Want your
own Fotopage?







 


By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 14-Feb-2007 00:01 Email | Share | Bookmark
WAFFLES

Waffle maker
the iron...
Waffles Anyone?
What day is today?
Today is Wednesday...
O...K....and what day is today?
Mmm...errr.....today is not a holiday right?
Nnnoooooo.....Think hard...what day is today?
Ooooo I know, I know.....today is Mak Chu's (my youngest sister) birthday!!!
HAPPY BIRTHDAY MAK CHU DARLING !!!! Muahsss....



And...what else, what day is today?
Gosh...is today a special day for someone else as well?
Yuppp .....Today is Kak Liza's 26th Anniversary!
HAPPY ANNIVERSARY TO KAK LIZA AND HUBBY , and may you live happily ever after....amin.....



Okay, enough of the wishing thingy, lets carry on with the recipe for the day...Sorry no grandmother stories today as I am feeling a bit uncomfortable. Hope this won't last long...I'd like to share with you this Waffle recipe I made for the kids last Saturday for tea. They had it with Strawberry Milk Shake. By the way, I got the waffle recipe from one of the few cookbooks that I have...



WAFFLES

Ingredients
:

2 cups flour
2 teaspoons sugar
1 cup milk
2 eggs ~ separated
4 teaspoons baking powder
50 g margarine ~ melted
1/2 teaspoon salt
1/2 teaspoon vanilla essence

Method :

1. Sift all the dry ingredients together in a bowl.
2. Gradually add milk, egg yolks, essence and margarine. Mix well.
3. Beat egg whites until stiff. Fold into batter.
4. Bake in greased waffle iron until done.
5. Serve with icecream and syrup.



Quote:
WAFFLES
Bahan-bahan :

2 cawan tepung
2 sudu teh gula
1 cawan susu
2 biji telur ~ diasingkan kuning dan putih
4 sudu kecil serbuk penaik
50 g majerin ~ dicairkan
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil esen vanilla

Kaedah penyediaan :

1. Ayak semua bahan kering ke dalam mangkuk besar.
2. Masukkan kuning telur, esen vanila dan majerin yang dicairkan. Perlahan-lahan tuangkan susu segar. Kacau hingga sebati.
3. Pukul putih telur hingga kental. Kaup balikkan ke dalam bater.
4. Tuangkan sedikit bater ke atas waffle maker dan biarkan hingga keperangan.
5. Boleh disajikan bersama aiskerim dan sirap.




Ceritamu, ceritaku...
Quote:
1. Shy>> Thanks for the wishes on behalf of them. Happy birthday to your lil bro as well. Bestnya dapat celebrate with the family. I really miss that VERY MUCH! Makan kek nanti, makan untuk mama satu suap cukup ok...yang lain, Shy makan ler yek..hehehe..Resipi milk shake tu mama dah boh kat link. And if you just click kat perkataan Strawberry Milk Shake tu, it'll direct you straight to the page. Memang simple...icecream, milk and flavour (Nesquick). Kalau tak de Nesquick, boleh guna flavoured milk je....
2. yangmazni>> Thanks for the wishes. I'm sure they'll be happy. Alamak Maz, kalau tak dak acuan, nak buat cam no eh? Buat cam pancake kot, pas tu tekanlah dengan apa yang patut...hihihi...do it at your own risk aaa....Ala Maz, kat Jepun tu tak kan tak dak waffle maker....belilah satu...
3. Hajar>> Tak berani nak recommend la sebab tak pernah cuba....
4. ratnamurniwati>> Mama beli waffle maker ni 4 tahun sudah, kat Lilongwei. Dah lama tak pergi sana...
5. jeff>> You got it right bro...
6. mummy hamim2>> Waalaikumussalam Imah. Kalori tak tahulah pulak. Mama buat pun untuk bebudak je. Mama cubit sikit je rasa. Memang tak berapa gemar benda-benda manis sebenarnya. Bestlah kalau dah jumpa baking tray yang plastic tu. Kalau murah, belilah banyak-banyak, boleh buat bisness nanti. Mama jarang online ym nowadays....too occupied...
7. mamahouse>> Kalau toaster kapit tu, dia tak jadi tebal sangat ke nanti, sebab kan dia macam melendut sikit kat tengah where else, waffle maker ni, iron dia tak de melengkung di tengah. Wallahu'alam...Kot ler mamahouse dah buat edisi McGyver, jangan lupa share dengan kami ye...
8. nic>> Hah...makan ler bebanyak benda manis ni...so naik pelamin, over montel baru tahu! Wakakaka! We all miss Kak Rossya...
9. Sweet Frosting sweetfrosting@gmail.com>> Cari jangan tak cari...kalau jumpa yang multi purpose macam mommy_d&d cakap tu, lagi bagus. Mama tak pernah tengok pulak tapinya...
10. mamazieza>> Masa kita beli 4 tahun sudah pun, waffle maker ni tinggal tu je la satu. Memang dah tertulis untuk kita agaknya...Sorrylah mama, kita tak pergi dah ke Lilongwei tu sebab kenkawan tempat kita lepak dulu dah balik dah....
11. mamazieza>> Ha ah, adik ku yang itewwwwww ler....
12. Lee Lin>> Which ever way pun sebutannya...makannya tetap masuk kot mulut
13. Edoras>> Hmmm bila nak buatkan eh....dalam mimpi kot...
14. nabialishad>> Thanks on behalf of them. Sorilah kak, hari ni, dalam menu tak ada waffle la...akak datang lenkali la eh...wakakaka....
15. leezsa halimatul_liza@yahoo.com>> Leezsa suka makan waffles eh? Bukan main lagi..dengan choc and peanut butter lagi tu!
16. Syahani>> Saborrrrr saborrrrr.....
17. hellikonia>> No milkshake, then ganti ler kopi o pekat ke....
18. azurahakim seymour77@yahoo.com>> Tak kiralah rupa mana pun Zura, janji rasanya sedap kan?
19. Ina>> Hye Ina...Ina ok hari ni? Perut tu dah baik? Makan tu lenkali beringat-ingat...nanti sakit, saper yang susah...cik abe mu gak yang susah! Mama dah baca entry birthday Ina tu...untunglah Ina dapat hubby yang sanggup turun padang buatkan isteri terchenta kek. Biarpun rupa kek tak secantik kedai, yang penting, sentimental value tu! Tapi mama tengok cake slice tu cantik je! Glad to share the little knowledge that I have with all of you here...and may we benefit something from the little things that I've posted in this page....Take care Ina dear....
20. zakiah zainudin>> Mmm kat Jepun tak de jual ke waffle maker tu?
21. mummydanish>> Yummy kot sebab semuanya habis dimakan dek anak-anak mama hari tu....
22. hanieliza>> Sama-sama kak....Semoga akak dan suami dipanjangkan umur dan berbahagia selamanya, insyaAllah. Thanks on behalf of Mak Chu. Cosway ada jual waffle maker ke? Esh, banyak sungguh yang daku ketinggalan nih!
23. mama sabrina>> Pemes? Daklah, biasa je. Terima kasih kerana sudi jalan-jalan cari resipi di sini ye. Hmm...kawan kat US? Aik jauh juga merayapnya fp mama ni rupanya...terima kasihlah banyak-banyak kat semua ye....Mama ni totally NOT a sifu...kita sama-sama belajar. Jauh ya amatlah lagi nak capat tahap tu....Hmm...nampaknya kita same taste...I love piano and guitar....yuk yuk...layannnnnn.....
24. Mak Lang>> HAPPY 14TH ANNIVERSARY TO MAK LANG & HUBBY Moga berbahagia selamanya... Kalau biat guna sandwich maker tu...mak lang try at your own risk ye...tak jamin! Hehehe...
25. ida ida@medix.com.my>> YESSSSS finally, ada gak sesuatu yang boleh ku buat dak Ida tirgoda. Asyik dia je yang menggoda goda kita...wakakaka....Cari wei, jangan tak cari....Tu kak Liza kata kat Cosway ada...cuba check...
26. mommy_d&d>> Thanks mommy for all the wishes, on behalf of them la kan.....aduhai...nanti masa hantar proposal tu, jangan jual nama mama lagi eh...takut kena beduk dek daddy nanti! Wakakaka...ampun daddy ampunnnnnnn.......Nanti kalau dah jumpa baby yang leh tukar-tukar plate ni...tepek kat fp ye...promosi....
27. aZeeMaH>> Mak Yong sihat hari ni? Baby ke mummy baby yang asyik leleh air liur Kak Rossya sibuk dengan urusan harian dia...
28. Noor>> Tak pe Kak Noor, nanti slow slow Kak Noor beli yang baru ye....
29. mummy jam>> Kalau tak de waffles maker, macam mana pulak nak buat sendiri kan mummy?
30. aunidayini>> Hi Aunidayini...good to see you again....kat Brunei mesti ada yang lagi cantik tak?
31. mummy jam>> Thanks mummy....on behalf of my sis...
32. chendana ayu_cendana@yahoo.com>> Ha ah, penuh meja makan...kedai...hehehe....
33. mye >> On behalf of mak chu, I said...thank you....
34. kindaichim kindaichim@yahoo.com>> Thanks for the wish Kindaichim.
35. mar chempaka_sari1@yahoo.com>> Esh, nak kena rasa gaklah buah kiwi ni....
36. Masrurah Ahmad ciknah_mas@yahoo.com>> Speaking of Switzerland ni, teringat kat my friend yang dok sini dulu. Now dah balik sana semula for good. We knew each other when she saw me cross stitching in school under the shelter while waiting for the kids to finish school. Then one trip tu, dia bagi mama souvenir kitchen towel untuk di stitch...seronoknya...masih tersimpan lagi yang telah mama siap jahit, sayang wei nak guna!
37. kuzi>> Hang memang tau Kuzi....tak aman dah mama ko buat...hehehe....nanti nanti kan tayangan perdana ye...itupun kalau 'pelakon utama' tak kantoi aaa...
38. Ummi Indah sity29@yahoo.com>> Most welcome.
39. kuchai>> Sampai bersih dah mama ko lap Kuchai oi...tak yahlah mama mandi lagi haa...hehehe...re : I think mine growinglah, but not that fast la....I think I should do something about it la...pray for me ya....
40. Ainie>> Hi Ainie...Yup...I am a proud Malaysian living in Malawi for the past 6 years plus, going 7 soon. Ainie di mana pulak?
41. elin elinatra@yahoo.com>> Kalau dah ada acuannya, hari-hari pun boleh buat waffles, tak payah nak pergi kedai lagi...
42. RaqynRafiqin elsyazw@yahoo.com>> Maaflah bonda, tak tahulah pulak mama, mana nak cari waffle maker di KL tu. Kalau ada sesaper tahu, tolonglah inform ye....
43. cakcibur>> Oh mak ai, siap peanut and stoberi tuuu...
44. jasfyra jas_fyra@yahoo.com>> Senang cerita eh? Hehehe...
45. mommy_ ashvaathini>> Amboi, dok jatuh chenta dengan my waffle iron eh...hihihi...sebenarnya mama pun chenta gak dengan dia.... Nanti dah try, report kat fp ya....boleh kami cuci mata!
46. Simply Dee Man>> Yum yum...
47. Mama Muhammad>> Emmmmmm sounds delicious!
48. mak farhah>> Abis dah...coweyyyy...
49. Harni Safarina>> Hentam sajalah labuuuuuuu.....
50. ishzah>> MMMmmm sounds delicious...
51. Penyulawa>> Abis dah....ampunnnn
52. Mile>> Yummy for the tummy!
53. lynnhassan lynnhassan@yahoo.com>> Hi Lynn, terima kasih kerana sudi cuba resipi ni.Am glad your son likes it. Kan dah ada pengikut dak Ida....buat guna sandwich maker. So sesiapa yang tak de waffle iron, kiranya, bolehlah jugak gunakan sandwich maker...terbukti dan telah disahkan...hehehe....
54. lalala>> Tu la tu, ramai yang peramah, sudi menegur mama...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net