By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 12-Feb-2007 20:00 Email | Share | Bookmark
NASI CARROT BERDAGING (Leesza)

 
Yesterday I was TOTALLY LAZY and I actually felt tired feeling lazy! Hehehe...All I did was, Cekodok Pisang for breakfast and Fried Rice for kids' lunch, where else hubby had instant noodles! Pity hubby! Sunday is supposed to be my mopping day, but since it rained all morning, I can't go out to wash the mop. So I skipped mopping, and to walk...you must be insane to walk in the rain like that...at least the guard and my gardener would have thought so if they see me walking in the pouring rain! Hahaha....That's why I need a mini stepper....pandailah mama bagi alasan bernas!!!! For dinner, we had Nandos Takeaway and what did I order for myself??? Strips and rice!!! Hahaha...yes yes yes...rice!!!! Without feeling guilty at all! Why? Read on....

Last Saturday, I had actually planned to try this rice recipe and I had been behaving 'quite' well during the weekdays, to stay away from rice. So I cooked just a cup, meant to be for me, and me only, because normally, my kids are not that adventurous enough to taste any new rice recipes. But what do you know, they ended up eating the whole pot and what's left for mom??? 3 or 4 tablespoons of rice, mostly 'kerak'! Hahaha...I wasn't angry nor dissappointed, buat actually happy! I was feeding them that day, and the way they just opened their mouths for more food are just like the chicks waiting for the mommy birdie to put food in their mouths! Hahaha....It was such a pleasant scene....So this explains why I am not feeling guilty treating myself to Nandos Strips and Rice...and I had it with Mango Achar, given to me by Fowzia...thanks Fowzia, the Mango Achar is delicious!

So my thanks goes to Leezsa for sending me this NASI CARROT BERDAGING recipe to try. Sorry I took quite sometime to try out the recipe, but I guess, it pays off...The rice was definately lovely to be eaten just on it's own...at least that's how my kids had it...Thank you very much Leezsa... Here's the recipe if you care to give it a go....



NASI CARROT BERDAGING

Ingredients
:

10 cups Basmathi Rice ~ washed and rinsed
3 onions ~ sliced thinly
2 garlics ~ sliced
3 inch ginger ~ sliced
3 cinnamon sticks
4 star anise
7 cloves
cooking oil
raisins
minced meat
(Since I don't have minced meat, I just sliced very thinly the fillet steak)
12 green chillies - remove the seeds and pound (I reduced the amount because my kids don't eat chillie that much)
evaporated milk (I used fresh milk)
Carrots ~ julienned
salt to taste

My method :

1. Marinate the minced meat with pounded green chillie.
2. Add enough water and carrot into rice and put on the stove.
3. At the same time, in another pot, heat oil and add in cinnamon sticks, star anise and cloves.
4. Add in onion, garlic and ginger and fry till fragrant.
5. Add in the marinated minced meat and fry for about 5 minutes.
6. When the rice starts to bubble, pour in the fried minced meat and salt. Stir well.
7. Add in raisins and evaporated milk.
8. When liquid is almost dried up, lower the heat, stir the rice and cover the pot.
9. Let it cook on low heat till done.



Quote:
Resipi dari email Leezsa...
NASI CARROT BERDAGING

Bahan-bahan
:

10 cawan beras Basmathi ~ basuh dan tos
3 labu bawang besar ~ dihiris halus
2 labu bawang putih ~ dihiris
3 inci halia ~ dihiris
3 batang kayu manis
4 bunga lawang
7 bunga cengkih
minyak untuk menumis
kismis
daging hancur
12 biji cili hijau ~ dibuang biji, ditumbuk kemudian di perap bersama daging
susu cair
carrot dimayang
garam

Cara :

Tumiskan bunga lawang, cengkin, kayu manis ke dalam minyak.
Dah naik bau, bubuh bawang, bawang putih dan halia sehingga naik bau.
Masukkan daging yang telah diperap dengan cili. Gorengkan sebentar.
Masukkan air sama banyak dengan beras (10 cawan)
Masukkan carrot yang telah dimayang dan bubuh garam dan pak aji sedikit, rasa dulu airnya kalau kurang garam, tambah garam.
Biar sampai menggelegak, bubuh susu cair 1/2 tin.
Boleh dibubuh beras dan kacau-kacau dan tutup sebentar.
Dalam 7 minit, bukak periuk. Kalau dah nak kering, kecilkan api.
Dalam masa 5 minit, bukak balik dan rasa nasi tu dah masak ke belum.


Ceritamu, ceritaku...
Quote:
1. fizah>> Ala, biasa-biasa je Fizah presentationnya...Nasi tu sedap...
2. kuzi>> Thank you Kuzi...nasib-nasib je tu...
3. jeff>> Makan carrot banyak sihat tau....
4. zakiah zainudin>> Tu la pasal!!!
5. umizhafran arisyahamdan@yahoo.co.uk>> Yummy yummy yummy!
6. helli>> Tu la kan, lain orang lain seleranya....
7. Lee Lin>> Ha ah, mama pemalu gituuu...wakakaka....hmm...ntah-ntah Lee Lin mimpi orang lain kot, sebab cam mana boleh kata mama kalau tak nampak muka eh?
8. mamazieza>> Gambar apa ma? Hok aloh...panjangnya muncung dia sebut tuuuuuu....
9. mommy_d&d>> Ala mommy, len kali, kalau malas nak masak dua version, untuk pedas tu, mommy boh je la acar ke apa ke? Tak pun, tuang je cili sos! Ni mama nurunkan tips jadi pemalas nih! Hahaha...
10. cakcibur>> You got it right!!!
11. kuchai>> Aduhai Kuchai, kalau nak kena suap ramai-ramai, aje lengohlah tangan mak ni nyah oi...
12. nn>> Tu la tu, mama selalu visit, tengok nn masih tak update. Will check soon...Memang suka tengok Intan jadi pengantin, sweet je dia kan...
13. Acik>> Eh jangan......jauh beribu-ribu lemon lagi nak sampai tahap tu Acik oi....
14. leezsa halimatul_liza@yahoo.com>> Sorrylah Leezsa, mama lambat try resipi your friend nih...makin pulak sekarang ni kena cut down on rice, lagilah banyak resipi nasi yang kena queue tunggu hari-hari yang diizinkan...hehehe...Anyway, thanks for sharing this recipe. Sedap nasinya....
15. ida ida@medix.com.my>> Mama pun gang gak dengan Ida, malas masak, suka baking. Tapi kena masak gaklah, kalau tak nak makan apa ye dak? Paper Souffle tu, cakap betul-betul Ida...serious ke? Boleh kirim ke? Memang nak sangat. Kalau on, nanti Ida pos ke rumah mak je, mama transfer duit kat Ida. Ok dak?
16. muni>> I made this rice on Saturday, and declared myself the Laziest Woman of the Day on Sunday...hehehe....By the way sis, you make me feel beautiful la...wakakaka...perasan dah ni!
17. Sweet Frosting sweetfrosting@gmail.com>> Mama dah tengok dah page Rita. Orang lagi tak boleh makan nasi, dia lagi usha suruh masak nasi! Sabor je la!
18. yangmazni>> Memang sonang, buat bento pun suwaiii gitu....ala, dia nak gi jenjalan lagi ke...syoknya....
19. nabialishad>> Saper kata mama makan, mama rasa je la! Hehehe...amacam, dah mula projek?
20. rinnchan>> Hehehe...untuk posing, sket cukuplah....
21. shy>> Boleh Shy...kalau guna method mama, nasi tu dimasak dalam rice cooker, tapi masa menumis bahan yang lain-lain tu, guna periuk kecil yang lainlah ye...
22. fazi*zaid>> Tiru macam saya


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net