Want your
own Fotopage?








 


By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 18-Feb-2007 23:59 Email | Share | Bookmark
CUCUR JAGUNG MAK & TOK (Shidaaziz)

 
I did the right thing yesterday...to mop the house because today, I was flat! My 'unwanted friend' was just clinging to me like my shadow. Oh how I hate it! Oopss...I like my shadow, it's the headache that I dislike...hehehe...just to get some fact straight ok...So in the morning, I tried a recipe from Shida's Fotopage because it's so simple and I need to finish up just 1 more fresh sweetcorn that I have. I'll paste the recipe at the end of this entry.

Then for lunch, just cooked this simple menu...



After the three had their lunch, I tidied up the table and the kitchen. I didn't eat lunch as I'm not feeling up to it...throbbing head doesn't go well with my appetite! But I won't choose that way to loose weight though...I'd rather sweat my way there! Then went into my room and on the DVD player. I watched Barbie The Princess and the Pauper....I just love watching Barbie movies! It's so like fairy tale....Then I dozed off with 'koyok' on both of my temples and ointment everywhere around my head! Slept for about two hours or so. Still that friend is lingering around me. Shooo shoooo...ahhh no use...

Felt tired feeling sick, I went to the kitchen and baked a chocolate cake. The moment I started mixing the margarine and sugar, I can feel that my headache started decreasing. Wow...what a good 'remedy' huh! But this kind of remedy works just for me and I'm not sure with others ok. So to those who wishes to try this at home, please do so
AT YOUR OWN RISK ya...hehehe...Speaking of remedy, I'd like to thank Aureanayz again and again for her cough remedy. That day, I was chatting with Neelam who told me that she was coughing for the past 1 month or so and had taken lots of medicine. Some told her to take honey and all sorts of things. When I told her to try Aureanayz remedy, that evening she gave it a go, and it really worked! After 2 days, she was much better. So Aureanayz, thank you again from all that had tried your remedy ya....

Sadly, today, I didn't manage to date Miss Iron and I didn't do any walkings or excercises....but the scale is showing something nice though.... Hope it'll keep showing nice readings to keep me motivated! Wish me luck everyone!

As promised, here's what I've tried from Shida's Fotopage this morning. Thank you Shida for sharing this simple recipe with all of us.....This recipe is something like savory mandasi to the Malawians....I think....sorry if I'm wrong....



CUCUR JAGUNG MAK & TOK

Ingredients
:

1 fresh sweet corns ~ just the kernels
1 onion ~ diced
2 cups flour
1 cup hot water
3/4 cup water ~ room temperature
half handful of dried anchovies
(I used achovies cubes)
salt to taste

Method :

1. Place corn kernels, diced onion, flour and salt in a big bowl. Mix well.
2. Pour in hot water and stir well.
3. Pour in enough water at room temperature.
4. Heat oil.
5. Scoop a tablespoonful of batter and fry till golden brown.
6. Serve with chillie sauce.



Quote:
Cucur Jagung Mak & Tok

1 tongkol jagung dihiris (macam nak buat bubur jagung)
1 labu bawang besar (dadu)
2 cawan tepung
1 cawan air panas
3/4 cawan air
setengah genggam udang kertas/ikan bilis
(Mama gunakan kiub ikan bilis)
garam

Caranya:

1. Campurkan ketiga-tiga bahan dalam 1 mangkuk/besen & taruk garam
2. Curahkan air panas & kacau
3. Masukkan air sejuk. Part ni kena agak-agak le. Tak cukup air, tambah. Kalau lembik tambah tepung sikit-sikit
4. Panaskan minyak
5. Jemput tepung dengan jari & letak udang di atasnya. Udang nak taruk dalam pun boleh. Tapi kalau kat luar rasa lebih best
6. Goreng sampai keemasan
7. Sedia dimakan dengan cili sos


Aureanayz's cough remedy...
1 teaspoon cloves (cengkih) in a cup of hot water. Leave for a while, covered. Drink warm.

Aureanayz....correct me if I'm wrong ya....

Ceritamu, ceritaku...
Quote:
1. zakiah>> Mama dah boh kat atas tu ye...
2. ishzah>> Hihihi...ayam memanggil eh, cam manalah bunyi dia agaknya ye Ishzah?
3. mummy hamim2>> Waalaikumussalam. Tak boleh register Viopbuster tu. Hubby kata maybe kat sini diorang tak allow. Nak buat cam no! Thanks to Imah dan Taufiq kerana bersusah payah nak tolong mama ye.
4. ida ida@medix.com.my>> Ala Ida, menu tu paling senang ler, campak campak je siap. Makin pulak kepala tengah senoneng, lagi cepat lagi bagus! Thanks Ida for the petua. Nanti mama nak compile semua untuk buat rujukan.
5. shy>> Alamak, Shy yang selim melim ni pun nak kontrol makan ke? Aduhai..ni yang buat mama shy ni! Kita yang memang sah sahlah 'sihat' tubuh badan, makan masih gak cheating cheating...hehehe....
6. m3rni3>> Mama dah tepek dah Aureanayz punya remedy kat atas tu. Ida pun ada bagi remedy gak, so trylah whichever yang sesuai ye...
7. chendana ayu_cendana@yahoo.com>> Simple la tu...cebur cebur je....
8. afzan>> Cam ni kalau afzan datang rumah mama, mama goreng ayam je la banyak-banyak...orait eh? Hehehe...Ayam goreng tu, just perapkan dengan kunyit, serbuk cili sket, garam sket dan minyak bijan. Tu je...Nanti kalau Afzan dah dapat ayat tu, please let me know ya...Thanks for your help in advance...
9. za>> Ayooo best ka? Hehehe...
10. Emma>> Tu la, semalam mama intai dapur Emma, tapi Emma tak perasan...hihihi...
11. mar chempaka_sari1@yahoo.com>> Maybe kot sebab dulu ada gak baca, kalau buat karipap, untuk kulitnya rapuh, masukkan minyak panas...tapi mama tak pernahlah pulak cuba...
12. tab photos tab_tirmidzi@yahoo.com>> Ala Tab, kalau buat open house kat sini pun, bukan Tab leh datang pun....
13. kak kham>> Cuba kak Kham, jangan tak cuba!
14. Zarawi wirahidupsihat@yahoo.com>> Iklan la pulak....
15. mummy jam>> Mummy, kita dua ni senasib...kalau buat apa dengan jagung, kenalah makan sendiri kan mummy...
16. Mak Lang>> Di mana ada kemahuan, di situ ada jalan...asal tak sesat jalan dah ler...hehehe....
17. hanieliza>> Senang-senang nanti akak buat eh....
18. syazza syazza@gmail.com>> Mama tak tau plak kata cucoq ni resipi utagha...mama tibai je buat kot kalau cukup bahan! Hehehe...Utagha pun utagha la, janji sedap!
19. jaja>> Haiya...cakap gong xi aje ke...ang pau ke, limau ke tak de ke? Seronoknya mama dengar Jaja dah berjaya buat donuts! Nanti buat lagi sekali sosej rolls tu, uli lama sket na....Hmm...scones kawan Jaja tu, tak mau share resipi ka?
20. Harni Safarina>> Mama pun nak ikutttttttt....nak balikkkkkkkkkk....
21. kuzi>> Cepat lunaskan hutang sebelum 'Along' (I'm the eldest in my family) ni datang ketuk pintu aa....
22. tina>> 'Something nice' tu....bacaannya menurun ler!
23. rossya>> Hihihi...ha ah, remedy throbbing head for me is baking...sesaper berani, silalah cuba...hehehe...Psst : Yup, I lent my fp to those yang nak luahkan rasa. Pada kita, akak tak hilang...akak sentiasa di hati dan di ingatan kita tau....
24. mommy_d&d>> Tu la pasal...bikin gue kat sini pun tak senang duduk mendengarkan offer tu...pengabisnya...dua dua tak beli! Wakakakka.....
25. mama sofea>> Waalaikumussalam. Terima kasih sudi berkunjung ke mari. Aik...buatkan dirimu nak makan? Tak nak masak juga ke?
26. hellikonia>> Lor, lagi sorang...ayam goreng yang sempoi tu jugak yang menjadi pojaan hati mu....
27. rinnchan>> Kepala fening, tapi perut yang lagi 3 tu nak diisi gak...nak buat cam no!
28. Syahani>> Nanti cubalah buat cucuq jagung ni ye...tak susah mana pun....
29. aureanayz>> Mama seru tak pakai kemenyan ok...hehehe....Alhamdulillah petua Aureanayz tu memang mujarab. Even my family pun dah amalkan...
30. shy>> Cantik sih telur bungkus Shy tu...Tak pe Shy, Shy cuti 3 hari, mama pun cuti 3 hari gaks....hehehe...
31. mamazieza>> Waduhhh...jenuhlah nak lap kibod mamazieza tu...kena pakai sabun sket aa, kalau tak berbau! Wakakaka!
32. mizK>> Ala, tak yah dietlah....MizK dah sihat ke? Still, makan tu jaga ye...
33. ajzie>> Cicah sos sedap!
34. jeff>> Kalau bulan tak puasa, okaylah kot eh?
35. k.cda>> Waalaikumussalam K.Cda. Maaflah lambat jawab ye. Selalunya, kalau resipi ada sour cream : mama ganti dengan yogurt sebab yogurt sini masam, kalau buttermilk : mama campurkan perahan limau nipis ke dalam fresh milk dan biarkan dalam 5 - 10 minit. Kalau mascarpone cheese untuk tiramisu : mama guna cream cheese je, heavy cream tak pernah lak guna....Kalau nak substitute tu, agak-agak je la apa ingredients yang rasanya lebih kurang sama....wallahu'alam...
36. cakcibur>> Surah Al-Waqiah ayat 19. Thanks for caring Cak. Terharu mama! Macam mana dengan projek hari tu? Sorrylah kalau mama terlewat jawab sms Cak ye...
37. Sweet Frosting sweetfrosting@gmail.com>> Ha ah, mama dah buat Shida...sedap. Thanks for sharing the recipe ya...
38. kuchai>> Normally headache ni kalau bila tidur, mama tak landing kepala elok-elok. Sometimes too tired la Kuchai, thought of just lying down baca magazine, tapi terus lena...dahlah position kepala tak betul. Tu yang jadi senoneng tu...Tips Kuchai tu memang mama selalu buat pun...tapi mama lalukan air kat kulit kepala...lega sat...
39. ruffeza ruffeza@yahoo.com>>
40. ina inaluv72@yahoo.com>> Hi Ina, terima kasih kerana rajin meninjau di page mama. Mama pun tak pandai nak komen sangat pasal uli dengan tangan ni sebab selalu guna mixer je. Anyway, dari pembacaan mama di Forum tu, diorang kata, kena uli paling kurang pun 25 minit. Teknik ulian pun kena betul. Cuba Ina masuk ke Forum Cari under thread roti. InsyaAllah banyak info berguna dalam tu...all the best!
41. Rohani anieilps@yahoo.com>> Waalaikumussalam Rohani. Cara nak besarkan gambar untuk letak di page, bila Rohani dah upload gambar, click semula gambar kecil yang keluar di page editing tu, akan keluar window lagi satu dengan gambar yang besar. Dapatkan url dia, pastekan kat mana Rohani nak paste kemudian highlightkan dan click kat "Img" box kat page editing tu...Kalau kurang jelas, pm mama ya...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net