By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 25-Feb-2007 07:07 Email | Share | Bookmark
SWEET BUN DOUGH (Nina) & Pepper Filling (Sis Lynne)

 
I am not sure with all of you guys out there, but me, whenever I got back from a holiday, be it a short one or a long vacation, I'll feel VERY lazy! And it'll take a few days for me to snap out of my holiday mood and get back to normal life! It's happening again now...I was back last Friday night from what I call a lovely relaxing holiday and I haven't actually been inside my kitchen. I do hope I'll switch back to my oldself again soon as I have lots of things to do, especially for next weekend. I have to bake 50 cupcakes, 50 donuts and 100 mini pizzas to sell at St Andrew's High School. We managed to get the food stall there during the swimming event. This is for our Durban Tour fund raising. Wish me luck!

Anyway, since I haven't done anything lately, I'll just post something I've done before to share will all of you. I will write about my holiday in my future entries ya. For today, it'll be the Sweet Bun Dough from Nina's Fotopage. I made it into savory buns with two different fillings. Thanks Nina for the wonderful bread recipe.



SWEET BUN DOUGH

Ingredients
:

A
500 gm high protein flour
1 teaspoon bread improver - optional
50 gm milk powder
1 teaspoon salt
10 gm instant yeast
100 gm castor sugar
1 egg
220 ml water

B
75 gm butter

Method :

1. Sift high protein flour, bread improver, milk powder and salt into a big bowl. Add in instant yeast, castor sugar and egg. Mix well.
2. On the mixer and add in water bit by bit until well mixed.
3. Add in butter and continue kneading till a soft and elastic dough is formed. Add water if necessary.
4. Cover with cling film or place in a clean plastic bag and let the dough prove till double the size.
5. Punch down the dough to let the air out. Make into small balls. Flatten it and put a bit of filling in the middle and cover with the dough.
6. Arrange in a greased baking tray and leave to prove till double the size.
7. Bake in a pre-heated oven at 180 C for 20 - 30 minutes.
8. Once out of the oven, brush the top with margarine or butter.



Quote:
Sweet Bun Dough

A
500 gm tepung high protein
1 sudu teh bread improver - optional
50 gm susu tepung
1 sudu kecil garam
10 gm instant yeast
100 gm gula castor
1 biji telur
220 ml air

B
75 gm butter

Bahan A dicampur bersama dan diputar hingga sebati kemudian baru masukkan air sedikit demi sedikit. Uli selama beberapa minit hingga semua sebati.

Kemudian masukkan butter dan putar lagi atau uli hingga doh menjadi elastik bila ditarik. Bulatkan doh dan diperam di dalam tempat tertutup sehingga ia naik 2 kali ganda. Doh yg elok adalah bila ditekan dengan jari, ia tidak turun (ia meninggalkan lubang yg kekal bila ditekan).

Doh yg telah diperam tadi dikeluarkan ditumbuk2 sedikit utk mengeluarkan angin. Kemudian boleh dibentuk2 mengikut sesuka hati. Setelah dibentuk, sebaiknya peram lagi sehingga ia naik sekali ganda dari bentuk asal. Kemudian, barulah boleh dibakar pada suhu 180'C selama 20 minit - 30 minit.


And here's the Pepper Filling recipe that was passed down to me by my Sis Lynne. Thank you dearest sis.....


PEPPER FILLING

Ingredients
:

Onion ~ diced
Potato ~ cleaned and diced
Minced meat/chicken
White pepper
Black pepper
Salt
Spring onions
Oil for cooking

Method :

1. Heat a bit of oil in a wok and add in onion and potato. Fry till potato softened.
2. Add in the minced meat / chicken and mix well.
3. Add in white pepper, black pepper and salt. Stir to mix.
4. Once meat is cooked, just before removing from heat, sprinkle some spring onions.


Quote:
Inti Karipap Pepper

Bahan-bahan
:

Bawang besar ~ dipotong dadu
Kentang ~ dikupas dan dipotong dadu
Daging / Ayam cincang
Lada sulah
Lada hitam
Garam
Daun bawang
Minyak untuk menumis

Kaedah :

1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali dan masukkan bawang dan kentang. Goreng sehingga kentang menjadi empuk.
2. Masukkan daging/ ayam cincang dan kacau rata.
3. Masukkan lada sulah, lada hitam dan garam secukup rasa. Kacau sehingga daging/ayam masak.
4. Sebelum padamkan api, taburkan daun bawang.



Recipe can be found here

Ceritamu, ceritaku...
Quote:
1. Ida ida@medix.com.my>> Roti ni mama buat dah lama dah....sejak balik ni, lom start projek apa pun...nak kena switch mode dulu!
2. ishzah>> Poooohhhhh poohhhhhh....semput dah mama tiup semangat....kot tak sampai gak....tak dapeklah den nak nolong!
3. mommy_d&d>> Memang TERPAKSA cepat switch mode....esok dah start sekolah...Minggu depan ni, mesti busy tak hengat ler gamaknya!
4. mamazieza>> Ee ma..ampun...Langsung tak de niat nak perli pun tau. Infact, kalau mama tak mention, kita pun tak perasan...wakakaka....
5. rinnchan>> Macam pipi mama!
6. Zie@Mummy Umar&Zaky>> Bukanlah nak puji makanan sendiri, tapi memang betul pun, roti ni sedap dan gebu, especially masa tengah panas tu...pehhhh I tell you.....
7. ida_natrah ida_natrah@yahoo.com>> Teringin nak tengok Ida berpipi tembam
8. Jeff>> Selagi ada resipi yang dipaparkan di website, insyaAllah will not run out of idea la...tapi kalau run out of kerajinan... haaa... ada potensi tu!
9. aureanayz>> Uli deh, jangan tak uli! Excercise gak tu!
10. sahar+zabar=wani&mimi zabariahhassan@yahoo.com>> Mama pun ada 'penyakit' cam tu gak... tengok je gambar roti, rasa nak buat roti...makannya idaklah pulak nak sangat!
11. Harni Safarina>> Kalau dah cuba nanti, kasi report aa...Inti pepper tu, senang dan sedap!
12. zana/ros>> Satu ketul ke satu tray Roti yang tu dah abis, tapi malam tadi buat roti lagi...nanti tepek buat cuci mata...
13. Syahani>> Aik...nak enterprem gak eh! Hehehe..InsyaAllah I'll manage buat all those kalau tak ada aral la. Pray for me ok.
14. rozzan>> InsyaAllah I'll manage. Still ada a week to do all those stuffs. Nanti buat awal, frozenkan. A day before, baru ice the cuppies. Tadi terfikir plak, kalau mama buat muffin sekali cam mana? Muffin lagi easy kapeasy! Speaking of bread...tadi kita buat roti...hehehe...enjin dah panas sket! Will be right here waiting for your swiss roll and bread entry ok....
15. kindaichim kindaichim@yahoo.com>> Dah salin, cuba ler buat sekali ok...
16. nn>> Kalau nak cari url yang berbunyi, meaning nn kena cari kat google for MP3. Mama bukan bisness sendiri, tapi participate untuk fund raising. How I wish I have a business of my own though....hmmmmm......
17. Jeni jeni@resipi.net>> Kat sini ada high protein flour aka bread flour. Tapi mama tak guna pun bread flour. Semuanya mama hempukkan cake flour je sebab mama kalau beli tepung memang banyak sekali gus. So malaslah nak beli memacam flour. Self raising flour pun buat sendiri je...hehehe...From my experience buat roti la kan, nak bagi lembut, lepas kuar oven terus sapu majerin dan elok roti tu suam sikit-sikit je, terus simpan dalam bekas. InsyaAllah lembut sampai 2, 3 hari. Hari ke 4 tak tahulah pulak sebab selalunya dah selesai...hehehe....
18. muni>> Bestnya ramai nak dok dekat dengan kita....hari-hari KITA DAPAT MAKAN FREE! Wakakakaka....
19. yangmazni>> Nanti mama tayang lagi roti yang mama buat malam ni eh...hehehe....
20. Hajar>> Roti tu mama buat lama dah...sebelum pi bercuti lagi...
21. Rossya>> Ala kak, dah rezeki, roti nak naik gebus cam tukang buat dia...hehehe...
22. Sabrina>> Nanti Sab cuba bila free ye....senang je buat dia...
23. maR>> See the baker la....wakakaka....
24. cakcibur>> Mama pun tak dak bread maker kat sini. Mama uli roti guna mixer. Mama pun, kalau kena uli tangan, ya ampunnnn....tak larat dan malas pun ye...
25. ondeonde>> Salam ondeonde mama sambut mesra. Terima kasih kerana sudi berkunjung ke mari. Silalah cuba apa yang terberkenan di hati ya...
26. sofu>> Try na, jangan tak try. Haq fund raising tu....sajalah suka-suka...mama memang suka baking...
27. kuchai>> Kalaulah betoi ada I dream of Jeannie tu, kan senang...mama soh dia bling, sumer siap je!
28. Lee Lin>> Kalau tak ada susu tepung, gantikan dengan fresh milk tapi kurangkan amount air. Susu tepung tu nak bagi dia lemak manis je...
29. kakyong>> Most welcome my dear. Waaa betul punya celebrate tu..sampai 2 weeks off from baking! Anyway, happy birthday again ya...
30. Ana suzana_raman@silterra.com>> Awat tak pahamnya. Mama ramai gak gang utara. Kalau dok sembang, dan dan boleh tukaq dialek...wakakaka! Ana kalau baru nak cuba, buat la separuh adunan dulu ya..kalau tak jadi (naudzubillah) taklah baziaq. Good luck na...kalau jadi, jangan lupa habaq mai na...
31. hellikonia>> Ha ah, betul tu...mama ada satu roll of puff pastry dalam freezer tu...tapi filling plak dah selesai! Nanti dah dapat pastry cutter idaman kalbu tu, tunjuk-tunjuklah sket kat kami ye...
32. Linda>> Try mak yong, jangan tak try..ni mak yong nak makan ka baby nak makan ni? Silap silap, abah yang lebih! Hihihi!
33. nic>> Ada lagi roti wei...nanti mama tepek tapi bukan resipi baru, just untuk jamu mata Nic je! Hehehe...jangan mare aa, mama tag Nic! Sportinglah bebeh!
34. nabialishad>> Ya ampun ummi, ampunnn...Ummi kan Intan Terpilih! Wakakaka....ala, mama balik holiday pun, kena tag gak! Aiyooo!!!! Nak jadi shining tu, elok keluar dari oven, sapu majerin, pas tu teruslah amek gambar...kalau tunggu sejuk, hilanglah shiningnya....jenuh pulak nak polish lagi....hikhikhik....
35. zakiah>> Terima kasih banyak-banyak ye Zakiah. Nanti mama usahakan sebab mama dah cuba petua-petua yang Zakiah berikan dan insyaAllah menjadi...
36. za>> Inti sadin tak de ler Za sebab sadin sini mahal...so kena buat lauk je...
37. ~ Wanie Sakura ~>> Wah, punyalah panjangnya list edisi melepas tension dia! Mama balik holiday, kena tuning cepat-cepat, kalau tak nanti kebuluranlah warga rumah ni!
38. Edoras>> Alamak bang, salah alamat ni...ni bukan kedai Roti Boy..hehehe. Edoras ni nak travel mana lagi ni? Seronoknya dapat makan angin!
39. hanieliza>> Ala kak, jangan ler nyampah nyampah....kita sayang akak tau....
40. nisa garden_of_galleria@yahoo.com>>
41. ajzie>> Ajzie, mama buat roti guna tepung kek je. Tepung lain yang Ajzie mention tu, biasanya untuk buat kuih Melayu. Mama pun, tepung-tepung tu semua, angkut dari Malaysia je...
42. kasutmerah kasutmerah@yahoo.com>> Mama dok Afrika. Tu sebab mama banyak masak dan bake sebab kalau tak buat sendiri, manalah nak merasa makanan Malaysia. Seronoknya orang ajak main masak-masak! Sukaaaaa...
43. chendana>> Yessssssss.... kan mama dah kata, Chendana boleh buat punya...mesti jadi punyalah...yang penting, yakin dan tak mudah give up, insyaAllah....
44. nn>> Appreciate it very much my dear! Thank you thank you thank you.....I know you can do it! I have confidence in you!
45. Mademoiselle Ayu>> Terror la Ayu, makan raisin bun leh tune jadi rasa macam sweet bun mama eh...nak kena nuntut dengan Ayu cam ni!
46. kakmOn>> Waalaikumussalam Kak Mon...apa sih yang jumpa dalam travelling bag kita tu? Baju kotor eh? Hehehe...Kita pergi lake je la Kak Mon, mana ada ole-ole! Kita nak tanya ni, buku Kak Mon tu boleh order online ke? And method of payment sekali. I want to buy your book...tapi nak yang siap autograph sekali boleh? I'm serious ok. HAHAHAHAHAHA Kak Mon ni betullah buat kita gelak...ada ke kata roti kita disuntik serum botox!!! HAHAHAHAHAHAHA.....aduhai sakit perut gue!
47. Ibu NF>> Ibu NF, jangan cakap tak pandai sebelum mencuba. InsyaAllah Ibu NF boleh buat. Mama ada tunjuk step by step cara prepare doh di sini. Kalau nak cuba, buat separuh adunan dulu. Tepung high protein tu tepung roti. Kalau tak ada, guna tepung gandum pun orait je....Mama guna tepung kek sebab selalu beli banyak sekali gus. So, tak kuasa nak beli berjenis jenis tepung.
48. ummi najwa&zahin amira_hayati@yahoo.com>> Waalaikumussalam Ummi. Nanti bila-bila ummi free, boleh la cuba ye...all the best...
49. Dyna Nora dye_nora@yahoo.com>> Hi Dyna...Biasalah orang bekerja, mana ada masa nak jenjalan kat websites sangat ye dak. Anyway, terima kasihlah sebab masih jua sudi meluangkan masa jengok mama di sini. Alhamdulillah mama sihat...thanks...
50. mrsjemain@raihan udakyana@yahoo.com>> Waalaikumussalam MrsJemain. Demam rindu ke? Sabarlah ye...Well, to me, semua tu tak weird sebab mana nak ngaku kita weird..hehehe...but to some, kalau kata hobi gosok baju, orang pun keruk kepala gak..hehehe...
51. mar chempaka_sari1@yahoo.com>> Dahlah best, nak buat pun sempoi...amacam...mau try?
52. ina lengloi>> Tak pernah tahu pun roti paung @ ganu tu...mesti sedap ni...
53. ::: ReActivate :::>> Waalaikumussalam Zul. Alhamdulillah semua sihat adanya....Memang banyak kali buat roti yang same shape, tapi resipi berlainan. Mama memang suka buat roti. Betul cakap Zul tu, yang pepper filling tu, kalau guna chicken fillet lagi sedap. Sedapnya boleh pergi beli je kat pasar malam...senang kerja! Ala, Zul bekerja, tu sebab kurang masa untuk update selalu, ye dak...tapi mama tetap gi fp Zul insyaAllah...mana boleh lupa kat cikgu fotografi mama ni.... Thanks to you for guiding me dulu...
54. Simply Dee Man>> Tak pandai mana pun, sikit-sikit tu bolehlah....
55. Addah>> Abis dah.....len kali eh.....
56. Harni Safarina>> Amboi amboi amboi Mommy Sara, bukan main excercise kat dapur musim-musim sejuk tu ye...Thanks for trying the recipe ya..
57. yatt akudahtaudah@yahoo.com>> Yatt, mama ni tak terror mana. Belajar lagi. Tapi kan Yatt, kalau kita sentiasa ada semangat untuk terus cuba dan mencuba, insyaAllah suatu hari nanti, kita kan jadi terror gak...tak pun, kita jadi gemuk la sebab lepas masak, kalau tak makan, bazir pulak...
58. erika sweet-melorina@yahoo.com>> Kuih apa tu?


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net