By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 2-Mar-2007 08:18 Email | Share | Bookmark
MUFFIN APPLE (AHPEK)

Just out of the oven
There's no mama stories for today as mama is VERY VERY BUSY with loads of pending work to catch up with. So I'll go straight to the recipe that I had just tried this morning for the kids' breakboxes. Following Didi's question as what to do with green apples, I tried this recipe of Apple Muffin which I got from Forum Cari posted by Ahpek. Thanks Ahpek for sharing this recipe with all of us....


APPLE MUFFIN

Ingredients
:

1 1/4 cups flour
2 granny smith apples ~ diced
(I just used 1 green apple)
1/2 cup sugar
1/2 cup oil
1 egg
1/2 cup groundnut, fried without oil ~ crushed
(I didn't put)
1/2 Orange ~ extract the juice and finely grate the rind (Since I don't have orange at home, I just pour in a bit of orange juice)
1 teaspoon bicarbonate of soda
1/2 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon ground cinnamon
1 teaspoon vanilla essence
a pinch of salt
raisins or cherries for decoration
(I omit this due to laziness!)

Method :

1. Sift flour, baking powder, bicarbonate soda, ground cinnamon and salt into a big bowl.
2. In a separate bowl, whisk egg, sugar and oil till well combined. Add in vanilla essence, orange juice and orange rind.
3. Pour the mixture into the dry ingredients, along with the apples and the nuts. Mix with the whisk just till well incorporated. Do not over mix.
4. Spoon the mixture into the prepared muffin pans layered with muffin paper cups.
5. Bake in a preheated oven at 180 C for 12 - 15 minutes.



Quote:
MUFFIN APPLE (AHPEK)

Bahan-bahan :

1 1/4 cawan gandum
2 biji epal hijau ~ dipotong dadu
1/2 cawan gula
1/2 cawan minyak masak
1 biji telur
1/2 cawan kacang tanah yang telah digoreng tanpa minyak ~ blend/tumbuk kasar
1/2 biji limau Sunkist ~ ambil jus dan kulitnya dicincang halus
1 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 sudu kecil serbuk penaik
1/2 sudu kecil serbuk kulit kayu manis
1 sudu kecil esen vanila
secubit garam
kismis atau ceri untuk hiasan

Cara :

- Campurkan gandum,soda bikarbonat,serbuk penaik,serbuk kulit kayu manis, dan garam dalam satu bekas.
- Di dalam satu bekas yg lain pula campurkan gula,minyak dan telur kemudian dipukul menggunakan whisker.Setelah agak sebati masukkan esen vanila,kulit dan juga jus limau kemudian kacau lagi (agak2 gula tu dah hancur skit)
- Masukkan adunan gandum tadi ke dalam adunan telur dan digaul rata.
- Masukkan kacang tanah dan epal kemudian gaul hingga sebati.
- Setelah sebati boleh la dimasukkan ke dalam cawan muffin dan dibakar dlm ketuhar selama 12-15 minit dgn suhu 180 celcius




Ceritamu, ceritaku...
Quote:
1. ummi aina&dina>> Tempted to eat or tempted to bake? Makes a difference tau!
2. ida ida@medix.com.my>> Mana tahu?
3. MaDiHa>> Amboi, the way dia describe...buat mama yang drooling wei! Hehehe...mama dah jawab pasal Banana Bread tu ye...
4. jeff>> Hmm..me the opposite, tak suka benda manis, tapi suka bake benda manis. Hmmmm I should have put that as one of my weirdos huh?
5. maklang>> Hentam je maklang...kita buat dia bukan dia buat kita...
6. umi-kal Nasution Wheldon kaynasution@hotmail.com>> The taste is not bad, tapi tadi bagi kat kawan rasa, dia kata sedap pulak. So selera masing-masinglah kan...might consider baking this to sell kat stall nanti...
7. mamazieza>> Ha ah ma, maybe nak buat for sale kot. Sonang yo buek eh, main campak je!
8. Mademoiselle Ayu>> Hish kuat makan tol budak sorang ni...baru habis makan KFC, dia nak cari Kenny Rogers plak. Sedap ke muffin Kenny Rogers tu Ayu? Mama tak pernah rasa.
9. Syahani>> Checked!
10. Jeni jeni@resipi.net>> Esh, jangan Jeni...lom tahap goddess....baru terkedek kedek lagi ni....
11. nazorro77 nazorro77@yahoo.com.my >> Ampunnn...tu la, saper suruh bukak page mama depan dia! Hehehe...usah daku dipersalahkan...chewah...Oh nazorro renovate terus rumah ke? Dah clear ke kesan banjir tu? Sabar ye...
12. gee>> Disebabkan mama ni tak pandai mana, so semalam mama manage tanya sifu masak mama Kak Liza about muffin tak merkah ni. Dia kata, pasal oven tak cukup panas.
13. mar chempaka_sari1@yahoo.com>> Ala Mar, bukan susah pun buat muffin ni, main cebur cebur siap.
14. hanieliza>> Kak, sabor kak...jangan bakar lelama semangat tu, takut hangus
15. rinnchan>> Sib baik Rinn kata bak delima merekah, kalau kata cam kerang busuk...malu je mama...wakakakka!
16. kuzi>> Best ni, mama buat kat sini, Kuzi leh rasa kat sana eh. Muffin ni not so sweet.
17. Steve Troy>> Half-dozen would be enough pal?
18. lily>> Sudah bikin hantar report aaa...
19. Diana resipidiana@gmail.com>> Alhamdulillah today I'm fine D. Thanks. Ma harap D pun sihat. Esh, naper malas ke dapur pulak eh? Not like you la D....
20. Sabrina>> Kalau Sab suka muffin, bolehlah cuba apple muffin ni. Lenkali buat, mama nak boh 2 apples as original recipe, tentu lagi sedap...
21. ShidaAziz - Sweet Frosting sweetfrosting@gmail.com>> Memang tak best kalau buat sendiri makan sendiri kan Shida...tu yang bila ada chan nak berniaga kat stall ni, mama lepas gian buat memacam! Feedback kata muffin apple ni sedap.
22. kakmOn>> Ala Kak Mon, not even near to pencalonan rebut oscar pun! Hehehe...Jom kita sambung dapur eh...nanti kitalah yang ruah tindulang Kak Mon! p/s : Regarding your book, nanti kita dah bernafas semula, kita email Kak Mon ya...ni letih tak cukup tidurlah Kak Mon...
23. sahar+zabar=wani&mimi zabariahhassan@yahoo.com>> Hish..bukan pakar Zab...baru coba try je..Feedback yang mama dapat, muffin ni sedap. Mama ni biasalah...suka bake benda manis tapi tak suka makan!
24. Ishzah>> Yang tak reti tu le yang nak kena cuba lagi...mana tahu leh jadi tersuka pulak ke...
25. chendana>> Tengkiu ler susah susah je buat special dedication tu...I told you so! Chendana BOLEH!
26. Jamil Kucing nakcuba2000@yahoo.com>>
27. kak kham>> Gebu dan lembut...diorang kata sedap....
28. ruffeza ruffeza@yahoo.com>>
29. zakiah>> Jangan biar epal kecut...baik cepat buat!
30. mummy jam>> Masa buat ni, sebab kedekut, guna 1 apple je, not bad rasanya. Kalau guna dua apple, cam what the recipe stated, mesti lagi best!
31. mamahouse>> Mama pun dah lama tak try edit ke hapa, just bukak page and that's it. Was very busy last weekend. Sorry ye, lambat jawab...
32. Misliha naza214@yahoo.com>> Muffin ler paling senang nak buat...main cebur je, tu sebab rajin cuba walaupun tak suka makan!
33. wmdhafidz@abgbotak>> Ala bang, kalau dah boh choc chip dah lain ler plak namanya! Wah bestnya dapat adik baruuu....nanti tak lama lagi, adik baru abang botak dapat 'kakak' baru pulak
34. nic>> Eksen eh leh gi Kenny Rogers beli muffin!
35. Cakcibur>> Amboi bukan main lagi dia menggayakan muffin ye!
36. Lily lilyzafirah@yahoo.com.my>> Normally kalau nak buat things dengan apple, orang guna green apple, tapi kalau tak de, hentam ajelah! Rupa tak penting, yang penting rasa!
37. nabialishad>> Apesal tak nak buat sendiri...tu dah ada oven, tak ada alasan lagi aaa....Jualan? Perghhh best wa cakap lu!
38. nini>> Hi Nini...as of now, mama tak ada resipi tu...nanti mama jadi inspektor gajet gi cari resipi eh....
39. mommy_d&d>> Penat tahap dewa ni...badan melayang sebab tak cukup tidur!
40. hellikonia>> Kulit apple bits tu, kira penyeri la....hehehe....
41. Addah addah_90@yahoo.com>> Tukar lagi ke Addah? Mama cuba masuk kat link yang Addah bagi ni, tapi tak boleh...
42. Tengku Y>> Muffin tak naik? Cuba check baking powder dan tepung harus diayak bersama baking powder. Oven mesti cukup panas. Jangan putus asa, cuba dan terus mencuba, pasti jaya...insyaAllah...
43. kindaichim>> Muffin free eh...buat sendiri ye...hehehe....
44. Addah addah_90@yahoo.com>> Thanks Addah!


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net