah godak sendiri! Ha ah, patut ada inti tapi pagi-pagi tak sempat lah nak berinti-inti cik oi. Tak berinti pun selesai semua...hehehe...Thank you my dear for the wishes.
9. chendana>> Tu la pasal! Hehehe...Chendana ada resipi Dorayaki yang lain ke? Lehlah share nanti ye! Biar Doremon pening kepala yang mana satu nak pilih.
10. fawn>> Thank you Fawn for dropping by my humble page. Glad you enjoyed it. I think they call this Japanese Pancake is because there's a Japanese cartoon character called Doraemon who likes to eat this kind of pancake...
11. rinnchan>> Hehehe...ada gak orang nak tolong nyanyikan lagu Doraemon untuk mama...Cubalah that East meets West...mama garenti tak pening tak mabuk lepas makan! Thanks my dear, for the wishes....
12. mamazieza>> Thank you mamazieza...Aminnn to your duaas....Tu la tu, spagetti pun kita hentam jadi padprik! Sedap pulak tu! Mamazieza pun kena make sure kuali telah betul-betul sejuk sebelum menjilatnya ye....
13. Ina Uzir eina_u@yahoo.com>> Yup, that's right. Tapi pepagi, tak sempat nak buat filling, lagipun my kids tak berapa gemar...
14. Edoras>> Adei bro, sementara ada kat Jepun tu, makanlah puas-puas Dorayaki ye...mesti lagi best sebab Jepun mari!
15. Mademoiselle Ayu>> Thanks Ayu for the wishes on behalf of hubby mama ye. Pancake yang disiram hebat oleh syrup tu si Fatin yang punya. Mama pun ngeri je tengok dia tuang sket punya banyak!
16. Ida>> Mama lagi suka apam balik sebab tekak Melayu!
17. kuzi>> Hehehe...saja suka-suka Kuzi...
18. mar chempaka_sari1@yahoo.com>> Mama pun nak pi carilah kat mana video Doraemon mama..hehehe...
19. Harni Safarina>> Thanks Harni for you wishes and duaas....appreciate it very much!
20. Gee>> Ha ah...cuba buat kot Hanis pun suka makan...hehehe...leh gang yok!
21. zakiah zainudin>> Tu la pengaruh TV kat budak-budak kan....sampai leh terikut cara Doraemon cakap! Mesti cute! Hehehe....la ni, my kids asyik suka tengok citer Mami Jarum...udahlah ditirunya gaya mami jarum bercakap...kelakar pun ya! Sabor je la. Mama pun suka tengok Doraemon.
22. someone>>
23. Linda Lam>> Citer Doraemon ni, bukan kata budak-budak je suka...bapak, mak, nenek, atuk budak pun suka
24. Sabrina>> Thanks Sab for the wishes and duaas for my hubby. Mama pun suka tengok citer Doraemon, tapi Dorayaki, tak ler berapa sangat sebab lebih suka yang pedas-pedas.
25. ShidaAziz - Sweet Frosting sweetfrosting@gmail.com>> Mama suka Doraemon je
26. Seri Delima Bridal Gallery>> Hmm...good idea gak tu eh...cicah susu pekat manis...yummm....
27. kakmOn>> Thanks kak for the wishes and duaas for my hubby. Akak buat cone apom betawi juga? Bolehlah share tips!
28. Rozzan>> Thanks bro for wishes and duaas for my hubby. Ala...janganlah sebut kuah durian, my favourite tuuu...lama dah tak merasa durian ni. Hopefully bila kami balik bercuti, adalah jumpa durian hendaknya...tapi bila eh nak dapat balik?
29. marlin>> Greeting card tu mama ambil dari 123greetings punya website. Click kat card mana yang kita berkenan, bila dah keluar gambar besar tu, just right click dan ambil urlnya. Then copy and paste je kat entry Marlin. Hope it helps.
30. Rossya>> Thanks sis for the wish and duaas on behalf of my hubby ya...
31. kuchai>> Thanks Kuchai for the wish ya...
32. fitto>> Haaa....ada gang Doraemon eh, suka makan Dorayaki!


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net