By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 27-Feb-2007 23:23 Email | Share | Bookmark
MEE GORENG MAMAK ALA PERANTAU (rrozie17)

 
I was half way typing for this entry when the lights went off. That was 6 pm on Monday evening. And the blackouts continued till today, Tuesday 5 pm. So it's like we were without electricity for 23 hours. Lots of my work and plans went pending. I thought of starting to bake the cupcakes today, but we can only plan, the final decision is HIS. Anyway, the following 'grandmother story' was composed yesterday...

Yesterday, Syahmi wasn't feeling well. He was vomitting, having headache and the body temperature went up to 38 degree celcius. I was really worried. I prefer it's me being sick, so that I know how to go about dealing with it. When my kids are sick, I will know it straight away as they tend to sleep during daytime. They HARDLY sleep during daytime no matter how tired they are...pretty energetic huh! So whenever they sleep during this 'odd' hours, there must be something that's not right! And my mother instinct is always right. Hubby said, maybe he was dehydrated. It was pretty warm at the lake and he wasn't drinking enough. Even I had dry lips! So I went on the net to find out how we can make the ORS at home and came to this site. Anyway, for your convenience, I'll just copy and paste the recipe here....


Quote:
Home made ORS recipe

Preparing a 1 (one) litre oral rehydration solution [ORS] using Salt, Sugar and Water at Home

Mix an oral rehydration solution using one of the following recipes; depending on ingredients and container availability:

Ingredients:

one level teaspoon of salt
eight level teaspoons of sugar
one litre of clean drinking or boiled water and then cooled
5 cupfuls (each cup about 200 ml.)

Preparation Method:

Stir the mixture till the salt and sugar dissolve.


Not satisfied with only just that, I remembered Zakiah who likes to share quite a bit of remedies to cure sickness. Patiently I browsed through her page and at the same time collecting all the remedies that I came across. And insyaAllah with her permission, I will make one special entry about remedies, mainly for my own reference and who knows might be of some help to you guys as well. According to Zakiah, to bring down the body temperature if you're feeling feverish, into a bottle of water, add in 2 pieces kitchen salt (garam kasar). Recite Surah Al-Fatihah 7 times into the water and drink. But you just have to have faith, insyaAllah it'll work. I gave Syahmi to drink that water in the evening, and after an hour or two, he kept on going to the loo to wee. And that helps to reduce the body temperature. The next morning, when we met Dr Rita, she said, Syahmi is just fine. His blood test showed that his WBC is 5,600 and no Malaria. Dr Rita said, whatever was in his body has completely vanished! Alhamdulillah.....

In the evening, since Syahmi can't actually eat heavy stuff, I made these buns. And after Isya', hubby's friend came by our place. And since I got nothing to serve him, I decided to bake some Chocolate Chip Muffins. Why muffins? Because I don't have to use the mixer thus won't make any noise that can disturb the peace in the house..hehehe....




And for lunch today, I cooked Sambal Daging and Tomyam CAYA. Hmm...CAYA? What's CAYA mama? Hehehe...Got the idea of this glamourous name from Sis Munirah except I changed her 'M' to 'C'. So C.A.Y.A stands for 'Cebur apa yang ada' and in English, it means just chuck in whatever's available. And since we just came back from our holidays, I haven't done any shopping yet. That's why I ended up putting smoked vienna in my tomyam! For Fatin, I made this Mee Goreng Mamak, which I will share the recipe shortly and for Syahmi, fish burger.



Oki doki, as mentioned above, here's the recipe for the Mee Goreng Mamak. Thanks to rrozie17 from MyResipi for sharing this easy to do yet delicious recipe with all of us...



MEE GORENG MAMAK ala PERANTAU

Ingredients
:

1 plate of boiled spagetti or you can use fresh noodles
1 onion ~ sliced thinly
2 cloves garlic ~ chopped
4 eggs
2 tablespoons chillie paste
2 tablespoons tomato sauce
3 tablespoons soya sauce
bean sprouts
(since I don't have bean sprouts, I just julienned some carrots and green peppers)
fresh red chillies, spring onions and crispy fried onion ~ for garnishing
salt to taste
chicken cube
oil for frying

Method :

1. Saute garlic and onion till translucent. Add in chillie paste and fry till fragrant.
2. Add in tomato sauce, soya sauce, salt and chicken cube. Add a bit of water if necessary.
3. Add in the vegetables and spagetti. Stir to mix.
4. Make a well in the center of the wok, and crack the eggs. When eggs are 3/4 cooked, mix in the spagetti. Fry till done.
5. Garnish with sliced red chillie, spring onion and crispy fried onion.


Quote:
Mee Goreng Mamak ala perantau
Untuk 3 orang

Bahan-bahan :

1 pinggan spagethi yang telah di rebus
1 biji bawang besar...di hiris
2 ulas bawang putih...di cincang
4 biji telur
2 sudu cili kering yang telah di kisar
2 sudu besar sos tomato
3 sudu besar kicap
taugeh, sukatan mengikut citarasa anda
cili merah, daun bawang dan bawang goreng untuk hiasan.
garam secukup rasa
kiub ayam ,jika suka( kalu ada stok)
minyak untuk menumis

Cara-cara :

1. Tumis bawang putih dan bawang besar, kemudian masukkan cili kering. goreng hingga naik bau
2. Masukkan sos tomato, kicap ,garam dan kiub ayam.
3. Masukkan spagethi, goreng lagi.
4. Kemudian masukkan telur, goreng hingga agak-agak kering.
5. Akhir sekali masukkan taugeh, goreng 1-2 minit, hidangkan.
6. Tabur lah daun bawang, cili dan bawang goreng di atasnya




Ceritamu, ceritaku...
Quote:
1. mummy hamim2>> Mama tahu Imah lom habis upload tapi tak kira, nak boh gak komen sebab nak jadi first one! Hehehe...Imah pikir 3 malam tu dalam rumah eh? Rasanya kalau pikir atas bumbung rumah, 3 jam dah leh siap!
2. aZeeMaH>> Aiyoo tak taulah nak cakap!
3. Sabrina>> Syahmi okay dah. Mama guna petua Zakiah tu. Cumalah Sab buat untuk Iman, mudah-mudahan ok. Bukan apa pun, hanya garam, air dan Fatihah je...Harap Iman sembuh segera ya Sab...
4. nabialishad>> Moga Darwisy cepat sembuh. Keep sponging him, bagi minum air banyak-banyak biar dia selalu wee wee. Alhamdulillah remedy untuk Nabia menjadi. Itu pun petua Zakiah. Nantilah mama nak compile semua, boh dalam satu entry, senang kita buat rujukan. Mama dah dapat green light dah...
5. mamazieza>> Alhamdulillah ma, semuanya dah ok. Projek memang berderet berbaris menunggu untuk dilancarkan, tapi ada je aral, nak buat cam no....
6. kuchai>> Sib baik ada dapur gas emergency, kalau tak, makan luar la jawabnya. Syahmi ok dah. Thanks. Kuchai, kalau batuk, guna petua [http://aureanayz.fotopages.com]Aureanayz[/url] pulak sebab it works to many as well. Secamca teh bunga cengkih direndam dalam secawan air panas. Bila dah suam, minum. Sebelum tu bacalah selawat. Mama ada beli CD Barbie. Tapi yang latest, Barbie citer the dancing princess ke hapa ke tu, mama tengok kat TV je...tak bergerak dari kerusi tau...and TAK TERTIDUR pun! Hehehe!
7. RosLeenda>> Esh, apa yang dok terkeruk keruk dalam perut Lin tu...hehehe....
8. mommy_d&d>> Yup, this is the one! Simple and sedap...tak caya, cubalah sendiri...kalau guna mee kuning lagi kaw kaw!
9. Noor>> Fish burger tu, kita main ikut sedap je. Kita marinate fish fillet dengan perahan limau nipis, garam, paprika, cili powder dan bawang putih dikisar. Then kita grill je. Lepas tu bohlah kat roti dengan daun salad dan sos thousand island. Siap...
10. sofu>> Mee goreng tu sedap rasanya...dahlah tu, simple dan tak banyak bahan. Cute kan tatty teddy tu...mama memang suka kartun kartun nih!
11. zakiah>> Lom khatam baca semua entry Zakiah yang belakang-belakang. Mama tengah kumpul dan nak tulis kat satu entry for my reference mainly and for others to share if they please. Pahala kita bahagi dua ok...kalau adalah kan... Terima kasih Zakiah atas segala petua yang Zakiah turunkan...
12. Syahani>> Biasalah kalau baby meragam especially bila nak tukar bulan. Just bagi baby minum air banyak. Well, this time, it won't be a fund raising project sebab dalam ramai-ramai yang terlibat dalam comittee tu, hanya kami 3 orang je yang tampil ke hadapan untuk menolong. So we've decided, project hari Ahad dan Isnin di St Andrew's High ni, projek kami bertiga je. Whatever untung yang diperolehi, akan kami bahagi bertiga je. Fair kan? Will be waiting for your acuan cookies tu...memang mama suka bentuknya...
13. leezsa halimatul_liza@yahoo.com>> Kak Mon kata, mama suntik roti mama dengan serum botox!
14. nic>> Makan nic jangan tak makan!!!! Wakakaka....
15. Acik>> Acik sibuk dengan tugasan ye? Tak apalah, sekali sekala jengoklah ke mari ye...Sambal daging tu, resipi aruah wan my hubby....Kalau aruah wan yang masak, laaaaaaaaaagi sedap, memang tak de la nak pikir diet! Leh keruk nasi dalam periuk lagi!!! Hahaha....
16. ~niria2~>> Lapar..pergi makan ye...nanti perut masuk angin...
17. Kuzi>> Kuzi makan dalam mimpi dulu, esok bangun, baru cuba goreng aaaa....
18. cakcibur>> Amboi...ikut selera Elvis Presley pulak ....
19. mar chempaka_sari1@yahoo.com>> Alhamdulillah dah sihat dah...
20. Iyta>> Mama kalau malas, mama guna fresh cream aka whipping cream je. Tuang dalam mixer, boh esen, pewarna dan gula icing secukup rasa, then pukul biar kembang dan ringan. Tapi kalau rajin sket, buat sendiri icing samada resipi butter icing atau Chocolate icing. Tapi nowadays, mama banyak baca kat forum ataupun blogs, diorang ada resipi icing yang guna krimwell dan shortening. Since kat sini tak ada, jadinya mama tak pernahlah cuba lagi...Cuba ronda-ronda tengok kat fp yang lain ye...
21. jeff>> Mee mamak tu kena mamak yang goreng ke, atau mama goreng pun boleh?
22. nn>> Syahmi's fine alhamdulillah...mestilah pos kat sini, orang dah bagi prezen kannnn...thanks again ya Noni...susah susahhhhhh aje! Amboi, lagu Trully lagi...actually that song tu ada dalam list menunggu mama sebenarnya...
23. Harni Safarina>> Alhamdulillah dia demam satu hari je. That ORS recipe pun kira untuk emergency je la kan kot pharmacy dah tutup ke...senang la sket...
24. aunidayini>> Kenalah buat sendiri sebab jauh sangat nak hantar!
25. rinnchan>> Mama pun sama macam Rinn, kalau sayur tu, mama yang pakat kutip kat pinggan pinggan diorang...
26. Hellikonia>> You think so? Thanks....main tembak sesuka hati sesedap rasa je...
27. ruffeza ruffeza@yahoo.com>>


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net